Следвайте ни

Спас Гърневски: Кредит с ниски лихви реално ще помогне за развитието на Пловдив

viber icon

-   Г-н Гърневски, днес в Общинския съвет се провежда  общественото обсъждане за намерението на община Пловдив да изтегли заем, с който да финансира крупни обекти от градската инфраструктура на обща стойност 113 млн. лева. Какво е вашето мнение като бивш кмет на Пловдив?         

-    Ние трябва да се гордеем, че в последното десетилетие градът ни преживява бурно развитие, което го превръща в притегателен център. Пловдив се определя като икономическа, туристическа, образователна, културна и духовна столица на България. Осезателни са постиженията във всички сфери на обществения живот. Ежедневно под тепетата се заселват млади и интелигентни българи, търсещи своето място за реализация във все по-уютната ни градска среда. Границите на Пловдив отдавна отесняха, бизнесът и новите жилищни комплекси се разширяват във всички посоки извън чертите на града ни.

Засилващото развитие на Пловдив предполага съответната реакция на местните власти за обезпечаване на новите реалности с адекватна  инфраструктура. Освен новите предизвикателства  са наследени замразените от десетилетия  стари проекти, чието завършване в днешните условия е абсолютно належащо. Като бивш кмет съм наясно, че само с бюджета на общината местните власти няма как да се справят в близкото бъдеще с  актуалните проблеми. Освен градския бюджет източници на финансиране биха могли да бъдат европейски програми, държавния бюджет и кредитните институции. 

-         Защо непременно трябва да се тегли заем, вместо да се ориентираме към другите източници, без да се плащат лихви?

-   Според мен изгодни нисколихвени кредити  са най- реалистичният начин за финансиране, тъй като държавата наля значителни средства в Пловдив, а и от  днес вече ни управлява служебно правителство. За целта обаче е необходим консолидиран и контролиран обществен процес по цялостната реализация на всеки отделен проект.  Изграждането  на някои мащабни обекти по време на моя мандат при много по- тежка политическа и икономическа криза в страната ми позволяват да споделя опита  от онова време. Първите 2 години от нашия мандат бяха години на оцеляването, тъй като правителството на Жан Виденов бе подложило синия Пловдив на политически геноцид. Виденов беше се заканил публично да превърне града ни в „синьо гето“. През пролетта на 1997 г. СДС спечели изборите и настъпи време за сериозна работа.

- Как тогава  се стигна до решението да се вземе заем при положение, че отново имаше доста напечена  политическа ситуация?

- По предложение на кмета на общината създадохме Експертен обществен съвет. В него наред с общинските специалисти участваха и водещи  външни експерти, с които градът ни разполага в изобилие. Те разработиха цялостна програма за приоритетните обекти от инфраструктурата на Пловдив в дългосрочен, средносрочен - за поне 3 мандата и краткосрочен  - 1997- 1999г., до края на мандата ми период.

Тази програма обсъдихме с широката пловдивска общественост в препълнената зала на бившия партиен дом. Актуализирахме я с постъпили аргументирани предложения.

Внесохме я за обсъждане в Общинския съвет. Там тя получи пълно одобрение от политическите сили,  включително и от опозицията, разбира се след незначителни корекции.

Подготвена под този обществен поглед програма бе изцяло одобрена от правителството на СДС и утвърдена за целево финансиране.

В заседанията на Общинския съвет точките от дневния ред ,свързани с Инвестиционната програма, се обсъждаха приоритетно, без излишни спорове и загуба на време.

Общественият съвет по предложение на кмета се превърна в Обществен контрол по изпълнението на програмата, отнасящ се до сроковете и качеството на изпълнение на строителите работи и разходване на осигурените финансови средства от държавата.

Така за две години построихме изцяло 3 нови булеварда, обновихме 17 улици и три моста, над 1 км. подпорна стена на южния бряг на Марица, покрай новия бул. „Марица юг“ и разбира се само за 20 месеца реализирахме пътния обект, който не  беше довършен и  замразен -  надлез „Родопи“. За качеството на изпълнените проекти говори фактът, че  досега не се е наложило надлез „Родопи“ , пуснат в експлоатация на  6-ти септември 1999г. , да бъде ремонтиран.

-         Ще участвате ли в днешното обсъждане?

-          Съжалявам,че поради здравословни причини не мога да присъствам  в залата на Общинския съвет. За това си позволих да разкажа всичко това чрез трибуната на  вестник „Марица“, който тогава играеше изключителната роля на информационен свидетел и публичен  контрол в развитието на нашия град. Надявам се, че ще бъда полезен със скромния си управленски опит на хората, които трябва да вземат изключително важни за града решения. Тогава всички политически сили в Пловдив бяхме по- своему горди, че успяхме да се обединим в името на уюта и удобствата в ежедневието на нашите съграждани.Тогава си дадох сметка, че неслучайно Съединението на България е станало точно тук, под тепетата. Според мен развитието на Пловдив и създаването на добра градска среда са над всичко. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Тиква

Тиква

12.05.2021 | 19:46

тоя ще бъде в клетката на маймуните, Тотев - на мечката, а Тиквата - на лъва.

Отговори
10 1
Ко ко каза?

Ко ко каза?

12.05.2021 | 17:10

Бокл.ука пак се изока...

Отговори
12 1
Иво

Иво

12.05.2021 | 16:13

Обръщате и изтръсквате Тотев крадеца и ще се намерят пари за 5 години напред. Тази крадлива гербава свиня не трябва да се измъкне!

Отговори
16 1
да бе

да бе

12.05.2021 | 16:01

Как реално ще помогне, когато проектите ще са безполезни и реално единствено градът ще задлъжнее, а строителите ще имат работа и ще връщат ресто на когото трябва? Това не е в интерес на гражданите!

Отговори
12 0
Едно "велико" нищо

Едно "велико" нищо

12.05.2021 | 15:10

Какво стана със заемите на мамин ваня???

Отговори
19 1
Само комисионните са ви в главите крадци с крадци

Само комисионните са ви в главите крадци с крадци

12.05.2021 | 15:08

И кой ще го плаща бе гърнето??? Внуците и правнуците.

Отговори
19 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?