Следвайте ни

Сопраното Илина Михайлова: Хубавата Елена е мечта на всяка жена

viber icon

Талантливата прима Илина Михайлова ще влезе в ролята на Хубавата Елена в едноименната оперета от Жак Офенбах, която ще бъде представена в Пловдив от Държавна опера - Варна, на 31 май. Комедията ще се играе на откритата сцена на Летния театър на Бунарджика. Михайлова е единствената певица, която легендата Хосе Карерас покани за бенефисния си концерт в София и Атина през 2019 г. 

- Как се чувствате в образа на Хубавата Елена?

- Огромно предизвикателство е да влизам в кожата на нови и различни персонажи. „Хубавата Елена“ е комедия, образът е толкова сладък и интересен, мечта за всяка жена. Много се забавлявахме с целия екип, докато подготвяхме спектакъла. Режисурата на професор Светозар Донев е едновременно класическа, но и с типичните за него шеговити моменти.

- Работите с Държавна опера - Варна, която привлича публиката с качествените си продукции. Разкажете повече за състава, сценографията и декорите на „Хубавата Елена“.

- Спектакълът е пищно зрелище, драматична игра и танц. Декорът и сценографията ни потапят в сюжета, костюмите са изключителни. Варненската опера продължава да изненадва и радва с новите си продукции. Афишът е пъстър с всички музикални жанрове - опера, оперета, мюзикъл, балет, концерти. 

- Точно преди пандемията бяхте част от грандиозно събитие - прощалното турне на великия Хосе Карерас. Какво е усещането да сте на една сцена?

- Имах щастието да съм част от турнето на маестро Карерас, с който и тази година ще бъдем отново заедно в проекта „Opera d'amore“ на сцената в Глазгоу на 25  септември. Безкрайно съм щастлива да работя с него. Дори не съм и мечтала за такава чест. Карерас търсеше сопрано и български тенор, които да включи в своя концерт в София. Гледайки видеа на различни певици, се спрял на мен. Получих имейл, докато бях във Валенсия, в парка с децата ми. Няма да забравя как скачах и се радвах като малко дете.

Хосе Карерас е невероятен човек, толкова силни моменти имахме в Атина пред 30 000 души на крака, точно преди пандемията. Надявам се, че отново ще се върнат тези дни с пълни зали и хора, аплодиращи с плам. Да пееш на сцената с човек като Карерас е уникално изживяване. Той те гледа в очите и пее за теб, без нито за миг да поставя граница помежду ви. А секунди преди излизане ти стиска ръката и казва: „Хайде, успех, прекрасни сте!“. 

- Как избрахте кариерата на оперна певица? 

- Завърших музикалното училище във Варна с пиано. Мечтаех да съм пианист-солист, свирих по концерти и конкурси. Един ден в часа по „История на музиката“ трябваше да слушаме опера. След около час арии дойде междучасието и за да забавлявам съучениците си, започнах да имитирам сопраното. Изневиделица влезе учителката по оперно пеене Мария Рока и попита кой пее. Всички ме посочиха, а тя ме хвана за ръка и ме заведе в нейната стая. Разпя ме с няколко упражнения и ми каза, че трябва да започна да пея.

Няколко месеца по-късно бях в София на консултации по пиано в Консерваторията. Приятелите ми бяха купили билети за „Травиата“ в Софийската опера. Бях изморена и първоначално отказах, за да поспя. Все пак отидох и тогава се случи магията - отвори се завесата и видях прелестни костюми, разкошна музика. Нещо се запали в мен и накрая на спектакъла казах на приятелите си: "Един ден и аз ще изпея Травиата, обещавам!" Върнах се във Варна, започнах да пея, следвах в Консерваторията в София, продължих в  Милано, където спечелих няколко конкурса. Благодарение на операта срещнах и моя съпруг, с когото вече 21 години споделяме сцената и живота с нашите две дъщерички.

- Семейството ви живее и работи в Испания. Как мина последната година и половина за вас?

- Пандемията изкарахме трудно, поне аз като по-емоционален и социален човек - заключени във Валенсия. Децата бяха щастливи, че сме заедно, и гледахме да запълваме времето с игри, кулинария и спорт. Липсата на музиката и сцената ми действаше съсипващо, докато не реших на Великден да изляза и да поздравя всички съседи с „Ave Maria“ и “Mio babbino caro”. Не очаквах моят малък подарък да зарадва толкова много хората.

- Кога за последно гостувахте в Пловдив? Какви са впечатленията ви от родната публика?

- В Пловдив последно гостувах с „Фантомът на операта“ преди 2 години. Пяла съм в Античния театър - вълшебно място, а публиката е благодарна и топла. Нямам търпение да зарадваме и развеселим публиката с „Хубавата Елена“ на откритата сцена на Летния театър. Очакваме ви в понеделник (31 май), за да споделим насладата от великото изкуство.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?