49

Социологът Васил Тончев: Скъсаме ли с Москва, може да останем на тъмно и студено

Изгодата от управлението е над всичко за партиите, което може да роди втори кабинет в сегашния парламент

Ако имаше някакви доказателства срещу руските дипломати, щеше да има арести и задържани техни български съучастници

 

- Г-н Тончев, доколко е игра на нерви ултиматумът на посланик Митрофанова към българското правителство?

- Най-големите бели стават от игра на нерви и уж на шега. Мисля, че ситуацията е много сериозна. Поведението на бившия премиер Кирил Петков го оценявам като неадекватно, което създава една напълно излишна криза. Очаквам да се намесят всички институции, като се мине през парламента, президента, външно министерство и нещата да тръгнат към диалог и разрешаване на проблема. Ако тези 70 руски дипломати и персонал на посолството в списъка за експулсиране са се занимавали с шпионаж, значи те са във връзка с други наши хора. Тогава трябваше да има някакви разкрития.

- Разкрития не можем да видим, защото докладът на ДАНС не е общодостъпен.

- Как беше през миналите пъти, когато сме гонили руски дипломати. Имаше задържани и осъдени. Сега няма нищо подобно.

- Скъсването на дипломатическите отношения с Москва какви практически последствия може да има?

- Много директни и ясни - ще останем на тъмно и студено. Много предприятия ще спрат да работят, и то точно заради това. Освен това АЕЦ „Козлодуй” получава ядреното гориво от Русия, а тя взема отработеното в централата гориво. В САЩ около половината от техните атомни централи работят с уран, произведен в Русия или Казахстан. Да разчитаме на гориво от тях, няма как да стане - тъй като и те го получават от Русия.

- Канада е производител на ядрени пръти, защо да не потърсим алтернатива?

- Много-много по-малък от Русия и Казахстан. Има изключителен проблем и в първите дни на войната американските ядрени централи предупредиха много да се внимава, защото без този продукт не може. В дългосрочна перспектива може да се разработи такова производство. Така стана и с газа - пак получаваме руски газ, само че по-скъп. Не говоря за втечнения газ. Тази неща трябва да се правят много внимателно - така както ги правят западноевропейските страни. Нито Италия, нито Германия, нито Франция си прекъснаха връзките с „Газпром”. Постепенно ще излизат от руската зависимост, но го правят умно - икономиката им да работи. Това което правим ние, е безумие.

- Членството ни в НАТО и Европейския съюз фактор ли е, с който Русия ще се съобрази?

- Ние сме толкова малък и незначим фактор, че нещата ще бъдат символични. Ако имаше доказателства от наша страна и конкретна обосновка за гоненето на руските дипломати, както и да бяха спазени всички процедури - тогава всичко е окей. Но сегашният случай не е такъв.

- Според Виенската спогодба държавата ни не е длъжна да дава обяснения за чуждите дипломати, които гони.

- Може и така да е, но така превръща отсрещната страна във враг. Следващата стъпка е скъсване на дипломатическите отношения и най-крайната стъпка е война.

- Мислите ли, че в разгара на войната с Украйна Русия ще тръгне да си отваря още един фронт, и то срещу натовска държава?

- Те не са и тръгнали - в случая ние сме тези, които са провокатори. Няма признаци да искат нова война. Говорим за това теоретично.

- Какво е обяснението на изследването на „Алфа Рисърч”, че българите подкрепящи Запада, са паднали с близо 20%, а тези, които са за съюз с Русия и Беларус, са скочили от 10% на 23%?

- Това са традиционните предпочитания на хората и е достатъчно да се огледаме около нас и да видим, че е така. Оценката на ситуацията е нееднозначна и това, което излиза в медиите, не е това, което е в главите на българите. И в Европа изследванията показват, че има две тези, които се борят помежду си. Едната е, че трябва да се сключи по най-бързия начин примирие между Москва и Киев и да се минава към преговори. А другата теза настоява конфликтът да продължи с помощ за Украйна, докато тя постигне надмощие на фронта. Спори се кой от двата варианта е по-добрият. При първия Украйна ще трябва да направи някакви отстъпки, включително на територии, което е неизгодно за нея. При втория вариант, според анализаторите, надмощието на украинските сили изобщо не е сигурно - ситуацията може да стане и по-лоша. Това е дискусията, която се води. Първият вариант надделява в страни като Германия Франция и Италия. А вторият има повече подкрепа в Полша, Прибалтика, Великобритания и САЩ. През декември беше друго - тогава имаше преговори. И мисля, че всички подцениха ситуацията. Това са двете опции - въпросът е към коя ще се присъединим. Президентът Румен Радев клони повече към първата - за по-бързо примирие. Докато „Продължаваме промяната” определено вървят към втората опция.

- Проф. Тимъти Снайдър от университета Йейл в книгата си „Пътят към Несвободата” изповядва тезата, че Путинова Русия е фашистка държава. Нарича руснаците „шизо-фашисти” - хора, пропити от фашистки идеи, които наричат останалите „фашисти”. Какво нееднозначно има тук?

- За Путин може да се каже, че е агресор и империалист, но това не е фашизъм. Прочетете Желю Желев и там се вижда какво е фашизъм. Между агресия, империализъм и фашизъм разликата е огромна. И с нацизма, който е неговото надграждане. В България исторически сме се предпазили от това. Това, което ме смущава в момента, е, че усилено преговарят да направят ново правителство „Има такъв народ” и „Продължаваме промяната” само и само да останат в управлението. Което показва погазване на всякакви принципи - довчера едните и другите бяха „мафия”, „крадци” и т.н. И беше невъзможно да говорят помежду си. Това показва, че изгодата им от управлението е над всичко. В кулоарите на институциите за това много усилено се говори. А БСП ще преглътне и руските дипломати, и оръжието за Украйна, макар че не го заявяват само и само да останат в управлението още няколко месеца.

- Добър вариант ли е за БСП предложението Асен Василев да стане премиер?

- Сега ще видим. Атаките бяха най-яростни срещу Кирил Петков - да не бъде повече премиер. Но пък явно БСП са готови да преговарят с „Продължаваме промяната”, в която Кирил Петков ще продължи да бъде партиен лидер.

Визитка   

Васил Тончев е завършил философия с профил социология в СУ "Климент Охридски". Бил е научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис". 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
34 коментара
цял живот

цял живот

08.07.2022 | 14:13

на тъмно и студено, НО НИКОГА ПОВЕЧЕ РАШИСТКИ ТЕРОРИЗЪМ!!

Отговори
1 0
избори

избори

08.07.2022 | 09:02

не можее просто ще си останем на студено и на тъмно....! надежда има метем киро корчо и кокорчо метем лена калина и лорер...и всичко е таман...изчистили сме авгиевите обори.... избори до дупка

Отговори
2 0
помощи

помощи

05.07.2022 | 17:45

Няма, няма! Господарите от америка ще ни изпратят свещи да си светим!

Отговори
0 5
Тонче 4000 дарение

Тонче 4000 дарение

05.07.2022 | 15:15

Прибрах ги...такованката...и аз семейство храня..проявете разбиране!

Отговори
3 0
4000 лв

4000 лв

05.07.2022 | 10:49

Айде поредния плъх и комсомолски болшевико комунистически отпа-дък се изниза от дупката си и почна да брани ссср и ционизма на Рашистан . Дърт бо-клук комунист ум-ри в адски мъки

Отговори
8 0
Българин

Българин

03.07.2022 | 19:07

По-добре на тъмно и студено , отколкото да зависим цял живот и да бъдем изнудвани от Русия.

Отговори
14 6
русофил до българин

русофил до българин

04.07.2022 | 09:18

И с какво тачно те изнудва Русия? Дай пример.

Отговори
4 13
Спокоен

Спокоен

04.07.2022 | 21:47

Примерно, имаш Договор за доставка на газ с Газпром, а той едностранно го прекратява! Висша форма на рекет и изнудване - мутрите ряпа да ядат!

Отговори
11 3
Аман от руски урoди!

Аман от руски урoди!

02.07.2022 | 21:19

Спрете се бе българофоби!

Отговори
17 5
Аман

Аман

03.07.2022 | 14:01

От дегенерати човекомразци и слуги на запада. Толкова ли сте т.ъпи да не разбирате че искат войната да тръгне от нас или от поляците. Най тъпите нации на които в момента всяка европейска страна се надсмива и им гледа сеира как се самоликвидират икономически. Някога маже да сме били държана с управници и царе но сега са останали само бокл.уджии.

Отговори
5 15
комунист

комунист

02.07.2022 | 19:16

Намалете злобата!Представете си, че скъкаме с Русия и тя се споразумее с Турция тя да представлява руските интереси в България-ще хлъцнете.

Отговори
10 19
ДО СЛАВЕЩИЯ КАпутин

ДО СЛАВЕЩИЯ КАпутин

02.07.2022 | 18:54

ДРИШЛЬО , ОТ МАЛОУМИЕТО, ГЪЗОЛИЗЩИНАТА И ИДИОТИЯТА НЯМА КОЙ ДА ТЕ СПАСИ.

Отговори
17 3
Стоичков

Стоичков

02.07.2022 | 16:40

Много закъсняха даже,още като публикуваха списъка с неприятелските държави,където сме и ние и едностранното спиране на газта трябваше да ги изгонят,а Митрофанова от както е дошла с всяко нейно изказване е за гонене. Защо изобщо давате гласност на такива социолози,които да ни обясняват какво ще загубим от скъсването с Русия.

Отговори
26 8

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?