Следвайте ни

Социологът Юрий Асланов: Борисов президент е блъф, Радев бяга от служебен кабинет

viber icon

- Каква е ролята на президента в момента? Има ли държавният глава интерес към определени сценарии за новия парламент?

 - Аз мисля точно обратното на това, което се разпространява като коментари и слухове, понякога твърде произволни. Президентът няма интерес от бързи предсрочни избори и служебен кабинет. Наистина сега, в този момент, ролята му е огромна. Дали той ще съумее в тази си роля на медиатор и обединител, без да изневерява на себе си, на обединител на партиите, които заявяват амбиции да се борят срещу статуквото, за промяна, не мога да кажа. Въпреки че той довършва един цял петгодишен мандат като държавен глава, нямам впечатления, че натрупа достатъчно политически опит и че се изгради като опитен политик. Той се изгради, по-точно се потвърди, като човек с много силен характер и непримирима гражданска позиция. Неслучайно се превърна в символ на най-автентичната и, за съжаление, на единствената опозиция в страната на досегашната власт. Но той полага усилия и със сигурност се опитва някакси да се намеси в процесите с цел този парламент да успее да състави някакво правителство, макар с кризисен и временен характер. Радев наистина си дава сметка, че ако това не го направи сегашният парламент, то  следващият, дори да е в много скоро време избран, може да има друг състав и той да не е толкова благоприятен за промяна.

- Проектокабинетът с премиер Даниел Митов беше шега на Борисов

- За "Има такъв народ" е важно да променят правилата за гласуване

- Ако се стигне до трети мандат, няма никакъв шанс за съставяне на правителство

- Г-н Асланов, Борисов изненада опонентите си, като заяви, че ако се стигне до служебен кабинет, той ще се кандидатира за президент. Впоследствие заяви, че няма такива амбиции. Доколко е вероятен генералски сблъсък за "Дондуков" 2 наесен?

 - Не вярвам, че Бойко Борисов ще се кандидатира за президент. Опитът обаче ме е научил никога да не изключвам всяка една възможност. До президентските избори има много време и през този период всеки ден могат да казват три пъти дневно различни неща.

- Какво е ясно в новия парламент след очаквания провал на опита на ГЕРБ да предложи свой кабинет с премиер Даниел Митов?

 - Към момента са ясни няколко неща. Първото, е че проектокабинетът на ГЕРБ няма да получи парламентарна подкрепа. Това не само се опира на логиката на изборните резултати, но и на категоричните изявления на отделни политически лидери. Тъй като направих уговорка, че опитът ме е учил да не изключвам нито една възможност, единственият начин, при който кабинет на ГЕРБ може да получи подкрепа, е той да бъде подкрепен от ДПС и БСП. Това е извън всякаква логика, но го казвам нарочно, защото това е единствената възможност. Проектокабинетът на ГЕРБ няма да получи подкрепа от страна на трите нови партии в парламента и това е съвършено ясно, освен ако те не се състоят или не се ръководят от самоубийци, а не ми се струва така.

По-нататък е ясно, че в интерес на никого не е сега да отива на предсрочни избори. Но ако няма друга възможност, ще трябва парламентарно представените политически сили да се примирят и с тази възможност, която минава през служебен кабинет и вот през юли.

- Никакъв шанс ли няма все пак новият парламент да излъчи правителство, макар и с по-къс хоризонт? 

- Реалистичният сценарий подсказва, че по-скоро е вероятно, макар и не за дълго, проектокабинет, предложен от втория мандатоносител - партията „Има такъв народ“, да получи условна и временна парламентарна подкрепа под условия за няколко важни неща от гледна точка на интересите на отделните парламентарни фракции, и на първо място на "Има такъв народ". Партията на Слави Трифонов няма интерес да отиде на бързи избори, най-малкото - преди да се опита да смени изборния регламент, особено по-облекчителните условия за гласуване от чужбина. И второто по-важно от тяхна гледна точка, и не само от тяхна - това касае и другите две нови партии, да смени изборната администрация, защото на отминалите избори това бяха партии, които нямаха представителства на ниво изборни комисии и ЦИК. Така че на тях им  трябва парламент. В този смисъл - те биха могли да получат подкрепа  в парламента за проектокабинета си под тези условия, най-малко от страна на ДПС, защото при всяко едно положение в Движението не се вълнуват от тези промени. Тях не ги касаят. Дори те са заинтересовани от промяна в гласуването в чужбина.

- Колко живот може да има такъв кабинет на протестърите в парламента, който ще иска само да смени правилата за гласуване и изборната администрация? 

- Колко ще просъществува този парламент и това, да го наречем, временно правителство, ще зависи от скоростта на работа в Народното събрание, която обаче в този случай специално ще се натъкне на открития или скрития саботаж на две партии -  на първо място ГЕРБ и на второ място - очевидно и БСП. Третото ясно нещо е, че с трети опит на връчване на мандат от страна на президента в този парламент няма никакви шансове за успешен кабинет. Така че, ако се стигне до трети мандатоносител, е ясно, че отиваме на предсрочни избори.

 - Пошегува ли се с опонентите си Борисов, като предложи кабинет с министри Любен Дилов и Калин Вельов, или това беше жест към Слави, с който двамата бяха много близки някога?

 - Очeвидно е проява на недотам изисканото чувство за хумор на г-н Борисов, коeто проявява периодично, защото с този кабинет се опитва да се подиграва и да предизвиква. Няма особен успех, защото всички го разконспирираха или го коментираха като несериозно предложение, което е обречено в крайна сметка като резултат. И на него му е ясно, че няма никакви шансове опитът му да състави правителство, дори и да е с най-високи резултати  в рамките на този парламент, и е решил да се забавлява по този начин. Доколко това е уместно, ще оставя преценката на вашите читатели.

Но е ясно, че ГЕРБ досега се опитваше да бави максимално времето, за да си реши някои неотложни въпроси, за които се заговори през последните няколко дни. И ще реализира някаква тактика, която може да я наречем „отстъпление с бой“, ако използваме военната терминология, или "тактиката на изгорената земя". Ще се опитат да закрепят положението си във властта по друг начин, не по открития публичен такъв. За това ми се струват по-уместни призивите на част от парламентарно представените сили парламентът да се намеси и да сложи някаква граница на тези задкулисни неуместни упражнения с властта, с публичната и икономическата власт в страната, каквито се опитва да прави ГЕРБ в този момент.

 - Имате предвид обвиненията, че на прощаване ГЕРБ се бетонира в енергетиката и земеделието с управленски рокади?

- Това е преувеличено, защото парламенттът има достатъчно конституционна власт да „разбетонира“ всяко едно бетонирано положение във всеки един момент. Но струва ми се, че Народното събрание трябва да обърне особено внимание на това, което се върши в момента зад кулисите, и навреме да го преустанови, да го преразгледа и ако трябва, да върне нормалното положение на нещата.

 -  Какво ще се случи, ако се стигне до извънредни избори през юли?

 - Такъв е реалистичният конституционен срок да се очаква, че ако парламентът не успее в момента да се обедини зад някакъв проектокабинет и да го излъчи, тогава ще трябва президентът да назначи служебно правителство. Това  правителство е с максимално двумесечен мандат на действие, което отмества в този случай очакването за нови избори наистина през юли. Лятото обаче е не само най-неудачният период за провеждане на парламентарни избори, то е свързано и с една неяснота до каква степен и в какъв вид ще се развие пандемичната криза дотогава, защото тя нанася огромни поражения върху икономиката. Лятото обикновено е сезон и на икономическо оживление, което създава и риск пред активността на гражданите в изборния процес, които този сезон ще обърнат внимание на по други неща. Изборите няма да бъдат във фокуса на гражданското общество, както бяха в миналите избори. Въпреки прогнозите за ниска активност, тези прогнози не се оправдаха и това донесе голямото очакване в момента в обществото за промяна. Също трябва да сложим в сметката, че част от изпадналите от играта политически сили могат да се организират, да си извлекат поуки за поражението, да  се вземат в ръце и да допълнят картината на следващия парламент - и по този начин да променят и политическото съотношение на сили. Не само националистите, но и други „кандидати за слава“, нека така да се изразя.

ВИЗИТКА: 

Юрий Асланов е роден на 18 юли 1951 г. във Варна. Завършил е икономика в София и социология в Москва. Собственик и управител на социологическа агенция "АФИС". Член на УС на Института за социална интеграция от неговото създаване и негов председател в периода от 2008 до 2011 г. Автор на книгата "Неприлични думи", на множество научноизследователски публикации, монографии, студии и над 1500 публикации в периодичния печат.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Петър

Петър

22.04.2021 | 15:57

Много се смях! Колко "голям и велик" политик бил президента....

Отговори
5 5
Андрокъл

Андрокъл

24.04.2021 | 11:40

Безумно твърдение за качествата на Радев при условие, че е седнал на стола на Президента. Днес сме в такова разкрачено положение, само защото той от първия ден не спря да противопоставя хората един срещу друг по изключително недостоен начин с абсолютно користна цел. За тези журналисти и социолози, които бавно разбират и дълго трябва да им се обяснява трябваше да изгледат няколко пъти записа, за да схванат, че ББ каза, че Герб ще участва в Президентските избори, а не той лично. Никога не е имал такова намерение, въпреки, че всеки добър Министър председател би бил добър Президент, но обратното не е сигурно! Особено за слаб и лош Президент!

Отговори
3 4
Фъфлю

Фъфлю

22.04.2021 | 08:35

Пак тия цоциолози как не мирясаха за ден бе

Отговори
8 3
Льольо

Льольо

27.04.2021 | 09:02

Кинти, майна, кинтииии! Заработват яко! Знаят, че говорят глупости, но кинтите да валят!!! Това е играта!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?