46
Следвайте ни

Социологът Васил Тончев пред "Марица": Вятърът на промяната прерасна в торнадо

viber icon

Шансовете за редовен кабинет този път са големи и не бива политиците да ги пропиляват 

Коалиция анти-ГЕРБ ще има писта за 1 година, после ще трябва да се търси нова национална цел

Избирането на Румен Радев за втори мандат ще е гаранция за промените

Работещите хора в луксозните офиси на големите градове изстреляха ПП на върха 

 

- Г-н Тончев, трябва ли да ни изненадва успехът на "Продължаваме промяната"? Какво е обяснението за триумфа на партията дебютант, който не бе "хванат" в целия си блясък от социологическите проучвания?

- Резултатът на ПП е изненада. Очакваше се да има вятър на промяната, но той се превърна в торнадо. Завъртя се вихрушката и обра гласовете на протестния вот от тези партии, които се концентрираха на едно място. Това се случи благодарение на провала на предишните два парламента, в които протестните партии не успяха да съставят мнозинство и явно хората решиха, че е необходимо нещо ново, различно.

 

- Увеличава ли това шансовете за решаване на генералния въпрос - най-сетне да имаме редовен кабинет?

- Шансовете за съставяне на редовен кабинет този път са много големи, независимо че ще е свързано с много сложна коалиция от 4 партии с различна идеология, с различна визия за бъдещето. Но просто няма друг изход, особено за останалите три партии. Явно лидиращата партия за съставяне на кабинет ще е тази на бившите служебни министри Петков и Василев. Не виждам как някоя от другите би рискувала да провали такъв проект - това ще я изолира, ще я убие политически.

И  БСП, и  "Има такъв народ", и  "Демократична България" просто нямат друг изход, освен да направят всичко възможно мнозинството в 47-ия парламент да се случи на базата на платформата на ПП.  Очевидно това искат и  мнозинството от избирателите.  

- Колко обаче ще се задържи кабинет, съставен от подобно трудно формирано мнозинство?

- На първо време обединението ще е на базата на анти-ГЕРБ платформа, но тя ще се изчерпа бързо. В рамките на година би трябвало основните неща, заложени в тази коалиция, да се изчерпят и ще е необходима друга формула за продължаването <210>. Дали ще успеят да се разберат, или участниците в коалицията ще се разделят, сега можем само да гадаем. Така че е много вероятно хоризонтът на такъв реформаторски кабинет на промяната да не е пълен за 4 години, но отсега е трудно да се каже със сигурност. Целта е да доразрушат модела, наложен от ГЕРБ в последните 10-12 години.

- Освен огромна преднина преди балотажа на президентските избори сегашният държавен глава има и партия, която е фаворит на парламентарните. Румен Радев ли е големият победител на тези избори?

- Да, безспорно. Вариантите всъщност бяха няколко. Единият беше да се наложи промяната, другият - да победят системните партии и статуквото. Те разчитаха на реванш - показваше го поведението на ГЕРБ, на лидера им Бойко Борисов, на ДПС с връщането на Делян Пеевски. Но не им се получи. Третият вариант беше противопоставянето в страната да продължи, да няма никакъв изявен център, който да доминира. Това щеше да е най-лошото за страната - знаем как се вземаха решенията в последната половин година. Но определено центърът около Румен Радев надделя.

 И продължаваме по пътя към промените. Гаранцията ще бъде избирането на Румен Радев за втори мандат, тъй като той ще бъде много по-сериозен фактор в политиката в страната, отколкото е бил досега. И изпълнителната власт, и това мнозинство ще трябва да се съобразява много повече с него.

- Сривът на БСП индикатор ли е за сериозна криза в партията?

- БСП е в много сериозна криза в дългосрочен план. От партия на средната класа, на хората на наемния труд БСП се превърна в партия на социално слабите. Това е формулата, която разви Корнелия Нинова - над 65 процента от гласоподавателите са над 60 години, преобладаващи са тези с ниско образование. С този електорат, с тази подкрепа, с тази масовост БСП не би могла да претендира да е една от водещите партии - може да е поддържаща партия, както ще е сега, но не и да е мандатоносител.

БСП  нямат избор, ще влязат като подкрепящи в кабинет, лидиран от ПП, но бъдещето на партията минава през преформулирането на тезите,  визията за бъдещето. Хората на наемния труд сега са в луксозните офиси в големите градове, а с тези хора БСП няма никакъв контакт. А именно тези хора поставиха "Продължаваме промяната" на лидерската позиция.

- Приключи ли звездният период на "Има такъв народ"?

- Те са проект за кратко ползване и времето им мина, просто проиграха шансовете си. Показаха, че нямат потенциал да поемат ролята, която им беше отредена от избирателите - да лидират промяна в страната.

- Как „Възраждане“ се оказа в парламента?

- Беше голяма въпросителна доколко тези широки антиваксърски, антисистемни настроения ще избият в политически нагласи. Но видяхме, че избиха. Има такива настроения в обществото и добре,че ще бъдат представени в парламента. Така хората могат да ги видят, да им се порадват. Да, те са най-крайните антисистемни играчи, но слава богу проевропейските нагласи у нас са много по-широко разпространени в момента.

- Имат ли бившите управляващи от ГЕРБ печеливш ход?

- Смятам, че отмина животът на Борисов на сцената като човек, който мнозинството от хората искат да ги представлява. Партията може да има бъдеще, но то е в ръцете на Борисов. Това е лидерска партия и ако Борисов реши да се отдръпне на задни позиции, да остави новата вълна в ГЕРБ да ръководи, партията има голям потенциал да върви напред. Има стабилни позиции в местната власт, имат голям експертен потенциал. Но с този лидер, така ситуирана, партията няма сериозно бъдеще.

Това се отнася не само за ГЕРБ, но и за БСП. Нужно е обновление. Хората искат в политиката в България, в електоралното тяло да влезе младото поколение. То иска различни неща от това, което предлагаха досега  ГЕРБ, БСП, а и ДПС в голяма степен. От тези партии се иска обновление, да отговорят на новите реалности, за да могат в бъдеще да играят активна роля.  

- Това ли е ефектът от тези избори - на политическо обновление ли станахме свидетели?

- Да, на цялата политическа система, на структурата на политическите партии. Виждаме проветряване, подмладяване. Тези нови момчета в никакъв случай не са идеални, това си личи, но идват с нови неща, с по-модерно мислене, с високо образование, с желание да направят нещо. Бъдещето е с тях и с такъв тип хора и проекти. Ако не се справят, не е фатално. Демокрацията е измислила великолепния принцип на мандатността - който не се справя добре, слиза от сцената, идват други.

Те успяха да обединят вота, който почиваше на база на протестите от миналата година. Първоначално той беше концентриран към "Има такъв народ", но разочарованието от ИТН доведе до преливане на гласове към "Продължаваме промяната". Петков и Василев влязоха в обувките на Трифонов и антуража му.

- На какво се дължи рекордно ниската активност на изборите в неделя?

- Има я и умората, и отвращението, повлия и тягостната обстановка от развитието на пандемията. Но основното е смяната на поколенията. Излезе новото поколение, а доста от възрастните хора просто се оттеглиха от активна позиция с тезата  "това не е нашият свят".   

Голяма роля изигра и контролът на институциите върху купения вот. Нискообразованите слоеве, ромското малцинство досега бяха свикнали, че трябва да им се плаща, за да гласуват. Сега това беше елиминирано. Така активността и през юли, и сега падна и се задържа на това ниско ниво.

А това, че хората не харесват повечето от присъстващите на политическата витрина, ще се избистри. Ето как с появата си един нов проект  стана първа политическа сила за два месеца.

Това показва колко са важен субективният фактор, носителите на идеите, които да вдъхнат надежда на хората, че ще дойде нещо добро за тях.

- Предизвестена ли е победата на Румен Радев на балотажа? Възможно ли е проф. Герджиков да обърне мача?

- Чудеса се случват в политиката, победата никога не е гарантирана на 100 процента. Големият фаворит безспорно е Румен Радев.  Проф. Герджиков не успя да излезе в широки рамки извън подкрепата на ГЕРБ.

Докато  Радев привлече българите с последователност, с  твърдост, отстоя позицията си, че системата трябва да се промени, корупцията да се изкорени, че е нужно обновление.

Радев съумя  да се наложи като един от движещите фактори на промяната, стана и гарант за това по отношение и на новото мнозинство. Всъщност това е и ролята на президента по конституция. Да, ще има диалог, ще има и единение, но на базата на тази платформа - на базата на платформата на промяната. За поне 60% от хората е така, това е определящото мнозинство.

- Доскоро се опасявахме от нови избори напролет. Намаля ли този риск?

- О, вероятността е много по-малка, тъй като е много по-вероятно създаване на работещо мнозинство. Докато не се изчерпа този шанс, не трябва да очакваме нови избори. А и предвид диалогичността, която демонстрират лидерите на ПП, има шанс за мнозинство.

Сега има надежда, че ще се развърже ситуацията и ще тръгне към добро. Принципът е такъв - избори винаги се печелят с надежда. Ще видим каква ще е реализацията. Но третият път се оказва решаващ, както сочи българската поговорка.

Визитка

Васил Тончев е завършил философия  с профил социология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис".

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Вятър в главата

Вятър в главата

18.11.2021 | 08:44

Още ли има кой да верва на измислиците на социолози и "антрополози". С какво тези са интересни? Че разказват небивалици, които никога не се случват. Дори метеоролозите у нас имат повече верни прогнози от тях. Те дори имат наглоста след като се види неуспеха им, да се оправдават - като ББ - другите в л@йна, а той - на бял кон.

Отговори
2 0
Щастлив

Щастлив

16.11.2021 | 12:24

Със сигурност няма да са толкова КРАДЛИВИ и са прочеле цели вагони с книги ,за разлика от тиквун и бандитите му.Като начало е напълно достатъчно.12 години не управляваха КРАДЛИВИ простаци.

Отговори
6 9
Тайфуна Мата Хари

Тайфуна Мата Хари

16.11.2021 | 12:43

Торнадото трябва да прерасне в Тайфун и да отнесе всички производни на крадливите тикви в небетието на историята! А крадците да ги отнесе в затворите и да не допусне да се размножават тези брутални апаши!

Отговори
6 7
Политически инжинеринг

Политически инжинеринг

16.11.2021 | 12:15

С поемането на властта от демократическата партия в Америка на другите страни се предлага ляво либерално управление, за България в императивна форма. Проекта реализираха президента, социаллибералната Нинова, Слави Трифонов, ДБ. Задачите през ПП са външнополитически, Македония в ЕС през договор малцинствата, приемане на Истамбулската конвенция въпреки становище КС, участие във военните планове на САЩ т.е. синергията. Няма да има време за социална политика, до Великден трябва да свършили, после избори в американския Сенат и реконструкция на кабинета. Деснолибералите Борисов, Гвардията Иван Костов ще се присламчат към проекта, ако не се разпаднат в следващите шест месеца. БСП в разпад не е фактор, тя не е била създавана да управлява а като основна опозиция, и Нинова с власт е химера

Отговори
7 3
Ей човече

Ей човече

16.11.2021 | 12:24

На какво пико си?

Отговори
3 5
Тиква

Тиква

16.11.2021 | 11:48

Пак ви е изчеткал много вас гербаджиите Герб имал много потенциал...има да вкарат Тиквата в затвора и да закрият ОПГ-то Герб, това е потенциала.

Отговори
6 8
Леле,

Леле,

16.11.2021 | 11:44

Мисля, че в момента самия Тончев има нужда от психотерапевт, даже от психиатър. Какво мазнене, какво приклякане на миризливия зелен чорап. Да този зелен чорап успя със завидна селска хитрост да завземе цялата власт в държавата и ще се врътка според това което му посочат от американското посолство или от руското, според зависи откъде е по изгодно за личния му джоб. Тези кирчовци и кокорчовци като ги гледам, как ни омайват с уж наивния си ентусиазъм, просто ми става смешно, ако не беше толкова жалко.

Отговори
9 7
Тиква

Тиква

16.11.2021 | 11:46

Лелето спечели за втори път изборите с много, ама вие помаците май още не сте го разбрали.

Отговори
3 8
Наблюдател

Наблюдател

16.11.2021 | 11:10

Г-н Тончев, не мислите ли, че трябва да се внимава с промяната на Промяната? Какво очаквате от едни амбициозни, но не подготвени младежи, доказани лъжци и крадци, независимо задграничното им образование.? Има много други дълбоко образовани млади хора в страната ни, но няма кой да ги побутне отзад, както тези двамата. И не мисля, че ББ се е изчерпал. Когато се вадят очи, се изписват вежди. Не подценявайте!

Отговори
12 5
Тиква

Тиква

16.11.2021 | 11:45

А вие какво предлагате ? тоя дето паркираше крадените коли на Маргина да ви оножда с 200 км. още 12 години ли ?

Отговори
6 7
СЪЩО НАБЛЮДАТЕЛ

СЪЩО НАБЛЮДАТЕЛ

16.11.2021 | 12:20

ТО ТИКВАТА ,МАМИНИЯ,ЗИКУ ЛАПАЧУ ,ЩОТО БЯХА МНОГО ПОДГОТВЕНИ.ТЕЗИ МОМЧЕТА СЪС СИГУРНОСТ СА ДОСТА ПО-ОБРАЗОВАНИ И СИГУРНО, Е ЧЕ НЯМА ДА СА ТОЛКОВА КРАДЛИВИ

Отговори
4 7
"Ρадостен"

"Ρадостен"

16.11.2021 | 11:01

Ся вече вско ще е по мед и масло, цветя и рози и никой няма да краде

Отговори
8 3
Въодушевен

Въодушевен

16.11.2021 | 12:23

Поне да не краде колкото Чекмеджето!!! Пак ще е от полза!

Отговори
6 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?