71

Социологът Кольо Колев: Промяната на конституцията е удобна маска за новата тройна коалиция

Разломът между управляващите и гражданите става все по-дълбок и непреодолим. Това отваря пътя на нови радикални играчи​

Ако партиите продължават да дразнят президента, той най-накрая ще направи своя политически проект и ще ги помете

Хит на местните избори ще са независимите кандидати

 

-  Г-н Колев, как трите месеца действие на сглобката ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС подействаха на нагласите на хората?

- Нагласите на избирателите се променят в определено негативен аспект по отношение на управляващата коалиция. ПП-ДБ вече се намират на над 5 процента разлика от т.нар. си некоалиционен партньор ГЕРБ-СДС, а "Възраждане" се намира на 2.5 процента след "Промяната". А това е само ако гледате за кого биха гласували хората, което е доста динамичен показател, променлив във времето. Ако гледате общата оценка на управлението, виждате безпрецедентно ниски нива на одобрение на сегашното правителство. Това е нещо абсолютно нехарактерно за ново правителство, което обикновено идва с доста повече надежда. А в случая виждаме тотално отдръпване и разочарование на обществото от кабинета.

Ясно се вижда тенденцията - от една страна намаляване на обществения престиж на управляващите, а от друга страна наблюдаваме и покачване на престижа на опозиционните структури - основно "Възраждане" и ИТН.

Наблюдаваме и това, че партията "Не подкрепям никого" се явява пета политическа сила с близо 10 процента.

- Защо ПП-ДБ е по-губещ от управляващата сглобка?

- Подкрепата им е паднала с около 4%. Ясно се вижда и тенденция за продължаване на този процес. Изследването на "Медиана" демонстрира тотално разминаване между обществените настроения и прокламираните цели на управляващите. Разминаването е например по отношение на въвеждане на еврото, което управляващите искат да въведат още догодина, при положение че 60 процента от хората са против.

Избирателите са против това да ни набутват във войната в Украйна, огромното мнозинство искат да сме максимално дистанцирани от двете страни в този конфликт,  докато управляващите са амбицирани да дават още оръжие на Киев.

Отделно са посегателствата срещу правомощията на президента, поредната глупост с предложението за смяна на националния празник. Всичко това създава огромно противоречие между обществените настроения и прокламираните цели на управляващите. Това кара хората да се питат дали не живеем в игра на демокрация, гримаса на т.нар. представителна демокрация, при което изведнъж се оказва, че мнозинството в парламента няма нищо общо с мнозинството на обществото, което иска съвършено различни неща. Затова огромната част от хората казват: Това правителство не е нашето!

Навлизаме в нова политическа криза. В предишната  партиите не можеха да намерят елементарен консенсус за създаване на правителство, докато сега постигнаха сглобка, чиито амбиции обаче са  в рязко противоречие с желанията на мнозинството от хората.

- Основателни ли са очакванията на съпредседателя на ПП Кирил Петков, че този нехаресван кабинет може да изкара и пълен мандат?

- Възможно е с лавирания управляващите да се задържат относително единни, независимо от съществуващото обществено мнение. Но при условие да не се случат т.нар. кризи, които обаче чукат на вратата - войната в Украйна, икономиката на Европа, която все повече пращи. Повечето страни в Еврозоната се намират в практическа рецесия.

Идва и моментът на т.нар. ротация и всичко това на фона на огромно обществено неодобрение. Така че шансовете управлението да бъде нещо стабилно, ми изглеждат нулеви. За мен хоризонтът е някъде март-април идната година, когато кризата ще се развихри сериозно.

Това навежда на мисълта, че не е възможно това управление да се закрепи. Независимо дали е слепявано, подкрепяно от посолства, външни фактори, то първо е заредено с вътрешни противоречия, а и няма обществена подкрепа.

- Според изследването на "Медиана" нараства подкрепата за "Възраждане" и ИТН. Докъде ще расте подкрепата за популизма? Може ли да видим "Възраждане" втора сила в парламента?

- Не изключвам да го видим и първа сила, ако нещата продължават по този начин. Управляващите като че ли се правят, че не чуват общественото мнение и напрежението избива по посока търсенето на форма на опозиционност, в търсене на тояга, с която да бъде наказано безочието на управляващите.

Съвсем не изключвам и появата на нови и дори радикални политически формации. При това напрежение точно това ще търсят хората.

-  Не е ли изненадващо, че най-харесваните лидери в момента са президентът, Борисов, Нинова и Костадинов?

- Нормално е, тримата са лидери на най-ярките политически формации. А президентът, въпреки атаките и дитирамбите за сринатия му рейтинг, си остава най-популярен, защото, де факто, се явява говорител на огромното мнозинство от обществото, което не е представено в управляващия елит.

Естествено, авторитетът на президента не само е висок, но и ще расте още, ако нещата продължават по този начин. А приказките за импийчмънт са най-малкото глупост, партийно високомерие.

Ако такъв опит тръгне, президентът Радев ще се окаже в позицията на водача на онеправданите, на всички тези, чийто глас не се чува. И ще може да създаде политическа формация, която ще помете всички останали за отрицателно време.

- Може ли да се случат готвените промени в конституцията или са просто тема за предизборна употреба?

- Когато нещата в правителството на ГЕРБ висяха и имаше масови протести, тогава Борисов се измъкна с шареното балонче за кардинална промяна - идеята за свикване на Велико Народно събрание и нова конституция.

В сегашния случай трябваше да се облече в друга благовидна форма реалната тройна коалиция - между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС. Чудеха се как да стане, след като довчера "Промяната" щеше да изчегъртва ГЕРБ, с които сега трябва да се коалира. И се пуска идеята, че е нужно конституционно мнозинство, защото има много важни проблеми за решаване чрез конституцията. Така изведнъж ДПС се явява изключително конструктивна и довчерашните щурмоваци срещу Росенец изведнъж отиват на консултации при Делян Пеевски. Все забавни ходове! Така че част от идеята за промяната на конституцията е опит да се маскира де факто тройната коалиция и да се закрепи това доста странно обединение.

- Не крие ли рискове исканото премахване на служебния кабинет? 

- Дотук в историята на страната служебните кабинети са играли само положителна роля - като се започне от правителството на Стефан Софиянски, което тушира кризата. Така че изглежда безумна идеята да се ликвидира нещо, което досега е работило, само защото не харесваш президента.

- Трябва ли 24 май да стане национален празник?

- Предлаганата смяна на националния празник, това е безумна идея, която нагнетява излишно напрежение в обществото и още повече издълбава пропастта между обществото и управляващите.

Впрочем това е изключително характерно за т.нар. жълтопаветна десница, която е майстор да се бори с миналото - с комунизма, с паметника на съветската армия, с националния празник.  

- Какво най-вероятно ще се случи на местните избори - да се счупи сглобката на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС или да настъпи колизия в коалицията ПП-ДБ?

- На тези местни избори ще се увеличи напрежението, а самите резултати от изборите ще покажат доста ниския обществен престиж на ПП. Ще нарасне напрежението между отделните части на десницата.

За разлика от ДБ и ГЕРБ, които имат партийни структури, ПП е по-скоро виртуална формация, сътворена на приятелско-роднински принцип, но с много сериозни политически амбиции. ПП ще се опитат всячески да се наложат с искането ДБ и ГЕРБ да подкрепят техни кандидати, което ще бъде прието много негативно от структурите на тези формации. Това ще създаде огромни проблеми.

ГЕРБ ще се опитат да запазят голяма част от местните си власти. Но основното на местните избори ще е бягството на хората от т.нар. партийни кандидати. За разлика от традицията, този път основната маса от кандидатите ще се явяват като независими, а партиите ще се опитват да се прилепят, да се скрият зад по-позитивните фигури.

- Реалистично ли е ПП да вземат големите центрове София, Пловдив, Варна?

- ПП категорично не могат да вземат нищо в момента. Единственият начин да прикрият това е да влизат в коалиции, както става в София например. Но сами по себе си, като политическа формация, която да издигне кандидат, ПП нямат никакъв шанс на местно ниво. А и нямат особена обществена подкрепа. В изтеклите скандални записи те си признават, че подкрепата им е в рамките на 7-10 процента. Точно толкова е - около 600 000, толкова получиха на изборите.

- Кой води политическата игра у нас задкулисно? Да не би да е ДПС?

- Не, въпреки че ДПС играят добре задкулисно, може би по-добре от останалите политически формации.

Но ДПС не са демиург на политическата игра. По-скоро основно действащо лице в нея са прословутите външни политически сили, които са заинтересовани от наличието на т.нар. евроатлантическо правителство и въвличане на България в конфронтацията с Русия в изграждането на новата Желязна завеса, от дрънкането на барабаните на войната, което евфемистично се нарича укрепване на източния фланг на НАТО.

- Има ли сериозен риск за България? Можем ли да играем тази сложна игра?

- Изследването ни регистрира нарастването на тревожността на българите по отношение на войната. Вече близо половината от населението смята, че има съвсем реална опасност от световен конфликт, в който ще бъде засмукана и България.

Има опасност и за икономиката, в рецесия е и Германия, двигателят на европейската икономика. На този фон повечето хора у нас смятат, че не е сега времето да се долепяме до който и да било от големите, да си пазим собствения интерес. Засега обаче не виждаме политиците да разбират това.

 

Кольо Колев е завършил психология и социология в Софийския университет. Работил в Националния център за изучаване на общественото мнение. През 1994 г. учредява частната агенция за социологически проучвания "Медиана", чийто директор е и днес. 

Оцени новината

Оцени новината
2.4/5 от 7 оценки
2.4/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
М.Иванова: ПРОЛЕТНО-ЛЕТНИ РЕЗИТБИ ПРИ ОВОЩНИТЕ ДРЪВЧЕТА

М.Иванова: ПРОЛЕТНО-ЛЕТНИ РЕЗИТБИ ПРИ ОВОЩНИТЕ ДРЪВЧЕТА

04.08.2023 | 11:52

ПРЕВИВАНЕ И НАКЛОНЯВАНЕ се провежда в началото на лятото (може и през зимата). Целта е вместо да се отстрани силно развиваща се дървесина, клонките да се прегънат, като им се дава правилна посока за попълване на празните пространства в короната и се забавя силата на растежа им.

Отговори
0 0
Червен Кольо се произнесе

Червен Кольо се произнесе

03.08.2023 | 13:59

Кольо,Кольооооо..комунизма си замина сега и русоробите като теб и зелен чорап са наред!!!

Отговори
1 2
Мижи да те лажем

Мижи да те лажем

01.08.2023 | 21:31

Какво друго очаквате от червен социолог: партенката е най-великият и Възраждане ще стане партия №1. Да, на кукуво лято! И той самият не си вярва, но нали затова му плащат.

Отговори
12 6
Десислава

Десислава

01.08.2023 | 09:45

И аз не го оправям така добре като този

Отговори
3 2
ТОТЮ

ТОТЮ

01.08.2023 | 09:26

Кольо,Кольоооо...Чорапа ще те вземе на работа при него.

Отговори
13 12
Пишете истината И само истината

Пишете истината И само истината

01.08.2023 | 09:25

30 години бръщолевене чииииифутско 30 години лапане на чииииифутските грантове шорошоядско Добавете към Червен Кольо и Червен чиииифут Кольо и му пишете истинското чииифутско проклето именце А не да цапа това хубаво Българско Православно име Кольо чииииифута му мръсен

Отговори
1 16
всички комун-дели

всички комун-дели

01.08.2023 | 08:54

се активизираха, начело с миризливия зелен чорап. Червен Кольо е бок-лук за изхвърляне, нищо повече.

Отговори
15 14
Честито

Честито

01.08.2023 | 08:28

Просто Киро, Тиквата и Шиши

Отговори
12 14
Червен Кольо,

Червен Кольо,

01.08.2023 | 08:20

Добро утро!

Отговори
17 7

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?