Следвайте ни

Социологът доц. Антоний Гълъбов: Радев се издъни сам, БСП отваря ковид фронт

viber icon

- Доц. Гълъбов, посещението на президента Румен Радев в Естония приключи предсрочно и със скандал. Лансираха се твърдения, че държавният глава е действал безотговорно, чуха се също такива, че бил набеден. Какъв е вашият коментар?

- През последните месеци президентът Румен Радев се намира в дълбока международна изолация. Това най-вероятно е било причината да настоява на всяка цена да присъства физически в Талин. Разбира се, че става дума за тежка грешка на протокола. Става дума за това, че цялата администрация на държавния глава по същество не е реагирала адекватно на тази ситуация. Най-неприятното във всичко това е начинът, по който Румен Радев се опита да обясни случилото се, тъй като далеч не само български медии публикуваха тази информация. Тя се появи в полски и естонски медии, преди да дойде в България. Опитът да се твърди,  че става дума за активно мероприятие, организирано в България, е просто продължение на тази неприятна тенденция на

война между институциите,

на която сме свидетели и чийто най-видим резултат беше Резолюцията на Европейския парламент.

- Да останем на тема COVID-19. Политизира ли се пандемията? 

- Това, което виждам засега, е, че БСП се опитва да насочи вниманието към мерките и към тенденцията на правителството, имам предвид и миналия петък, и това, което предстои този петък, опитвайки се да спекулира и да инструментализира страхове. Другото очевидно е, че ако сме в режим на тежка криза и противоепидемични мерки, това ще наложи организация по различен начин на самия изборен процес. Това означава, освен всичко останало, че може би

вървим към избори в два дни,

което, за съжаление, ще увеличи риска от оспорване на изборния резултат, което е най-лошият сценарий.

- Свидетели сме, че премиерът Бойко Борисов не иска затягане на мерките срещу коронавируса до краен предел. Какво означава този негов ход?

- Това е така, защото той си дава сметка, че всъщност прилагането на мерките и санкциите за неспазването им в пълна пълнота ще предизвика много остри реакции в обществото. Така че в известен смисъл той следва общия си принцип да не насилва нещата и да не се опитва да върви срещу течението.

- Парламентарните избори са само след няколко месеца. Каква е вашата прогноза за състава на новото НС и за бъдещите коалиции в него?

Очевидно е, че

ще имаме силно фрагментиран парламент

с повече парламентарни фракции. Колегите социолози обаче в момента измерват по-скоро фонови нагласи, отколкото електорални. Хората всъщност не мислят за избори в момента. Но онова, което изглежда сигурно, е, че ще имаме представителство, отразяващо дълбоката фрагментация в самото българско общество. Така че е възможно парламентарните фракции да бъдат между 6 и 8. Парадоксално българският парламентарен опит показва, че когато имаме много фрагментиран парламент, в него са възможни големи мнозинства. В смисъл всеки от по-слабо представените парламентарни субекти търси възможност да се присъедини към мнозинство. Така че при определени обстоятелства именно по-фрагментираният парламент в българската практика позволява формирането дори на конституционно мнозинство. Обратното - когато са по-малко на брой парламентарните фракции, те много по-трудно постигат съгласие помежду си. Така че ни предстои един период, в който ще се постига трудно решение, ще има нужда от много преговори и консултации, за да се придвижваме напред. Това, разбира се, не е добре, защото навлизаме в период с много неизвестни, в който ще трябва да имаме ясни ориентири. Но, за съжаление, това отговаря на състоянието на българското общество в момента.

- Кой ще надделее в следващия парламент - „старите“ или „новите“ играчи?

- Новите играчи никога не са носили нещо ново в българската политика. Ние имаме голям процент на смяна на лица във всеки следващ парламент, но този път става дума за промени, които вече са в ход. Но те няма да дойдат през нови фигури. Ще се реализират по-скоро през промяна в поведението на системните играчи заради промяна в обществена подкрепа, а не толкова през нови лица.

 

Доц. Антоний  Гълъбов е социолог и политолог. Работил в Института по социология към БАН. Преподавател в Департамент "Политически науки" на Нов български университет. Член на Управителния съвет на Международната асоциация за културна политика Ubuquite Culrure(s) в Париж. Основател и член на Българско общество за индивидуална свобода БОИС (2003). Председател на УС на Института за публични политики и партньорство. Автор на монографии и студии.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Марчо

Марчо

28.10.2020 | 10:51

Времее за нов президент, тоя потънал на дълбоко в ла.на и омириса цяла България.

Отговори
1 0
Коко

Коко

28.10.2020 | 10:44

А добо утро, президента е в изолация от много време, никой не го иска и не желае да разгоаваря с него, кой би искал президент, който приканва собствения си народ към насилие, това което се случи на (02.09.2020). Президента много закъснява с оставката си и продължава да затъва................. Оставка и избори за нов преидент.

Отговори
1 0
БРЪМЧИЛКАТА

БРЪМЧИЛКАТА

24.10.2020 | 11:06

ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ FOREVER !!!!! КАТО СИ ЛЯНЦАТЕ МУ ВДИГАТЕ РЕЙТИНГА....ЩЕ ГО ИЗБЕРЕМ ОТНОВО ТОЗИ ПЪТ С ОЩЕ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ... БОЙКО И ШАЙКАТА МУ ЩЕ ИМ НАВРЕМ КУЧЕТО В ГЪ.ЗА....ТРИБУНАЛ ЗА ВСИЧКИ ОТ НЕГОВИЯ ХАРЕМ....ТОЗИ БО.КЛУК НА ПЪНЧЕТО НАНКОВ БРАВО И В ПЛАНИНАТА ГО НАМЕРИ ВИРУСА...ТАКА ТАКА...ДО ЕДИН ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН....ЩОМ ВЪРВИТЕ СЛЕД БРЪМБАР ЯЖТЕ Л.НА....

Отговори
7 2
ДАР Е ДА СИ ЧОВЕК....

ДАР Е ДА СИ ЧОВЕК....

23.10.2020 | 11:11

ТОВА НЕЩО Е УНИКАЛНО ТАКА Е ПОЛЕГНАЛ ЧЕ СЕ ЧУДЯ ДА НЕ Е " ПОЛЕГНАЛА МИ ТОДОРА"""????!!!!БОЖЕ ЗАЩО ХОРАТА СА ТОЛКОВА "НИСКИ " ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ ЛАЗЯТ И ЛИЖАТ НЕ СА ЛИ ПОРАСНАЛИ....НЕ СИ ЛИ ИМ ДАЛ РАЗСЪДЪК БОЖЕ???!!! НАКАЗЛ СИ ГИ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ....ПО ЗАСЛУГИ РАЗБИРА СЕ..... ТОЗИ МИ БИЛ СОЦИОЛОГ НЕ ТОВА Е ЕДНА МРЪНКАЩА ТВАР ...ЕДИН ЕНЕРГИЕН ВАМ.ПИР... НЕ ИМ ДАВАЙТЕ ТРИБУНА И ЩЕ ЗАРЕВАТ КАТО КУЙОТИ ОТ ГЛАД ТОГАВА ЛИЧНО БОЙКО ЩЕ ИМ ЦАКА ОТ ШКАФЧЕТО....

Отговори
4 4
Мефисгофел

Мефисгофел

22.10.2020 | 12:13

КАК ФАТМАК ФЪРЧИЛКОВ ДОСТИГНА ДЪНОТО ! НЕЩО, КОЕТО ФАТМАК ФЪРЧИЛКОВ НИКОГА НЯМА ДА НАПРАВИ, ЗАТОВА АЗ СИ ПОЗВОЛЯВАМ ОТ НЕГОВО ИМЕ ДА НАПРАВЯ СЛЕДНАТА ОФИЦИАЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ПОСТФАКТУМ, ИЛИ "НА ДЕНЬО НА ГЪЗО", КАКТО СЕ ИЗРАЗЯВАТ САМОКОВЦИ ЗА ПОДОБНИ СЪБИТИЯ. : ДРАГИ МОИ БЪЛГАРСКИ ПОДАНИЦИ И СКЪПИ СВЕТОВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ, НАЙ-БЕЗОТГОВОРНО ЗАЯВЯВАМ, ЧЕ В РАЗРЕЗ И ПРОТИВ ВСИЧКИ СВЕТОВНИ ЗДРАВНИ НОРМИ И МЕЖДУНАРОДНИ ПРАКТИКИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ В НЕДЕЛЯ ВЕЧЕРТА БЯХ УВЕДОМЕН ЛИЧНО ОТ ВИСШ ВОЕНЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ, ЧЕ В ПЕТЪК СЪМ БИЛ ДИРЕКТНО КОНТАКТЕН С БОЛЕН ОТ КОРОНАВИРУС, АЗ ИЗВЪРШИХ СВОЕГО РОДА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КАТО НЕ ОТМЕНИХ ОФИЦИАЛНОТО СИ ПОСЕЩЕНИЕ В ЕСТОНИЯ. А СЛЕД КАТО ЕСТОНСКИТЕ ВЛАСТИ БЯХА ИНФОРМИРАНИ ЗА ТОВА, ЧЕ СЪМ БИЛ КОНТАКТЕН, БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ БЕШЕ ПОСТАВЕНА В "ПРОФОРМА" КАРАНТИНА И БЯХМЕ ПРИНУДЕНИ ДА СЕ ВЪРНЕМ СКОРОПОСТИЖНО В БЪЛГАРИЯ. ЯВНО ИМАМ ВИНА, КОЯТО ОБАЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ПРИЗНАЯ, НО ПРИЧИНАТА ДА НЕ ОТМЕНЯ ПОСЕЩЕНИЕТО В ЕСТОНИЯ Е МОЯТА ДЕСИ, КОЯТО КАТЕГОРИЧНО НАСТОЯ ДА ЗАМИНЕМ, ТЪЙ КАТО ИСКАШЕ ДА ИЗПОЛЗВА ПОСЛЕДНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА БЕЗПЛАТНИ ЕКСКУРЗИИ В ЧУЖБИНА, КЪДЕТО ДА ДЕМОНСТРИРА НАЙ-НОВИТЕ СИ МОДЕРНИ ТОАЛЕТИ. С ТОВА ЗАВЪРШВАМ, ЗАЩОТО НИКОГА НЯМА ДА ЧУЕТЕ ОТ МОЯТА УСТА ИЗВИНЕНИЕ ЗА ПОДОБНИ НЕДОПУСТИМИ ИЗДЪНКИ, ИЗЛАГАЩИ ИМИДЖА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ.

Отговори
10 7
Гълабуфф-гурльооо

Гълабуфф-гурльооо

22.10.2020 | 11:57

С едно нещо съм съгласен, че Боко е тръгнал по течението - и скоро ще се удави.

Отговори
8 15
Сик

Сик

22.10.2020 | 11:53

През последните месеци президентът Румен Радев се намира в дълбока международна изолация. Това най-вероятно е било причината да настоява на всяка цена да присъства физически в Талин. Хахаха, ами Тиквата, която ти плаща заплатата в каква изолация е, бе смешник ? От 100 дни се крие в землянка в Родопите.

Отговори
6 21
Коко

Коко

28.10.2020 | 10:49

100 дни платени протести, поне хората си искараха по някой лев. Бъдете сигурни, че 98 % от население не подкрепя протеста, защото все едно да покрепиш олигарх, който иска да си купи правителсто, както си е купул президент и компания!!!

Отговори
2 0
Сик

Сик

22.10.2020 | 11:51

В грешка съм бил да си мисля, че Марицата получава от Герб. Тия направо са я купили - всеки ден по 100 снимки на вожда плюс още толкова на такива дето го хвалят на заплата на правителството. Между другото оказа, че и Бистришките тигри били на заплата към министерство на земеделието.

Отговори
11 14
ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА

ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА

22.10.2020 | 11:46

ОТ КОГА НА ГЪЗОЛИЗЦИТЕ ИМ КАЗВАТ СОЦИОЛОЗИ?

Отговори
11 15
Хахах

Хахах

22.10.2020 | 11:04

Гербаджийска подлога! ... да добавим още Харалан Ал. и ТРЕНД, как е хранилката, добре ли е?

Отговори
10 17

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?