49

След Дебора много жертви на домашно насилие ще надигнат глас

Адвокат Милена Кадиева е основател и изпълнителен директор на фондация "Джендър алтернативи" за защита на жертви на насилие. Организацията, която ръководи, е създадена през 2011 година. Оттогава през нея са преминали стотици жени, пострадали от домашно насилие. Психолозите и правистите от "Джендър алтернативи" им оказват безплатна помощ. Адвокат Кадиева коментира пред "Марица" казуса с обезобразената Дебора и проблема с домашното насилие у нас.

- До каква степен промените в Закона за защита от домашното насилие ще намалят случаите като този с Дебора? 

- Промените ще започнат постепенно да дават резултат, ако съответните органи направят необходимото. За да се създаде национална информационна система, както е предвидено в закона, е нужно да бъдат отпуснати значителен финансов ресурс. За първи път ще започне да се води официална статистика на пострадалите от домашно насилие. Ще се създадат регистри както за жертвите, така и за насилниците. Всички тези новости ще се отплатят с времето, стига да бъдат отделени необходимите средства.

- Какво още може да се направи в бъдеще, за да се преборим с проблема с домашното насилие? 

- Много често в практиката виждаме нагледно да се злоупотребява с права под формата на неизпълнение на съдебни решения от родители както от мъже, така и от жени. След като са били присъдени родителски права на майката  например, се случва тя да използва детето като средство за отмъщение. Ограничава срещите на детето с бившия съпруг, които са установени по съдебен ред, и междувременно прилага манипулативни методи върху детето, така че то само да не пожелае да се вижда с баща си. Разбира се, неизпълнението на съдебни решения е криминализирано, но като престъпление от частен характер, което означава, че потърпевшият родител сам трябва да заведе дело и да влезе в ролята и на жертва, и на прокурор, а това е абсурдно. Смятам, че е редно да се измени Наказателният кодекс, като неизпълнението на съдебни решения се криминализира като престъпление от общ характер.

- След масовите протести в защита на Дебора очаквате ли повече жертви на домашно насилие да съберат смелост и да потърсят помощ?

- Когато се разгласяват подобни случаи, винаги има хора, които събират смелост да сигнализират. Те виждат, че не са сами в борбата срещу домашното насилие и че има кой да ги подкрепи. За 2022 година 720 души са посетили нашата фондация за безплатна консултация. Това показва, че говоренето помага. Трябва да се говори повече и адекватно, защото по този начин се променя манталитетът на жертвата, а впоследствие и начинът й на живот.  

- Случва ли се да получавате фалшиви сигнали и каква е причината да се подават такива? 

- Да, получаваме и неверни сигнали, които, за щастие, не се подават особено често. Обикновено причината някой страничен човек да подаде фалшив сигнал за домашно насилие е с цел тормоз или отмъщение. Затова е хубаво при всеки сигнал да се намери начин да се свържем с жертвата лично и тя да потвърди. Това обаче невинаги е възможно. В такива ситуации, ако в сигнала се съобщава за реална опасност за здравето или живота на жертвата, винаги препращаме информацията към тел. 112. Оттам нататък органите са длъжни да извършат проверка на място. При тази стратегия обаче невинаги пострадалото лице може да признае, че е жертва на домашно насилие, независимо дали е защото не е сама и насилникът е при нея, или защото се срамува или страхува. Тогава се преминава към разпити на лица, които е възможно да са забелязали определено странно или нетипично поведение или пък да са чули скандал.  

- Къде се корени проблемът с домашното насилие?

-  Това е пандемия и трябва да се обърне особено внимание отново както чрез разговори, така и с помощта на закона чрез по-адекватни наказания. Ежедневно се налага психически и емоционален тормоз върху жертвите. Именно вербалната агресия и тормозът върху психиката са ключовите причини човек да се пречупи.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
тимбо лимбо

тимбо лимбо

06.08.2023 | 16:11

Това наистина е пандемия, и ако не се наложи волята на законодателя да се пресича болката, страданието, човешката нищета и, разбира се, да се поощри проявата на емпатия към жертвите, то нищо няма да се промени. Уповаваме се и се надяваме на хората, призвани да бранят света от истерията, малоумието, дебилието е сляпата ярост на насилниците, които се саморазпознават като блюстители на правото на силата, но не и дирещи силата на правото...

Отговори
0 0
УРЕЖДАМ И КОНЦЕРТИ

УРЕЖДАМ И КОНЦЕРТИ

04.08.2023 | 14:18

НО ПЪРВО ЧАСТЕН, НА 1 МИКРОФОН ;)

Отговори
0 0
ИЛИ МУШИ МУШИ

ИЛИ МУШИ МУШИ

04.08.2023 | 14:13

С ПОЛОВИНАТА ЛОС АНЖЕЛИС ЗА 2 МИЛИОНА! :)

Отговори
0 0
УРЕЖДАМ ПРОСТАКЕСИ В ХОЛИВУД!

УРЕЖДАМ ПРОСТАКЕСИ В ХОЛИВУД!

04.08.2023 | 14:11

ХОНОРАР 2 МИЛИОНА И ЗА МЕНЕ МУШИ, МУШИ! :)

Отговори
0 0
Типично

Типично

04.08.2023 | 04:47

Адвокатката плаче за мангизи, като че ли това ще разреши всички проблеми. Не иска да признае, че това ще разреши само нейните проблеми. Корените на домашното насилие са в семейството. Крушата не пада по-далече от дървото. Гнили круши падат от гнили дървета.

Отговори
3 0
...........................

...........................

03.08.2023 | 15:20

трябва закон който точно да казва правиш това получаваш онова ...без ама при такива ама прионакива обстоятелства....същото важи за потърпевшите.... никакви НПО та като това тези са измислени джендър мендър .. организации които нещо правят щото държавата нищо не прави.... не спешно трябва ред и изграждане на структури...без НПО...тази специално

Отговори
3 1
Ами хайде някой друг да направи фондация,която да защитава жертвите на

Ами хайде някой друг да направи фондация,която да защитава жертвите на

02.08.2023 | 11:07

Домашно насилие безвъзмездно и да им осигурява юридическа и психоложка подкрепа.Г-да юристи,активизирайте се!Защото това в момента то прави само тази”Джендър инициативи”,плащана финансово от чужди НПО-та,знаем кого представляващи.

Отговори
8 0
222

222

02.08.2023 | 09:05

Дебила с макетния нож привърженик, гласувал за ПП-ДБ, добре го използуват, организираха масови "протести" на стадото за да могат да прокарат инстамбулската конвенция и НПО-та като тези джендъри да лапат грандове и бюджетни пари

Отговори
12 1
Джендъри

Джендъри

02.08.2023 | 08:10

Педерасти това е бг

Отговори
9 0

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?