46
Следвайте ни

Слави Василев, политолог: При 40% бедни българи всеки кабинет е обречен да води лява политика

viber icon

- Съпругата на министъра на иновациите Даниел Лорер - Виолета, ще е шеф на кабинета на Асен Василев. Не осъзнават ли в правителството колко дразнят такива назначения? 

- Склонен съм да се съглася, че професионализмът е много важен, но новата власт трябва да усети и пулса на хората. В демокрацията, а и във всеки друг режим е изключително важно властимащият да усеща какво хората му говорят. В случая Кирил Петков е прекалено млад и неопитен, макар да е голям професионалист.

И макар да съм сигурен, че бързо ще влезе в обувките на премиер, допусна няколко стъпки, които дразнят хората. Това не трябваше да се случва ​- сигурен съм, че съпругата на г-н Лорер няма нужда от това да бъде шеф на кабинета на Асен Василев. Тя със сигурност е голям професионалист, но в политиката е необходимо не само това - трябва и усет, и нюх. А те все още не го имат.

- В момента в който Борисов падна от власт, държавата започна да събира повече пари

- Кирил Петков и Асен Василев са се еманципирали от президента, но са си взаимно полезни

- Преброяването показа повсеместния крах на държавата и на прехода

-----------

- Г-н Василев, новият кабинет няма шанс за 100 дни толеранс заради струпването на куп кризи. В същото време бившият вицепремиер Николай Василев заяви директно, че това е най-лявото правителство след това на Жан Виденов заради харченето по 1 милиард на ден. Как да обясним това?

- След неуспешния си опит да стане министър-председател, Николай Василев очевидно изпитва ревност към сегашния състав на Министерския съвет. Политиката, която правителството провежда, е тази, която Кирил Петков обеща по време на кампанията - а именно - леви цели с десни инструменти. Това е лява политика с десни промени.

Съвсем разбираемо, тъй като българското общество е бедно в огромната си част. Около 40% са на прага на бедността, а това е изключително високо ниво. Това означава, че лявата политика ще бъде винаги предмет на всяко едно управление, независимо дали то се пише дясно или ляво.

Българското общество трябва да бъде подпомагано от държавата след този 32-годишен провален преход. Той стопи населението ни с над 2 милиона души - виждате резултатите от последното преброяване. Вижте и икономиката, която не може да тръгне.

- Стигаме до едно от чудесата на българската статистика. Всяка година ни обясняваха, че се стопяваме с 40-45 хиляди души, а сега изведнъж се оказа, че цифрата е била двойно по-висока.

- Това е повсеместният крах на българската държава. Преброяването е всъщност лицето на този крах. Светът е отворен и България, слава ​богу, е част от свободната му част. Но тази свобода даде възможност на хората да търсят реализация и другаде. И огромна част от нашите най-талантливи хора и цветът на нацията заминаха. Това са около един милион души.

Раждаемостта падна и българското общество не успява да намери сили да расте. Това е най-добрият индикатор за това дали преходът е успешен, или не - аз смятам, че той е напълно провален. Пътят към възстановяването ще бъде дълъг.

-  Започва ли наистина нов преход след падането на правителството на Бойко Борисов?

- Може и така да се формулира. Да кажем, че това е началото на края на прехода - период, в който българското правителство трябва да успее да проведе политики, да направи реформи и да успее да предложи на бизнеса и на гражданите ни малко повече справедливост. Тоест да не се краде и управлението на държавата да не е функция на нечии интереси и приближени кръгове до властта.

А така беше през много от последните години. Целта е да направим така, че всички да живеем много по-близо до закона, да си плащаме данъците. Виждате какъв е ръстът в Агенцията по приходите, откакто служебното правителство встъпи в длъжност. Искам да маркирам ​- Румен Спецов, около когото имаше скандали, очевидно показа, че НАП, ако работи както трябва, ще събира много повече пари за хазната.

Българското общество генерира достатъчно приходи, за да може държавата да си позволи онази инвестиционна политика, която ще позволи на икономиката да тръгне и хората да имат повече работа и доходи. А правителството няма как да направи това, ако не си събира необходимите данъци.

Това е функция на личната корупция. Резултатите са видни веднага - в момента в който Борисов падна от власт, държавата започна да събира повече пари.

- Критиките обаче вече започнаха. Явор Дачков директно обвини правителството, че служи на чужд дневен ред. Така ли изглеждат първите стъпки по въпроса за Македония? 

- Българското правителство служи на чужд дневен ред от много години. Ние сме членове на военен съюз и на политически съюз, който отнема част от суверенитета ни. Това важи и за всяка една голяма държава, която е в тези съюзи. За НАТО това са Съединените щати, а за Европейския съюз ​- Германия.

Винаги обаче по-големият смуче от суверенитета на по-малките държави. Такава е била динамиката между Съветския съюз и неговите съюзници. Тези големи държави така функционират. България отдавна е отстъпила от своя суверенитет и това не бива да ни изненадва, че е така. Това не е станало при Кирил Петков ​- това е така от много години. Разликата обаче е, че сегашното правителство ще се опита да намери формула да защитим нашия интерес.

И така представяйки я пред нашите съюзници като справедлива формула, тя ще позволи интеграцията на Македония. А това ще стане чрез задълбочаване на икономическите ни взаимовръзки и така да накараме техните политици и общество да се отскубнат малко от хватката на македонизма. И да спазват разписаното в договора за добросъседство.

- Президентът дърпа ли някакви конци на този кабинет? 

- Президентът не дърпа конците на този кабинет. Кирил Петков и Асен Василев са се еманципирали, но връзката между Румен Радев и Кирил Петков е от взаимен интерес. Премиерът има нужда от подкрепата на президента, защото той все още не е улегнал политик. А президентът има нужда от добри отношения с Петков, защото в него е изпълнителната власт.

Те имат не само общ враг, но имат и общи цели. Възстановяване на държавността е слоган на президента и основен лайтмотив на това правителство. Там взаимовръзката е важна и съм сигурен, че ще запазят добрите отношения.

- Премиерът Петков обяви, че ще има 17 съветници. Цифрата плаши, ако сравним колко съветници имаше Бойко Борисов?

- Не може да сравняваме Кирил Петков и Бойко Борисов. Последният може да е имал формално съветници в Министерския съвет, но едва ли ги е слушал. Борисов слушаше единствено себе си. Кирил Петков е съвършено различен образ. Той ще се уповава на експертизата и потенциала на определени личности, които трябва да му помагат във всичките решения, които трябва да взема всеки ден за държавата.

Смятам, че трябва да има не 17, а 40 съветници. Защото проблемите са толкова комплексни и натрупани с години и за решаването на само един отрасъл - примерно в енергетиката, ще му трябва добър съветник. Българската енергийна система е комплексна, тя е един затворен кръг, и ти не можеш да пипнеш едната страна, без да разбуташ другата.

Затова е необходимо премиерът да има една всеобхватна информация, за да може да покрие проблемите. Така че тези 17 съветници не ми се струват много.

- Един от тях обаче е Любомир Попйорданов - председател на Асоциацията на планинските водачи. За какво може той да е съветник на човек, завършил Харвард?

- Не мога да коментирам това. Не познавам политическата роля на господина, както и самия него. Щом премиерът Петков е преценил, че може да му е съветник, значи има защо.

- Клуб Z поиска биографични данни на тези съветници и им отказаха такива с обяснението, че това се покрива от Закона за защита на личните данни. Звучи най-малкото странно. 

- Съгласен съм. Мисля, че обкръжението на министър-председателя и неговите щатни съветници, не говоря за нещатните, не могат да останат неизвестни. Обществото има право да знае и и не смятам, че такива хора трябва да бъдат държани зад завесата.

ВИЗИТКА 

Политологът Слави Василев бе част от екипа на президента Румен Радев преди 5 години. Твърди, че президентската република е по-добра форма на управление от парламентарната. Учил е в Бостънския университет и е работил за кратко в Конгреса на САЩ. Работи в семейната фирма "Братя Василеви".

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Ники

Ники

12.01.2022 | 12:36

Загрижил се за бедните- синът на най-червения приватизатор В.Василев. Най-умно се изказа за българите социалистическия депутат проф. Иво ХРистов. От трибуната той посочи, че в България живеят 80% дебили, трябва да се добави късопаметни.

Отговори
9 3
фостата

фостата

12.01.2022 | 10:51

Славчо е доказан червен агитатор бе

Отговори
9 5
Сик

Сик

12.01.2022 | 10:10

Айде стига сте плакали като вдовици за ..., бе тикви празни. за първи път преизчислиха пенсиите и дадоха на пенсионерите в това трудно време 2 млрд. повече. Ако беше оная метра от Банкя сега тия пари щяха да са в сметките на оная фирма, която строи Хемус и на която никой не и знае името.

Отговори
16 13
фостата

фостата

12.01.2022 | 10:50

Абе разбрахме че си професионален тъъъпак

Отговори
9 6
Противен като баща си

Противен като баща си

12.01.2022 | 10:03

Социализъм се прави със Справедливост, а не с децата на крадците.

Отговори
16 4
СПБ

СПБ

12.01.2022 | 09:30

Това е единственият човек който позна резултатите от изборите. По интелитентен и образован политолог от него няма.

Отговори
10 15
РАШКОВ

РАШКОВ

12.01.2022 | 08:25

Слави след една година никой няма да те отразява просто ще изчезнеш язък че баща ти е хвърлил толкова пари за дипломи и телевизионно време

Отговори
20 7
Тези хора слушат ли се какви ги говорят!?

Тези хора слушат ли се какви ги говорят!?

12.01.2022 | 07:40

Бедността се бори със социални помощи, а не с икономическо развитие!? Македония тема номер 1!? Така работел на времето СССР!? На Кирил му трябват 17 съветници!? Шуробаджанащината е оправдана, щом е за Киро!?

Отговори
24 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?