Следвайте ни

Слави Георгиев: Здравко Димитров закъснява с реформите

viber icon

 

- Г-н Георгиев, продължават разгорещените спорове кой да управлява Онкодиспансера. Вие бяхте член на конкурсната комисия, която отстрани  сегашния шеф на КОЦ д-р Парашкев Цветков и класира на първо място проф. д-р Марианна Янева. Как ще коментирате обвиненията, че конкурсът е манипулиран, без да се запознаете подборно с бизнес плановете на кандидатите?

- Конкурсът е проведен според правилата, определени от законите и наредбата на Община Пловдив. В 5-членната комисия участваха трима общински съветници, избрани на сесията, представител на РЗИ и директорът на общинската дирекция „Здравеопазване”, както изискват нормативните актове. За това, кои са подали документи, разбрах ден преди конкурса. Всички петима кандидати се оказаха с медицинско образование. Конкурсът започна с отваряне на документи, след което се пристъпи към разглеждане на програмите. Не е вярно твърдението, че не сме ги чели. Програмите са разглеждани два часа. Това време беше достатъчно, защото според условията бизнес плановете се базират на два основни документа. Единият е анализ на заболяванията, които се лекуват в КОЦ - Пловдив и в конкурентните заведения. Данните за този анализ се взимат от РЗИ. Другият документ представя характеристиката на КОЦ - Пловдив, предоставена от дирекция „Здравеопазване”. Тези две части няма как да бъдат представени различно в програмите, затова в 90% се преповтарят. Авторската част с визията на кандидатите за развитието на КОЦ е много малка и два часа бяха достатъчни, за да се информираме.

- По какъв начин оценявахте кандидатите за управител?

- За всеки кръг попълвахме анкетни карти с оценки, които след това се сборуваха, за да се получи окончателната оценка. По време на събеседването предоставихме правото на директора на дирекция „Здравеопазване” да задава въпроси на кандидатите. Никой от членовете на комисията не виждаше кой какви оценки пише, защото, първо, бяхме подписали декларации за конфиденциалност, второ, спазвахме два метра разстояние един от друг. Според българското законодателство и общинските наредби в срок до две седмици след проведен конкурс или до първа сесия на Общинския съвет трябва да бъде внесено предложение за избор на управител и да се вземе решение. Ние изрядно сме спазили правилата. 

- На какво се дължи отстраняването на д-р Парашкев Цветков, който преди три години е получил отлична оценка на конкурса за шеф на КОЦ?

- Тогава кандидатите и участниците в комисията са били други. Според мен програмата на д-р Цветков беше много добра, но аз няма как да знам как са го оценили останалите участници в комисията.

- Не считате ли, че д-р Парашкев Цветков е декласиран още на събеседването, защото на някои участници в комисията е била поставена такава задача от местното ръководство на ГЕРБ? Двамата общински съветници в комисията са от ГЕРБ, от същата партия е и представителят на РЗИ - Пловдив.

- Не мога да кажа дали е спусната такава задача, но ситуацията с избора на управител е неприятна. В момента ресорният зам.-кмет Илия Кирчев е в нарушение. На първата сесия той си оттегли предложението заради протеста на гражданите, а друго до този момент не е внесено. Според мен няма как изборът на управител на КОЦ да бъде подложен на обществен дебат, каквато идея имаше кметът Здравко Димитров, тъй като конкурсът е проведен по всички законови правила. Сега в дневния ред на сесията е внесено предложението на съветниците от ГЕРБ за избор на временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ. Този факт още веднъж потвърждава, че

между администрацията и съветниците от ГЕРБ има конфликт. 

Вече няколко пъти ставаме свидетели, че дори и при най-малкия отпор - било от страна на граждани или съветници, Здравко Димитров светкавично си  изтегля своите точки от дневния ред, с което показва, че не държи на позициите, които трябва да отстоява. Това показва, че в управлението на града има неразбирателство между Общинския съвет и екипа на кмета. Това е уникална ситуация, каквато се случва за първи път в новата история на Пловдив.

- Какви отношения между двата органа на управление носят по-голяма полза за града - когато съветниците от мнозинството раболепно се подчиняват на кмета, както беше през двата предишни мандата, или когато защитават собствено мнение?

- От една страна, е добре, когато Общинският съвет в качеството си на законодателен орган принципно изпълнява ролята на коректив на администрацията. Но от друга страна, е очевидно, че липсва диалог, което пречи на управлението. Според мен вината за това е на Здравко Димитров. Проформа той казва, че ще се консултира по важните въпроси със съветниците, но на практика не провежда такива консултации. Типичен пример за това е последното обществено обсъждане по повод на искането на превозвачите общината да плаща съгласно европейския регламент - на километър пробег. Срещата беше проведена формално, без да се вземе решение за проблемите в градския транспорт и със съобщение пред медиите, че на транспортните фирми е дадено предписание да изпълняват договорите. Останах с впечатлението, че съветниците му служат за камуфлаж.

- Наскоро на сесията отправихте остри критики по повод на финансовата политика на Община Пловдив. Ще подкрепите ли предложението за тригодишната бюджетна прогноза, което предстои да бъде разгледано в Общинския съвет и в което е заложен нов заем за инвестиции в инфраструктурата?

- Няма да го подкрепя. Вече почти една година казвам от трибуната на Общинския съвет, че 

ситуацията в Пловдив е тревожна и реформите са наложителни.

В този смисъл кметът трябва спешно да премине към съкращаване на разходите в администрацията, които са изключително големи. Не можем да продължаваме да харчим с лека ръка бюджетните средства, както е било през изминалите години, защото това означава общината да изпадне във фалит и след 4-5 години да не сме в състояние да връщаме заемите. Финансовото състояние на общината в момента е много тревожно, защото близо 90% от собствените приходи се харчат за издръжка и заплати в общинските дейности. За развитието на града остава нищожна сума. Преди да се тегли заем, трябва да се потърсят резерви за намаляване на  разходите, например да се прекрати практиката за сключване на граждански договори и да се проведе реформа в общинските предприятия. Неведнъж съм казвал на сесиите:

Г-н Кирчев, направете анализ, огледайте структурите,

които вие менажирате. Факт е, че на администрацията и 16-те предприятия са раздути като численост и бюджети, без да има ефект. Това, че за една година в тази насока не са предприети никакви действия и няма дори анализ, означава, че мениджърският екип на общината е много слаб, а Илия Кирчев не си върши работата като мениджър. Това е големият проблем на Здравко Димитров, който можеше досега добре да подреди своя екип и да изясни какви приоритети има. Г-н Димитров се държи по-скоро като почетен кмет на Пловдив - предпочита да присъства на официални церемонии и срещи и да говори в бъдеще време. Но когато си избран за кмет, трябва да покажеш реални действия.

- Кризата с коронавируса не попречи ли на изпълнението на програмата?

- Тя беше „подарък” в кавички, тъй като в двата месеца на извънредното положение екипът можеше да подготви проекти и промени в структурата на общинските звена, но те бяха проспани. За разлика от Община Пловдив заради кризата в община Кюстендил са съкратени 80 служители. При нас за осем години числеността на администрацията в общината и предприятията е нараснала с около 400 служители За първи път на сесиите в Общинския съвет се разглеждат толкова малко предложения. Това означава, че администрацията не работи. До този момент ние не разполагаме с информация дори за такъв стратегически проект като Общ устройствен план на Пловдив, който според мен се подготвя на тъмно. Имам опасение, че ще ни бъде предложен за одобрение в последен момент, без да можем да го разгледаме в дълбочина.

- Какъв е идеалният вариант за управлението на града?

- Трябва да гледаме в една посока. Общинският съвет предлага реформи, а екипът на кмета разчита основно на заеми, макар че досега не съм видял напълно подготвените проекти, включително за нов мост над Марица, които да се финансират със заема. Не виждам реални действия за зелената система, срещу презастрояването,  за подобряване на  трафика. Ако нещата продължават по този начин, както в първата година, и този мандат ще бъде загубен за Пловдив, тъй като градът няма да може да се развива. 

ВИЗИТКА

Слави Георгиев е роден през 1980 г. в Пловдив. Завършил е Търговска гимназия, а след това право и социална психология в ПУ "Паисий Хилендарски". Четвърти мандат е общински съветник в Пловдив. В началото на новия мандат се обяви като независим, защото има различни виждания от колегите му от патриотичните формации - ВМРО и НФСБ. Твърди, че не е човек на двойственото поведение и предпочита да следва своя права линия. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Сия

Сия

25.09.2020 | 09:54

Ами то и Прецидента освен да се прави на партизанин в цървули , кокво е свършил с най голямата заплата и всеки ден на софра на някой олигарх . Или така се бори с мафията и олигарсите , като Братя Бобокови , Божков .и други авери шпиони .

Отговори
1 2
Не е  .до истина

Не е .до истина

25.09.2020 | 09:45

Глупак си и глупак ще си отидеш , Димитров никога не е бил Волейболист . Простотията ти ще те погуби .. Когато си прост не яж гомна

Отговори
1 2
Петко

Петко

24.09.2020 | 15:36

За една година кръгла нула. Имаме си представител за култура и спорт. За реално управление реформа не го питайте, защото не може. А зам. кметовете си ги избирал по своите критерии.

Отговори
3 3
Истина

Истина

24.09.2020 | 14:19

Какъв е кмета на Пловдив ?? Волейболист без образование.Винаги близък до силните на деня като застава зад тях все едно е охрана.Всъщност,никой нищо не знае за него.Не говори много,държи се като Охрана на някой МОЛ или на Джъмбо.ЧРез връзки на приятел кум на братовчеда на Т.и.к.в.а.т.а се урежда на кафенце,запознават се и Бойко мутрата понеже обича едри бабанки го вика няколко пъти да му носи чантата или да му купува кафе и онзи хвърчи и само се смее без да говори на глупостите на тиквата като някъв а.ш.л.а.к който всеки познава в нечия компания ..Винаги има по един такъв к.р.е..т.е.н....Какво върши ЗИКО ли ? Ще ви кажа --НИЩО..Деня му минава в сутрешно идване в общината,секретарката му носи кафе и вода ( както той на времето е носил) пие си кафето срещне се там с някое п.о.д.л.е.з.у.р.с.к.о. аверче кметче на район,лаф м.у.х.а.б.е.т...,иде от време на време на някакво откриване на някое галерия ( нали е КМЕТ ,престижно е да го канят от няма и къде),снима се там,пие чаша вино,после подари една книга или картина дадена му от секретарката,каже някой т.ъ.п виц ,всички се смеят да се направят на любезни,хапне някоя разядка и после хуква на обяд в някой от ресторантите на местните мутри.Събере се като КРЪСТНИКА със тях на маса,кажат му за некоя далавера да им помогне чрез общината,прехвърлят му 100-200 хиляди до края на деня,звънка на кмета на район,или на секретарката,и вика-ПРОБЛЕМА е УРЕДЕН,,отпие глътка малцово уиски 25 годишно --естествено не с негови пари--той е кмет все пак,,После се обади в местната прокуратура,уреди и от там нещата да не ги закачат приятелите му че им е ОБЕЩАЛ и общо взето така му минава деня на Волейболиста.Какви мерки,кви 5 лв какава работа като кмет,какви инвестиции,пътища,ремонти,бюджети,райони,такси,общински учреждения и т н..Не го занимавайте с глупости..Той е представителна фигура,тип м.и.ш.к.а за поръчки,за кетаринги ядене пиене и снимки.Той не знае къде се намира,камо ли да свърши работа за 5 стотинки.Година и половина--какво е свършил ????НИЩО,,,дори храна на рибите в парка не е хвърлил.4 години безвремие за Пловдив.Периода 2019-2023 го отпишете..А за оная у.л.а.в.а.т.а сервитьорка Здравка не ми се и говори.Ходи да се снима на обекти за които грам труд или енергия не е вложила ама да е видят там хората да се прави на важна все едно да създава впечетление че прави нещо,че е важна,че от нея зависи нещо или че е допринесла за нещо--пример Пътя от Пловдив до Стамболийски...Абе мъ..р.ш.и бе бате..мани

Отговори
5 1
Ццццц

Ццццц

24.09.2020 | 13:55

Зико да излезе пред пловдивчани и да каже какво е свършил досега - едно голямо Нищо, кръгла 0, а иначе заплатите си ги получават.

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?