Следвайте ни

Славчо Атанасов: Заиграването с агитките е бомба със закъснител

viber icon

Славчо Атанасов, депутат от Пловдив, шеф на Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание

- Г-н Атанасов, с оглед трагедията със запалянкото на Ботев Пловдив смятате ли, че новият закон за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия ще успее да ограничи подобни инциденти по нашите стадиони?

- Първо, искам да поднеса своите най-искрени съболезнования на родителите на Тоско Бозаджийски. Винаги е голяма трагедия, когато млади хора си отиват без време от този свят. Искам да уточня, че случаят в Гърция е чисто криминален, който касае хулиганството по принцип, и не е свързан със спорта.

- Подготвяте нов закон. Смятате ли, че той ще сработи и ще помогне за успокояването на страстите по зали и стадиони?

- Убеден съм. Изучихме законодателството на много страни по този казус. Наблегнахме най-много на опита в Англия, Италия, Испания и Русия. Опитахме се да вземем най-добро от техните закони. Най-близо като манталитет и темперамент сме до Италия и Испания, затова най-много сме взаимствали от техните нормативни документи.

- Какви са най-големите слабости досега при организацията и опазването на реда на спортни мероприятия?

- Може да ви се стори чудно, но най-големите проблеми не са във футбола. Спомняте си сигурно безредиците, които се получиха на мача от мъжкото баскетболно първенство между Левски и Балкан Ботевград. Това наистина е проблем.

- Какъв е обсегът на действие на закона?

- Всичко, което става в 500-метрова зона около спортното съоръжение, е проблем, който се актува от закона. Повярвайте ми, присъдите за спортно хулиганство ще са много тежки. Най-важното е в тази посока да се осигури правилното прилагане на нормативните разпоредби, когато те влязат в сила. Идеята е всичко да бъде диференцирано. Проблеми на спортни мероприятия да няма. Ще ме попитате ами какво става с така популярните битки между фракции на футболни агитки на неутрален терен извън града? Ще ви кажа - те не са актувани в закона. Това си е чисто и просто хулиганство, с което се бори и сегашният Наказателен кодекс.

- Миналата година направихте неотложни козметични промени в сега действащия закон, но в обществото се създава впечатление, че нещата не са доизкусурени.

- Тези промени бяха наложителни и мисля, че се справихме добре. Най-големи полемики предизвика ветото за продажба на билети в деня на провеждането на рискови мачове. Това обаче е в юрисдикцията на МВР и БФС. Те решават кои мачове са рискови. Те имат обяснение защо например мачът между Царско село и Ботев е рисков, а две седмици по-късно друг такъв - Витоша - Ботев, не е.

- Това с билетите някак не сработва.

- Да, прав сте. Заобикаля се това наше решение. Тарторите на агитките взимат билетите в себе си и ги раздават пред стадиона на феновете точно преди мача. Така се опорочава идеята за яснота кой и защо е на стадиона.

- Всъщност, проблемът с феновете не се ли поражда от факта, че се толерират с прекомерна търпимост, когато нарушават законите, защото често биват използвани за политически цели?

- Да, това е един от бичовете на съвременното ни общество. Аз лично от трибуната на Народното събрание предупредих колегите, че заиграването с агитките е бом​ба със закъснител. Бих ви посочил и най-пресния пример. Сами виждате какво става в Пловдив с феновете на Ботев и Локомотив заради идеята да се строи стадион на единия клуб с държавна помощ. Хората се чувстват излъгани в очакванията си и това не е добре, ама никак не е добре за Пловдив. Ще има много негативни последствия. Но аз не съм страна в този спор, това ви е ясно.

- Но е известно, че сте привърженик на Ботев. В този смисъл как се почувствахте, когато се наложи да награждавате Ален Ожболт на церемонията за Футболист на годината като автор на най-красивото попадение, паднало във вратата именно на жълто-черните?

- Да, аз съм поддръжник на Ботев, но признавам, че Ожболт вкара много красив гол. Определено беше класа. Не знам дали е бил най-красивият, но със сигурност за мен бе най-болезненият, който съм виждал в мрежата на любимия отбор. Все пак с него загубихме Купата на България. Но животът продължава. Ботев и Локо ще имат още много финали помежду си, ще се реваншираме. Защо не още тази година за Купата на България.

 

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Вранчилов

Вранчилов

09.01.2020 | 11:00

Лицето Славчо Атанасов на постоянен абонамент ли е за интервюта? Плаща ли си редовно? Какво става с неговия авер/партньор Петко Атанасов?

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?