1939

Славчо Атанасов: Светът е на ръба на пропастта, ядреното копче може да ни изпепели

- Може ли Русия да прибегне към използване на ядрено оръжие?

- Точно това е най-голямата опасност - ако Русия започне да губи тази война, тя ще прибегне категорично до ядрено оръжие. Путин вече обясни, че в конвенционална война Русия няма никакъв шанс срещу НАТО. И членството на Финландия и Швеция не променя нещата, тъй като войната между Русия и алианса няма да е конвенционална, а задължително ще прерасне в ядрена. Докато Америка има 5500 ядрени бойни глави,  руснаците разполагат с 6200 ядрени бойни глави – достатъчно, за да изпепелят няколко пъти както собствената си територия, така  и света. 

 

 

- Г-н Атанасов, никой не вярваше, че Русия ще нападне Украйна. Вие обаче го предвидихте, и то месец преди началото на войната. Кое Ви даде основания да очаквате такъв развой?

- Не бяха нужни гадателски способности, за да предвидиш, че войната между руснаци и украинци беше неизбежна. За този извод ми помогнаха както познанията по история, така и разговорите с политици и обикновени граждани при многобройните ми служебни посещения в Русия и Украйна. Убедих се, че самите хора в двете страни очакваха подобна война.

А нейният корен е много ясен - Украйна е вечната ахилесова пета на Руската империя. Тя е втората по мощ държава в бившата съветска империя, с население над 42 милиона. При това изтокът и западът на Украйна са коренно различни. Източните зони са проруски, докато западните части на страната, които 300 години са били под полско и 100 години под австрийско владичество, винаги са искали да получат независимост от Русия. Показателен е фактът, че Йосиф Сталин, който успя да победи нацисткия лидер Хитлер за 4 години, води 7-годишна война, чак до 1952 г., с бандеровските отреди в Западна Украйна.

В момента на власт в Украйна са  поддръжници на тези крайнодесни бандеровци 

и се очакваше отношенията между Русия и Украйна да стигнат на точка на кипене.

(Бандеровците са членове на революционната фракция на Организацията на украинските националисти, създадена през 1929 г. и оглавявана от Степан Бандера - б.р.)

Случи се и друго, което очаквах - войната прерасна в нерегионален конфликт между две големи сили. И Украйна, и Русия са мощни държави. Но в момента войната не се води само между тях. Конфликтът придоби колосален мащаб и в момента  се води война между Русия и НАТО.

- В ЕС ще влезе само Западна Украйна, на изток ще се появи Новорусия 

Целият алианс въоръжава много сериозно Украйна. Освен това украинската армия вече 8 години е обучавана от американски и английски военни специалисти. Страната се съгласи на нейна територия да се разположат американски биолаборатории. В тях се водят експерименти с най-страшните болести - чума, антракс, едра шарка, тиф. Затова са абсолютно забранени по всички международни договорености.   

- Свидетели ли сме на Трета световна война? Защо толкова бързо се разрасна конфликтът?

- За мен Третата световна война вече започна, но все още е икономическа. Конфликтът обаче стана глобален. Украйна в момента е само бойното поле, casus belli, повод за война.

За разрастването на конфликта помогна и голямата промяна в света в последните 30 години. Светът сякаш е полудял и вместо да се правят усилия войната да приключи възможно най-бързо, се налива масло в огъня.

Резултатът е плашещ - и Русия, и Украйна говорят за победа, което е абсурдно. Нито  Русия има реални военни възможности да окупира цяла Украйна, нито Украйна има силата да победи Русия. Дори САЩ, най-могъщата държава в света, бяха принудени да се изтеглят от Ирак и Афганистан, а Украйна е нещо много по-сериозно от тези две държави.  

- Преди 60 години, по време на Карибската криза, светът се размина на косъм с ядрен апокалипсис. Няма ли този жесток урок да помогне на днешните политици да вземат спасително решение за спиране на войната в Украйна? 

- Винаги съм се смял, когато една империя бъде заклеймявана като символ на злото. От древността до днес интересите на всички империи далече надхвърлят техните граници - това са т.нар. червени линии на империите.

Не се иска много ум да започнеш една война, иска се много ум да я спреш, пише Никита Хрушчов в мемоарите си.  

През 1962 г. светът наистина е буквално пред ядрено унищожение в т.нар. Карибска криза, която е огледален образ на сегашната Украинска криза, която обаче е в пъти по-сложна от кубинската. Украйна е огромна държава, с огромни ресурси и армия, много по-мощна от кубинската някога.

Преди 60 г. Карибската криза избухна, защото Русия прекрачи червените линии на американската империя. Днес за Москва червената линия е Украйна и ако тя бъде прекрачена, руснаците по-скоро ще изпепелят света, отколкото да пуснат Украйна в НАТО и да позволят там разполагане на американски ядрени ракети.

Имам основания да кажа това, тъй като съм водил разговори със сериозни руски политици, познавам техните нагласи. 

Същата грешка направиха преди 60 г. руснаците с Куба, като пресякоха червената линия на американските жизнени интереси - разположиха на острова ядрени ракети, под носа на САЩ.  И се стигна до ръба - и двете страни можеха да натиснат ядреното копче.

- Сегашната война не може да има победител, но само Си Дзинпин и Ердоган могат да я спрат 

  Апокалипсисът се размина на косъм и света днес го има благодарение на двама смели политици -

президента Джон Кенеди и лидера на СССР Никита Хрушчов, които устояха на натиска на генералите си да стигнат докрай. И двамата платиха висока цена за спасяването на света, реакционните сили не им простиха, Кенеди беше убит буквално, а Хрушчов - свален и пенсиониран. Неслучайно при визитата си в Москва през 1997 г. президентът Бил Клинтън положи цветя на гроба на Никита Хрушчов на Новодевическото гробище като жест на благодарност за куража му през 1962 г.   

Впрочем Хрушчов, който е чистокръвен руснак, живял дълго в Украйна, има косвена вина за днешния конфликт - създава ябълката на раздора между Москва и Киев, като подарява Крим на Украйна през 1954 г. по случай 300-годишнината от съюза на украинския казашки хетман Богдан Хмелницки и руския цар.

Сега конфликтът е подобен на Карибския, но в мегавариант. А най-големият проблем на света в момента е липсата на силни лидери. Ако на руля в политиката днес бяха фигури като Хелмут Кол, Маргарет Тачър, Роналд Рейгън, Ангела Меркел, Франсоа Митеран, Бил Клинтън, нямаше конфликтът между Украйна и Русия да ескалира толкова. Слаби политици стоят начело на западните страни и вместо да регионализират и да прекратят конфликта, въоръжават допълнително Украйна, изпращат там военни инструктори. Наскоро САЩ предоставиха 40 млрд. долара помощ за Украйна, което никога не е правено за друга държава и с право предизвика гняв в Сената. Западът налива масло в огъня на конфликта, като дори дава на Киев фалшиви надежди, че ще стане член на НАТО и ще получи американски ядрени ракети. 

 - Говори се, че президентът Путин е зле здравословно. Какво ще стане с Русия, ако той се оттегли?

- Дори Путин да се пресели в отвъдното, това няма да има никакво значение за конфликта. Няма руски политик, който да промени курса към Украйна, да й позволи да влезе в НАТО.

- Твърдите, че войната в Украйна е конфликт с по-дълбоки, геополитически корени. Какви са те? 

 - В основата на конфликта стои опитът за промяна на световния ред. От разпадането на съветската империя през 1991 г. досега едноличен властелин в света бяха САЩ в плътен синхрон с Великобритания.

А в последните 20 години Путин успя да стабилизира Русия икономически и най-вече военно. Това е истината, независимо как го клеймят - като "диктатор" или дори като „кърваво джудже“. А руснаците са уникални - може да нямат какво да ядат, но всеки от тях живее с усещането, че е част от имперски народ. За руснаците  Матушка Рус, руската империя, е най-святото нещо на света. И най-голямото унижение за руснака е да бъде унижена Русия. Това прави още по-опасни конфликтите с руснаците.

Но в последните години се роди и друга сила, която прекроява света - за Америка днес проблемът не е Русия, а Китай. Събуди се гигант, който само преди 2 години, преди ковид вълната, беше втора икономическа сила в света. Сега може вече да са и първа икономика в света.

Големият съвременен мислител Франсис Фукуяма, който обяви края на историята след рухването на СССР, призна грешката си. Смятах, че от 90-те насетне западните ценности са победили и Америка ще властва столетия, но никой тогава не можеше да предвиди космическия възход на Китай, който се превърна в световна империя, признава Фукуяма.

Истината е, че в сравнение с трите съвременни колоса Китай, ЕС и САЩ Русия е икономическо джудже. САЩ имат БВП 21 трилиона долара, Китай и ЕС са с по 20 трилиона, докато Русия е само с 4 трилиона, колкото Калифорния. Но 

Русия е опасна, защото е икономическо джудже и ядрен гигант, 

разполага с най-богатия арсенал от ядрени оръжия в света.

През 2018 г. САЩ започнаха открита икономическа война с Китай, но преди дни президентът Джо Байдън обяви, че ще я спре, защото Америка загуби от тази война 1.7 трилиона долара. Победител излезе категорично Китай. Америка направи военен съюз с Великобритания и Австралия, насочен срещу Пекин. Но когато притиснеш Русия с Украйна, а Китай в Тихоокеанския регион, се получава нещо страшно.

Не кой да е, а най-големият геополитик на САЩ Збигнев Бжежински, съветник на няколко американски президенти, предупреждава: Не допускайте съюз между Русия и Китай - това значи край на американското господство! А поради недалновидната си политика Западът притисна и двата колоса - и Русия, и Китай, което доведе до съюз между двете страни.

- Дори Путин да се пресели в отвъдното, няма руски политик, който да промени курса към Украйна

- Т.е. войната в Украйна води до ново прекрояване на силите в световен мащаб?  

-  Да, светът отново се раздели на два лагера - от една страна старият международен ред в лицето на Америка, Австралия и другите натовски страни, а от другата страна -  Китай и Русия.

- Към Китай ли ще потекат руските горива, които Европа спира?

- Те и сега текат към Китай. А и Путин заяви категорично, че руските доставки ще се насочат към Азия. Според най-големите съвременни икономисти и мислители - Джоузеф Стиглиц, Франсис Фукуяма, Наом Чомски, големият пазар в света в момента не е Европа, нито САЩ, а Източна Азия, където са Индия, Китай, Индонезия, Индокитай, Австралия.

10 години китайците молят Кремъл да им увеличи три пъти газовите и петролни доставки, но Путин отказваше, притеснен от шеметния възход на новия икономически гигант. Сега руски петрол и газ потекоха към Китай, към Индия, чиято икономика също преживява бум. Путин сключи договори за газ дори с Пакистан, смятан за най-верен съюзник на САЩ в региона. А Саудитска Арабия вече търгува петрола си с китайски юани, една от най-стабилните валути в света в момента.

Притеснително за САЩ е и това, че в китайски банки в момента има американски облигации за 1.5 трилиона долара, т.е. 

Китай е най-големият кредитор на Америка и може да срине долара с икономически действия.    

Така че от тази икономическа криза ще страда не само Русия, но и целият западен свят. Не може безболезнено да се налагат санкции на държава с богати залежи на подземни богатства, включващи наистина цялата Менделеева таблица. За април и май, след налагането на санкциите, САЩ регистрират инфлация от 8.5 процента, което вече безпокои сериозно американските политици и икономисти.

Най-много обаче ще страдат малките страни като нас. Не съм убеден, че можем да намерим реален заместител на руския газ и петрол, както ни убеждава премиерът Петков.

- Третата световна война вече започна, но все още е икономическа

- Как ще приключи конфликтът в Украйна?

 - Тази война няма да има победител и трябва да бъде спряна по най-бързия начин. Има спасителен вариант. Това може да стане с посредничеството на президентите на Китай и Турция Си Дзинпин и Ердоган, които имат авторитет пред Путин. Ердоган не пусна натовски кораби през Босфора и наложи вето на членството в НАТО на Финландия и Швеция. От друга страна - президентите на САЩ и Франция Байдън и Макрон могат да въздействат на украинския си колега Зеленски да седне на масата на преговорите.

Истината е, че Украйна няма да съществува в стария си вид. Според мен източните зони на Украйна, Донецк, Луганск, населени с руснаци или проруски настроени украинци,  ще останат проруска автономна зона, Новорусия я наричат западните специалисти. Но Путин трябва да е глупак да ги приеме директно в Руската федерация.

Докато западните части на Украйна, където не понасят руснаците, ще се присъединят към ЕС.

Но вече се чуват разумни гласове и на запад, че Украйна в никакъв случай не бива да влиза в НАТО, нито там да се разполагат ядрени ракети на САЩ.

Но както и да се развият нещата, оттук нататък Украйна ще е постоянно кървяща рана на Русия. Такава пропаст се изкопа между двата народа руснаци и украинци, че там винаги ще има напрежение по границите между западните и източните части на Украйна.

Руски политици, с които съм говорим, включително със  зам.-кмет на Москва, депутати в Думата, със скърцане на зъби приемаха доскоро Украйна да стане член на ЕС, да не говорим за НАТО.

Склонни бяха да приемат австрийски вариант за Украйна - член на Евросъюза, не на военен блок. Но в момента руснаците не искат да чуят дори за членство на Украйна в ЕС.

Оръжието няма да спре този конфликт. 

Колкото и Украйна да бъде въоръжавана, няма как да победи Русия

Стига се обаче и до безумни тези, включително за падане на границата между Украйна и Полша, едва ли не да станат обща държава, каквато са били в миналото в продължение на 300 години.

Полски политици с крайни възгледи предлагат подобен вариант по Си Ен Ен. А има и натовски страни, склонни този безумен вариант да се осъществи. Ако това стане, ще отворим вратите на ада. Руснаците изобщо няма да се замислят да пуснат ядрени ракети, най-малкото да изпепелят Варшава и Краков.

Засега светът върви по ръба на пропастта. Единственото решение е Путин и Зеленски да седнат на масата за преговори - само това ще парира риска някой в Русия да натисне ядреното копче и да унищожи света.

Визитка

Славчо Атанасов е роден в Карлово. Завършва средно образование в Пловдив и след това Висше военно артилерийско училище в Шумен. Офицер от резерва. Второто си висше образование по специалността „Право” завършва във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Велико Търново. Работил е 5 години като психолог в квартал „Столипиново” в Пловдив. Член на ВМРО от 1992 г. и първи председател на Студентската организация на "войводите" в Пловдив. Женен, с едно дете. Кмет на ЖР "Тракия" (2003-2007) и на Пловдив (2007-2011), народен представител в 43-ото и 44-ото Народно събрание.

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?