49
Следвайте ни

Славчо Атанасов: Слухът, че ще се кандидатирам за омбудсман, е силно преувеличен

viber icon

- Г-н Атанасов, какво ви кара след толкова години в голямата политика да се кандидатирате за омбудсман –  длъжност, твърде непопулярна и както много хора смятат – синекурна и безполезна?

- Слухът, че ще ставам омбудсман, е силно преувеличен. Ако проверите в деловодството на Общинския съвет, там няма да намерите мои документи за кандидатстване.

- Това означава ли, че няма да се кандидатирате?

- Да. Всъщност никога не съм казвал публично, че ще ставам омбудсман.

- Много хора обаче смятат, че в Пловдив няма по-подходящ човек от вас за обществен защитник. Няма ли да ги разочаровате?

- Вижте, първо ще отбележа, че българското общество и административната ни система не са развити достатъчно, за да се усети силата на такава фигура. Омбудсманът е човек с голяма обществена роля и влияние в развитите демокрации. Не знам дали знаете, но първият омбудсман е избран в Швеция през 1809 година. Тази страна е известна с безупречната си администрация, скандинавците са на много по-високо ниво в междуличностните отношения и отношенията между гражданите и държавата от нас. Самата дума омбудсман идва от старонорвежки и означава посредник.

Тук в България, за да свършиш някаква работа за хората, трябва да имаш реална власт, каквато омбудсманът на практика няма.

Второ – изборът на омбудсман в Пловдив става в Общинския съвет, който отдавна не е амвонът, от който говорят гражданите. Превърнал се е в царство на партии и лобита. В този смисъл изборът на омбудсман не става по съвестта на съветниците, а с решение на партийните им началници. А е известно, че в местния парламент има много партийни лидери, които съм побеждавал на избори по 3 и дори по 4 пъти. Българският политик обикновено е самовлюбен егоцентрик с голямо его. Тук пирамидата е обърната – първо личният интерес, после партийният и тогава общественият. По тази логика често минават и гласуванията в Общинския съвет, което ме кара да се въздържам от възможността да кандидатствам за омбудсман на Пловдив.

- Тази обърната пирамида и егото на политиците ли са причините два поредни парламента да не успеят да излъчат отговорно мнозинство и правителство?

- Именно. Голямото лично его е причина и за институционалната война, която запалиха Бойко Борисов и Румен Радев заради враждите помежду си. Това взриви държавността и ни вкара в тежка политическа криза, която на фона на пандемията може да се превърне в икономическа и  хуманитарна.  

- Каква е вашата прогноза за изборите 2 в 1 на 14 ноември?    

- Раждането на новата партия покрай момчетата от Харвард е добър факт за българския политически живот. Притеснявам се обаче, че Петков и Василев говорят за нов морал в политиката и почтеност, но не съм сигурен дали ще успеят да го наложат в политическия ни живот. За да направиш коалиция на почтеността, трябва да влезеш с огромна мощ в политиката, да спечелиш избори, и то убедително. За жалост това няма да се случи и тези момчета ще трябва да работят със старите играчи. А отдавна е известно как свършват българските коалиции, дори създадените с най-добри намерения. България не е Германия, където левицата и десницата си подадоха ръце в много сложната за целия свят ситуация. Според мен ние ще сме в политическата криза още дълги години заради егото на партийните лидери. Това, което стана в 45-ия и 46-ия парламент, е престъпна безотговорност спрямо държавата и народа ни. Дано след изборите на 14 ноември да има повече смирение и отговорност сред политиците.  

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?