Следвайте ни

Славчо Атанасов: Само обединени имаме шанс да спечелим

Моделът "Тотев" трябва да бъде премахнат

Бившият кмет на Пловдив, сега председател на парламентарната комисия за младежта и спорта Славчо Атанасов, беше посочен във вторник за кандидат за градоначалник от депутата на ВМРО Александър Сиди с уговорката, че тепърва ще се водят разговори с НФСБ, от която Атанасов е избран в Народното събрание. 

Славчо Атанасов е отдавна известен на пловдивчани. Завършил е Висшето военно артилерийско училище - Шумен и право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий". От юношеските си години е свързан с ВМРО. През 2003 г. става кмет на "Тракия", а от 2007 до 2011 г. - кмет на Пловдив. Два пъти - през 2011 и 2015 г. - се явява на местните избори за градоначалник, но губи на балотаж.  

През 2014 г. е избран за народен представител от листата на коалиция Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО). На 26 март 2017 г. отново става депутат от листата на Обединени патриоти. 

------------------------------------------------------------------------------

- Г-н Атанасов, ВМРО издигна кандидатурата ви за кмет на Пловдив. Защо номинацията дойде от партията на Красимир Каракачанов, а не от НФСБ, и дали сте готов да се състезавате за местната власт?

- Изненадан съм от номинацията на колегите от ВМРО, но от друга страна, в нея няма нищо нелогично. Аз винаги съм бил част от патриотичното пространство и е нормално ВМРО като най-старата патриотична организация в България с над 100-годишна история да ме подкрепи. Вярвам, че ще бъда кандидатура на всички патриотични формации и ще получа подкрепа от НФСБ. Видя се, че на изборите за Европейския парламент се допусна грешка, като не се явихме всички заедно. Нека сега да преодолеем тази грешка и да вървим с обща кандидатура, за да спечелим изборите в Пловдив.

- Лидерите на ВМРО и НФСБ дали са се разбрали помежду си?

- Отново ще повторя - Пловдив е вторият по големина град, предстои ни кампания срещу ГЕРБ и само обединени имаме шансове да спечелим изборите в Пловдив.

- Ще търсите ли подкрепа на „Атака”?

- Ще разчитаме на подкрепа и на други, на доказали се демократични формации. Нека да не забравяме, че през 2015 г. на втори тур ме подкрепиха колегите от БДФ -партия-основател на СДС. Всички други партии - няма да го скрия, под натиск подкрепиха Иван Тотев.

- Кметът Иван Тотев каза, че няма как Славчо Атанасов, който се е явявал на избори шест пъти, да спечели на седмия път. Как ще коментирате тези думи?

- Прогнозите на г-н Тотев често не са точни. Много добре знаем, как той спечели изборите през 2011 и 2015 г. И той го знае. Да не подценяваме интелигентността на нашите съграждани. Защото след последните местни избори неслучайно тръгна приказката

„Лягаме със Славчо Атанасов, събуждаме се с Иван Тотев”.

Като се има предвид, че обикновено резултатът помежду ни се обръщаше в негова полза в ранните часове на следващия ден. А за изборите през 2011 г. дори имаше наглостта да направи филм как се фалшифицират бюлетини. Така че не му приляга да говори колко пъти съм се кандидатирал. Ако през 2011-а и 2015-а изборите бяха почтени, аз досега щях да бъда кмет на Пловдив. Жалко е, че прокуратурата не се заинтересува от този филм, защото според специалисти в него има поне шест криминални престъпления. Ако г-н Тотев беше силен кмет, щеше да изкара резултати като на неговите колеги в Бургас, София, Варна, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Русе. През 2015 г. Иван Тотев спечели в рамките на статистическа грешка  - малко над 1000 гласа. Аз бих се срамувал от такъв резултат, особено ако зад мен стои партия като ГЕРБ.

- В едно от вашите интервюта казахте, че водите битка срещу Иван Тотев и ако ГЕРБ издигне друг кандидат, няма да се явите на изборите. Вече се знае, че той е извън играта. Защо да се борите?

- Големият проблем не е в личността на Тотев. Големият проблем е в модела, който той наложи. При положение, че Тотев остава лидер на ГЕРБ в Пловдив, няма да има никакво значение кой ще е кандидат за кмет от ГЕРБ. Защото моделът остава. А този модел трябва да бъде премахнат, защото е опасен за града. Иначе няма разлика дали ще управлява Здравко Димитров, Стаменов или някой друг.

- Какво представлява този модел, срещу който последователно водите битка?

- Ще посоча няколко характерни признака. Първо, тотално откъсване от хората. За осем години Иван Тотев нямаше нито един приемен ден за граждани. Затова по мое предложение правим промени в ЗМСМА, които ще задължават кметовете да имат един път седмично приемен ден. Второ, никакъв диалог с гилдиите в града. Иван Тотев взимаше решенията си еднолично и не се съобразяваше с мнението на експертите. Затова се направиха толкова грешки и недомислици в града. Един кмет не може да разбира от абсолютно всичко. Но той трябва да е добър мениджър. Трето,

непрозрачни и често шокиращи процедури за обществени поръчки

с неоправдано завишени цени, ниско качество и изключително дълги срокове за изпълнение на обектите. Затова стигнахме до там да правим ремонт на ремонтите броени месеци след като са били открити. Работеше се с няколко богоизбрани фирми, което е абсурдно за град като Пловдив. Четвърто, моделът „Тотев” като с киселина разлага моралните устои на обществото. След него всеки управленец може да каже: "След като г-н Тотев през годините на кметуването си се превърна в олигарх, защо и аз да не направя същото?". Това убива вярата на хората в институциите.

- Сигурен ли сте, че ще управлявате по-добре, ако ви изберат? Иван Тотев коментира, че след вашето управление му е било лесно, тоест във вашия мандат почти нищо не е било направено за града.

- Този път е казал истината. Как няма да му е лесно на Иван Тотев да управлява след мен, като оставих в сметките на общината 30 млн. лева.

А сега общинската хазна е празна.

Оставих му подготвени проекти за над 200 млн. лева - като Транспортния проект, който Иван Тотев провали. И този проект не може да заработи вече трета година. Като Водния проект, който също зацикли. Като пътен възел „Модър-Царевец“, който оставихме изцяло подготвен и с осигурено финансиране. Иван Тотев трябваше да извърши само отчуждителните процедури, за да го реализира. Но той не го направи. И сега оставя на своя наследник дългове за над 40 млн. лева и нито един голям спечелен проект за Община Пловдив.

Да, наистина след Иван Тотев ще се управлява много трудно. А що се отнася за думите му по мой адрес, ще кажа: Всеки съди другия по степента на собствената си поквара. Казал го е римският император и философ Марк Аврелий.

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?