1939

Славчо Атанасов: Пет държави могат да спрат войната за дни

Путин няма как да завладее Украйна, но и Русия няма да рухне лесно 

Украинците и руснаците повтарят драмата на евреите и арабите

Ние в международен план сме джудже и не ни отива да сме ястреби 

 

Разговаря Иван Панчов

 

- Г-н Атанасов, предсказахте войната в Украйна месец преди Русия да я започне. Може ли да предвидите как ще настъпи краят  на този конфликт? 

- Много ме надценявате, едва ли някой може да каже кога ще спре войната. Тя се усложни изключително много, както вече съм предупреждавал - конфликтът ще прерасне в глобален. Очакваше се войната да не остане само между Русия и Украйна, а Украйна да се превърне в бойно поле между НАТО и Русия, което и виждаме в момента. 

Както казах и преди година, войната ще е много жестока. Намесват се и частни армии ​- „Вагнер“ от руска страна, бандеровските отряди от другата страна на барикадата. В Украйна се бият и много наемници от Западна Европа ​- най-вече полски,  както и американски доброволци. Такива войни обикновено стават много жестоки - типичен пример е Гражданската война в Испания през 1930-те, в която участват и много българи.   

Тази война беше неизбежна по много причини. Не сегашният президент Володимир Зеленски, кашата забърка предшественикът му Петро Порошенко, който издаде указ, с който забрани за изучаване в украинските училища езиците на малцинствата в страната, включително руския. Порошенко забрани и руската транскрипция на имената в Украйна - Владимир ще бъде записан Володимир, Пьотр става Петро.

Най-силен удар за руснаците обаче беше силното навлизане на Америка в Украйна, а черешката на тортата беше искането на Порошенко Украйна да влезе в НАТО. Във войната в Украйна в момента са ангажирани прекалено много държави. А такива войни обикновено са продължителни, защото се засягат много интереси -  украинските, руските, но и на други империи. 

Украйна е независима държава, но живее до империя с големи интереси и труднопреодолими червени линии, една от които е ​самата тя. Впрочем винаги е имало противоречия между руснаци и украинци, въпреки че са ​с общ корен в исторически план. През 1876 г. например е издаден Емският указ на цар Александър Втори, който забранява украинския език и прави руския задължителен в Руската империя. 

През 1918 г. Украйна обявява независимост, а през 1922 г., под натиска на болшевиките, влиза в Съветския съюз като най-голямата, след Русия, република в Съветската империя.

 - Сложните исторически перипетии ли са в основата на силната ревност, която Русия проявява към геостратегическия избор на Украйна?

- Русия винаги е била много ревнива към Украйна, първо, защото това е огромна държава и като територия, и като население. А омразата към руснаците в Западна Украйна е много сериозна. Когато Хитлер напада Съветския съюз през 1941 г., в Западна Украйна немските войски са посрещнати като освободители, с хляб и сол. Легендарният националист Степан Бандера обявява независимостта на Украйна и създава т. нар. Украинска освободителна армия, която да се бие с немците срещу руснаците.

Куриозно, когато Сталин през 1945 г. е на върха на могъществото си като победител на Хитлер, му се налага да води истинска война в Западна Украйна, с танкове и самолети, срещу отрядите на Бандера - цели 7 години, до 1952 г.  

Наблюдаваме парадокс - много сложни и драматични са отношенията на народи, които са изключително близки. Типичен пример са евреите и арабите, същото в момента става с украинците и руснаците.

-  И двете страни имат амбиции за победа. Имат ли обаче реални шансове за това?

- В момента Путин няма сили да завладее цяла Украйна, няма и кой да го допусне ​- имаме пряка намеса на НАТО. С изключение на Турция и Унгария, всички други 28 членки на НАТО в момента подкрепят Украйна и помпат украинците с все по-модерни оръжия.

Украинската армия вече воюва с много сериозни оръжия, което вкоравява позициите на двете държави. Ако продължи даването на модерни оръжия, жертвите ще се увеличат десетократно. Идеята на Западния свят беше да задушат Русия с икономически санкции, които обаче трудно се прилагат за огромна държава с ресурси, включващи цялата Менделеева таблица. Путин пренасочи газа и петрола към Китай и Индия.

- Кой всъщност губи от санкциите? Не се ли оказва, че са услуга за Индия и Китай, които отдавна напират за руски газ?

- Преди ковид пандемията първа сила в света беше Америка с 21 трилиона годишен БВП. Втори, с изравнени показатели, бяха ЕС и Китай - по 20 трилиона долара БВП. Днес обаче Китай най-вероятно е първа икономика в света. От април 2022 г. Америка има инфлация средно по 10 процента месечно, от което рязко пада покупателната способност на населението.

Отдавна Западна Европа и САЩ не са големият пазар на света  - той се измести към Далечния изток: Индия, Китай, Индонезия, Малайзия, Индокитай, Австралия, казва проф. Стиглиц.  Според него от тази война ще загубят Русия, Украйна, НАТО, Америка, но най-големият губещ ще е Западна Европа.

- Има ли опасност конфликтът да излезе извън територията на Украйна?

- Като нищо. Чува се, че Путин щял да разшири конфликта към Молдова, но не смятам, че руснаците имат сили за това. Големият им проблем не е това, че не разполагат с модерни оръжия, равностойни на западните, а мотивацията. Руските момчета не са склонни да мрат за чужда земя. Затова руснаците започнаха да използват и наемници.  Всъщност армията „Вагнер“ на Евгений Пригожин се попълва от затворници, които всеки месец получават по 1700 долара, за да воюват в Украйна. 

В момента Путин е критикуван в Русия не за това, че води войната, а че е прекалено мек и Русия не може да постигне целите си.

- Смятате ли, че конфликтът може да приключи до края на годината?

- Това зависи от няколко държави - Китай и Турция имат сериозно влияние върху Путин, от другата страна са Великобритания, САЩ и донякъде Франция. Тези пет държави могат да решат конфликта за броени дни.

Без компромис тази война няма как да приключи. А Русия няма да рухне така лесно, както се очакваше. Напротив, никога рублата не е била по-стабилна, след като Путин пренасочи всички енергийни ресурси на изток към гигантите Индия и Китай. 

- Войната в Украйна все някога ще приключи. Как ще изглежда новият световен ред след нея?

- Промяната вече е факт, светът вече не е еднополюсен. След разпада на СССР 30 години светът беше господстван еднолично от англосаксонския модел - Америка и Великобритания. Прецедент за разбъркването на света беше Косово и той се използва от руснаците като аргумент.

След Втората световна война има два принципа в международното право, които си противоречат - ненарушимост на границите и право на самоопределяне. Например в Косово, люлка на средновековната сръбска държава, 93 процента от хората се определят като албанци, сърбите са само 6 процента. Сърбия се опита да защити Косово като част от нейната територия, но беше бомбардирана 75 дни от натовските самолети и принудена да капитулира. А през 2008 г. Косово провъзгласи независимост след референдум и даде пример как да се заобикаля международното право.

Руснаците направиха същото в Крим, в Южна Осетия, в Абхазия, които взеха от Грузия. Само че Украйна е нещо много по-сериозно от Грузия.

Що се отнася до Крим, при украинското преброяване там през 2001 г. руснаците се оказаха  68 процента, украинците - 23. Това дава основание на Путин да обяви Крим за руски, при това в исторически план полуостровът наистина е бил руски, преди Никита Хрушчов да го подари на Украйна през 1954 г. С изключение на Севастопол, една от най-мощните военноморски бази в света, който винаги е бил под командването на Москва.

През 2010 г., след огромен скандал, украинският парламент реши руският боен флот да остане в Севастопол не до 2017 г., а до 2042 г. Но когато Украйна залитна към САЩ, руснаците си дадоха сметка, че не могат да отстъпят стратегически ключовия Крим на Украйна.  

Действията на Путин дразнят Запада. Но основният проблем за Америка в момента не е Русия с нейния БВП от 4 трилиона долара, колкото на щата Калифорния. Докато БВП на Китай преди 4 г. е 5 пъти повече от този на Русия. Проблемът на САЩ е Китай. Загубите на САЩ от икономическата война с Китай, започнала през 2018 г., са 1.7 трилиона долара и категоричният победител е Поднебесната империя. 

Американците направиха груба грешка ​- създадоха военноморски съюз в Тихия океан с Англия и Австралия. Китайците контрираха със сближение с Русия - в момента руски и китайски флот патрулират общо в Тихия океан. Т.е. идва една нова сила, страната с най-голямото население в света и БВП, по-голям от американския, най-големият кредитор на Америка.     

- Твърдите, че конфликтът в Украйна е огледален образ на Карибската криза. Защо през 1962 г. беше намерено позитивно решение, докато сега има опасения, че някой може да натисне ядреното копче?

- Украйна е много по-сложен казус от Карибската криза. За разлика от Куба, Украйна е огромна страна, чиято армия от 2014 г. е обучавана от американски и английски инструктори. Дори щабът, който ръководи украинските бойни действия в момента, е край Щутгарт, в Германия.   

Докато в конфликта на Карибите имаше три фактора - СССР, Америка и Куба. Нямаше ескалация, намеса на страни от НАТО, на Китай. И самите американци и руснаци решиха конфликта помежду си - руснаците си изтеглят ракетите от Куба, американците изтеглят ядрените си ракети от Турция.  През 1962 г. двама души спасяват света от унищожение - Хрушчов и Кенеди. И двамата платиха висока цена - убиха Кенеди заради това, а Хрушчов беше свален като лидер на СССР. За съжаление, Европа в момента няма силни лидери.

- Каква е оценката ви за позицията на България по конфликта с Украйна? 

- Ние в международен план сме джудже и политиката ни трябваше да е по-балансирана. Като част от ЕС и НАТО, не можем да формираме собствена международна политика. Но не ни отива да сме ястреб в този конфликт и България да атакува само една от страните с агресивна реторика от рода „руснаците са бензиностанция с ракети“. Такива изявления не прави нито Англия, нито Америка.  

Да, помагаме на украинците, както малко народи като нашия са им помогнали. В момента у нас има над 150 хиляди украинци, това е сериозен жест от страна с население от 6 милиона. Не трябваше обаче да разбираме от „Ди Велт“, че първите горива и храни в началото на войната Украйна е получила именно от България. 

Цялото интервю гледайте в Подкаст Марица.

 

ВИЗИТКА

 Славчо Атанасов е завършил Висше военно артилерийско училище в Шумен и право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.  Офицер от резерва. Член на ВМРО от 1992 г.. Кмет на ЖР "Тракия" (2003-2007) и на Пловдив (2007-2011), народен представител в 43-тото и 44-тото Народно събрание.  

-----------------------------------------------------------

 

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 13 оценки
3.3/5 от 13 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?