Следвайте ни

Славчо Атанасов: Когато кметът управлява без сърце, градът боледува

Иван Тотев заложи на едноличната власт и сгреши - не можеш сам да напипаш всички проблеми и да намериш решенията

viber icon

Славчо Атанасов, народен представител, кмет на Пловдив в мандат 2007-2011 г.:

За да няма корупция, трябва да има прозрачност и публичност. Затова в моя мандат важните сделки минаваха през прокуратурата

 

Кое е най-важното за едно управление, г-н Атанасов - казано днес през дистанцията на времето от Вашия мандат като кмет?

 Най-важното за мен е хората да имат доверие в управлението, да вярват на този, когото са избрали. За да стане това обаче, кметът трябва да е близо до гражданите, да не се крие в кабинета, а да се среща с хората всеки ден. Защото постоянният прием на граждани изгражда толкова необходимата връзка между властта и избирателите. Когато кметът управлява без сърце, градът боледува. Аз лично съм приел като свое верую принципа „Управление с грижа за хората”. Като казвам „грижа”, не става дума единствено за хората в затруднено социално положение. Говоря и за бизнеса - той също има проблеми, които трябва да бъдат решавани. А за да бъдат решавани, всички трябва да могат да стигнат до кмета - и обикновените хора, и предприемачите, и експертите. Иван Тотев заложи на едноличната власт и сгреши - не можеш сам да напипаш всички проблеми на града и да намериш решенията.   

В Пловдив отдавна се говори за корупционните схеми, разтърсили държавата напоследък. Какво е лекарството?

 За съжаление корупционните скандали отдавна клатят властта в Пловдив.

Нещата са свързани. Защото когато един кмет е сред хората, когато работата му е публична и прозрачна, тогава и условията за корупционни практики намаляват. Тогава гражданите са спокойни, защото знаят, че парите отиват за тяхното добруване, а не в нечий джоб. Затова неслучайно в моя мандат всяка една важна сделка минаваше за становище през прокуратурата, която да прецени дали това е в обществен интерес…

Тук ще ви репликирам - дали това точно е работа на прокуратурата?

Да, така е - това не е пряко работа на прокуратурата, тя следи за законосъобразност, не за целесъобразност. Но когато в тези важни сделки има думата и прокуратурата, няма как да има корупция.

За съжаление, първото нещо, което Иван Тотев направи, когато ме наследи, беше да премахне тази практика с мотива, че не е законосъобразна. В това отношение моделът, който изгради Иван Тотев, е изключително опасен. Защото всеизвестен е фактът, че една от ахилесовите пети на управлението в Пловдив е начинът на провеждане на обществени поръчки. През последните 8 години те се правеха в пълна секретност. Е, как да не се роди корупция? Та нали в основата на корупционната среда е липсата на прозрачност и публичност?

Като говорим за прозрачност и публичност - какво се случи с гражданските съвети по райони, които Вие инициирахте?

Точно заради това - за да има по-малко условия за корупционни практики в работата на общината, задължих в моя мандат районните кметове да създадат т.нар. граждански съвети,

които функционираха към всяко кметство. Идеята е гражданите да имат възможността да взимат решенията заедно с управляващите. Така че всичко да е прозрачно.
Веднага обаче бяхме контрирани от Иван Тотев, че за това си има Общински съвет. Само че Общинският съвет се представлява от политическите партии, не от гражданите. А много често дневният ред на политическите партии не съвпада с този на гражданите. Да, политическата, избирателната система в България е такава, че хората, волю или неволю, намират своето представителство чрез партиите. Но отново ще повторя, трябва да има възможност за пряко представителство на гражданите в управлението. Тук ще цитирам големия кмет на Пловдив Божидар Здравков, който казва: „С партии на власт се идва, но с партии една община не се управлява“.


Затова винаги съм се стремял да бъда близо до хората, до всички граждани на Пловдив. Правил съм отчетите си публично пред тях. А г-н Тотев за 8 години не направи нито един публичен отчет, не застана лице в лице с хората. За 2 мандата г-н Тотев не организира нито един приемен ден.

Не може кметовете на Ню Йорк, Москва или Истанбул да приемат граждани, а пловдивският да заключва кабинета си. 

През тези 8 години не видяхме реален диалог с професионалните гилдии. А това е важно, особено когато се обсъждат проектите за развитие на Пловдив.

Вие сте един от последователните критици на управлението на Иван Тотев. Дали не е от реваншизъм?

Не. Критиките са в името на Пловдив и пловдивчани. И не са на всяка цена. Самият аз признавам, че за тези 8 години се направиха добри неща и мисля, че никой не може да му го отрече това на кмета. Но моделът „Тотев“, начинът, по който бяха реализирани проектите, е тотално сгрешен. Ще дам пример с инфраструктурата и ремонтите: първо, тези ремонти бяха направени на чудовищно скъпи цени. Второ - с изключително лошо качество на изпълнение. И трето - за много дълъг период от време. 1430 метра на бул. „Руски“ се правиха за 3 години!

Да, но неговите поддръжници често казват, че днес Пловдив се развива, а вие сте го приспал?

Това е стар спор кой какво е направил. Аз мисля, че съм свършил достатъчно за условията, в които кметувах. Освен това най-важното мерило е доверието.

Друг е въпросът, че много често по време на избори границата на почтеността беше преминавана. Нека да припомня, че самият Иван Тотев си направи филм „Как се „печелят” избори в Пловдив“ - с невалидни бюлетини. До такава степен стигна политическата арогантност в града ни.


И затова аз се гордея, че два пъти поред битката между мен и Иван Тотев завършва с т. нар. „съдийско решение“ и в рамките на статистическата грешка. При положение че се изправях срещу управляващата политическа партия, която разполагаше с огромен властови, финансов и медиен ресурс. Вотът за мен, според експертите, е доказано мажоритарен. Зад мен големи партии не стоят. Зад мен стоят пловдивчани. Това показва, че съм си вършил работата като кмет.

Данъците - това е проблемът, който продължавате да поставяте и след като напуснахте „Стамболов“ 1. Защо?

Поставях го и като бях на „Стамболов“ 1. Защото един от най-важните механизми за съществуването на градовете и държавите още от античността е данъчната политика. Тя е тази, която подрежда обществото и го превръща в справедливо или несправедливо. В моя мандат данъците бяха най-ниски от всички големи областни градове. Г-н Тотев дойде на власт и ги вдигна драстично. Много от ставките днес са по-високи дори от тези в София.
Трябва да подчертая още нещо - моето управление съвпадна с голямата икономическа криза от 2008-2009 г. Намалих данъците, за да могат бизнесът и гражданите да понесат по-лесно кризата. По този начин успях да постигна върхова събираемост от 92%. Благодаря за това на моите съграждани. Тук ще цитирам Лавал, който казва

  „По-ниски данъци - по-висока събираемост, по-мощна икономика и по-голямо добруване на гражданите“. Затова едно от първите неща, които трябва да се променят, е коригиране на данъчната политика. И ще постигнем това.

Накъде гледа Пловдив според Вас?

Не само според мен - според мнението на много мои съграждани, с които се срещам - Пловдив гледа в друга посока. Осемгодишното статукво приключи. Моделът на управление трябва основно да се промени. Разбира се, проблемите на гражданите трябва да бъдат съотнесени с перспективите за развитието на града. Трябва да има визия.
За съжаление, г-н Тотев не показа да има ясна визия за развитието на града. Започват се проекти, след време приоритетите се сменят с други. То не беше Главната на две нива, не беше кабинков лифт между тепетата. После дойде конкурсът за площада, спечелен от португалска фирма. Иван Тотев го откупи за 120 000 лв. Този проект обаче днес събира прах в архивите на общината. Сега се работи по друг проект за площад „Централен“. Това показва само една - липса на ясна визия за развитието на града.
В същото време бяха загърбени стратегически за града проекти. Типичен пример е „Модър-Царевец“. Оставих готов проект и подсигурено финансиране на г-н Тотев. Трябваше само да бъдат извършени отчуждителните процедури. Той обаче реши да пренасочи парите от този ключов проект в ремонти на отделни участъци от булевардите, които се нагънаха на много места още на 6-ия месец след рязането на лентите. 

Тотев заложи на показните неща, без за 8 г. в неговото управление да бъде изграден нито един стратегически за града обект с изключение на бул. „Северен“. Твърде малко е за 7 години управление с правителство, доминирано от собствената ти партия и в периода на най-активно усвояване на европейски средства. 

Това ли е Вашата оценка за двата мандата на кмета Тотев?

 Оценката за това какво е свършил един кмет ще я даде най-големият съдник -историята. Отново ще спомена всепризнатият успешен кмет на Пловдив Божидар Здравков. Той никога не е казвал, че градът при него се развива добре. Тази оценка я даде историята.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (68)

Васко Нанев

Васко Нанев

18.06.2019 | 16:38

Олигофрен, напълно сте прав! Крадец огромен, безскрупулно влечуго, част от политически октопод. не само той и другите около него са за пандиза.

Отговори
21 1
ДОКОГА????

ДОКОГА????

17.06.2019 | 18:24

АЛОООООО , ПРОКУРАТУРАТА........ ДОКОГА НЯМА ДА АРЕСТУВАТЕ ТОЯ КРАДЛИВ КРЕТЕН МАМИНИЯ, АМИ НИ ЗАНИМАВАТЕ С НЕГОВИТЕ ИЗТЪРСАЦИ...РАЛЮ , РАЙНА И ПРОЧИЕ.ВЕРНО ВСЕ КРАДЦИ, НО АРХИ КРАДЕЦА Е НА СВОБОДА. НАПРАВИ ПЛОВДИВ НА ПЪЛЕН РЕЗИЛ ТОЗ МАЛОУМЕН ОЛИГОФРЕН

Отговори
34 2
Докога?

Докога?

17.06.2019 | 16:15

На тоя галфон докога ще му държите платеното интервю? И тия безделници-Куртенков и Долев кога ще им платите та да спрат да пишат простотии?

Отговори
5 35
д-р Гайдарова

д-р Гайдарова

17.06.2019 | 16:00

До Ташка и Бомбашка Гроздето е кисело, защото е високо. Славчо е почтен и оправен човек,, беше добър и интелигентен кмет. Говореше с всеки и решаваше проблемите на хората в града, сега прави пак това като депутат. Изключително ерудиран е. Чете много книги и има стил и авторитет сред хората. Има добър морал, страхотно семейство. За всичко това му завиждате, защото на малкия му пръст не можете да стъпите....тролове и лизачи на Тотев.

Отговори
34 2
До Ташка и Бомбашка

До Ташка и Бомбашка

17.06.2019 | 15:51

Срам и позор сте вие некадърни тролове. Колко ви плаща Маминия да хвърляте помия?!

Отговори
33 2
ДО ТАШКА И БОМБАШКА, ТОТЕВИ ТРОЛОВЕ

ДО ТАШКА И БОМБАШКА, ТОТЕВИ ТРОЛОВЕ

17.06.2019 | 15:43

ОСТАВЕТЕ ОПОРНИТЕ ТОЧКИ, КОИТО СА ВИ РАЗДАЛИ ОТ ИМПЕРИАЛ И ОБЩИТЕ ПРИКАЗКИ.КОМЕНТИРАЙТЕ КОНКРЕТНО ИНТЕРВЮТО. КОЕ НЕ Е ВЯРНО В НЕГО?

Отговори
37 2
Ташка и Бомбашка

Ташка и Бомбашка

17.06.2019 | 14:58

Славчо, позорно е такъв некадърник като теб да излиза и да говори за Пловдив! Срам и позор на тези хора, които вярват на това ЗКПЧ!

Отговори
4 37
Фабер

Фабер

16.06.2019 | 21:08

Славчо, пак ще те изберем за да ни спасиш от тази крадлива паплач завзела прекрасния ни град!

Отговори
38 6
Nqkoq

Nqkoq

16.06.2019 | 16:57

Помня, когато Славчо беше кмет, как веднъж го видях - беше на улицата срещу Събота пазара, до магазина за чанти, продавачките бяха излезли на тротоара; разговаряха - спокойно, нормално, просто се виждаше, че го приемат за свой. Може би фактът, че живееше в панелка на "Скопие" (имам познати в същия вход), също помагаше.

Отговори
38 5
Кошмарен УЖАС

Кошмарен УЖАС

15.06.2019 | 10:36

Безспорно първенството по некадърие , простотия и крадливост в кметската история на Пловдив държи,МАМИНИЯ ТОТЮ,сред това са гърнето и чомака.Славчо не че беше безгрешен, но е с класи над тях.

Отговори
42 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?