Следвайте ни

Скулпторът Жорж Трак вдига „Тракарт парк” върху 15 дка на Асеновградско шосе

Това ще е ново място за култура и изкуство в сърцето на една индустриална зона и в близост до летището, твърди творецът

viber icon

След Културен център „Тракарт“ и Изследователския център „Тракарт“ следва  „Тракарт парк”. Разкажете ни как се роди идеята за настоящия Ви проект?

- „Тракарт парк” е едно ново пространство за съвременно изкуство, явяващо се предизвикателство за мен като автор. „Тракарт парк” е изнесено от града културно пространство, което е само на 5 км от Пловдив, в посока към Аерогара Пловдив. Наследствена земя от дедите ми ме провокира да обмислям идеята през последните близо 25 години. Отдавна реновирам и работя върху съществуващата инфраструктура на терена от 15 дка.

Идеята за „Тракарт парк” е създаването на специфична паркова среда, изпълнена със скулптури, водни площи и експозиционни пространства за съвременно изкуство. Мотото на "Тракарт": „Синтез на античност и съвремие“ ще бъде изведено по различен начин в парковата среда.

"Тракарт" е член на световната организация „Res Artis” и отново ще използваме тази мрежа от контакти по целия свят, т.е. ще каним гости от различни страни, за да обогатим културния и художествения живот на нашия град.

- Много пловдивчани се питат какво се случи със „Спиралата” от площад "Централен"?

- Създадох скулптурата „Спиралата“ през 2006 г. и тя беше монтирана на площада в Пловдив като символ на най-важния момент в новата ни история, а именно - присъединяването на България към Европейския съюз. Скулптурата има дванайсетвинтова спирала и престоя на площада 12 години. Всяко едно произведение има своя път и присъствие във времето. Тя изпълни своето площадно послание и ще бъде център на новата паркова среда в „Тракарт парк”.

- Кога да очакваме откриването му?

-  Откриването ще бъде символично начало, защото такова пространство не се създава за година-две, а то ще е път в културата, който ще бъде извървян дълго време.

Откриването на „Тракарт парк” е реверанс и уважение към съвипускниците от ателието на проф. Светлин Русев, завършили Националната художествена академия „Николай Павлович“, София, през 1991 г., и повод за отбелязване на 30-годишнината ни. Това е културно събитие, включено в художествения живот на Пловдив и проект „Съвременно изкуство. 30 години цвят и светлина“. Проектът е част от отворена покана „Наследство“, направление „Творческият Пловдив“, като част от програмата Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Голяма част от авторите живеят и работят в Америка, Канада и Европа и това ще бъде повод за творчески обмен на идеи и актуални световни концепции в областта на съвременното изкуство. Създадените произведения ще бъдат експонирани в Пловдив и ще гостуват в галериите в Казанлък, Ловеч и Поморие.

-Локацията обаче е странна ​- на градска магистрала. Защо?

- Преди време беше странно да пазаруваш с автомобил на километри от дома, а не от кварталните магазини. Сега ситуацията е коренно различна. Манталитетът на гражданите се променя всеки ден, виждаме, че пренаситени от урбанизацията, с радост напускаме града, за да посетим интересни и специфични места, свързани със спорт, отдих и култура.

Места, в които освен приятното прекарване хората могат да се обогатят заедно със семейството си.  Надявам се, че „Тракарт парк” с времето, отношението и посланията си ще бъде едно  такова място.

- Работите и по други публични проекти, като този за „Мемориал на загиналите във войните за национално обединение“.

- „Тракарт“ се яви със свое предложение в оказания срок от Организационния комитет и Община Пловдив. Процедурата е бавна като конкурс. Идеята е в подножието на Младежкия хълм да бъде издигнат мемориален комплекс, възпоменаващ загиналите пловдивчани във войните за национално обединение. Работим по проект, който ще се превърне в нов притегателен културно-исторически обект.

За него вече е определен терен в парка до Стоматологичния факултет. С обемно-пластични авторски решения и съвременни аудио-визуални средства, звук и светлина ще търсим ефекта на преживяване на болезненото минало. Ако човек не отдаде почит на миналото, той няма как да обоснове бъдещето си! 

В проекта са обединени творческите усилия и решения на петима скулптури и архитектите арх. Драгомир Денков и арх. Емилия Божкова. Всеки един от скулпторите ще направи по една от 5-те бронзови стели, символизиращи 5-те важни за България войни: Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Това са Свилен Костадинов, Цвятко Сиромашки, Жорж Трак, Никола Колев и Александър Хайтов. 

- Вече 18 г. „Тракарт” стопанисва „in situ” - античната римска подова мозайка от III-IV век в сграда „Ейрене” в Културен център „Тракарт“. Скоро до вас откриха Епископската базилика на Филипопол. Как мислите - ще успее ли градът да влезе този път в престижната листа на ЮНЕСКО с античните си мозайки?

- Надявам се Епископската базилика да се превърне в притегателен център за културата и туризма  в нашия град. Познавам много паметници на ЮНЕСКО по света и във всички се наблюдава едно основно правило: когато има такъв обект, всичко се концентрира около него - търговия, бизнес, пътникопотоци, транспорт, реклама, хранене, развлечения, той се превръща в емблема.

Нашият град Пловдив, бизнесът и научният потенциал в него трябва да осъзнаят огромните предимства на обект като Епископската базилика, но и значението на всички паметници на културата от далечното и близкото минало. Всеки обект е оценяван според грижите, положени за него.

 

ВИЗИТКА

Георги Иванов Иванов, с артистичен псевдоним Жорж Трак, е роден през 1961 г. в Пловдив. Завършва Специализиран техникум по Механ техника в града през 1880 г., а след това и Национална ​художествена академия “Николай Павлович”, в София, в Ателието на проф. Светлин Русев. През 2002 г. завършил МИО в УНСС-София и докторантура през 2017 г. в АМТИИ-Пловдив.

От 1990 до 1993 г. работи като художествен ръководител в Художествен комбинат за декоративно и монументално изкуство под тепетата. Фирма „Тракарт“ е създадена през 1993 г. През 2003 г. създава Културен център „Тракарт”, който съхранява римската подова мозайка „in situ” на перистилна жилищна сграда „Ейрене", която е национален паметник на културата. През 1999 г. основава Фондация “Тракарт 2000” - неправителствена организация в обществена полза, която работи в сферата на съхранението и развитието на културно-историческото наследство, паметниците на културата и художествените занаяти. Изследователски център „Тракарт“ отвори врати през 2017 г. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?