Следвайте ни

Симеон Василев: Не забраняваме приказки за канибали, а се ядосахме на двете майки на Мравин

viber icon

Симеон Василев от години се занимава с ЛГБТИ активизъм и е сред организаторите на София Прайд. Основател е на Фондация GLAS и сайта HUGE.bg. Вестник "Капитал" го избра за един от 11-е финалисти на конкурса за нови бизнес лидери NEXT GENERATION. Потърсихме го за коментар за избухналия скандал около детската книга "Мравин и планетата Гора", в която за първи път се появяват еднополови двойки.

- Г-н Василев, книгата „Мравин и планетата Гора“ предизвика сериозна полемика. Защо е било необходимо да включват сюжетни линии хомосексуални животни и насекоми?

- Не са излишни, защото ги няма в другите приказки. На практика нямате приказки, където едпополови отглеждат дете. В България вече има десетки семейства, където еднополови майки отглеждат деца. За тях това естествено нещо в приказките го няма. Заради това е нужно да има такава репрезентация в българските книжки.

Голямата тема в тази книга не са еднополовите двойки, а осиновяването. Мравката Мравин е осиновена от двете калинки – мис Бътерфлай и г-жа Бръмбарова. Освен това мравката има дислексия. Това е една друга дискусия за приказките.

Помните сюжета в една приказка като „Хензел и Гретел“ – бабата угояваше децата за да ги изяде. Говорим за канибализъм и изключително жесток сценарий! Ами Макс и Мориц, които заради белите си изгарят в пещта! Тези книги с канибализъм и серийни убийци не сме тръгнали да ги забраняваме - защо тогава да тръгваме да забраняваме приказка с любов. 

- Вероятно защото едно 5-6-годишно дете не се учудва, че Снежанка и принцът се влюбват, но едва ли ще разбере защо мъжките лебеди „се обичат“?

-      Целта тук е децата да виждат и други семейства. И да знаят, че ги има. Във Фейсбук има група за родители в еднополови партньорства, които отглеждат деца. Те са искали да имат книга, която да четат за децата си.

Колко семейства с еднополови партньори има в България?

-  Има вече поне 50 семейства, които имат деца. Това са основно жени. При мъжете е по-трудно. И в Пловдив има няколко такива двойки. Юридически съжителството им не е решено, но никой не може да ти забрани с кой да живееш.

Другият проблем е, че няма регулации – едно дете приема две жени за свои родители, но едната е негова биологична майка и ако не дай Боже почине, то трябва да бъде дадено за осиновяване. Защото другата майка няма никакви права върху него.

Стигаме се до страшни хипотези при тези родителите – те трябва да пишат завещания, в случай, че умрат... Но двойките не са малко в никакъв случай. В Пловдив има две жени, които отглеждат три деца.

- Проблемът си остава - малките деца дори няма да разберат за какво се обичат мис Бътерфлай и г-жа Бръмбова. Пак стигаме до въпроса – на кога са нужни такива истории?

- Според мен трябва да се пишат, защото ние не се раждаме със стереотипи и предразсъдъци към други хора, а ги възпитаваме в живота чрез родителите, семейната среда и общественото.

Ако такива книжки промотират разбиране по някакъв естествен начин, тогава ние няма дори да възпитаваме възрастните, които са крайни във възгледите си и са готови физически да се разправят с хора, които са различни от тях под някаква форма.

Трябва да има такива книжки за децата и да се появяват по-често. Може би децата няма да обърнат внимание, че има две майки и два лебеда, които са двойки. Ще обърнат повече внимание на цветовете, на самата мравка, на илюстрациите.

Познавате ли авторката на „Мравин и планетата Гора“?

-   Познавам я. Доколкото знам, тя не е активист на нашето движение. Не знам дори дали е хомосексуална, защото не съм се сетил да я питам. Пак ви повтарям - книжката не е за хомосексуалните двойки.

Накрая има любопитни факти за животните, пеперудите и за нещата. Не е само за двете майки, които реално предизвикаха интереса. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Котка

Котка

19.02.2021 | 18:34

От много, много векове хората разказват приказки. Има такива за деца, имало е и такива, които са били по-сложни или страшни и тях са слушали големите, когато децата вече спят. Времето е запазило част от тях. Но през всички векове и при всички народи в приказките мъж се влюбва в жена, а детето има баща и майка. Дори елементарен х0мяк би могъл да се досети, че има важна причина това да е така.

Отговори
6 0
Цццц

Цццц

18.02.2021 | 23:24

Млък се пед@р@с вън от Бг-то, изрод!

Отговори
8 0
Силвия

Силвия

18.02.2021 | 20:27

Може ли да престанете да давате трибуна на подобни личности! Всеки е свободен да живее както иска и с когото иска! Никой не ги упреква, НО да не посягат на децата и ТЕ да им казват кое е нормално! Чак пък и книжки... Вие каква цел имате - леко и тънко да разбъркате психиката на децата!

Отговори
13 0
Като че  ли

Като че ли

20.02.2021 | 10:51

Целият свят се е пообъркал. Например по рано щъркелите излюпваха по три щъркелчета. Като се позоваваха на теорията на вероятностите едно от трите да е различно по пол от другите две. И за да отгледат разнополова двойка големите щъркели изхвърляха едното излишно от трите щъркелчета. Сега вече отглеждат и трите щъркелчета и това вероятно е защото и трите новоизлюпени са от един пол.Правят го изглежда да задоволят и подкрепят разбиранията за еднополовите бракове.Чудовищно е че догомолката се съешава с други насекоми сигурно по причина че не се ражда богомолец който да я оплоди.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай