2374
Следвайте ни

Шефът на пловдивските джипита: Добавката от 75 лв. за ваксинирани пенсионери ще спаси много животи

viber icon

Д-р Костадин Сотиров е  председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Има кабинет като джипи в Белащица. През септември миналата година той бе отличен от РЗИ-Пловдив с грамота от здравното министерство за особени заслуги и съпричастност към ваксинационната кампания срещу COVID-19.

 - Д-р Сотиров, как оценявате в момента нивото на ваксинация? Увеличи ли се желанието за имунизация, след като омикрон беше засечен и у нас? 

 - Желанието за ваксинация е повишено. Това се дължи на комбинация от двете неща - на добавката от 75 лв. за пенсионери при имунизиране и на страха от заразяване с омикрон. На практика новата коронавирусна вълна започна. Предполагам, че както всяка вълна до момента, и тази ще си продължи около месец и половина-два, след което отново ще затихне. След това ще минат два-три чисти месеца, със спад на заразените, и отново ще дойде следваща вълна. Така протичат новите заболявания. Практически оплакванията са неразличими от тези на всяка друга инфекция. Не става въпрос само от другите коронавирусни инфекции, а каквато и да е. Аз като общопрактикуващ лекар не мога да кажа дали при даден пациент става въпрос за някаква друга вирусна инфекция, или за коронавирус, да не говорим пък за това да се различи кой точно щам на ковид е. Това е неотличимо и се разбира само с тест.

 - Финансовият стимул ли е най-ефикасен за пенсионерите, които се колебаеха дали да се ваксинират?

- Добавката от 75 лева се оказа стъпка в правилната посока. В началото, като чух, бях песимистично настроен, но ето че има хора, които се ваксинират заради това. Тази добавка от 75 лв. повлия положително. Не в грандиозни размери, но все пак. Нещо малко е по-добре от нищо. Би било добре такъв стимул да има не само за пенсионерите, но и за по-младите. Също ще има ефект според мен.

- Тъй като сме в сезона на грипа, има ли паника и объркване у пациентите - притесняват ли се за всеки симптом, който съвпада с тези на COVID-19?

- Към момента циркулира не само грип​ът. Има ги и другите вирусни инфекции -респираторни вируси, риновируси и т.н. Има и доста пациенти, които идват с оплаквания, като например силна кашлица за дълъг период от време, а впоследствие тестовете им за коронавирус са отрицателни. Така че в момента вървят много видове вируси, което затруднява лекарите. Съветът към хората е да носят маски и да се имунизират. Няма друго какво да се направи, за да се предпазят. 

 - Стартът на ваксинацията на деца от 5 до 12 години провокира остра обществена реакция. Много родители заявиха категорично, че няма да подложат малчуганите на имунизация. Изразиха опасения, че ваксината може да е опасна за тях. Как ще коментирате?

 - ​От изключителна важност е децата да бъдат ваксинирани. Вирусът търси група, която е неимунизирана, за да се внедри в нея и да се поддържа инфекцията. И циркулирайки в тази група, да се трансформира. Няма никакво значение хората от тази група на каква възраст са. Относно родителите, които заявяват, че "няма да дадат децата си". Те не искат да ги дадат на имунизацията, но ги дават с охота на болестта. Това е малко нелогична гледна точка - вместо да предпазиш детето си, да го обречеш да страда. Продължават теориите на конспирацията, включително с чипирането и какво ли още не. Родителите обаче не трябва да се притесняват.  Безопасността на ваксината вече е доказана многократно при възрастните. Тестването върху децата беше, за да се види точно каква доза е необходима. И то повече от икономическа гледна точка - ако е необходима по-малка доза, да не се харчат пари за по-висока. Това е причината. И дозата за възрастни да се приложи, тя няма да им навреди. 

 - Въпреки убежденията на лекарите за безопасността на ваксините и на децата при имунизация, нивото на детска ваксинация остава изключително ниско. На какво се дължи това според вас?

- Основно на тези теории на конспирацията и на притеснения от страна на родителите, че има риск  ваксината да увреди детето им. Характерна черта за нас, българите, е, че ние сме чиста проба индивидуалисти. Мислим само и единствено за себе си. Това, че някой друг ще страда и ще умре, за нас няма значение. Докато имунизирането, без значение точно за каква конкретна болест, е колективна дейност. От него има полза само тогава, когато всички се включат. С имунизирането се предпазват абсолютно всички. Човек се имунизира не толкова да защити собственото си здраве, а да защити здравето на общността. Такова чувство за общност обаче при нас не съществува. Ние сме брутални индивидуалисти. Пренебрегваме страданието на останалите хора. Не ни интересува, че бихме могли да заразим някой друг, че той ще страда и е възможно да умре.   

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

професор

професор

08.01.2022 | 22:09

Всички интелигентни хора се ваксинират

Отговори
2 1
читател

читател

08.01.2022 | 22:06

Доктора е прав.....

Отговори
1 1
Стига бе

Стига бе

07.01.2022 | 21:45

Плъхчето с мазната косица още ли не е в час, че набодените никого не пазят, а заразяват наред?

Отговори
2 3
СУСБЕКЕЛЕШ

СУСБЕКЕЛЕШ

06.01.2022 | 18:58

Поредният рекламен агент на експериМЕНТАЛКИТЕ.

Отговори
2 3
Препатил

Препатил

06.01.2022 | 16:01

Сотиров, по добре си гледай пациентите в Белащица. За всеки случай избягвайте болниците, защото там се вършат всичките ковид далавери.

Отговори
2 3
dii

dii

06.01.2022 | 15:38

С имунизирането се предпазват абсолютно всички. Човек се имунизира не толкова да защити собственото си здраве, а да защити здравето на общността. Такова чувство за общност обаче при нас не съществува. Ние сме брутални индивидуалисти. Пренебрегваме страданието на останалите хора. Не ни интересува, че бихме могли да заразим някой друг, че той ще страда и е възможно да умре. Значи ваксинираните не заразяват ?

Отговори
13 0
Еми

Еми

09.01.2022 | 19:00

Пропаганда какво да кажеш. Те повтарят едно и също.

Отговори
0 1
Джипсита и сие

Джипсита и сие

06.01.2022 | 14:26

Олигофрени Сър

Отговори
2 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?