Следвайте ни

Шефът на Онкото: Без втори ускорител лишаваме болните от лечение, старият може да гръмне всеки момент

viber icon

Комплексният онкологичен център в Пловдив се готви да закупи нов линеен ускорител за лъчетерапия от последно поколение с възможност и за радиохирургия. Модерната апаратура ще струва до 5 000 000 лв., а за целта Онкодиспансерът смята да изтегли кредит от европейската инициатива JESSICA. 

За да може КОЦ, който обгрижва пациенти от цяла Южна България, да се оборудва с нужната апаратура, заместник-кметът на Пловдив Илия Кирчев направи две предложения до Общинския съвет. Едното е да се разреши на управителя на Онкото да закупи въпросния нов линеен ускорител след провеждане на обществена поръчка по реда и условията на Закона за обществените поръчки на стойност до 5 000 000 лв. с  ДДС, включваща доставка и въвеждане в експлоатация на медицинската апаратура, както и разходите по преустройството на съществуващата сграда за лъчелечение. Предлага се също управителят на онкоцентъра да сключи договор за инвестиционен кредит по инициативата JESSICA, с който да се плати ускорителят.

Второто предложение до местния парламент е да се промени инвестиционната програма на КОЦ, одобрена през юли 2018 година, като се отпуснат средства за закупуването на хибридна СПЕК/КТ система, гама камера и томограф. Прогнозната стойност на тези системи, заедно със сграда за тях, е около 1 400 000 лева без ДДС.

В медийното пространство обаче се появиха манипулативни коментари, че предвидените суми за новата апаратура са много и изхарчването им по този начин ще ощети онкоболните, тъй като няма да стигнат средствата за лечението им. По този повод потърсихме за коментар управителя на КОЦ Пловдив д-р Парашкев Цветков.


- Г-н Цветков, защо се налага закупуването на  нов линеен ускорител?
-Защото в момента КОЦ разполага с един линеен ускоритeл, който е на пет години и е на трисменен режим на работа сутрин от 6:00, вечер до 24:00 часа.

Сменихме една аварирала тръба, която се прави по принцип на десет години. Това показва, че трябва да имаме и втори ускорител, за да можем да обслужваме големия брой пациенти. От миналата година търсим начин да осигурим финансиране за набавянето му. След дълги преговори стигнахме до решението да получим кредит  по инициативата JESSICA, предоставен от „Регионален фонд за градско развитие“ АД. Той е изгоден,ще бъде връщан в срок от  десет години при лихва от един процент. При това натоварване на сегашния ни линеен ускорител, ако аварира, или гръмне, ще оставим нашите болни буквално без алтернатива къде да се лекуват. А те не са само от Пловдив и региона, а от други области на България.

Преди около  три месеца апаратът започна да загрява в резултат на претоварането. Оставаше половин градус до предела!

Спирахме го да поистине, за да не стане голяма беля. Ако гръмне, цяла България ще пострада, тъй като ще изхвърли радиоактивност. Затова съм категоричен, че трябва да закупим нов линеен ускорител.

- А защо се наложи закупуването на новия ускорител да стане точно сега,  в края на вашия мандат?
- Аз смятам да се кандидатирам за втори мандат за управител.  Ако ме изберат, запазвам  поста, ако не - оставам да работя в Онкоцентъра. Животът ми на лекар е минал тук, видял съм какво ли не? Жал ми е за пациентите, тъй като при липса на модерно лечение, те ще бъдат принудени да търсят алтернатива в други болници в Българи или в чужбина. Просто онкологията е немислима без комплексното лечение на пациентите. Имаме  химиотерапия, лъчетерапия и други методи.

- Каква е реалната цена на техниката, която искате да закупите, и как ще протече  процедурата?
- Цената е пазарна и всеки, който се интересува може да провери на  сайта на Агенцията за обществени поръчки.
На Общинския съвет се предлага не да закупим линейния ускорител, а само да получим разрешение за сключване на договор за взимане на дългосрочен кредит от 4.5 милиона лева.

След като бъде одобрен, следва назначаване на експертни лица от Агенцията по ядрено регулиране. Те ще трябва да изготвят  по техническата спецификация на апаратурата къде и как да се разположи. После специалист ще определи параметрите на апарата.

Процедурата продължава с предпазарно проучване за интерес на фирмите-доставчици, които ще дадат  прогнозната цена. После ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнител на проекта Процесът от внасяне на сесия на Общинския съвет до определяне  на изпълнител е около година.

След това от 3 до 6 месеца  ще бъдат необходими за  конфигуриране на  техниката  и чак след това се извършва плащането.

В същото време лъчетерапията е много важна за лечението на пациентите. Това са най-скъпите пътеки. По време  на извънредното положение и наложените от него ограничения в борбата с разпространението на коронавирусая в Хирургията и Онкологията при нас приемът на пациенти спадна до 15 %.
Благодарение на лъчетерапията Комплексният онкологичен център имаше приходи, които позволиха всички медици да си получават заплатите в пълен обем. Просто недоумявам как може да се правят груби опити за внушения срещу общината и КОЦ.

- Разкажете и за хибридната СПЕК/КТ система, гама камера и томограф?
- Тя също е много важна за нашата дейност. Обществената поръчка за нея приключи в началото на 2019 година. От тогава  търсим и събираме пари за нейното закупуване. С монтирането ще подобрим  допълнително лечението на нашите пациенти и те няма да търсят други болници. Плащането ще започне, следа като има сграда, където да започне монтирането на техниката. Тези наши идеи за инвестиционни програма бяха внесени още през януари в Общинския съвет,  но поради пандемията от коронавирус бяха спрени. Време е да ги реализираме.  Приключилата преди време проверка на Държавен финансов контрол при нас излезе със заключение, че  няма забележка.

- Има ли увеличение на болните от от рак в Пловдив и областта?

- Цифрите са повече от притеснителни. Само за миналата година са диспансеризирани  при нас 31 691 души с рак от Пловдив и областта. От  Пазарджик и областта  те са 9253, от  Смолянска област- 3677, а от други региони-3 069. Новозаболелите в Пловдив са 3421, в Пазарджик- 979, в Смолян 435, от други региони- 680. Починалите  от рак за 2019 са 2743 в Пловдив, в Пазарджик- 887, в Смолян -323, а от чужди региони- 112. Всички те са минали през Онкодиспансера. Всички тези цифри показват колко е необходима да обновяваме техниката, за да може да предлагаме лечение на високо ниво на нашите пациенти.
 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Дидо

Дидо

23.06.2020 | 17:21

Каква радиация щял да изпусне, какви гърмежи...?? Това да не ти е Чернобил бе "умник" :) Този корумпиран некадърник дори не знае за какво говори. Няма ли кой да му обясни какво е медицински линеен ускорител.. То бива неграмотност, ама чак пък толкова тъпотия на едно място и то от "директор" е вече прекалено.. От лапане е изтъпял до безкрайност.

Отговори
4 0
Uspeh

Uspeh

23.06.2020 | 13:57

До: Един минал през ада, - А не ви ли е интересно как са се лекували хората преди 50 години? И от къде имате информация къде колко капацитет има? Аз също съм човек минал през ада, и смятам, че колкото по- нова и по- добра апаратура, толкова по-добре за болните.

Отговори
3 1
Един минал през ада

Един минал през ада

23.06.2020 | 13:35

Интересно, като нямаше такъв до преди пет години ,как ходехме на лъчетерапия в "Свети Георги" ,там има капацитет, защо да не продължи, или просто да вземем едни комисионни? Всички които минаваме, през онкологията ,виждаме колко ги е грижа голяма част от лекарите за болните, изключвам Вас , защото сте прекрасен човек и лекар. Има за много други неща да се харчат милиони, а държавата трябва да оборудва тези скъпи техники, това е нейно задължение.Спрете да се заигравате с онкоболните.

Отговори
1 2
Петров

Петров

23.06.2020 | 23:30

Разбира се, че е за комисионните. Пък и вижте кой го предлага в Общ. Съвет. Вереонно това е цената на втория мандат на това "човече". Стария управител, харесан от новия зам.кмет. Къде си кмете ти в схемата?!

Отговори
0 0
Чико

Чико

23.06.2020 | 12:45

Интересно къде са тролчетата от Тотев24, които вчера в сайта му писаха против закупуването му?

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?