71

Шефът на ОДМВР-Пловдив Васил Костадинов: От есента ще има повече полицаи на улицата и гражданите ще го усетят

Във всяко едно районно служител следи изкъсо групи в социалните мрежи и реагира при нужда

 

 - Г-н Костадинов, каква 2022 година изпрати пловдивската полиция? Какво показва статистиката - повече работа за униформените или обратното?

 - Мога да кажа смело, че 2022 година е по-успешна за Областната дирекция на МВР по всички направления на дейност. Анализът сочи, че през миналата година са регистрирани 6045 престъпления, като е налице спад в рамките на 2%. Регистрираната разкриваемост е 56% - с девет пункта по-висока от тази през 2021 г. Коефициентът на престъпност, отразяващ броя на регистрираните престъпления през 2022 г. на 100 хил. души от населението на обслужваната територия, е 907 единици. В сравнение с останалите 28 областни дирекции на МВР в страната пловдивската заема 25-о място, което е индикация за ниска престъпност в областта. В София коефициентът е 1328, за Бургас - 1366, за Варна - 1455. Неравномерно е териториалното разпределение на регистрираната битова престъпност в Пловдив и областта. Традиционно град Пловдив е с най-висока наситеност - тук са извършени повече от половината престъпни деяния, като най-висок е интензитетът им на територията на I РУ, II РУ и III РУ. За областта най-много престъпления са регистрирани в РУ-Асеновград и РУ-Карлово. Регистрирани са 11 умишлени убийства, докато през 2021 г. са били извършени 6 такива.

Тук искам да вмъкна едно уточнение. Като разкрити престъпления по статистика отчитаме само тези, при които извършителите са привлечени като обвиняеми. Привличането води и до взимането на мярка. Тоест, мога да кажа, че поне още около 15-20 процента от регистрираните престъпления са с известен автор, но по една или друга причина, дали чакането на експертни становища и т.н., се бави повдигането на обвинение.

През миналата година са разкрити общо 515 престъпления, свързани с наркотични вещества, с установени 493 извършители на престъпните деяния. Със заповед за полицейско задържане са били задържани общо 761 лица. Процентът на разкриваемост е в размер на 94%, с 6 пункта по-висока от отчетната през 2021 г. Общо взето, отчитаме успешна година за Областната дирекция на МВР с множество предизвикателства.

  - Наличният полицейски ресурс откъм служители достатъчен ли е да се справите с големия брой престъпления? Предвиждате ли нови щатове за увеличаване броя на униформените в града и региона?

 - Не помня от близо 15 години в Областната дирекция на МВР да са влизали нови щатове за служители с полицейски правомощия. Предвид оценката на професионалното и политическото ръководство за натовареността и спецификата на района, за първи път през миналата година влязоха нови допълнителни 37 щата. От тях 30 са младши изпълнителски, 7 са изпълнителски. За тези 30 младши изпълнителски щата беше проведен конкурс, служителите са назначени с моя заповед и заминаха на 6-месечно обучение за полицаи. Допълнително дирекцията е в процес на обявяване на нов конкурс за младши изпълнителски длъжности - за полицаи, младши полицейски инспектори и младши автоконтрольори. Конкурсът ще бъде 3 в 1. Бройките ще са общо около 40. Конкурсът пак ще е голям, за голям брой щатове. Със сигурност в края на септември, когато би следвало да приключи обучението на заминалите, в града и региона ще имаме много по-видимо и осезаемо полицейско присъствие. Това - същевременно с тези преструктурирания, с цялостния подход за привличане на действащи полицейски служители от други дирекции - ще доведе до още по-добри резултати.

- Все по-често ставаме свидетели на саморазправи на пътя. Как се отработват подобни прояви, които се коментират из социалните мрежи. При последния случай, в събота, имаше конфликт и бой с колове и метални тръби на Карловско шосе в Пловдив.

 - При последния случай става въпрос за стара вражда и не попада в категорията за класическа саморазправа на пътя. Това е търсен конфликт. При подобни ситуации на пътя се реагира максимално бързо, стига да има подаден сигнал, защото за въпросния инцидент на пътя няма такъв подаден до тел. 112. Но иначе работим бързо, намираме виновните за създалата се ситуация и те си понасят последствията.

 

 - Модерните времена принудиха, така да се изразя, полицията да следи и социалните мрежи, където някои случаи излизат първи. Но това редно ли е и затруднява ли ви?

 - Благодарим на хората, че са активни. Но следва да се подава сигнал на тел. 112 или на дежурната оперативна част. Ние наистина наблюдаваме групите в социалните мрежи, които касаят обстановката на пътя. Във всяко едно районно служител следи изкъсо групи и реагира при нужда. Така беше със случая в "Кючук Париж", където пиян водач блъсна предпазно колче пред магазин и избяга. Така беше и с рисковото изпреварване на шофьор на БМВ в Първомайско, отново пуснато в социалните мрежи. Но е най-добре сигнали да се получават по установения ред, за да си свършим работата по най-бързия и по най-добрия възможен начин.

- Предстоят извънредни избори след малко повече от месец. Тече ли подготовка в полицията и какво включва тя?

 - Така се случи, че през няколко месеца има избори. Тази година ще има най-малко два. Един от подходите е директен разговор очи в очи с представитeлите на парламентaрно представените политически партии, в присъствието на прокуратурата, БОП, областен управител. Отново ще изкажем категоричната си позиция за абсолютно безкомпромисна и еднакво отдалечена от партиите позиция по отношение на работата с този вид престъпления и по отношение на такава престъпна дейност. Нека политическите партии да са наясно, че всичко, което полицията прави последните няколко избора, е подчинено само и единствено на обществения интерес, а не в интерес на партийни фигури. Отново ще сме проактивни, с проактивна намеса, колкото и това да не се харесва на някои, така че да се докаже престъпно вмешателство.

 - Вътрешният министър Иван Демерджиев даде висока оценка за работата на пловдивската полиция. Колко важна е тя за вас?  

- Разбира се, че е важна. Тя е израз на уважение и доверие, което министърът демонстрира към служителите. Тя е важна за нас, защото показва, че всички усилия, които се полагат, не са останали незабелязани. Добрите резултати се дължат на екипна работа. Искам наистина да използвам възможността да изразя благодарност към всички служители, отдадени на каузата дирекцията да просперира и да постига все по-добри резултати. Мисля, че през настоящата година няма пречки да постигнем още по-добри резултати.

 - Какво очаквате през тази година като директор на ОДМВР-Пловдив и за какво ще призовете гражданите?

 - Надявам се годината да е мирна и без сериозни природни катаклизми, да имаме спокойствие в работата, Всичко, което върви като тенденции, ние го следим и се опитваме там, където не сме достатъчно адекватни на ситуацията, да подходим по съответния начин и да подобрим усещането за сигурност. Това е сложен процес. Изисква обществената нагласа да е активна. Призовавам гражданите и обществото да бъдат по-адекватни на всяка една ситуация, да са бързи в реакциите и преценките си, също да уведомяват навременно компетентните органи. Имаме нагласата, имаме добрите намерения, имаме опита, имаме анализа, имаме експертизата и ще работим. Важна е подкрепата на хората, както и на медиите.

----------------------------------------------------------

ВИЗИТКА

Васил Костадинов е роден през 1972 г. в Пловдив. Завършил  е специалност „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността“ във ВИПОНД и специалност „Право“ във Великотърновския университет. За 28-годишния си стаж в системата на МВР той е заемал последователно различни изпълнителски и ръководни позиции в подразделения на дирекцията в областния град.  През 2010 г. е бил началник на полицейски участък Садово при РУ-Асеновград, три години по-късно оглавява РУ-Раковски, а през 2015 г. застава начело и на РУ-Първомай. От месец юни 2021 г. временно е преназначен на длъжността началник на Шесто РУ-Пловдив, а през септември същата година става заместник-директор на ОДМВР-Пловдив. През октомври миналата година оглавява Пловдивската дирекция. Награждаван е многократно за постигнати високи резултати, като сред отличията има връчен и Почетен знак на МВР - III степен.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Хихихи

Хихихи

21.02.2023 | 09:30

балъците се броят на есен

Отговори
0 2
ТАКА Е  ЗА ЖАЛОСТ!

ТАКА Е ЗА ЖАЛОСТ!

21.02.2023 | 09:12

КАК ВИ СЕ СТРУВА ДА ПОДАДЕШ СИГНАЛ В КМЕТСТВОТО ДА ИМ КАЖЕШ КАК ИЗЧЕЗВАТ ПЕЙКИ И КАК СИ ПРОСЛЕДИЛ КАДЕ СА ТЕЗИ ПЕЙКИ .... А ОТ ТАМ ДА ИЗЧАКАТ ЗАКОНОВИЯ СРОК И ДА ТИ ОТГОВОРЯТ ТОВА НЕ Е НАША РАЛОТА ТЕ ПЕЙКИТЕ СА НА ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ А ВИЕ УВЕДОМИХТЕ ЛИ ???? МВР ?!?! КАК ВИ СЕ СТРУВА ДА ЛЕЖИ ТАМ ЕДИН МИЗЕРНИК ДА МУ ПЛАЩАШ ЗАПЛАТА ДА МУ ПОСОЧИШ КАК НЯКОЙ КРАДЕ ОБЩЕСТВЕНО ИМУЩЕСТВО И ТОЙ ДА СПИ 20 ДЕНА И НА ДРУГИЯ ДЕН ДА ТИ ПИШЕ МА ТОВА НЕ Е НАША РАЛОТА ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ СВЕТИЯ СИНОД.....ЗА ТОВА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ.... АКО ТОВА БЕШЕ В ДРУГИТЕ ВРЕМЕНА С ЕДИН ТЕЛЕФОН ЩЕШЕ ДА СЕ ПРИДВИЖИ ПО КОМПЕТЕНТНОСТ ВЪПРОСА СЕГА ОБАЧЕ НИЕ СМЕ ВАЖНИТЕ.....!?! НАГЛО НИТО ЕДНО ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ И МВР НЕ СИ ВЪРШАТ РАЛОТАТА... ИНАЧЕ ПОЛИЦАИТЕ В 11 ЧАСА НА УЛ.В.ЛЕВСКИ ДО ЦЪРКВАТА ЩЕ ХВАНЕМ ПРЕСИЧАЩАТА БАБА ИЛИ ПЪК ПРЕД ДСК НА БУЛ ДУНАВ И ТАМ ЩЕ ХВАНЕМ СПРЕЛИЯ ДА СИ ТЕГЛИ ПАРИ ОТ БАНКОМАТА....КАКВО ЩЕ СИ ГУБИМ ВРЕМЕТО ДРУГАДЕ.... ИНАЧЕ В ПАРК ХОТЕЛ САНК ПЕТЕРЛУРГ В 4 СУТРИНТА КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ПИЯНИ ДРОГИРАНИ С РАЙСКИ И ДРУГ ГАЗ ВИКАТ КРЕЩЯТ МУЗИКАТА НА ОТКАТ.... БОЙ ПО ЦЕЛИЯ БУЛЕВАРД ЪЛГАРИЯ ОТ КРЪСТОВИЩЕТО НА ДУНАВ ДО КРЪСТОВИЩЕТО НА ВАСИЛ АПРИЛОВ....И НЯМА ЖИВ ПОЛИЦАЙ....

Отговори
7 1
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

21.02.2023 | 09:03

ЕДНО ВРЕМЕ КОГАТО ОТИВАХ НА РАБОТА А МОЯТА БЕШЕ ВСЕ НА ГЛАВНАТА.....СУТРИН ГЛАВНАТА ИЗМИТА ЧИСТА ЧИСТАЧКИТЕ ДОМИТАТ.....ДОКАТО ОЩЕ СМЕ ПО КАФЕНЕТАТА ЗА СУТРИШНО ПРЕДРАБОТНО КАФЕ И ПОСЛЕ ИЗЧЕЗВАХА НО СЕ ВИЖДАХА МИЛИЦИОНЕРИ КОИТО СИ ОБХОЖДАХА РАЙОНИТЕ.....СЪЩОТО БЕШЕ ПО КВАРТАЛИТЕ....КВАРТАЛНИЯ ЗНАЕШЕ КАК " ДИША " КВАРТАЛА.ИМА ЛИ НЯКАКВИ ПРОБЛЕМИ .ХОРАТА ГИ ТЪРСИХА И СИ СПОДЕЛЯХА ПРОБЛЕМИТЕ... И ТАКА СТАНЕШЕ ЛИ НЕЩО ВИНАГИ МОЖЕХМЕ ДА ЗВЪННЕМ НА КВАРТАЛНИЯ ТОЙ ВЕЧЕ ЗНАЕ КАКВО ДА ПРАВИ ...ИМАШЕ ДОБРОВОЛНИ ОТРЯДИ ДЕНОНОЩНО....ПАК ПО РАЙОНИ И ДЕЖУРЯХА ХОРА НАИСТИНА ДОБРОВОЛНО.... ХОРА С ПРОФЕСИИ И РАБОТНИ МЕСТА НО ПО ГРАФИК ДЕЖУРЯХА ....НА НИКОЙ НЕ МУ БЕШЕ ПРОБЛЕМ... СЕГА ГОЛЕМИТЕ ТЕХНИКИ И ИЗМИСЛЕНИ ПОЛИЦАИ.... ВСЕКИ ОТ ТЯХ В ГРУПА ЗА КРАЖБИ И ДАЛАВЕРИ..... ВЪЗСТАНОВЕТЕ ДОБРОВОЛНИТЕ ОТРЯДИ КАТО АНГАЖИРАТЕ ХОРА ПЕНСИОНЕРИ ИМА ДОСТАТЪЧНО ТАКИВА КОИТО СРЕЩУ МИНИМАЛНО ЗАПЛАЩАНЕ ЩЕ СИ ВЪРШАТ СЪВЕСТНО РАБОТАТА....НЕКА ДА СА В ПОМОЩ НА КВАРТАЛНИТЕ А САМИТЕ КВАРТАЛНИ ДА ОРГАНИЗИРАТ МЕРОПРИЯТИЯ И ДА СЕ СБЛИЖАТ С ХОРАТА ОТ РАЙОНИТЕ СИ... ДА ВИДИМ ТОГАВА ЩЕ ИМА ЛИ ТАКИВА НАГЛЕЦИ.... КАТО ГО ХАВАНАТ ДВА ПЪТИ И ГО ТРЕСНАТ В ПАНДИЗА ИЛИ КАТО ГЛОБЯТ РОДИТЕЛИТЕ .... И НАЙ ВАЖНОТО КАМЕРИ..................НА ВСЕКИ ЪГЪЛ..............НЕ ЕНЕПОСТИЖИМО....

Отговори
7 2
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

21.02.2023 | 08:53

ПОЛИЦАИТЕ СА НА СВОБОДЕН РЕЖИМ....ХОДЯТ СИ С КОЛИТЕ ДА ОБЯДВАТ....ХОДЯТ СИ В ПОЧИВКАТА ПАК С КОЛИТЕ ДА ПОДРЕМВАТ....АКО ИСКА НЯКОЙ ИНФОРМАЦИЯ ЩЕ ПУСНА СНИМКИ НО НЕ Е РЕДНО НЕКА АКО ПРОЧЕТАТ СЕ " ПОПРАВЯТ"...... ДААА ИМАМ СНИМКИ С НОМЕРАТА НА КОЛИТЕ И ПО ДНИ....

Отговори
4 5
Дии

Дии

21.02.2023 | 08:29

Защо чак от есента? Тогава какво ще има? Или чакат да забравим обещанията? Сега какво им пречи? С какво са заети и есента какво ще е по различно?

Отговори
7 5
Ами такива

Ами такива

21.02.2023 | 08:42

са опорните на чорапски. Навсякъде напоителни интервюта с някакви местни маргинали в стил ще. И понеже знаят, че са там за ден два обещават повече и от Кюлчев.

Отговори
5 4
така ли ?

така ли ?

21.02.2023 | 09:21

На майка ти п.у.тката са ти упорките

Отговори
5 0
мякащи пед.али

мякащи пед.али

21.02.2023 | 09:23

на майка ти п.ут.ката са опорките....

Отговори
5 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?