Следвайте ни

Сергей Цветарски, шеф на НСИ: 160 лева е глобата за всеки, отказал преброяване

От 2010 до 2019 г. средната продължителност на живота в България е нараснала от 73,6 г. на 74,9 години

viber icon

- Г-н Цветарски, предстои ново преброяване на населението на България. Трябваше да започне на 22 януари 2021 г., но беше отложено за септември заради усложнената обстановка от коронавируса. Има ли опасност то отново да не започне заради новия ръст на заразените?

- Не, не можем да отлагаме повече. Планирано е осемнайсетото преброяване на населението в България да се проведе от 7 септември до 3 октомври. Има европейски регламент, според който преброяванията в ЕС ще трябва да се проведат през 2021 г.

Това се прави, за да има сравнимост на данните между отделните страни. Ако все пак се случи така, че преброителите не могат да посещават жилищата на хората, имаме готовност да направим преброяването само електронно.

По този начин ще има недообхват (както се изразяваме ние, статистиците), но след това има възможност да се ползват различни административни регистри, за да се обхванат и хората, които не са преброени.

За съжаление, няма да имаме възможност да преброим необитаваните жилища. Сега това е ангажимент на преброителите, ако не намерят никого в дадено жилище, те трябва да попитат съседите, домоуправител в блоковете, кмета в селата дали някой живее там. 

- Какво се случва, ако човек или семейство откаже да участва в процеса на преброяване?

- В Закона за преброяването са предвидени санкции от 160 лв. за отказ от преброяване. Това е за всяко лице от домакинството. Но бързам да отбележа, че ние нямаме за цел да събираме глоби. Работим с данни и за нас е изключително важно да получим достоверна информация от хората.

Затова ние сме предвидили санкции и за преброителите и служителите на НСИ и общините. Там глобата може да достигне до 6000 лв., а ако деянието представлява престъпление по Наказателния кодекс, тогава лицето няма да се размине само с глоба. Пак искам да повторя - статистиката не може да работи без информация.

 

Хората могат да са спокойни за личните си данни, защото сме направили всичко възможно да ги съхраняваме надеждно

 

- Ако човек например е под карантина и  не иска да се преброи електронно, как ще се процедира?

- Ако човек е под карантина, може да бъде преброен чрез друг член от домакинството му или роднина. В краен случай преброителят може да застане на безопасно разстояние, може да си говорят по телефона дори.

- До последно набирахте анкетьори. Успяхте ли да запълните всички места в страната и в област Пловдив? 

- Недостиг на преброители имаше в някои от големите градове. В малките населени места такъв проблем няма. Там дори имат записани и резервни преброители, на които също ще бъде заплатено за това, че са чакали в готовност да заменят някого.

Но преди няколко дни колегите от Пловдив ни информираха, че имат над 70% от необходимия брой преброители. В област Пловдив ще бъдат наети 1700 преброители, а в самия град - над 650. В район "Тракия" например имаме повече от необходимите хора.

 Смятаме, че те ще бъдат достатъчни, защото броят на необходимите преброители е изчислен при 50% онлайн преброени хора. И тъй като очакванията ни са в големите градове онлайн да се преброят много повече хора, смятаме, че навсякъде набраните преброители ще се справят.

- Очаквате ли да е слаба активността при преброяването в ромските махали? Как ще ги мотивирате да се включат?

- Преброителите, които ще наемем, обикновено са от самите махали и познават хората. Колегите са се свързали и с медиатори, които работят в тези махали. Но най-важното е, че хората там трябва да разберат, че това е важно за тях. Важно е, за да има къде да учат децата им, да могат да се лекуват, да имат улици и канализация, да имат хубави жилища.

- Средно колко време ще отнема електронното преброяване и това при посещение?

 

За да преброим онлайн едно домакинство от трима или четирима души, ще са ни нужни около 30 минути

 

За някого това време ще бъде по-малко, за друг - повече. Зависи от самите хора. При преброяване с преброител ще ни трябват може би 10-ина минути повече, защото преброителят ще чете въпросите, ако има нужда от уточняване, хората ще питат. Аз предполагам, че за повечето хора преброяването дори ще бъде интересно като процес. Това е начин да се погледнем отстрани и да си „сверим часовника“.

- Опасявате ли се, че преброяването може да доведе до нови измамни схеми?

- Категорично не. За това също сме помислили. Ще имаме пълното съдействие от МВР в процеса на преброяване. Ние работим с тях от самото начало на подготовката на изследването. Всички кандидати за преброители вече са проверени за престъпно минало и ако има такива, те просто няма да бъдат одобрени още на първия етап.

Съвсем скоро започват обученията, които всички преброители ще преминат. Там ще им бъде разяснено как да извършват тази дейност, включително и санкциите, които могат да последват, ако се установи нарушение.

А и всички хора трябва да знаят, че преброителите няма да искат никакви имуществени документи, няма въпроси за доходите, за имуществото и други. Въпросите при преброяването са свързани с това дали ползваме автомобил, телефон, жилище, без да се интересуваме от собствеността или стойността му. 

- Какво се случва, ако човек не бъде открит на адреса?

- Случва се човек да не бъде открит на адреса, на който предполагаме, че живее.

Може да се наложи преброителят да посети адреса няколко пъти,

а хората да са на почивка в това време. Но пък те може да се преброят онлайн. Възможно е да има и такива случаи.

Може би тук трябва да кажа, че хората ще могат да се преброяват онлайн  от 7 до 17 септември 2021 г. само ако са на територията на България. Достъпът към Информационната система ще бъде спрян от чужбина, тъй като преброяването се отнася само за хората, живеещи постоянно на територията на България, дори и да не са български граждани. Българите, които живеят в други страни, ще бъдат преброени там, където живеят.

 - Какъв процент от смъртността през 2020 г. е бил заради коронавирус?

- Общият брой на умрелите лица през 2020 г. е 124 735. От тях

починалите от COVID-19 (U07.1 - U07.2) като основна причина за смъртта са 8554,

или 6.9% от всички умирания през годината. Изследването „Умирания по причини и смъртност по причини“ е с годишна периодичност. Източник на информация за статистическите данни за умиранията по причини е съобщението за смърт, което се попълва от медицинското лице, установило смъртта.

В двумесечен срок от издаването му документът се изпраща в Регионалната здравна инспекция за кодиране на причината за смърт. Кодирането се извършва само от лекари, работещи в РЗИ, специално обучени за прилагане на изискванията на СЗО и Международната класификация на болестите - Х ревизия.

- Средната продължителност на живота промени ли се през последните години? 

- За периода от 2010 г. до 2019 г. средната продължителност на живота нараства от 73,6 г. на 74,9 години. Средната продължителност на живота общо за населението на страната, изчислена за 2020 г., е 74.6 години, или тя намалява с 0,3 години спрямо предходната година.

- Има ли закономерност между образованието и продължителността на живота?

- Основните фактори, които влияят върху смъртността, са качеството на живот и здравеопазването. Смъртността, разбира се, е в пряка зависимост и от възрастовата структура на населението. При застаряващо население се наблюдава по-висока смъртност. Редица научни изследвания показват, че образованието влияе върху продължителността на живота. 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Някой

Някой

21.09.2021 | 13:48

Но защо е нужно това преброяване??? Всеки град и село има Кметство,тези села и градове имат Ообщини,тези Общини имат Области и тези Области могат да съберат бройките на живите хора в България!!! Толкова сложно ли е това???

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?