Следвайте ни

Румен Радев: Изпълнителната власт храни корупцията

viber icon

Президентът Румен Радев посети авиобазата в Граф Игнатиево, където от 2005 до 2009 година е командир, а преди това е пилот. Визитата му е част от обиколката на най-важните военни гарнизони. Целта е да се запознае с боеготовността на бойните части. Радев отговори на всички актуални въпроси, които му бяха зададени.

-       Г-н президент, какво видяхте в авиобазата, в която бяхте командир едно време? За какво ви информира началството й?

-       Поздравявам командването и личния състав на авиобаза „Граф Игнатиево” за усилената работа в няколко измерения. Това са поддържане на способностите, придобиване на нови, охрана на въздушното пространство и гарантиране на безопасността на пилотите при едни много тежки условия.

И това е заради опасно малко летене. В същото време хората тук инвестират в бъдещето за една дълбока трансформация на авиобаза „Граф Игнатиево” към новите й бойни способности. Това е огромно натоварване за хората. Проблемите са сериозни, дълбоки са и искат неотложни политически и организационни мерки. 

-       Кои например?

-       Имаме парадокс – въпреки, че има политическа воля и се инвестират сериозни средства в поддръжката на сега съществуващата техника, все още нямаме необходимото ниво на изправност на авиационната техника. Това означава драстично малък нальот.

Той е много по-малък от предишни години. Фактите са факти – това рефлектира върху бойните способности и най-вече върху безопасността на полетите.

Очаквам по-енергични мерки от министерството на отбраната и от командването на Военновъздушните сили. Така че да се създадат необходимите условия за нормалната и регулярна летателна дейност. 

-       Ще се  повиши ли стратегическото значение на база „Граф Игнатиево” в случай, че американците напуснат „Инджирлик”?

-       „Граф Игнатиево” си има своето стратегическо значение от само себе си. Знаете, че тук се реализираха сериозни стратегически проекти по програма „NSIP” на НАТО.

Ежегодно се провеждат двустранни учения, летателни тренировки, водят се подготовки, които да повишават способностите ни като съюзници. „Граф Игнатиево” - с „Инджирлик” или без „Инджирлик”, си има своето стратегическо значение. 

-       Коментирахте ли с командването на базата споразумението за охрана на въздушното пространство на Северна Македония?

-       Разбира се! Това е много важна тема – тя има своето политическо измерение. Тук сме с министерството на отбраната, Генералния щаб, командването на ВВС. Това е наша важна национална и съюзническа задача.

Обсъдил съм я вече много сериозно и президентите и с премиерите на Гърция и Северна Македония. Това е задача, която сме длъжни да изпълняваме.

-       Конституционният съд допусна до разглеждане по същество на делото по питането на главния прокурор Иван Гешев за границите на президентския имунитет. Какво очаквате оттук нататък?

-       Не коментирам решенията на Конституционни съд. Те са компетентният орган, който да се произнесе по това решение. Зависи и какви са намеренията на прокуратурата. Аз оценявам високо активността на й да се бори с битовата престъпност.

Не трябва да забравяме, че тя не може да се бори само с репресивната сила на държавата -  резултати в борбата с нея може да имаме тогава, когато се изкорени бедността. А това означава - да се води борба с корупцията там където има течове, където е нейната хранителна среда.

А това именно е изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки. Там именно трябва да бъде насочено сериозно внимание. 

-       Ще се справи ли страната с разпространението на коронавируса?

-       Това изисква обединяването на всички институции и на гражданите на обществото. Има създадена организация за наблюдение и реакция - Националният оперативен щаб работи в постоянен режим. Предприемат се действия от правителството. Най-голямата опасност е в този момент да се поддадем на паниката.

Трябва да се вслушаме в експертите, в техните указания. Самоконтролът и самодисциплината са най-ефективното средство за справяне с проблема. Голямата опасност е да не допуснем парализа на икономиката.

Разчитам всички фирми и предприятия да повишават своите санитарно-хигиенно изисквания, така че да се снижи риска и да не допуснем прекъсване в производствения процес.

Редно е правителството да помисли за мерките за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия – транспорт, туризъм, спорт. Трябва по-бързо да приведем държавата в едно нормално състояние.

*В интервюто са използвани и въпроси на други медии

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

А ти

А ти

11.03.2020 | 03:19

Господин Президент,храниш омразата и то през ден !

Отговори
7 2
Смешко!

Смешко!

10.03.2020 | 19:39

А Президентът си назначава любовницата, защото е Мачо и не иска да плаща сам!

Отговори
13 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?