Следвайте ни

Румен Боев: Отказах разпечатка от телефона, да не отпуша Пандора

viber icon

Румен Боев е член на Висшия съдебен съвет. Прокурор от кариерата. Пловдивчанин. Бил е зам.-председател на Апелативна прокуратура в Пловдив

 

Не можем да сме независими, докато бюджетът ни се определя от правителството

 

ВСС е само ТРЗ-то на съдебната власт


 

 -Г-н Боев, защо в последно време ВСС вместо да произвежда новини за съдебната система, произвежда скандали?

-Не мисля, че като институция ВСС произвежда скандали. По-скоро няколко негови членове очевидно се стремят да получат повече популярност чрез свои изказвания в медиите. Иначе ВСС си върши работата, така например имаме над 150 назначения. Моето лично становище е, че  някои хора се опитват да блокират работата му. Спъват го, за да не може да върши пряката си работа и после да говорят той не работи, не повишава, не назначава магистрати. Целта им е по този начин да се опитат да се стигне до вариант ВСС да се разпусне. И това се прави от същите хорица, които искаха уж да има конституционни промени, а когато те се случиха, казаха, че не ги искат. 

Аз съм уверен, че се води последователна дейност да се възпрепятства работата на ВСС и затова се създават скандали. Миналата седмица членове на съвета започнаха да задават въпроси дали сега сме легитимни и като вземаме решения, какви ще са последствията, за да може да се създаде по този начин напрежение в магистратската общност. Трябваше да се произнесат всички най-видни конституционалисти, че е смешно да се твърди такова нещо, след като изрично в преходните разпоредби на конституцията е записано кое и в какъв срок се урежда от съдебната власт и кога се разделят колегиите на ВСС, за да изпълняват функциите си. Тоест всичко е разписано. Или както е модерно да се нарича, има пътна карта, тя е ясна.  

-Как ще коментирате поведението на председателя на ВКС Лозан Панов, който определено е генератор на скандалите напоследък?

-Поведението му е доста интересно. Независимо че именно ние сме избрали Лозан Панов за председател на ВКС, точно той реши да бъде водач на определена група, която пречи на работата ни. Като стар службаш с дългогодишен стаж в прокуратурата някои неща не са ми ясни. Според мен, ако не си съгласен принципно с някои неща, подаваш оставка. Ама да не ходиш на работа, докато не се случи това, което ти си наумил, не го разбирам. Много лош пример даваме на магистратите от това високо ниво, както и  на цялото общество. Не може на някого, тъй като му е малко тъжно и болно, да не ходи на работа. В четвъртък всеки, който е член на ВСС, работата му е да бъде в съвета.

-А защо се стигна до друго скандално решение - да подмените досегашния представляващ ВСС Соня Найденова с Димитър Узунов?

-Целият протокол от дебата за смяната е близо 700 страници. Уверявам ви, че всичко ще бъде публикувано. Взехме такова решение, за да няма спекула. Това са рутинни процедури в съвета. Не се целят провокации. Всички правила са разписани, взето е решение от 12 членове на съвета да се направи предложение за такава подмяна, вкарано е в съвета, гласувано е. Как иначе да се направи? Кое му е скандалното? Това решение сме го взели ние, всеки от нас е имал мотивация. Това е рутинна процедура. Досега сме сменили и председател на бюджетна комисия, на съдебна администрация, мен ме избраха на мястото на Камен Ситнилски за подпредседател на комисията по атестиране. Никой не ги казва тези неща, които са рутинни. Те нямат за цел да променят статута на държавата, на правото. Не подменяме президента. Не подменяме министър-председателя. Просто си вършим работата. 

-Добре, но каква е причината да я смените, и то точно след скандала със есемесите и визитата на Бойко Борисов в съвета? 

-Ако се направи един  прочит на конституцията, ще стане ясно, че на нас ни връщат всички съдебни имоти. А там се иска управление. Необходимо е да имаме човек, който се е занимавал с тази дейност. Ние знаем какво значи да се направи от една съдебна сграда „кукла”, както това стана в Сандански. Това е дело на Узунов. Лично мое предложение беше бюджетът на независимата съдебна власт да бъде наистина независим и само да се внася за приобщаване към бюджета на правителството в НС. Само че бюджетът ни се прави от правителството и съгласува този, който се предложи от правителството. В тази посока ние определено не сме независими, напротив - зависими сме от правителството.

Но в тези спорове няма нужда от тежки думи и обиди. Ние нямаме ли бюджет, какво да работим? Как да се справя съдебната власт. А този човек успя още през 2013 г., когато имаше 25 милиона дупка в бюджета при предното правителство, да ги издейства, явявайки се лично при тогавашния министър на финансите. Димитър Узунов, когато стана шеф на бюджетната комисия, се появи това 12-процентно увеличение на заплатите на магистратите. Това са важни неща. А сега никой не ги отчита. Изведнъж започваме да се тръшкаме. Налага го времето да има промяна на представляващия. Ние тепърва трябва да харчим пари, и то правилно да ги харчим. На нас ни трябва човек стопанин. Ние имаме нужда от такъв човек и решихме да пробваме Димитър Узунов. Мислим, че той ще се справи по-добре с тези задачи - времето и неговите действия го доказаха. Иначе всеки от нас има право на един глас. Дали представляващ или не, има един глас. Това е длъжност, която тежи  допълнително на този, който я изпълнява. Моето мнение е занапред да влезе в закона тя да бъде на ротационен принцип.

- Как обаче ще продължите работата си в тази ситуация?

- Няма драма във ВСС. Това, че се преекспонира ситуацията, е друг въпрос. Същественото е, че се опитват по някакъв начин да ни спънат работата във връзка с издигането, кадруването и заплащането на магистратите и сградите, в които те работят. А ако това не се прави както трябва, наистина може да доведе до драма.

Как ще коментирате есемесите и отказа на висшите магистрати да предоставят разпечатки от телефоните си? 

-Аз поставих въпроса - колеги,  не съм го пуснал този СМС и надали някой ще допусне, че съм аз. Отделно, че не знам телефоните, на които да ги пусна. Но се изправям пред вас, слагам си ръка на сърцето като един достоен магистрат, както пише в характеристиката, с която съм станал член на ВСС. Но няма да си предоставя разпечатката. Защото, ако ние по този начин направим пробив, какъв пример даваме на колегите? Утре на тях нали ще им поискат разпечатки по конкретно дело? Разбирате ли какво се случва със стабилитета на отделния магистрат. Разбирате ли къде го натикваме в нишата? А той работи по конкретното дело. Не ние. Ние сме ТРЗ-та на съдебната власт. И ще отворим страшната кутия на Пандора - една врата, която може да пресира всеки отделен магистрат. И това ще е опасно за неговата работа. Е тогава ще има вмешателство в неговата работа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

1

27.01.2016 | 14:05

Този шишко трябваше да си ходи със Ситнилски, но за да остане се е заклел във вярност на цацароидите.

Отговори
0 0

Гражданин

26.01.2016 | 21:46

СРАМ!!!

Отговори
0 0

jjj

26.01.2016 | 15:50

Какво ще отпушиш, бе прасе дебело?? - освен да плюскаш и крадеш - друго знаеш ли? -ако не беше баща ти от теб нищо нямаше да стане - освен една каче сланина!!

Отговори
0 0

ба си .. мамата

26.01.2016 | 13:53

Тези май ги хваща царската болест. Независими , несменяеми, пожизнени, безконтролни и да предават поста си по наследство, като децата им директно получават тези длъжности без дори да учат право. Пълно безобразие.

Отговори
0 0

мяра

26.01.2016 | 13:22

Даваше надежда, защото беше умен.\nНо стана нисък, за да просперира личното,семейното.\nМайната и на държавността и справедливостта е девиза им.\nВън и то , ако е нужно от вчера..\nА Пандора е добре да се отвори \n

Отговори
0 0

дии

26.01.2016 | 12:38

Разрешете им те сами да си определят бюджета, разходите и заплатите..... Ние гламавите ще плащаме

Отговори
0 0

Nikoleta

26.01.2016 | 11:54

Дърт комунистически номенклатурчик! Докога ще ги търпим?!

Отговори
0 0

Хаджи Енчо

26.01.2016 | 11:45

Този дебелак очевидно е от срамното за цялата нация мнозинство във ВСС!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?