Следвайте ни

Ружка Генова, директор на СУ "Васил Левски": Ние сме Великото спортно училище на България

viber icon

В нашето училище в този си вид като държавно спортно училище към момента учат деца от 20 области на България. Общата бройка на учениците е 590, които практикуват 16 вида спорт. Разбира се, бройката варира. В момента имаме около 300 ученици на общежитие.

- С какво тази учебна година е по-специална за Спортно училище "Васил Левски" Пловдив? 

- Тази учебна година ще протече под знака на 70-годишнината на спортното ни училище. То е най-славното не само защото е изкарало най-много елитни спортисти. Нашата гордост е, че оттук са се пръкнали редица достойни хора, видни общественици, личности, бизнесмени. 

Девизът, който ние си приехме по повод празненствата, е "Чрез спорт към успех!". Всички знаем, че тук се тренира усилено за елитния спорт. Понякога обаче забравяме, че спортът изгражда редица качества, които друго учебна дисциплина не дава. Това са самоотговорност, дисциплинираност.

Компетенцията учене през целия живот, за която всички говорим. Всичко това нещо със съпреживяване нашите ученици го разбират в спорта. Затова и девизът ни "Чрез спорт към успех!" е насочен към всичко области.

- Колко и какви деца учат във вашето училище в момента? 

- В нашето училище в този си вид като държавно спортно училище към момента учат деца от 20 области на България. Общата бройка на учениците е 590, които практикуват 16 вида спорт. Разбира се бройката варира.

В момента имаме около 300 ученици на общежитие. Изискванията за Държавно спортно училище са да има ученици от поне две области, при нас са 20. Професионализмът на нашите треньори е причина да имаме кадри от всички краища на България. Задържането става с помощта на нашите учители.

В училището всеки кабинет е подсигурен с мултимедия и лаптоп. Използват се всички популярни и иновативни методи на обучение. Всеки един наш учител работи с новата и интересна за всички ученици платформа Ucha.se. Прилагат се всички съвременни иновативни методи, за да може учебният процес да е интересен и да помага на учениците по най-ефикасния начин.

Освен треньорите, които всички знаете и ги наричаме учители по специализирана подготовка, имаме учители общообразователно обучение, учители теоретично обучение и възпитатели.

Педагогическите ни специалисти са 83-ма. Тези изучени хора с високо професионална подготовка ежедневно полагат грижи във всички аспекти на обучението на учениците. 

- Не са ли много натоварени учениците ви? 

- Режимът на нашите ученици е изключително натоварен и затова тяхното успешно преминаване през годините е само благодарение на тяхната добра самоорганизация. Тук отново говорим за качества, които се самоизграждат. Опитът е най-добрият учител, а натовареният график на децата им помага за това. Те тренират двуразово и учат всичките си учебни часове. В свободното си време те трябва да се подготвят и да намерят своето личностно израстване. Това изисква една добра организация и изключва нехайството. 

- Вашите възпитаници не са ли малко по-специални от другите ученици? 

- Спорт това е дисциплина - на поведение, на мислене и на изграждане на знания. Самоусъвършенстването е най-важното човешко качество и затова ние от Спортното училище сме убедени, че Великото ни спортно училище изгражда велики хора. Точно чрез спорта вървим към успеха. Примерите са много. Ето например, сега двама наши възпитаници Здравко Димитров и Николай Бухалов водят колегиална битка за кмет на град Пловдив.

Когато учениците ни пораснат и станат родители, добри при това, заслуга имаме и всички ние - учители и треньори. Няма по-голяма гордост, когато видиш свой възпитаник да е полезен за обществото, за България, за Пловдив.

- Да се върнем към годишнината на училището. 70 години малко ли са, или много? 

- Хубаво е да се припомни историята на Спортното ни училище. Най-ярките имена между възпитаниците ни са Николай Бухалов и Ваня Гешева. Сегашният президент на БФ по кану-каяк е единственият българин с два златни олимпийски медала, извоювани с кануто на гребния канал в Барселона през 1992 година. Гешева пък е единственият български спортист, спечелил пълен комплект отличия от една олимпиада. Направи го в Сеул през 1988 година с каяка. До тях са още: Асен Златев, Стоян Делчев, Севдалин Маринов, Стефка Костадинова, Милен Добрев, Йордан Йовчев, Петър Мерков, Пенка Стоянова, Диана Палийска…

Към подготвените в Пловдивското спортно училище осем олимпийски, 49 световни и 47 европейски шампиони трябва да добавим още стотиците медалисти и рекордьори от тези и други първенства и турнири до световно ниво. Множество са балканските и републиканските шампиони в спортовете: борба, бокс, баскетбол, волейбол, гребане и кану-каяк, джудо, сумо, спортна и художествена гимнастика, акробатика, лека атлетика, плуване, спортна стрелба, тенис и тенис на маса, хандбал, шахмат, фехтовка и футбол.

- Как протичат празненствата по повод 70-годишнината от основаването на спортното училище?  

- В хода на празниците организираме много интересни инициативи, включително срещи с големите личности в отделни видове спорт. Всеки месец ние отбелязваме някой от спортовете ни. Септември беше определен за "Месец на футбола". Отбелязахме го със среща на наши възпитаници с Христо Бонев и Георги Василев. Проведохме и училищен турнир по футбол. Първото място спечелиха борците на СКБ "Локомотив", на второ останаха кануистите на СККК "Тракия", а третото е за футболистите от ФК "Юнайтед".

Убедени сме, че спортът подготвя личности, които ще могат да се справят сами с предизвикателствата на живота. Знае се, че нашето училище е водещо между другите центрове у нас. Искаме да станем конкурентоспособни и като учебен център. Гаранция за това е наличието на квалифицирани преподаватели. Сега имаме и профил за подготовка на помощник-треньори по отделен вид спорт -допълни г-жа Генова.

Поантата на нашите празненства ще е на 10 октомври с тържеството в Палата 7 на Пловдивския панаир, което започва в 16,00 часа.

 

Мм по шахмат Ружка Генова е директор на Спортно училище "Васил Левски" от 1 юли 2019 година. Ето накратко и историята на училището.

С Указ от 10 октомври 1949 г. е създаден Държавният техникум за физкултура и спорт, чийто приемник от 1974 година е ССУ "Васил Левски". Тогава завършва последният випуск на ТФС.

Първите възпитаници на училището посещават сградата на Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий“. След това са настанени в помещенията на Пловдивския панаир. От есента на 1963 година училището се мести в сградите на бившия Девети полк (там сега е парк-хотел "Санкт Петербург").

През учебната 1971-1972 г. се обособява Средно спортно училище “Васил Левски“. От 2004 г. то е с ново име - Спортно училище (СУ) "В. Левски“, както е познато и сега. От 2013 г. е държавно.

Новата сграда на ССУ в Спортния комплекс "Пловдив" е открита през 1971 г.Сега на разположение на училището са учебен корпус с 27 класни стаи, общежитие с 2 сгради по 8 етажа, други битови помещения и прилежащи спортни обекти, използвани от учениците.
 

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?