Розалия Джинева, директор на ТП на НОИ: Мамили са с категория труд за по-голяма пенсия

Липсващите преписки са минали през един и същи контрольор, дали сме данните на прокуратурата и Икономическа полиция

- Г-жо Джинева, как установихте, че липсват пенсионни досиета?

- През 2013 г.  получихме 3 сигнала за месец. Бяха анонимни, но посочваха лица с  неправомерно отпусната пенсия. При проверка се установи, че на тези лица действително е отпусната пенсия, но липсват пенсионните им досиета. Затова разпоредих пълна инвентаризация на пенсионния архив, което бе изключително тежко - трябваше да се инвентаризират към 500 000 досиета. В резултат се оказаха липсващи 116.  Пенсиите на всички тези хора са отпуснати през 2000-2001 г.  Едно и също длъжностно лице ги е обработило, макар то отдавна да не работи в ТП на НОИ. Започнахме да каним засегнатите. Който иска пенсия, представя съответните документи и заявления. Негова тежест е да докаже условията и правото на пенсия. След идването на първите изведнъж останалите спряха. Това беше смущаващо и се наложи да искаме съдействие от Икономическа полиция - да бъдат призовани от тях.

- За да дадат сведения и да докажете наново осигурителен стаж?

- За да установим правилно ли е отпусната пенсията. За всички тези 116 пенсии се оказа, че са отпуснати въз основа на документи, които са давали на лицата много по-благоприятна възможност за пенсия - например при условията на първа категория труд, втора категория труд или труд под земята, което после не се оказа вярно. Или след веднъж отпусната пенсия е била представена нова 3-годишна база за изчисляване, която също е  водела до повишаване на размера. Интересно е, че масово хората или бяха преживели пожар, или ги бяха обрали и не разполагаха с документите. Когато спряхме пенсиите, те изведнъж намираха изгорелите документи и ги предоставяха. Или имаха тежка амнезия и не помнеха как 30 г. са работили под земята. Тогава  нашето административно производство премина в следваща фаза - на съдебно.

- Колко успяха да докажат условията, при които са били пенсионирани?

Нито един от тези 116. Доказват стажа си, но не този, който е бил през годината на първоначалното отпускане. Например главна счетоводителка на политическа сила не е знаела, че да си главен счетоводител не е първа категория и труд под земята. Инженер твърдеше, че не може да каже името на предприятието, защото  през 1980-а  работел от къщи по интернет и получавал заплата по банков път.

- Вярно ли е, че впоследствие липсващите преписки  са се оказали повече?

- Бяха около 240. Но когато написахме писма, добросъвестните дойдоха, представиха си документите, проверихме и установихме, че правилно са отпуснати пенсиите им. Проблемни останаха 116. Част от тези хора не обжалваха решенията. Имаше други, които върнаха парите. Жена  внесе 100 000 лв. Каза, че е била  подведена, че ще <210> купят стаж и това ще е по-изгодно. Синът <210> в чужбина беше дал  сумата, която внесе. От делата, които сме водили за правотата на пенсията, сме загубили само 4. От тези за връщане на сумите 1/3 сме спечелили и 2/3 сме загубили.

- Значи не става въпрос, че няколко чувала с документи са се изгубили при преместването от ул. „Скайлер” в днешната сграда, а някой е отпускал пенсии неправомерно и после е прикрил следите? Какво установиха в тази посока проверките?

- Тези факти сме ги предоставили на прокуратурата и на Икономическа полиция. Те имат действия в тази посока - за установяване на длъжностно престъпление.

- Какви са щетите и кой е служителят, през ко​гото са минали преписките?

- Щетите са милиони

Не мога да кажа името на служителя. 

- В сигналите на Георги Четински до НОИ и други институции се цитира името на Даниела Васева, през която е минало неговото досие. За служителка с фамилия Радевска твърди, че е била  уволнена дисциплинарно заради нанесени щети в размер на 60 000 лв. на НОИ, но после Вие сте обявили конкурс и отново сте я назначили.

- Не са те.

- Кога  предоставихте данните на разследващите? Има ли развитие?

- Има производства. Но това е в полето на други институции, питайте тях.

- Как ще обясните, че шефката на Пенсионното Галина Димова е подписала веднъж през 2000 г. решението за пенсиониране на Четински, а 14 г. по-късно пак тя се е произнесла, че е взимал пенсията неправомерно и трябва да върне парите?

- Работната ни хипотеза е, че тогава са били представени други документи, които при второто доказване на осигурителния стаж не се потвърждават. Задължение на длъжностното лице е, когато установи, че пенсия е отпусната неправомерно, да я коригира или прекрати.

- И сте били подведени първия път?

- Да. Освен това условията на работа през 2000-2001 г. са били  тежки - в ограничено пространство, без защитни мерки. Това вероятно е било допълнителна предпоставка. След преместването в новата сграда условията са различни и кранчето е спряно.

- Кога заработи Персоналният регистър, в него няма ли ги данните от тези преписки?

- По тях пенсиите  са отпуснати през 2000-2001 г., а Персоналният регистър е от 1997 г. Много години преди 1997 г. влизат  в периода, за който се прави преценката за пенсия.

- В отговор на жалба на Четински  НОИ го информира, че още през 2013 г. Вие сте се срещнали с тогавашния управител Бисер Петков във връзка с изчезналите преписки. Каква беше реакцията му и какви указания получихте?

- Обсъдихме въпроса и поредността  на действията, които ще предприемем. Нямаше писано правило за такава ситуация. Получих тяхната подкрепа за това, което да  направя.

- И към момента твърдите, че тези 116 ​души са недобросъвестни по отношение на това как им е била отпусната първоначално пенсията?

Да.

- Четински се заканва след решението в негова полза на ВАС, което заличава дълга му, да води дело за възстановяване на статуса на пенсионер.

- Той вече ни съди за това, както и други. Тези дела са приключили. Неутрални органи, каквито са Административният съд и ВАС, са се произнесли. Не в тяхна полза.

- Има ли наказани Ваши служители? Такава схема не може да се движи от един човек, а и по-горни нива в йерархията са длъжни да упражняват контрол, включително Вие.

- Към онзи момент този човек вече не работеше в системата. Но дори да работеше, бе изтекъл срокът за налагане на дисциплинарна отговорност. Служителят е бил от по-горните нива - контрольор по отпускане на пенсии.

По онова време аз не съм била директор на ТП на НОИ. 

- Разбрали  сте през 2013 г., че липсват преписките, но установихте ли откога  ги няма? Четински пише в сигналите си, че неговата липсва от 2009 г., но въпреки това е продължило актуализирането на пенсията му. Това не е ли незаконно?

- За съжаление не може да се установи  кога точно са изчезнали. Актуализацията се прави служебно и не дава възможност да се установи липсата на преписката. Става с програмен продукт, не се преглеждат наново досиетата.

- Как ще коментирате твърденията, че някои случаи са „оправяни” с лобиране от високопоставени хора?

- Няма такова нещо, към всички сме имали един и същи подход.

- Възможно ли е покрай сухото да е изгоряло и мокрото ​- някой редовен пенсионер? Обсъждали ли сте да се възстанови пенсията на когото и да е от тези 116 души?

- Имаше случаи, в които лицата с напредването на възрастта са изпълнили условията, на тях сме отпуснали нова пенсия, но тя е в по-малък размер.

- В съда не сте успели да докажете, че сте върнали на пенсионерите оригиналните документи. Защо, как е ставало това?

Действително през 2000 г. документите са се пращали с обикновена кореспонденция.

По-късно е въведена практика  с препоръчани писма с обратна разписка. Но имахме случаи, в които лицата казаха, че не са им върнати документите, а по-късно в административното производство, когато трябваше да докажат стажа, изведнъж ги намериха.

- Сега как ги връщате?

- По надежден начин, с обратна разписка.

- По куриер, в голям плик, който може да се скъса, намокри и т.н.?

- Лицензиран пощенски оператор носи отговорност за това.

- Защо според Вас засегнатите надигат глас след толкова години?

- Засегнахме интереси

Ръководството на ТП на НОИ си даваше сметка, че тези действия няма да бъдат приети добре от потърпевшите и че натискът няма да е лек.

- Вярно ли е, че в момента се прави одит на ТП на НОИ?

- Не. Но предстои - имаме планов пълен одит през 2019 г.

- Излиза, че няма виновен за случилото се. Каква е гаранцията, че няма да се повтори?

- Нямаме повече сигнали. И има превантивни мерки - режим с ясно разписани правила за съхранение на документацията. Има камери в осигурителния архив, където се намират досиетата. Достъпът до архива е с контролни карти. Програмен продукт във всеки  момент показва движението на едно пенсионно дело и кой отговаря за него. Така че през 2019 г. това не може да се случи или вероятността е силно ограничена. 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?