Следвайте ни

Росен Йорданов: Желанието за стабилност ще върне политическото махало

viber icon

Отворихме кутията на Пандора, извадихме хора, които успешно започнаха да рушат, а не да съграждат нещо ново

Много е лесно да вземеш най-образованите, най-умните и да ги сложиш да управляват, но политиката е по-сложно нещо

Трифонов е единственият ни политик, който два пъти получава възможност да управлява и не упражни властта си

 

 

- Г-н Йорданов, ще успеят ли партиите да спазарят кабинет с третия мандат, който връчи президентът?

- Смятам, че няма да го направят. Заявките, които чуваме в подобна посока от представители на ДБ, на ИБГНИ, звучат по-скоро предизборно, отколкото консенсусно.

 Няма как в ситуация на разрушение в пряк и преносен смисъл, когато задачата ти е да премахваш, изведнъж да се появи лидерство, което да съзидава и съгражда.

Още по време на миналогодишните протести казах, че хората не искат революция, а еволюция - въпреки еуфорията, която беше обзела немалка част от обществото.

Заявката на протеста беше разчетена погрешно - че някой иска да разруши до основи всичко. Това беше голямата грешка и си пролича чрез електоралната им тежест в двата последователни избора. Оказа се, че тежестта  на т.нар. партии на протеста не надхвърля 121 депутати. Те не разбраха урока. 

- Осъзнават ли всъщност протестните партии какво точно искат хората?  

- Впрочем нито ДБ с 5-те си процента са вярвали, че могат да стигнат до 12-13, нито Слави Трифонов с 14-те мислеше, че може да стигне до 20.  И в момента  те са в състояние на опиянение, което им пречи да осъзнаят каква е истинската заявка на хората.

А една мълчалива част от обществото изобщо не иска всичко да започва отначало.

Имаме и поколенчески проблем - има група по-млади хора, смятани за избиратели на Трифонов, които не знаят какво е разруха. Докато зрялата част от обществото, поколението от 40 до 80, помнят времето, когато чакахме на опашки за мляко и рафтовете на магазините бяха празни. И тази част от обществото се стресна от това, което се случва.

- Защо партиите на протеста са като орел, рак и щука?

- Когато си опиянен от собственото си величие, не можеш да си в добър контакт с реалността. Опиянението доведе до това те да сложат такива червени граници, да поставят такива нереалистични цели, че ако в момента направят ход назад, той няма да бъде възприеман като градивен, а като отстъпничество от базисни фундаменти.

Не мога да разбера каква е връзката между очевидно левите Мая Манолова и Татяна Дончева, и Атанас Атанасов. Може ли събарянето на тирана ГЕРБ да е конструктивна цел?

Всъщност в целите си техните формации са на диаметрално противоположни позиции, независимо от опорните точки като промяната на съдебната система. 

Подобни дъвки, които не са решение на проблемите,  са и смяната на главния прокурор, и махане на специализираните съдилища.

Отворихме кутията на Пандора, бесовете се разбесняха, извадихме хора, които успешно започнаха да рушат, да чегъртат. Това обаче не  стига, за да съграждаш нещо ново.

- Защо, според някои анализатори, "Има такъв народ" се провалиха?

- При тях аматьорството си личеше много отдавна. Хората, обзети от революционен плам, незнаещи какво представлява мизерия и ретроградност, им гласуваха доверие. А те не са подготвени. Политиката е много сложна професия.

Наивно е да се смята, че с един осъществен референдум Трифонов се е подготвил за политик.

У нас са се появявали подобни фантоми, но никой не е успял да оправи нещата. 

Нападат Бойко Борисов, но той влезе в политиката след години натрупан опит.

Няма как Слави Трифонов, който  беше погълнат от телевизионните си бизнес проекти, изведнъж да стане политик. Незнайно защо, хората повярваха, че той е най-добрият HR на държавата. Никъде по света меритокрацията не се е наложила в управлението.  Много е лесно да вземеш най-образованите, най-умните и да ги сложиш да управляват - но не става, политиката е по-сложно нещо.  

Така че провалът на ИТН беше заложен от самото начало, не е изненада за сериозните анализатори.

 

- Каква е вашата диагноза за състоянието на обществото и политиците ни? 

- В продължение на 13 години съм овладявал критични инциденти и познавам поведението на хора под огромен стрес.

В такава ситуация е нужно самообладание, трезв разум, за да можеш да изградиш мост.

Смятам, че  във всички партии има хора със здрав разум. До момента бесняха здравите сили, сега е време да се появят хората със  здравия разум, които са в миманса, никой не иска за ги чуе.

Ще има сигурно връщане на махалото към това, че стабилността като състояние никак не е лошо, че не е задължително промяната да е революционна, а еволюционна, че не е необходимо да сменяш модела и системата.

- Как стои президентът в тази каша? Защо е толкова изнервен?

- Не пестя критиките си към г-н Радев, но това не е персонално отношение, а експертна оценка за ролята и действията му.

При народ, за който завистта е национален спорт, а уклонът към разделение и омраза е толкова силен, е нужно съвсем малко, за да се стигне до драматични отношения.

Президентът е призван да е обединител на нацията. Вместо това  г-н Радев запали тази искра, подклаждаше огъня.

А е толкова изнервен, защото в момента цялата отговорност се стоварва върху него. Досега той беше в ролята на пристрастен и ехиден коментатор на събития. Авторитетът на президентската институция позволи на г-н Радев да е критик, без да понася щети, защото не е играчът на терена.

Казано по-разбираемо -  президентската институция позволява на държавния глава да се държи възпитано като един Франц Бекенбауер, президент на Байерн Мюнхен, който демонстрира уважение и респект към съперника,  независимо от страстното желание за победа. Президентът обаче може да се държи и като нашите клубни футболни представители, които дори псуват и си  разменят шамари по ВИП трибуните на стадионите.

За съжаление г-н Радев много се доближи до поведението, което демонстрират шефове на българския футбол - омраза, злоба вместо баланс и спокойствие.

Просто вече няма буфери и барикади, зад които президентът да скрие персоналната си отговорност си за това, което се случва.

Да не говорим за изкуствеността на социологически рейтинги и класации, където и данните не са коректно поднесени.  Г-жа Манолова беше представяна като одобряема между 25 и 30 процента, което обаче не се отрази на резултата <210> като лидер на партия.

Естествено го има ефекта на ореола - когато представяш някого като фаворит, хората имат склонност да си настройват изборите и нагласите към печелившия, към победителя.

Затова силно се съмнявам, че Румен Радев ще бъде преизбран за втори мандат.

Има твърде много хора, които категорично са декларирали, че не биха гласували за него.

- Какво очаквате от трети избори тази година?

- Е, най-сетне ще сме шампион на Европа по нещо. Нали Трифонов все ни дава за пример Белгия, където нямаха кабинет близо 2 години и не се случи нищо фрапиращо.

Може би Слави Трифонов вярва, че Румен Радев е някакъв монарх, като забравя, че сме парламентарна република, не монархия.

Едва ли ще имаме ръст в броя на гласувалите, може дори да има лек отлив от цифрата на предишните избори. А и процентите на партиите долу-горе ще се запазят. Вероятно ще има известно преразпределение на гласовете и разминавания в опашката. 

Избирателите на Трифонов едва ли ще са така активни, колкото на 11 юли, а и някои разочаровани вероятно ще гласуват за друга партия. И г-н Трифонов вече категорично няма да е този играч, тежестта му в обществения живот няма да е същата, след като стана единственият ни политик, който два пъти получава възможност да управлява и никога не е упражнил властта си - казах го преди месеци.     

Не мисля, че въжделенията за драматичен растеж на г-н Христо Иванов и компания ще се сбъднат. Тяхната игра е на елитарна, не на масова  партия.

   За тях сякаш изглежда, че е много по-изгодно да заемат прилични стратегически позиции на 3-4 място, от което да изнудват по-големи партии за  властови позиции.

Надявам се обаче след третите избори да има достатъчно отрезвяване, за да се направят истински опити за съставяне на коалиционно правителство, което да изкара един средносрочен мандат.

 

Росен Йорданов е магистър по социална психология от Софийския университет. Бивш зам.-директор на Института по психология в МВР и един от известните специалисти по криминална психология с повече от 20 години практически опит, работа с детектор на лъжата, профилиране и различни криминални разследвания и кризисни преговори. Специализирал в Австрия и Израел. Управляващ съдружник в консултантска компания за управление на човешки ресурси.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (21)

лимбо

лимбо

29.08.2021 | 18:18

възможен е вариант махалото да увисне и да спре , за което говори 40% активност. Развитието не е кръг от привилегировани персони и шуро-баджанаци , който постепенно увеличава периметъра и теглото си , подобно на активните борци при бай Тошо

Отговори
1 0
лимбо

лимбо

29.08.2021 | 18:34

Такава стабилност, като безправен бройлер, не ма устройва - то си е самовъзпроизвеждаща се самодостатъчност , нуждаеща се единствено от обслужващ персонал.

Отговори
1 1
Къде се научило чифутчето да лъже маже и лапа

Къде се научило чифутчето да лъже маже и лапа

28.08.2021 | 18:02

И нека пак да напомним на кьоравите и глухите къде е специализирало чифутското изпражнение разбира се на собствени разноски Защото чифут ич не обича Държавната баница камо ли финансиране на специализаций и то не къде а в гнездото на Юда и чифутщината В гнездото на подлоста предателството мързела лакомията и гьонсуратлъка ..........ИЗРАЕЛ

Отговори
1 5
Да да

Да да

28.08.2021 | 17:46

При народ, за който завистта е национален спорт, а уклонът към разделение и омраза е толкова силен, е нужно съвсем малко, за да се стигне до драматични отношения. Президентът е призван да е обединител на нацията. Вместо това г-н Радев запали тази искра, подклаждаше огъня.Каква точна оценка на всичко лошо което виждаме от Бай Ганя Радев...

Отговори
7 4
no sens

no sens

28.08.2021 | 17:02

Уж толкова ерудиран и с претенции Росен , така да падне в зависимост на отишла си гербава политика..

Отговори
6 8
Изчегъртани думи от един изчегъртан

Изчегъртани думи от един изчегъртан

28.08.2021 | 12:43

Много е добър чифутина и затуй е много добре изчегъртан от МеВеРе и сега бълва злъч и злоба еничерчето му чифутско А иначе си мишкуваше 20 години в Мее Рето

Отговори
6 11
Без коментар .......

Без коментар .......

28.08.2021 | 12:18

........и специализиръл в Израел Ами къде другаде да специализира чифутчето за да обслужва чифутите ..

Отговори
2 14
Нали

Нали

28.08.2021 | 11:39

Защо под статията за Радев не може да се коментира?

Отговори
8 5
Путин

Путин

28.08.2021 | 12:59

Еее ти пък ... много искаш !

Отговори
6 2
Нали

Нали

28.08.2021 | 11:38

Много ясно и точно казано! ГЕРБ, начело с Бойко Борисов се завръща в управлението на държавата по-бързо от колкото бяха планували метежниците на Радев! Хората разбраха, че всичката пушилка от една година насам са опит на мафията да отърве зaдника на Румен Радев от съд за държавна измяна и измъкването на Божков и Цветанов от затвора и освобождаването на мръсните им пари! Дори излезна наяве, че Ветковци, Баневци и т.н. сволоч са дребно ресто!

Отговори
14 6
Да, ама, не

Да, ама, не

28.08.2021 | 12:25

Дори да са победители в следващите парламентарни избори не означава, че ГЕРБ се е завърнал. Дотогава второто служебно правителство на генерала ще продължи да освобождава ключовите за управлението на държавата постове. Без парите от еврофондовете Борисов и Доган са никои.

Отговори
7 12
стабилна мафия

стабилна мафия

28.08.2021 | 10:57

За каква стабилност става въпрос? Тази на мафията ГЕРБ ли? Ако тя се върне на власт и пенсионерите ще избягат от страната....

Отговори
7 14
бгн

бгн

28.08.2021 | 10:37

Този гербаджия се е облажил доста от държавната софра и иска това да се върне.Нормално за човек без достойство и мутренски наклонности.Но когато излезе и втория доклад по Магнитски и вътре е пълно с гербаджии и такива като него ще запее друга песен.

Отговори
9 14

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?