71

Росен Костурков: Кирил е отговорен човек, няма Тошко да казва кой ще става премиер

Росен Костурков е водач на пловдивските депутати на "Продължаваме промяната". Той даде блиц за "Марица" минути след ултиматума, даден от БСП.

 

- Г-н Костурков, сега топката е в полето на "Промяната", ако говорим футболно?
- Тя никога не е била на друго място през последните 6 месеца. Но след последното решение на БСП, да, дойде при нас.

- Събирате се и решавате "със" или "без" Кирил Петков премиер?

- На първо време ще се съобразим с напълно основателното  искане на БСП за изслушване на премиера и шефа на ДАНС.  Има някаква формалност, докладът трябва да мине през секретна канцелария, да да го видим в зала. Но нека, за да видят колегите от БСП, че има пълно основание за изгонването на руските граждани от дипломатическите мисии. 

Съветът за сигурност към министър-председателя още преди 3 седмици е взел решение за изгонването на точно тези хора. Там влизат ДАР, ВКР, Секретаря на Президента, ДАНС. Всички са гласували единодушно. Генчовска е държала това решение на трупчета без обяснения защо

- Не звучи реално да  си променят позицията, каквото и да чуят. Все пак си е чиста политика?

- Тук въпросът е, че в емоциите се чуват много обвинения и личности нападки. Нека се види, че държавата си е свършила работата. Как ще продължат преговорите, ще го решаваме може би тази нощ в "Продължаваме промяната".

- Но БСП  са ясни, че няма да седнат на масата на преговорите, докато премиер е Петков?

- Пак казвам, че това са емоции и напълно разбирам БСП, защото случилото се със 70-те представители на руските мисии едва ли е било очаквано от тях.

- Вие лично очаквахте ли го?
- Да кажем, че знаех за такъв доклад от няколко седмици. Решението за изгонването обаче е взето вчера.

- Трябва ли да има върху решението подпис на министър Генчовска, тоест, от Външно министерство?

- Да. Когато министърът го няма, това е задължение на негов заместник. Със сигурност има подпис, задължително е.

- Има ли връзка между изгонването на дипломатите и срещата ва върха в НАТО?

- Не бих направил връзка. Просто има срокове след излизането на доклада, в които трябва да се реагира. Наистина, дойдоха в най-неподходящия политически момент.  Очевидно не е могло да има отлагане, но не съм наясно с подробностите.

- Въпросът сега е - ще отстъпи ли "Промяната" с премиер Никола Минчев или Асен Василев?

- Не мога да взема отношение. В понеделник гласувахме единодушно, че наш премиер е Кирил Петков. При новите условия, поставени от БСП, а те са важен коалиционен партньор, трябва да се съберат колективните органи. Ще обсъдим ситуацията, а решението е на Кирил Петков. От негово име не искам да говоря. Аз познавам Кирил Петков, той е изключително отговорен човек.

- Очаквате ли увеличена подкрепа откъм депутати, ако Петков отстъпи?

- Не мога да кажа. Тези от ИТН, които казват, че не искат Кирил Петков, не са хората, които ще ни подкрепят. Тошко Йорданов и Балабанов не са хората, на които разчитаме.

- Вариант, и то реален, са избори. Готово ли сте, след като дълго време социолозите даваха спад в подкрепата към "Промяната"?

- От разговори с колеги в залата виждам, че ние сме най-готовите. С най-малък страх ще влезем в тях. Изборите са нещо логично предвид случващото се. Но ние сме национално отговорни и ще опитаме да направим второ правителство в рамките на този парламент. Условията са същите - достатъчен брой депутати, които подкрепят нашата реформаторска политика. 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Цървула КОСТУРКА

Цървула КОСТУРКА

03.07.2022 | 20:29

КОСТЕНУРКОВ , Кой си ти бе цървул Панагюрски?

Отговори
1 0
КОСТУРКА СЕЛЯКА

КОСТУРКА СЕЛЯКА

03.07.2022 | 07:46

Бегай ит тук бе Ккстурка,селяк.Едно смислено изречение не можеш да кажеш

Отговори
4 0
Петков и Лена духачката са шпионите

Петков и Лена духачката са шпионите

01.07.2022 | 18:18

Мръсните гадове в България

Отговори
4 1
Петков се оказа най-големия шпионин в България

Петков се оказа най-големия шпионин в България

01.07.2022 | 18:15

Мръсна гад продажник фашист наркоман лъжец

Отговори
3 2
555

555

30.06.2022 | 16:01

Не 70, 170 трябва да изгонят, пък ако трябва и 700. И не само ние ами целия цивилизован свят. Не виждате ли че джуджето е настръхнало срещу целия демократичен свят, съска като зло псе, води невиждана, безумна и безобразна война срещу суверенна държава в сърцето на Европа през 21-ви век 2022 година, избива хиляди невинни човешки същества и учудващо как тук из форумите се намират толкова много м_алоумници да защитават това.

Отговори
7 4
Спокоен

Спокоен

29.06.2022 | 22:24

Тошко Африкански бил доста изнервен от развитието на събитията, а Дългото кебапче - триж повече!

Отговори
9 5
ясновидещ

ясновидещ

30.06.2022 | 12:46

Как няма да е изнервен като ПП хем отнеха бизнеса на мутрите на капитан андреево хем изгониха най-важните спосори на ИТН -руската разведка.

Отговори
7 5
Сем

Сем

29.06.2022 | 21:33

Мъж на доста години си ,Костурков,а пък лъжеш като като дърт циганин!!!!Резил за Пловдив си,че си успял да се вредиш на топло и меко,при тия хора!!!!

Отговори
20 5
Пич

Пич

29.06.2022 | 21:24

Скандални факти за изгонването на руските дипломати от премиера в оставка Кирил Петков е изнесъл пред народните представители началникът на ДАНС Пламен Тончев. ВИЖ ОЩЕ: Кирил Петков до стената! Извънредно изявление Петков му наредил устно да изготви списък на руски дипломати за изгонване. Това е разказал самият Тончев пред депутатите на закритото заседание на парламента, съобщи Епицентър.бг. То бе свикано, за да бъде изслушан Кирил Петков за решението си да изгони 70 руски дипломати от България. Шефът на ДАНС е разказал още, че на заседанието на Съвета за сигурност, проведено на 13 юни, точка за изготвяне на руски дипломати не е имало. Темата била разисквана в точка Разни.

Отговори
10 4
555

555

30.06.2022 | 15:59

Не 70, 170 трябва да изгонят, пък ако трябва и 700. И не само ние ами целия цивилизован свят. Не виждате ли че джуджето е настръхнало срещу целия демократичен свят, съска като зло псе, води невиждана, безумна и безобразна война срещу суверенна държава в сърцето на Европа през 21-ви век 2022 година, избива хиляди невинни човешки същества и учудващо как тук из форумите се намират толкова много м_алоумници да защитават това.

Отговори
5 1
виж си източника!

виж си източника!

01.07.2022 | 09:08

Източник "Епицентър"? Нещо от ПИК или Поглед ТВ няма ли? Или направо от RT или Россия1?

Отговори
1 0
Д. Трифонова

Д. Трифонова

29.06.2022 | 19:31

Росен Костурков не е "водач на пловдивските депутати" на ПП, той е водач на листата в Пловдив - област. Предизборната му кампания беше изключително анемична, дори по мнение на другите избирателни райони и местни симпатизанти на ПП. Прави впечатление, че напоследък търси публични изяви, дори излезе, че е репресиран заради участието си в тв интервю. Мисля, че ПП трябва да заложат на по- изявен кандидат, особено в толкова голям избирателен район!

Отговори
13 6
Чалгоеб

Чалгоеб

29.06.2022 | 19:26

Какво ще казва тошку ЧАЛГАДЖИЙЧЕТО ? Тоя селски цървул и в кенефа не ходи , без да пита плешивия наркоман славчу УЙчиндолски, който от своя страна не ходи до кенефа без да пита пеевски.

Отговори
10 10

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?