4020

Росен Костурков, депутат от ПП-ДБ: Болката на родния производител е как да стигне до магазина

- Стихнаха ли вече стачките у нас, тъй като земеделци искаха оставката не само на министър Вътев, но и на премиера Денков? 

- Никой не отрича проблемите в сектора, които са трупани 20 години. Той е бил насочен едва ли не към усвояването на европейски пари в определени сектори и нищо друго. Аз съм категоричен, че министър Вътев и неговият екип работят добре и се движат в правилната посока. Да, има нужда от някои корекции в определени звена на министерството, получиха се забавяния. Но мерките, взети от министър Вътев, започват да работят една по една. 

- Г-н Костурков, изложението „Агра“ в Пловдив  мина при  сериозен интерес, ще разкажете ли нещо, което споделиха с Вас гостите от чужбина?

- Да, определено имаше засилен интерес към изложението в сравнение с миналите години. На първо място, гостите от Балканите споделиха, че имаме общи проблеми. Огромен интерес към родната продукция изрази земеделският министър на Косово - г-н Пеци. Общо взето, страната му е готова да взима абсолютно всякаква продукция, каквато произвеждаме. Мнозина ще кажат, че Косово е малък пазар - около 2 милиона душа са, но определено е добър знак.

Косовският министър поиска в Пловдив всякаква българска продукция

- За България пазар от 2 милиона души е отличен! 

- Съгласен съм. Интересни идеи дадоха колегите от Турция. Ясно, там пазарът е несравним. Но учени от Тракийския университет в Одрин, и там имат с това име, споделиха безценен опит в битката с обезлюдяването на селата им. И те са имали абсолютно същия проблем като при нас сега. Но с програми за развитието на тези райони процесът е бил спрян и обърнат. Разбрахме се да гостуваме в Одрин, за да ни запознаят подробно как са се справили.

Одрин има отличен опит с възраждането на селата, готов е да помогне

Общи проблеми имаме и с гърците. Те идват предимно от т.нар. „Зелена сделка“, която Европейският съюз ще трябва да преосмисли, очевидно. Сами сте свидетели, не стихват стачките от Полша, през Германия, до Франция и Испания. Всички ние сме за по-екологичен свят, но разпоредбите в момента поставят производителите от ЕС в неравностойно положение спрямо останалите. Това се видя най-вече покрай войната, след като Украйна нямаше как да изнася към традиционни пазари и се обърна към тези в Европа. Но облагодетелствани са и трети страни. Просто в тях няма куп допълнителни изисквания, които оскъпяват продукцията в ЕС. 

 

- Винаги на първи план при стачки са т.нар. „зърнари“, но решават ли се проблемите на традиционни за Пловдивско производства, като тези на плодове, зеленчуци? Въобще, какво ви казват обикновените, дребни земеделци, не тези с майбасите?

- Основният проблем е как да стигнат до пазара. Абсолютно за всеки, независимо дали продава първична продукция като домати и череши, или преработена във вида на сирене, кашкавал, вино. В момента пътят на продукцията им до крайния потребител е много дълъг. Той трябва да бъде максимално опростен. Оплакванията на споменатите от вас производители от Пловдивско, но и на много останали са също така свързани с достатъчно поливни площи.  Колкото и да се стараят, без тях не става. Но голямата болка са пазарите. Реши ли този проблем държавата, останалите ще се решат сами.

- Напояване, хубаво, но знаем - тръбите бяха отдавна нарязани.

- Тръбите - нарязани, каналите - затрупани. И всичко това сега трябва да се прави наново. Уви, липсват за тази цел пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Но Министерството на земеделието търси собствени средства за инвестиране, допълнителни програми и определено има напредък. Доколкото съм наясно, екипът на министър Вътев работи по 40 програми за решаване на проблема с напояването.   

- Извън професионалните теми - хареса ли им Пловдив на гостите?

- Няма какво да се коментира - хубав град, хубави хора, хубаво посрещане. Останаха доволни. Трябва да отбележа и отличните впечатления от научната дискусия, която беше направена с преподавателите от пловдивските университети. Интересът беше огромен, но пък изчезнаха представителите на Общината и Областната управа, които се появиха само за снимките на откриването.

Мерките на министър Вътев вече работят, той твърдо трябва да остане 

- Вчера (б.а. - 27 февруари) в Пловдив имаше „десант“ на хора от властта, за какво става въпрос?

- За съжаление, не успях да присъствам поради служебни ангажименти, но имаше кръгла маса между техническите университети на Пловдив и бизнеса. Целта е УХТ и филиалът на ТУ-София в Пловдив да привличат повече студенти и повече средства, за да създават повече качествени кадри за фирмите в региона. Инициатива, която беше подкрепена лично от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, от заместник-министъра на икономиката Ивайло Шотев, съветници на образователния и земеделския министър. Участваха 7-8 компании, включително и Тракия икономическа зона.

 Пловдив категорично има нужда от кадри. 

- Затова го и правим, и то на регионално ниво.

- Да не се отклоняваме на образователна тема, но махането изцяло на държавните такси няма ли съвсем да лиши от кадри редките инженерни специалности, които бяха живнали покрай поставянето им в привилегировано положение?

- Наистина, отиваме в образованието и в съвсем друг разговор. Ще го кажа така - тази мярка и петима студенти да привлече, имало е смисъл. Пари за университетите има.

Не е момент за нови избори, те означават държавата отново да спре 

 

- Последно, ще се състои ли ротацията, че този меморандум от страна на Вашата парламентарна група разбуни кошера? Или отиваме на избори?

- Пряко не участвам в преговорите, но съм категоричен, че сега не е времето за избори. Окей, при нов вот сигурно една партия ще падне с няколко депутати, друга ще качи. Но генерално картинката няма да се промени. А в момента е започната страшно много работа за вършене, дадох пример със Земеделското министерство, където 40 проекта само в напояването са в ход. Едни избори означават те да бъдат замразени и вероятно всичко да започне наново при нов кабинет. От което земеделците само губят, губи държавата. Ситуацията в света, особено в Европа, предвид войната в Украйна, също не търпи постоянни смени на правителствата. В същото време идват избори в ЕС и съм убеден, че след тях ще има повече яснота по „зеления преход“ въобще и специално в земеделието ще бъдат направени нужните корекции.

- Един личен въпрос - с кого си пиете кафето в парламента?

- (Смее се.) Пия кафе само в стаята на нашата парламентарна група.

 

ВИЗИТКА 

Росен Костурков е заместник-председател на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите. Депутат от ПП-ДБ, избран като водач на листата за Пловдив-област. Също така член и на Комисията по образованието и науката. Инженер по професия, има 25 години опит в международни компании, създател на Център за професионално обучение „Тракия“ към Тракия икономическа зона в Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 4 оценки
3/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
21 коментара
Росен

Росен

04.03.2024 | 23:06

Само плашат гаргите с тези изказвания. Ясно е на всички, че нови избори ще бъдат края на ДП.

Отговори
0 0
Красимира

Красимира

02.03.2024 | 10:29

ДБ пак се опитват да са със силните на деня и да изкарват политически дивиденти за себе си. Само гледат как да крадат повече пари и после да се покрият уж нищо не се е случило и те нямат нищо общо с това. Дано повече не видят депутатски места.

Отговори
3 2
Lessa

Lessa

02.03.2024 | 01:42

>>>> Горещи момичета ви очакват на - - - Sexy18.pw

Отговори
0 0
Васко

Васко

01.03.2024 | 19:05

Болката на родния производител е как да разкара такива плужеци като вас от политиката

Отговори
4 2
Петър

Петър

01.03.2024 | 12:44

ПП-ДБ много говорят, но нищо не правят в полза на народа

Отговори
4 2
Шарлатанската банда

Шарлатанската банда

29.02.2024 | 09:31

Каква вежда е само . Прилича на Реджеб и Ведикт

Отговори
5 2
Шарлатанската банда

Шарлатанската банда

29.02.2024 | 09:30

Костурков е мн.неприятна личност . С какво е известен ? Какво е направил за Пловдив? АБСОЛЮТНО НИШО

Отговори
7 2
Даскал

Даскал

29.02.2024 | 19:51

Спомогна за ремонта на Хуманитарната! Което герб не направи 20 г! Това е направил и никак не е малко!

Отговори
3 6
Предателя Костурков

Предателя Костурков

28.02.2024 | 17:17

Най големия боклуууук е тоя Костурков ! Иван Тотев го набута в ПП

Отговори
9 5
Йоана

Йоана

28.02.2024 | 12:22

А, Христо от ДБ се явява като спасител

Отговори
4 0
обоже

обоже

28.02.2024 | 11:35

и сигурно ппдб идват като лечители :))))))

Отговори
3 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?