Следвайте ни

Разпадът на Македония е неизбежен

Заев е заложник на албанците, казва Красимир Узунов

viber iconКаква е вашата оценка на резултатите от референдума в Скопие?

- Бойкотът победи интеграцията. Над 60% не отидоха пред урните.

Очакванията бяха съвсем други. Защо стана така?

- Защото хората не бяха достатъчно мотивирани. Защото западната кампания „За”, която наложи  Зоран Заев, не беше разбираема за хората и заради страховете, които ги тормозят - както от етнически конфликт, така и от загуба на идентичност чрез договора с Гърция.

Бойкотът беше ръководен не от опозицията. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски каза: Ще отида и ще гласувам против този срамен договор с Гърция!  Трябва да правим разлика между бойкота и позицията на ВМРО-ДПМНЕ. Друг е въпросът, че  опозицията ще се възползва от  резултатите на референдума.

На практика това е провал на референдума, колкото и премиерът Заев да обяснява, че е успех, след като 91.5 процента от гласувалите са били ”за” европейско бъдеще. Това е и първият вот на недоверие  за Заев. Той беше поизлъгал и собствените си редици, западните лидери, а и доста българи.

Социологическите агенции, близки до властта, даваха от 61 до 65 процента активност. Това просто няма как да се случи, най-малкото защото списъците не са прочистени и ако на референдума на 8 септември  1991 г.   има 1 485 000 души, няма как през 2018 г. да има 1 806 000 гласоподаватели при 2 млн. население.

Както не е реален резултатът в гласуването и на самите управляващи - ако до 15 часа следобед имаш 22 процента гласували, няма как да имаш 37 процента в 19 часа. За няколко часа не могат физически да изгласуват 250 000 души, секциите не могат да ги поемат. Оттук идват и подозренията на опозицията, че в последния един час са напълнени с  50 000 гласа урните, особено в албанските региони. И това го е имало. Значи, процентите не са и 37, още повече от тях трябва да се извадят 10%, които са срещу.  

Реално идеята на правителството на Заев договорът с Гърция да бъде скрит зад евроинтеграцията и еврочленството, се подкрепя от около 30 процента от населението. Което означава, че се отваря път за руския интерес. Вече видяхме позицията на Кремъл да се зачита волята на народа и ненасилствено страната да се вкарва в НАТО. Това пък ще води към това НАТО ще настоява колкото се може по-скоро да приеме Македония -  заради фланга на Балканите и най-вече защото съседите няма да имат дълъг самостоятелен живот. 

- Какво предстои оттук насетне?

- Политическа нестабилност. Вече има изявление на Мицкоски, че нито един депутат от ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи договора от Преспа. Гръцки вестници  пък започват да публикуват протоколи от скритата дипломация между Скопие и Атина. Всеки ще гледа да извлече максимум дивиденти.

Не изключвам варианта в края на ноември  да сме на избори в Македония. Ако обаче се правят по тези списъци, резултатът е непредвидим. Видяхме веднъж оптимизма на Заев, но тия 84 места, които си ги сънуват в парламента, много трудно ще ги постигнат. Има несъответствие между бройка гласоподаватели и действителен електорат, включително албанците залагат на митични числа, които ги няма.

Има вятър в платната и на тези, които наложиха бойкота. Не изключвам създаване на ново движение или партия около бойкотиращите. Със сянката на Русия зад него, естествено.

Много ще зависи от отношенията Косово-Албания и решаването на албанския въпрос цялостно на Балканите.       

Има ли опасност от разцепление?

- Точно бързата реакция на НАТО Македония да стане член на алианса цели тази държава да продължи да съществува. Гръцкият външен министър Никос  Коцияс вече каза, че разпадането на държавното формирование Бивша югославска република Македония може да отвори път към Велика Албания и Велика България. Не става въпрос за блянове, а за кантонизиране на Македония, което беше узаконено след войната през 2001 г. Има два кантона - западен  и източен, с две различни религии и различни манталитета на населението. Рано или късно ще се окаже, че те не могат да живеят заедно, въпрос на време е. Има процеси, които могат да катализират или да забавят това, но не могат да го отложат завинаги.

Но това означава пак сериозни трусове на Балканите?!

- Има ли значение дали трусът на Балканите ще започне от Македония, от Косово или от Република Сръбска?! Балканите са бременни с проблеми. Ако има нещо хубаво, това е, че изригването не стана по време на нашето европредседателство, да му мислят австрийците и следващите, както би казала Лили Павлова! Проблемите тепърва предстоят.  Дейтънското споразумение за Босна вече е остаряло. Когато подписваха Охридския договор през 2001 г., казвах, че тези дрехи ще отеснеят на новото поколение албанци. Е, времето дойде!

Още в нощта на референдума политическа партия Беса, една от 4-те албански, се обяви за нова конституция  с пълно  равноправие между македонци и албанци - това означава дуалистична държава, с два парламента, камара на представителите и камара на националностите. Още повече след референдума печеливши са албанците, Заев е заложник на албанците. Медийният му период, когато всички му се радваха и му идваха на гости, е свършил.

- Каква е най-добрата наша позиция в сложната балканска игра?

- О, това е въпрос към премиера Борисов, към външния министър Захариева. Добре че Външно министерство не изпрати поздравителна декларация! В момента стоим и наблюдаваме, в един момент ще разберем, че само стоим. Трябва да правим нещо, имаме висока концентрация на патриоти във властта, питайте тримата лидери от Обединени патриоти.   

Нямам проблем с албанците, ние нямаме етнически проблем помежду ни. Проблем са тези по средата, които днес са македонци, утре са северномакедонци.

- Излиза, че можем да спечелим от тази каша?

- Да, ако знаем какво да правим днес, утре, вдругиден, т.е. да имаме национална доктрина, каквато нямаме. Членството в ЕС е средство - отдавна трябваше да е решен въпросът с паспортите в Македония. Там наистина има голяма криза на идентичност. 25 г. им обясняваха, че са антични, деца на Александър Велики, племенници на Самуил, а ние сме татари. Сега им казват: вече сте северномакедонци, нещо като северноамериканските индианци. Казус: на юг България граничи със Северна Македония! Нонсенс!

Все пак съм оптимист за България, ние ще преживеем всичко! Македония - трудно! Някога, когато създават Югославия, създават две изкуствени формации - Босна и Македония. И двете нямат бъдеще.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?