2374

Радослав Рибарски: България е осигурена с газ до края на юли, но не сме готови за петролно ембарго

Ще изпреварим протестите с помощи за бизнеса и гражданите

България е осигурена с газ до края на юли, но не сме готови за петролно ембарго 

Адекватно е да сравняваме цените на горивата с тези в съседните държави       

Бюджетът пое непредвидени разходи, които отиваха в сметката на домакинствата

 

- Г-н Рибарски, възможно ли е договорените в САЩ количества газ да идват наистина на по-ниска цена от тази на „Газпром“, при условие че няма заявени капацитети за разтоварване в Турция и Гърция?

-  Да, договорените количества са по-евтини в сравнение с цената, на която трябваше да получим газ от „Газпром“. В това  се включва и транспорт до Гърция или Турция.

- А има ли яснота къде ще става разтоварването и запазени слотове?

- След като получим дати за реална доставка, ще има и запазени слотове за разтоварване.

- Има ли посредници при доставката на този втечнен газ?

- Не, няма да има посредници. Договорът ще бъде директно с „Булгаргаз“.

- По-ниската цена само тези два кораба ли касае, или важи в по-дългосрочен план?

- Важи само за тези два кораба. Предстоят и дългосрочни договори. Но щом успяваме при еднократните доставки да постигнем добра цена, вярваме, че това ще се случи и за останалите.

- Продължаваме ли да търсим алтернативи, тъй като опозицията многократно заяви, че тръбният газ няма как да е по-скъп от втечнения?

- Да, разбира се, продължават разговорите по всички възможни направления. Едно от тях е с Азербайджан за по-големи количества азерски газ - продължаване на договора до пълното количество. Преговаря се за втечнен газ и с други държави.

- За колко време ще стигнат тези 200 млн. куб. метра американски газ от двата кораба?

- В момента потреблението е от 5 до 7 милиона куб. метра газ на ден. Но зависи от процеса на самото регазифициране. Тоест имаме количества за следващите месеци май, юни, юли. Няма да има прекъсване на газ в България.

- Така и не стана ясно - с кой конкретно сключваме договора за първите два кораба, конкретно кое търговско дружество?

- Не ми е известно. От наша страна е „Булгаргаз“, като няма посредници. Производителите са от САЩ.

-  Как ще коментирате упреците, че сменяме една зависимост с друга?

- Не говорим за никакви зависимост. Гледаме всички възможности. Припомням, че не сме подменили доставчик, а газът беше спрян едностранно от руска страна. В момента се опитваме да компенсираме с всички възможни варианти, които ни позволяват максимални количества и добри цени.

- Има ли шанс за възобновяване на преговорите с „Газпром“?

- Към момента няма как да бъдат водени каквито и да е било търговски разговори. Нашите задължения ги изпълнявахме. Разговори може да водим с всеки, който е способен да си изпълнява договорите.

- От ГЕРБ казаха, че ще сезират МВР и ДАНС за далавери в газа.

-  Нека видим във временната парламентарна комисия какво визират. Бяха споменати покупки между „Булгаргаз“и фирми доставчици. След това - за цени по една от газовите програми, но там всичко е според наредбата.

- Накъде с газа след двата кораба?

-  След това подсигуряваме втечнен газ по други доставки и разширяване на количествата на азерски газ.

-  Има ли опасност за спиране и на доставките с петрол, в контакт ли сте с рафинерията край Бургас каква готовност има?

- Да, с рафинерията сме в непрекъснат разговор - какви са техническите им възможности, чисто логистично как са подготвени. Всичко това ни поставя в позиция, идентична на Словакия, Унгария и Чехия. Те нямат излаз на море и затова искат дерогация. При нас положението е същото. България е в затворено море, корабите трябва да минат през Босфора. Това удължава маршрута, води до съвсем друг тип организация на доставки и производствен процес. Имат сероочистващи системи, каталитични системи, които трябва да претърпят промени, но се искат време и средства.

- Тоест, ако утре спре руският петрол, рафинерията няма да успее да реагира веднага? 

- Отново ще трябва бърза реакция. Правим всичко възможно да получим дерогация като другите държави и този период да бъде използван за намиране на алтернативи. Не както при природния газ се получи - от днес за утре. Без спрени доставки няма как да планираме нови такива. Договорът с „Газпром“ е „Take-or-pay”. Ако имаш осигурени количества, просто няма какво да правиш новите.

- Все пак не е невъзможно Путин да каже като с газа - утре в 9,00 часа край и на петрола?

- Имаме някаква готовност с резерва, с доставки от други държави. Регионално по-лесно може да се осигури доставка на горива в сравнение с тези при газа.

-  В такъв случай обаче колко би скочила цената на масовия бензин или дизел?

- Това са спекулации, но очакваме търсенето да нарасне в следващите месеци. При дефицит на пазара е ясно къде биха отишли цените ​- нагоре. Но в момента мислим точно обратното - как да задържим и дори намалим цените за физически лица. Включително и тези дотации за частните потребители.

- Говорим за въпросните 50 литра, които всеки гражданин ще може да си купи всеки месец с 25 стотинка отстъпка? 

- Дали ще са 50, дали друго, тепърва трябва да разгледаме механизмите.

- Има и друг вариант?

- Около тази идея се консолидираха мненията. А как точно един човек ще получава тези количества, на колко пъти,  за какъв период, предстои да се уточним.

-  Да не кажа, че е невъзможно да се контролират милиони частни коли?

-  Милиони са, факт.  Ще го уточняваме. Методика ще има.

-  Васко Начев, енергиен експерт, твърди пред „Марица“, че надутата цена на горивата идва от посредника, който е компания на „Лукойл“, регистрирана в Швейцария? 

- „Лукойл“ прави доставки чрез дъщерни компании, които закупуват големи количества не само петрол, но определени суровини, материали. Всяко едно голямо дружество е организирано по този начин. Така се оптимизира и паричният поток, и доставката на суровините. В случая не трябва да пренебрегваме и цената на природния газ, който е съществена част от производството на горива. Тя вече е може би 5-6 пъти над нивата отпреди една година.  Няма как да не окаже влияние върху цените на горивата. Рафинерията „Лукойл“ е един от най-големите потребители на природен газ. Хората гледат само цените на един барел петрол и си казват - ами те са същите отпреди година. Да, но газът е скочил в пъти. Затова е релевантно единствено сравнението с цената на горивата в съседните държави.

- Може ли да се справите с протестите на бизнеса, всички браншови организации искат по-евтин газ, ток или съответните дотации?

-  Сами виждате, че ние постигаме по-ниски цени в сравнение с тези на борсата. И то за еднократни доставки, които се предполага, че са по-високи от дългосрочните такива. Ресурсът на държавата - компенсациите от октомври насам също оказват влияние. И тук говорим не само при електроенергията, но и природен газ за бита. Технологични загуби на електродружества, на ВиК фирми, които иначе трябваше да влязат в сметките на хората, са поети от бюджета. Едно сме планирали, разходите отиват за друго. 

- Ще излезе ли сметката?

- Засега се справяме.

- Задава се обаче масова стачка на 18 май, кой ли не се закани да протестира?

- Ще излезем дотогава с конкретните разчети и мерки, дано вникнат реално в ситуацията. От днес за утре се купува природен газ, борим се срещу ембаргото на петрол. Това също удря бизнеса, факт. Смятаме, че имаме реална аргументация пред ЕС за отлагане на тази мярка

 

Радослав Рибарски е роден на 27 юни 1983 г. в Дупница. Отрасъл е в Стара Загора, където завършва Езикова гимназия, а после и УНСС. Преминава и през Харвардските курсове, където преподаватели са му Кирил Петков и Асен Василев.

Интересът му към иновативните технологии го насочва към възобновяемите енергийни проекти. Стартира кариерата си с изграждане на ветропаркове и фотоволтаични централи. Рибарски развива редица международни енергийни проекти в „Енергоремонт-Гълъбово“. Депутат от “Продължаваме промяната“, председател на Комисията по енергетика. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Вън укринците бг

Вън укринците бг

14.05.2022 | 09:13

От бг. Ето как се отплащат за хрнтутенето https://www.youtube.com/watch?v=N2-uIlDd_g4

Отговори
0 0
Защо продатели на нашите интереси,

Защо продатели на нашите интереси,

13.05.2022 | 22:06

не платихте в рубли, а сега пак същата газ, но с 40 лв на MW повече и , във вашите джобове от, нашите бедни и скъсани?

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?