Следвайте ни

Радомир Чолаков: Политиката на ГЕРБ няма реална алтернатива

viber icon

Половин България говори за "пловдивското икономическо чудо". Да не разбутваме машината, която работи 

В ковид кризата е важно бизнесът и всеки отделен човек да могат да разчитат на подкрепата на държавата. Което означава - да има стабилна държава.   

Да се въздържаме от това всеки да се опитва да прокарва и да налага личните си виждания за изменение на действащи закони  

- Влизането в политиката у нас се приема като голям риск за личната репутация и кариера. Вие сте юрист, бизнесмен, бивш мениджър на медийна група, какво ви мотивира да станете кандидат-депутат?

- Мотивацията за влизане в политиката на някого, който, както казвате, е постигнал нещо в други поприща, е да пренесе опита и добрите си практики и в тази сфера. Забелязал съм, че хора, които влизат в политиката със собствени постижения и с личен авторитет, не търпят щети върху репутацията си. Те могат да пренесат репутацията, която вече имат, върху репутацията на парламента. От това парламентът може само да спечели, а те не могат да загубят.

 

- Казвате, че когато човек натрупа определен опит в дадени сфери е редно да се опита да помогне, а не само да седи отстрани и да критикува. Какво искате да промените и да направите като бъдещ депутат? Имате ли идеи и законодателни инициативи, които искате да прокарате?

- Това, което много бих искал да се промени в следващия парламент, е да се овладее законодателната трескавост. Като гледам особено малките извънпарламентарни партии с какви амбициозни програми за законодателни реформи тръгват и как са готови да ги налагат със сила, ме хваща страх. Всяка процедура по изменение на закон вдига съответния сектор „на трупчета“ за дълго време и това го знае всеки, който се е занимавал с управление. Бих предпочел да се въздържаме от това всеки да се опитва да прокарва и да налага личните си виждания за изменение на действащи закони. 

Иначе, това, което установих от личен опит, е колко е важно професионалното обучение на децата. То има пряко значение както за подобряване на бизнес средата, така и за преодоляването на неравенствата и за създаването на шансове, включително ​- и особено наблягам на това - за малцинствата. Което е сериозна тема и в Пловдив. Ако ние не се погрижим за тези хора, те ще продължат да се грижат сами за себе си, както умеят. Това за мен е обществена задача от висш приоритет. 

- Защо избрахте ГЕРБ, с какво тази партия е по-добрата алтернатива за държавата в този момент?

Всяко историческо време има нужда от своите личности,

от своите политики и от съответните решения. Според мен времето е такова, че изисква личности с по-консервативна нагласа. Хора, които правят всичко по силите си, за да съхранят нацията в тези бурни времена и междувременно да надграждат постигнатото. Убеден съм, че историческото време, в което се намира България, има нужда точно от типа политика, провеждана от ГЕРБ. Не виждам алтернатива на тази политика. 

- Какво е важно за бизнеса по време на ​ковид кризата?

- Да може да разчита на подкрепата на държавата. Което означава - да има стабилна държава. Важна поука от сегашната ситуация е, че си припомняме добре забравената истина, че кризисен мениджър №1 е държавата. Друго, което е добре да знаем, за да не се налага да си го припомняме в движение, е, че когато се намирате в окото на бурята, не е добре да клатите лодката.

Работил съм много години за германски инвеститори. За тях нестабилна държава с нестабилно управление е кошмар

А в ситуация на криза - лудост.

- Казахте, че работите от много години с чужди инвеститори. Какво може и трябва да се направи, за да стане Пловдив по-привлекателен за инвеститорите?

- Пловдив е изключително привлекателен за инвеститорите и това се вижда по бумтящите икономически зони около града. В Северна България, където прекарвам доста време по работа, с въздишка на завист говорят за „пловдивското икономическо чудо“. Местната политика тук очевидно знае как да привлича инвеститорите. Просто трябва да се държи тази линия. И да не се разбутва машината, която очевидно работи перфектно.

- Твърдите, че Пловдив може да стане най-добрият град за живеене в България. По какъв начин може да се постигне и кои са най-важните неща това да се случи? Може ли един индустриален център да предложи и най-добър стандарт на живот?

- Според мен Пловдив отдавна Е най-добрият град за живеене в България. Това беше признато на европейско ниво. Честно казано, мисля си, че въпросът е по-скоро в начина, по който се презентираме, в пиара.

Пловдивчани традиционно са силни в правенето и по-скромни в презентирането на постиженията си

Малко повече самочувствие няма да ни навреди.

- Какво пропусна да направи Пловдив в годините на демокрацията и как може да го навакса?

- В цялата ни страна в годините на прехода замря строежът на значими обществени сгради. А една държава, едно общество показват чрез тях визията си за себе си, амбициите си, стремежите си. Когато отидем в чужбина, пред какво се снимаме? Пред местната катедрала, пред сградата на Общината, пред музей, изобщо пред някаква архитектурна забележителност, която винаги е обществена сграда. Никога пред кооперация с апартаменти. Слава богу, през последните 10 години в Пловдив кметската управа с помощта на държавата завъртя колелото на общественото строителство. Няма да изброявам построеното, то е видно. Това, което на мен все още ми липсва, е един акцент, нещо смело, нещо с много визия и фантазия. Например една оперна сграда. Всъщност с решението на предишния Общински съвет Операта да се построи на мястото на Партийния дом Иван Тотев демонстрира точно такава визия и смелост. Хайде да работим това да стане!

- Като член на Върховния църковен съвет към Светия синод подкрепяте ли идеята за религиозно обучение в училищата?

- Подкрепям я, разбира се, но по-важно е дали мнозинството български родители я подкрепят. Дали разбират, че изучаването на базисните морални ценности на нашата цивилизация е важно за техните деца? По мое впечатление те масово смятат, че това не е важно. Има все пак общини, за които е известно, че децата там масово посещават уроци по вероучение и неделни училища, защото родителите им така са решили. Моля ви да проверите каква е статистиката за детската, а и за общата престъпност в тези общини. И после можем да поразсъждаваме дали пък няма връзка между обучението по религия и общото ниво на морала в тези общности.

В Румъния задължителното вероучение до 4. клас е въведено през 1991 г. след допитване, което е установило, че 95% от румънските родители искат децата им да учат вероучение. Ние

през 1991 г. си направихме разкол в Църквата.

Днес Румъния ни изпреварва по всички показатели. Някой ще каже, че няма връзка. Аз пък се учудвам как не се виждат елементарни причинно-следствени връзки!

ВИЗИТКА

Радомир Чолаков е роден в Пловдив, на 56 години. Завършил е Немската езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик и „Право“ в Софийския университет. Специализирал е медийно право във II Юридически факултет на Хамбургския университет, Германия (1991-1995 г.), и е магистър по право на Юридическия факултет на Виенския университет (2013 г.). Автор на книги и научни статии в областта на правото и на медиите, публикувани в България, Германия, Австрия и др.   

През годините е заемал позициите главен юрисконсулт, главен секретар и изпълнителен директор на Българската национална телевизия, главен юрисконсулт и административен директор на Вестникарска група България, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България и др. Понастоящем е изпълнителен директор на „Каолин“ ЕАД, дъщерно дружество на германската „Кварцверке груп“ ГмбХ. 

Член е на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара, на Настоятелството на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и на Върховния църковен съвет към Светия синод на БПЦ. 

Васко Вълчев

Васко Вълчев

Медия координатор

Васко Вълчев e завършил Българска филология. Работил е в „Пловдивски новини” и „Вести”. През 1997 г. участва в създаването на "Стандарт Пловдив". От 2001 г. се присъединява към столичния екип на изданието. От 2006 г. до 2018 г. е зам.-главен редактор на "Стандарт". През 2019 г. е координатор на столичния екип на "Трафик нюз". От началото на 2020 г. се присъединява към "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Нагли бе Много нагли

Нагли бе Много нагли

31.03.2021 | 16:08

Ами какво очаквате от чифут и отявлен комунист Ще лъже Ще шикалкави Ще ви омагьосва дорде ви яхне

Отговори
1 2
оффф

оффф

31.03.2021 | 14:56

Тоя е абониран за директор на де каквото има и може. От началото на демокрацията все е началник, член на борд, директор... Шесто управление не спи.

Отговори
9 2
Пловдив

Пловдив

31.03.2021 | 13:52

И тоя, и алчната му жена се чудят вече къде на на какво да стават членове и председатели. Като отворят космоса за туризъм, пуснете ги първи да излетят с уан-уей-тикет, и там да председателстват марсианците! Щото им са нужни много пари да поддържат фирмата за кетъринг и хапки на некадърната им дъщеря.

Отговори
9 2
Пеев

Пеев

31.03.2021 | 11:17

Завършен и-диот!...

Отговори
8 3
Правила

Правила

31.03.2021 | 10:33

Къде го намериха тоя?! Да бяха написали продуктово позициониране.

Отговори
12 3
Батко

Батко

31.03.2021 | 09:54

Марица, защо давате трибуна на откровени крадци и идиоти! Колко Ви платиха за тая статия! Това не е интервю, а платено съобщение. Как не Ви е срам да се наричате журналисти!

Отговори
15 3
Агент007

Агент007

31.03.2021 | 09:43

ОбЪркал си цвета на вратовръзката!

Отговори
13 1
Радко П.

Радко П.

31.03.2021 | 09:35

Този го е препоръчал Дядо Николай .

Отговори
10 1
Член на ГЕРБ

Член на ГЕРБ

31.03.2021 | 09:30

Този пък от къде на къде говори за политиките на ГЕРБ. Какво е направил за ГЕРБ ? В коя организация на ГЕРБ Пловдив членува ?Познава ли го някой от членовете на ГЕРБ ? Дори виждал ли го е някой от членовете на ГЕРБ че да гласува за него и за ГЕРБ. Който го е посочил и одобрил за кандидат за депутат от ГЕРБ на избираемо място да гласува за него и да прави кампания.

Отговори
7 1
бгн

бгн

31.03.2021 | 09:22

Той и Хитлер така е казвал преди един век.Тези от ГЕРБ са хем прости хем нагли хем лизачи.

Отговори
12 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?