2374
Следвайте ни

Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС: Без ГЕРБ стабилно управление е невъзможно

viber icon

Да спрем хаоса, който вече ни убива, буквално!

Ако това е промяната,  Бог да ни е на помощ!

- Г-н Чолаков, кои са най-големите предизвикателства, пред които е изправена страната?

- Най-голямото предизвикателство според мен е да се възстанови законността. Разберете, че когато висши държавни служители започнат да практикуват и да толерират директни нарушения на конституцията, се намираме в хипотезата на държавен преврат. Нанасят се удар след удар върху устоите на правопорядъка, а оттам върху политическата система и върху държавното устройство. Колкото и силно да ви звучи: в момента трябва да спасяваме държавата и демократичния правов ред. Този хаос, в който беше хвърлена страната, трябва да спре.

- Социолозите са единодушни, че ГЕРБ печели изборите, а ножицата с втория се отваря. Оптимист ли сте обаче за бъдещо управление с участието на ГЕРБ? Сред кои партии виждате възможни партньори?

- Няколко пъти казвам, че без ГЕРБ е невъзможно стабилно управление, и това не е мое субективно мнение, а рационална оценка на обективните факти. Виждате, че всяка от новите, „протестърски“ партии заема фанатична позиция на принципа „Или ще стане на нашето, или по-добре тази държава да я няма!“. Това не им позволява да разговарят нормално дори и помежду си. Същевременно всички се правят на много принципни и високо морални. Е, искам да видя как довчерашните блюстители на високия политически морал ще направят коалиция с  клетвопрестъпници и нарушители на Конституцията. Само да вметна: ако второто гражданство на г-н Кирил Петков беше руско, пак ли щяха да кажат „голяма работа!“? Искам да видя как ДБ и БСП правят заедно здравна реформа. Искам да видя как, след като наложи машинното гласуване, сега ИТН ще наложи и гласуване по интернет, мажоритарен вот, субсидия от 1 лев и как другите партии радостно ще им изпълняват налудните желания.

Вижте, спойващият политически елемент в парламента се казва ГЕРБ. Защото е най-голямата, истинската народна партия в България. И щом гражданите <210> отреждат първото място, това означава, че гражданите искат ГЕРБ да бъде гръбнакът на управлението. Всякакви комбинации, без ГЕРБ, не могат да издържат повече от няколко месеца.

- Живеем в няколко кризи едновременно. Коя е тази, която трябва да преодолеем най-напред, за да се върнем към нормалността?

- Според мен политическата криза, защото нейното преодоляване е предпоставка за преодоляването и на останалите кризи. За да се преодолее политическата криза, е необходимо от главите на няколко души да бъде избита идеята, че могат да обиждат и да налагат волята си над всички останали и че българският народ ще бъде тормозен, докато не кандиса да им даде цялата власт, за да могат те да правят с него каквото си поискат.

В двете провалени Народни събрания видях с очите си, а и всички българи видяха как не повече от десет души разиграваха останалите 230 и превърнаха парламента в посмешище. Е, защо трябва 230 депутати да продължават да са съгласни с това? Защо трябва българите да продължават да са съгласни с това? Ясно е кои искат политическата криза да продължава. Те трябва да бъдат изолирани и оттам нататък всичко ще започне да се подрежда. Нямаме проблеми, които да не можем да разрешим с разум, конструктивизъм и добра воля.

- Защо поскъпна толкова рязко електроенергията за бизнеса и има ли връщане назад?

- Защото е безвластие! Ако е вярно, че в резултат на борсови спекулации няколко играчи на пазара на електроенергия за една нощ са смъкнали от нас 80 милиона лева, какво е това?  Това е анархия, която е търпяна от служебното правителство или защото е в играта, или защото е некадърно! Колегите Делян Добрев и Жечо Станков преди няколко седмици дадоха няколко много ясни съвета за това как служебното правителство може да овладее ценовия шок на електроенергията, но то се прави, че не ги е чуло. Вероятно защото са предложения на ГЕРБ, а на ГЕРБ трябва да правят напук. Цената на този инат ще я платят всички.

- Къде сбъркаха политиците в управлението на здравната криза? Защо сме последни в ЕС по брой ваксинирани и първи по смъртност от ковид? 

- Според мен основната причина да сме последни по ваксиниране е липсата на личен пример. Когато лидерите на една държава искат народът да извърши някакво действие, то те трябва първи да дадат личен пример. Ако президентът, министър-председателят и министрите искат да призоват хората да се ваксинират и призивът да има ефект, то те трябва първи да се ваксинират лично, по телевизията. Така направиха всички европейски и световни лидери. През пролетта Бойко Борисов се ваксинира по телевизията и всички ние, депутатите от парламентарната група на ГЕРБ се ваксинирахме на следващия ден. Беше въпрос на почтеност. Кога сме видели президентът, служебният здравен министър и други министри да се ваксинират? Да не говорим, че имаше и антиваксърски изказвания. Тъй че без личен пример не става.

Колкото до високата смъртност, причините със сигурност са в здравната ни система. Аз много бих се радвал, ако днешният здравен министър, който е един от идеолозите на реформирането на системата в периода 1998-2001 г., ни сподели, преди да си тръгне от поста, какви грешки е допуснал тогава и как препоръчва те да бъдат поправени. Ще е поучително и полезно, а и на него ще му олекне.   

- Кога и как животът и доходите на българите ще се подобрят? Кое ни прави бедни?

- Факт е, че за последните 12 години брутният ни вътрешен продукт се е увеличил точно два пъти, тоест днес сме два пъти по-богати от преди. Но усещането за бедност също е факт, който не може да бъде пренебрегван. Мисля си, че то е не толкова усещане за бедност, колкото за липса на социална справедливост. Това е тема за много дълги разговори във всеки отделен сектор. Но със сигурност решението не е в това да се махнат директорите от няколко борда, например на ББР, на тяхно място да си назначим кумовете, кумците и юрисконсултките и - хоп - изведнъж ще потекат мед и масло. Както се вижда, след новите „почтени“ назначения активите на същата ББР за четири месеца по магически начин са намалели с 500 милиона лева. А благодарение на работата на данъчните спецове служебното правителство е теглило близо 3 милиарда нов дълг. Ако така ще върви промяната, Бог да ни е на помощ!

Но, сериозно, същественият разговор, който трябва да проведем, е този за възстановяването на социалната справедливост. Той трябва да се води от сериозни хора, които имат достатъчно дълъг житейски опит, които са били и горе, но и долу, които имат емпатия към народа и чувство за отговорност към неговата съдба. С финансови жонгльори, магьосници и заклинатели такъв разговор не може да се води, те са дошли да забършат каквото могат и да си ходят. Не е като да не сме го виждали.

- Защо хората да гласуват за ГЕРБ и кандидат-президента Анастас Герджиков в неделя?

- Заради всичко, което казах по-горе. За да се възстанови спокойствието, сигурността и предсказуемостта на животите ни. За да излезем най-сетне от този хаос, който вече буквално ни убива.

Радомир Чолаков е роден в Пловдив. Завършва Немската езикова гимназия и право в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е медийно право в Хамбургския университет и е магистър по право на Юридическия факултет на Виенския университет. Автор на книги и научни статии в областта на правото и на медиите, публикувани в България, Германия, Австрия и др. Участвал е като експерт в работни групи за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, Закона за авторското право и сродните му права и др.

През годините е заемал управленски позиции в БНТ, Вестникарска група България, Съюза на издателите и др. Изпълнителен директор на „Каолин“ ЕАД, дъщерно дружество на германската „Кварцверкегруп“ ГмбХ.

Член е на УС на Българската минно-геоложка камара, Настоятелството на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и на ВЦС към Светия синод. През 2007 г. е номиниран за приза „Достоен гражданин на Пловдив“.

На изборите за 47-о Народно събрание Радомир Чолаков е трети в листата на коалиция ГЕРБ-СДС за Пловдив-град.

На изборите на 14 ноември ГЕРБ-СДС е с № 32 в бюлетината.  

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?