Следвайте ни

Радев няма да направи партия. Иска цялата опозиция зад себе си

viber icon

- Всички питат защо точно сега Румен Радев реши да сваля доверието от кабинета? Коя капка преля президентската чаша или става въпрос за изпускане на нервите?

- Атаката на прокуратурата срещу Румен Радев го изнерви и той форсира нещата.

Беше направен опит публично да бъде дискредитиран. Посегна се на неговия обществен рейтинг, а това е най-големият му капитал.

 

Гешев удари рейтинга на президента и той форсира атаката срещу премиера

Борисов и Радев още дълго ще си сменят фуражките, но двубоят ще е без победител

При предишните главни прокурори имаше недосегаеми, Гешев промени картината

Нинова вече не е сигурна за лидерския пост в БСП, младите могат да я съборят, ако се обединят

Разговаря Васко Вълчев

 

- Г-н Тончев, като заявка за създаване на партия или начало на кампанията за нов мандат следва да се приема решението на президента Румен Радев да свали доверието си от правителството?

- Ще бъде прекалено да приемем която и да е от двете хипотези като отправна точка за решението на Румен Радев. Логично е той да има амбицията да остане в политическия живот, като се пребори за още един мандат. Сваленото доверие към кабинета "Борисов 3" обаче е продължение на досегашната линия на отношения между президент и премиер. Те и досега бяха достатъчно горещи. Сега преминават в една по-открита и откровена фаза.

 

- Мнозина обаче смятат, че президентът удари тавана на конфронтацията като говорене и сега вече трябва да пристъпи към някакви действия? 

- На президента такава му е позицията и това му е силата. Да говори и комуникира с обществото. Макар да не е ясно дали конфронтацията с правителството е резултат от негова лична преценка, или на други фактори и сили, аз не очаквам Радев да направи своя партия. По-вероятно е на следващите президентски избори да се яви като кандидат на опозицията срещу ГЕРБ, подкрепен не само от БСП, но и от други партии.

 

- Всички питат защо точно сега Румен Радев реши да сваля доверието от кабинета. Коя капка преля президентската чаша или става въпрос за изпускане на нервите?

- Атаката на прокуратурата срещу Румен Радев го изнерви и той форсира нещата. Беше направен опит публично да бъде дискредитиран. Посегна се на неговия обществен рейтинг, а това е най-големият му капитал. Така Радев отклонява темата от прокурорската атака срещу него, извеждайки конфронтацията с правителството на едно по-високо ниво.

 

- Това означава ли, че президентът има притеснения да влезе в челен сблъсък и с новия главен прокурор, както подходи към премиера?

- Не бих казал. Ясно е, че

като държавен глава той не може да бъде разследван

заради назначението на бъдещата му съпруга като пиар във ВВС. Досега не е известно и той да е участвал някъде или някога в задкулисни комбинации или да има интереси в икономически сфери. В случая получи удар под кръста, на който веднага побърза да отговори. 

 

- Когато човек слуша президента и премиера, никога не би повярвал, че става въпрос за една и съща държава. Кой е по-близо до истината?

- Мисля, че и двамата представят една доста изкривена картина за ситуацията в България. Румен Радев твърди, че положението е изключително лошо, управляващите са некадърни и корумпирани, не стават за нищо и още утре трябва да се махат.  Това мнение не е обективно и не може да убеди широката аудитория, че нещата наистина стоят така.

Но от друга страна, и твърденията на премиера, че всичко е много добре, икономиката върви напред, доходите растат, е доста розов прочит на ситуацията.

 

- Кой ще търпи повече щети от генералската война, ако тя продължи до следващите президентски избори? 

- За категорична победа на някого в никакъв случай не може да се говори. А и двамата дълго време ще си мерят фуражките. По-важното е как този конфликт ще се отрази на обществото и политическата ситуация у нас. Безспорно сме в момент на политическа турболенция. Основното опасение е

дали ще се запазят стабилността, сигурността и растежът в икономиката.

Както и съдебната система да започне да буди повече доверие, да живеем в рамките на законността и правилата.  

 

- Чуха се хипотези, че Радев може да е лицето на сговор срещу сегашния кабинет, в който освен БСП ще участват и извънпарламентарни сили?

- Акцентът на Радев е да се пребори за втори мандат, затова той ще разчита на всички, които са опозиция на сегашното управление. В БСП обаче върви голяма битка заради предстоящите вътрешни избори и като цяло опозицията никак не е консолидирана. Ако Радев пък разчита на народното недоволство, това е доста наивно и несериозно.

 

- Ако Корнелия Нинова загуби лидерския пост в БСП, каква е вероятността догодина левицата да излъчи кандидат за президент, който е различен от Румен Радев?

- Какво ще се случи в левицата, е много съществен момент. Доскоро изглеждаше, че Нинова е непоклатима, но тази пропаст, която се отвори между нея и Кирил Добрев и голяма част от екипа в партийната централа, променя ситуацията. Затова вече не може да се каже кой ще спечели вътрешните избори в БСП. Според мен

Нинова е удобен водач на опозицията за Бойко Борисов,

защото изборите показаха, че хората не я възприемат като алтернатива на сегашния премиер.

 

- Кой тогава има шансове да смени Нинова начело на БСП? Може ли това да бъде крилото, което не иска да воюва до дупка с ГЕРБ, а е готово да влезе във властта като негов съюзник след дългите пости като опозиция?

- Не мисля, че те ще успеят да вземат връх в партията. Но там има и много по-млади лица с нова визия като Калоян Паргов, Валери Жаблянов, пернишкия кмет Станислав Владимиров и други. За да победят Нинова обаче, те трябва да се обединят и да застанат зад една платформа, което обаче трудно ще стане. Но като цяло БСП я чакат трудни дни.

 

- Откъде тогава могат да дойдат проблемите за правителството до края на мандата?

- Безспорно такъв фактор може да бъде улицата, защото

масовото недоволство може да избухне по най-различни проблеми,

които трябва да се решават бързо и ефективно. Видяхме какво стана с водната криза и вносния боклук.

Друг съществен момент е ролята на главния прокурор, как ще продължи да се развива. Важен момент е и евентуалната намеса на външни фактори, визирам най-вече заявлението на американската посланичка Херо Мустафа, че Вашингтон ще продължи да забранява на заподозрени в корупция българи да влизат в САЩ.

 

- С какво Иван Гешев е по-различен от досегашните главни прокурори и как оценявате действията му, откакто пое поста?

- При предишните главни прокурори безспорно имаше недосегаеми пластове от върха на  политическата класа и бизнеса. Те бяха извън обсега на обвинител №1 и това изкривяваше цялата картина в страната. Активността на Иван Гешев безспорно дава някакви шансове нещата да се променят и буди обществено доверие. От друга страна обаче, още има опасения доколко ще се работи принципно и всички ще бъдат равни пред закона. Трябва време, за да може обществото да даде някаква категорична оценка. В същото време външната намеса може да направи недосегаемите досегаеми и да доведе до една нова картина в страната. Предстои да видим дали това ще се случи.  

 

 

Васил Тончев е директор на социологическата агенция "Сова -Харис" . Роден е през 1955 г. До 1989 г. е работил в Института за младежта към ДКМС. След 1990 г. е научен секретар на НЦИОМ. После създава собствена социологическа агенция - "Сова-5", която през 2000 г. става част от световната верига "Харис", конкурентна на "Галъп Интернешънъл".

 

На България й е нужно да стъпи на това, което е постигнато от изпълнителната власт. Ако Бойко Борисов наистина реши да се оттегли, това трябва да стане след избори, а новите управници трябва да стъпят върху неговите постижения и да надгаждат, а не да рушат постигнатото.  
На България й е нужно да стъпи на това, което е постигнато от изпълнителната власт. Ако Бойко Борисов наистина реши да се оттегли, това трябва да стане след избори, а новите управници трябва да стъпят върху неговите постижения и да надгаждат, а не да рушат постигнатото.  
Радев и Борисов още дълго ще си сменят фуражките, категоричен победител няма да има

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?