71

Явор Божанков: ГЕРБ и БСП подготвят твърдите ядра за общо управление

Болката ми е, че социалистите минаха в лагера на тези, които върнаха хартията и спряха съдебната реформа

Загуба на местните избори ще е началото на края на ГЕРБ

Ще подкрепя новата коалиция, защото това са моите разбирания за пътя на България

 

- Г-н Божанков, скоро изтича срокът за регистрации на листите за изборите на 2 април. Ще видим ли вашето име в тях?

- Нямам отговор на този етап. Няколко пъти казах, че дали ще участвам, или не, със сигурност ще подкрепя тези хора, които в 48-о Народно събрание продължиха да отстояват каузи като съдебната реформа. И ще съм срещу тези, които я стопираха. Болката ми е, че във втория отбор вече е и БСП.

- Повече от ясен сте за подкрепата, а имате ли предложения за конкретна листа?

- Не, имал съм само принципен разговор с хората, които сега създават обединението. Аз не зная как ще изглежда то, но много добра е заявката за включване на личности от неправителствения сектор. Едно обединение  на проевропейските или демократичните сили не трябва да е механичен сбор. Но съм наясно, че няма да е лесно. Това са много хора с различни разбирания, които искат да запазят своето лице и идентичност, а и имат доста различни избиратели. Дали ще съм вътре, или отвън, със сигурност ще помагам, защото това са моите разбирания. 

- Дори чувам по-смел вариант - че ще се кандидатирате за кмет на родния ви Горна Оряховица, пък дали ще ви подкрепи въпросното обединение на „Промяната“ и ДБ, е друга тема?

- И преди е било лансирано като версия. Но на дневен ред са парламентарните избори и те са важните, защото ще определят посоката и на местните. 

- Мнозина смятат, че сегашният вот ще е просто загрявка за местните избори, които са по-важните?

- Има такава логика, дори моите опасения са в тази посока за хартиените бюлетини и другите хартии, които ще принтират машините. На местните избори ще е още по-рисково. Трябва всички да проявят по-голяма активност по отношение контрола на честния вот, а пък гражданите да излязат масово да гласуват. Рискът от манипулации е много по-висок при този кодекс.

- Смятате, че ще има манипулации или поне опити?

- Много по-възможно е от предишния вот, който беше изцяло машинен. Аз бях от групата, която го въведе преди години.  И сега, след като напуснах групата на БСП, видях, че младежкото движение на социалистите много силно подкрепя машинния вот. Това, което направиха бившите ми колеги, е мнение на ръководството, а не на хората, които го подкрепят. 

- Защо изведнъж БСП обърна мнението от машинно към хартиено гласуване?

- То е още по-лошо. Първоначално имаше дискусия за машинно и хартиено гласуване, в което има известен резон. Да се даде възможност на по-възрастни избиратели, които преценяват, че имат затруднения с машината. Само че между първо и второ четене се случи нещо съвсем различно. Няма вече избор, защото машината принтира бележка и вече тя бива отчитана. Тоест, изцяло разчитаме на хартията и химикалката. И то умножено по 2. Ами при местен вот, където може да има избор на кмет, районен, общински съветници, преференция! Това са 4 избора и просто не мога да си представя хората, които обработват бюлетините, колко ще е сложно за тях. Отделно идват възможностите за манипулация. И защо го направиха БСП! Нямам представа.

- Добре, ръководството на БСП не обясни ли причината за смяната на позицията?

- Промените ги прави този, който смята, че ще спечели от тях - ГЕРБ, ДПС и БСП. Хайде, първите две партии винаги са били за хартията. Но БСП беше партията, която въведе машинния вот. И на практика после го отмени. За мен ще се плати висока цена. Говоря и за държавата. Най-малкото се похарчиха огромни пари за машини. Извинете, но държавните средства се харчат с изключително лека ръка.  

- Явно БСП разчитат, че хартията ще им донесе повече гласове?

- Супер, само не знам как ще обясниш на хората, че си се прегърнал с Бойко Борисов, гласувал си му Изборния кодекс, като се надяваш да вдигнеш резултата. Много ме съмнява.

- Значи ли, че очаквате нов отлив на избиратели от БСП?

- Аз дълбоко вярвам, че избирателите на БСП са масово „за“ съдебната реформа и честния вот. И със сигурност не искат да видят как лидерът им стиска ръката на Бойко Борисов.

- Какво очаквате да се случи на конгреса на БСП в събота?

- Смяната на лагерите в БСП доведе до смяна на баланса в държавата. По-рано ГЕРБ и ДПС нямаха гласове да сменят шефове на Сметна палата и т.н. При всички случаи има нужда от млади хора на ръководните позиции в БСП, но дали ще намерят подкрепа подобни промени, не мога да гадая. Това е въпрос и на оцеляване. 

- Очаквате ли някаква изненада със смяна на лидера Корнелия Нинова на конгреса на БСП в събота? Оплакванията на опозицията са, че ръководството е изключило и на практика подменило 70 души от делегатите на конгреса?

- Нямам представа и не е моя работа изборът на председател. Дори се чудя откъде вече намират толкова хора, че ги изключват и махат. (Смее се.) Останаха ли! Не следя отблизо извън значението на процесите вляво за общата картина.

- Вярвате, че е толкова висок залогът?

- Да. Ще дам пак пример със съдебната реформа, която беше отлагана в последното Народно събрание до деня, в който стана невъзможна с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Само че правосъден министър е Крум Зарков от БСП. Предлаганата от него реформа е пълна с текстове, създадени от юристи на БСП. За да гласуват срещу собствената си съдебна реформа - основание не знам, но крехкият баланс се обърна на 180 градуса.

- Какво очаквате иначе за изборите на 2 април?

- Последният парламент очерта ясно страните - кой иска закон за домашното насилие и кой не, кой иска съдена реформа. Въобще позициите са явни - за мен класическа битка между статуквото и силите, които искат промяна, това ще е битката, като аз съм повече развълнуван от резултата, защото той ще начертае и по-дългосрочно развитие на страната. Важно е как ще действа и президентът, защото вътрешният министър на служебния кабинет противодейства на контролирания вот. 

- Ще има ли технологично правителство на ГЕРБ, ДПС и БСП, които в изминалия парламент имаха необходимото мнозинство?

- Такава е заявката, иначе няма логика 6 години да атакуваш модела на ГЕРБ и лидера на ГЕРБ, пък после да му стискаш ръката. Уж само за хартията беше това мнозинство, пък после се повтори няколко пъти. Мнозинството си е налице, но не успяха да го официализират, защото всеки един от тях беше декларирал, че няма да прави коалиция с другите. И тук виждам една психологическа подготовка. ГЕРБ изведнъж видя промяна в БСП, БСП заговори за нужда от компромис в името на държавата. Направена беше и срещата между лидерите, за да свикват хората да ги виждат заедно. Те си подготвят твърдите ядра за такава коалиция, няма значение как ще я опаковат. Срещу всичко това ще има обединение. Нека хората решават коя е вярната алтернатива. Няма да е много сложно.

- Не подценявам нито една друга партия, но има и трета страна - „Възраждане“, която като че ли трупа актив с чисто анти-ЕС и антинатовски позиции. Разбира се, с любовта към Путин!

- „Възраждане“ като гласуване бяха в пълен синхрон с ГЕРБ и ДПС по съдебната реформа. Дори направиха алтернативни предложения, пък взеха, че случайно им ги припознаха. Знам от опит - на тази тема случайности няма. Няма такъв вариант! Борисов винаги е успявал да управлява с уж алтернативи като Волен Сидеров и Валери Симеонов. Той винаги разчита на мнозинство, резерва и скрит партньор. Така ги държи под контрол. Например имаше за партньор „Патриотите“, но резерва им беше Марешки. И сега се гласи такъв формат. И то успешно, след като привличаш партии като БСП, които доскоро са се клели, че са ти опоненти. Значи, Борисов си играе дотук нелошо играта.

- Но пък Борисов  получи неочакван удар от кмета на Пловдив. Възможно ли е да има брожения по места?

- ГЕРБ е лидерска партия и трудно се влияе от брожения, но може и да има влияние темата. По принцип е ясно, че загуби ли местните избори, ГЕРБ тръгва надолу. То и сега върви надолу от избор на избор като брой гласове. Местната власт е реалната власт в България.

- С БСП ви раздели рязко и темата с Украйна. Всъщност всички ли там са привърженици на политиката на Кремъл, или има и други като вас?

- Вижте, тъй като влизах от гражданската квота на БСП, аз се запознах много подробно с позициите им по важните теми. Те бяха твърдо за България в НАТО, Европейския съюз и в еврозоната, като за последната имаха много подробна програма. След избухването на войната в Украйна обаче се оказа, че решенията са такива, но в зала се случваше точно обратното. Изведнъж БСП каза "да, ние сме за приемане на еврото, но не сега". С което повториха точно „Възраждане“. Всъщност България е приела еврото с влизането в ЕС през 2007 година и не може да кажеш "не сега". Бях озадачен, защото този въпрос въобще не трябва да се дискутира. Както и войната в Украйна. Потресен останах и по темата с домашното насилие. Докато бях част от групата, имахме категоричната позиция, че Истанбулската конвенция трябва да бъде приета в частта <210> за домашното насилие - без този един процент текстове, определени като спорни. Кабинетът „Петков“ подготви този закон, след падането му проектът беше внесен от „Демократична България“. Той касае само домашното насилие, но БСП гласува против с мотива, че там се промъквал трети пол - джендъри. Подписвам се с двете ръце - няма и дума, която да касае нещо подобно. Само и единствено домашно насилие. Това е категорично позиция на лявото в Европа. 

- Жалкото е, че тези дни дойде пореден смъртен случай на млада жена след домашно насилие до Провадия?

- Точно това касаеше законът - случаите на средна, тежка телесна повреда или смърт, при които е имало десетки сигнали преди това, но без резултат. А резултат няма, защото трябва да се промени редът и по НК, и по НПК, за да може държавата да взима мерки при подобни сигнали и да предотвратява случаите на насилие. И БСП гласува против! Не можех още да повярвам! Хора, които вчера заявяваха, че подкрепят тези политики, днес гласуваха срещу тях. Явно искат да създадат страх у хората и после да ги пазят от нещо, което го няма. С надеждата, че ще спечелят някой глас отгоре, което не виждам как ще стане.

 

Явор Божанков беше депутат в последните 5 парламента от гражданската квота на БСП. Изключен от групата на социалистите още в началото на последното Народно събрание, след като изрази несъгласието с позициите на партията спрямо войната в Украйна и връщането на хартиената бюлетина. 

Юристът е роден на 11 февруари 1990 г. в Горна Оряховица. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ). Съосновател и член на сдружение „С вяра в доброто“. Женен, с двама синове.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 2 оценки
4/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Оф активист

Оф активист

09.02.2023 | 11:14

Няма никаква разлика между бсп и герб. В бсп останаха по-интелигентните комунисти а нереализиранте натегачи, кариеристи подмазвачи, милиционери, пожарникари, комсомолски и профсъюзни дейци, квартални доносници домоуправители са масата на герб. Спрямо ситуацията ту едните ту другите са на власт. Казват и бат Бойко още не си е върнал червената книжка, а уж се бори с комунистите.

Отговори
18 5
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

09.02.2023 | 11:13

???

Отговори
5 0
Хахаха

Хахаха

09.02.2023 | 11:03

Помака - Милионер пак дрънка тъпни Предаде своите и скочи при Милионерчетата Такива политически номади не трябва да бъдат допускани НИКАДЕ

Отговори
5 26
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

09.02.2023 | 11:12

Явно ви е бръкнал мнооооого дълбоко и навътре в гъza на дежурните хибридни старшинки, а? Боли ли, боли ли ИСТИНАТА?

Отговори
17 4

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?