71

Яков Джераси: Войните на Израел са кратки, скоро убийците от Хамас ще бъдат ликвидирани

Газа ще има ново и разумно ръководство от палестинци, които не искат война

Атаката на 7 октомври беше голям шамар за Израел, ще има нови избори и ново правителство  

Бившият израелски посланик в България сега играе важна роля в армията, заяви учредителят и председател на Български център  на толерантността

 

- Г-н Джераси, ще влезе ли израелската армия в Газа и няма ли подобна сухопътна операция да е капан?

- Израелските войски ще влязат в Газа и това не е капан, защото познават ситуацията там много добре. А и направиха много сериозна подготовка за атаката. Безспорно това е трудна мисия. Но при положение че там има над сто израелски заложници, единственият начин те да бъдат освободени е районът да бъде изчистен от бойците на Хамас. Групировката е заплаха за човечеството, не само за Израел. Така че Хамас ще трябва да бъде изкоренена заедно с всичките й фабрики за оръжие.

Тези ракети, с които е обстрелван Израел, са произведени в т.нар. метро на Газа - огромната мрежа от подземни тунели. В тях вероятно се намират и заложниците. Израелските военни знаят местоположението им и ще направят всичко възможно да бъдат освободени. Имам доверие в израелската армия. Много добър знак е фактът, че двама бивши шефове в Генералния щаб са членове на новия кабинет - Бени Ганц и Гади Айзенкот. Това са доказани професионалисти, които ще окажат помощ на министъра на отбраната Йоав Галант. В момента ситуацията е толкова тежка и сложна, че трябва да се вземат не емоционални, а умни и добре калкулирани решения.

Съдействие оказва и бившият посланик в България Шаул Камиса Раз, който е бригаден генерал от разузнаването. Докато беше посланик, често идваше в Пловдив. Поддържаше чудесни отношения с бившия кмет Иван Тотев и с митрополит Николай. 

- Колко време ще продължи битката с Хамас?

Смятам, че идната седмица нещата ще са много по-добре. Израел няма сметка войната да продължи дълго. Не помня дълги войни в съществуването на държавата. Колкото по-бързо приключи войната, толкова по-добре. Имат силата да го направят - модерно оръжие, над 300 000 са само мобилизираните резервисти. Ще се опитат да приключат нещата бързо, с минимум жертви.

Жалкото е, че групировката Хамас използва жилищни домове, под които са организирани техни военни центрове. За Хамас човешкият живот няма цена.

За Израел не е така, затова  дадоха ултиматум палестинците да напуснат територията в Северна Газа, за да се избегнат излишни жертви. Убедил съм се лично във философията на израелските лекари: Правим всичко възможно за оздравяване на пациента и не се месим в работата на Бога.   

- Ще успее ли  израелската армия да освободи поне част от заложниците?

- Сигурен съм, защото това е целта. Катастрофата е много голяма. Войната Йон Кипур преди 50 години приключи за 19 дни и загинаха 770 израелски войници. Сега броят на жертвите от израелска страна е много по-висок - 1300, по официални данни. Истинският брой обаче е по-голям. На музикалния фестивал, атакуван от Хамас, обявяват 260 жертви, но всъщност са над 1000. Най-много жертви Израел е дал във войната за независимост от 1948 г. - към 5000 души. А сега за два-три дни жертвите са над хиляда, което е ужасно.

- Какви са настроенията вътре в Израел?

- Ден след нападението на Хамас в Израел бе обявена мобилизация на запасняците и в пунктовете се явиха не 100, а 120 процента. Пристигнаха и хора над 70 години. За всички е намерено подходящо място, за да помогнат в тази тежка за страната военна ситуация. Израелци от цял свят се връщат, за да се включат в армията. Обади ми се познат, който се надява хора от Израел да се върнат и да започнат да купуват имоти в България. Не, израелците никога няма да напуснат държавата Израел, въпреки трагедията, ще бъдат там докрай, дори с риск да загинат.

- Може ли израелската армия да унищожи Хамас, както се закани премиерът Бенямин Нетаняху?

- Могат и ще го направят систематично. Неслучайно военният министър е заобиколен от легендарни генерали, калени в битки. Те знаят как да действат, имат план.

Впрочем повечето от нападателите на Хамас вече са мъртви, ликвидирани са. Останали са още трийсетина, за които обаче израелските сили знаят къде се намират.

След нападението срещу израелци на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г. премиерът Голда Меир прокара указ, според който всеки, замесен в убийството на израелски спортисти, ще бъде наказан. Всички до един от убийците от палестинската терористична организация "Черният септември" бяха ликвидирани. И сега ще стане така. Още повече бойците на Хамас, които осъществиха атаката, сами са си публикували снимките в интернет, за да се похвалят с героизма си.  

Израелците не се страхуват, решени са да се преборят.

- Не е тайна, че в последните месеци Израел беше раздиран от противоречия, наблюдавахме масови протести. Как ще се отрази войната - ще разшири ли разделението, или ще го заличи?

- Разделението в Израел е наистина неприятен факт. Имаше стремеж изпълнителната власт да вземе част от влиянието на съдебната, което щеше да направи страната по-недемократична. Неслучайно по-голямата част от нацията не може да приеме това. Разделението доведе до отслабване на влиянието на премиера, повечето от министрите не са желани от хората и то директно - на улицата, в медиите.

Мисля, че след тази война ще има промени в правителството, вероятно ще има нови избори. Но първо трябва да свърши войната. Такъв голям шамар не може да бъде подминат без последици. Така беше и след войната Йон Кипур.  Но най-вероятно начело пак ще бъде лидер генерал. За израелците армията е най-добрият университет - така беше и за мен, въпреки че съм завършил два университета. Там се научаваш да си точен, дисциплиниран, всеотдаен, съвестен.  Но атаката на Хамас донесе плюс на Израел - хората се обединиха заради трагедията.

 - Защо американците изпратиха два самолетоносача в зоната на конфликта? Няма ли Израел достатъчно военна мощ, за да се справи?

- Това е послание до Иран да не предприемат крайни стъпки. Израелците ще се разберат със Сирия, с Ливан. За съжаление, няма да е лесно, тъй като в Сирия има вътрешен конфликт, гражданска война, а в Ливан се борят за надмощие три фракции, плюс групировката Хизбула.

Йордания винаги е била добре настроена към израелците. Вероятно и Египет ще е положително настроен, ще отвори границата и ще позволи на палестинците, които искат да напуснат Газа.

- Какво ще стане с Газа? Как ще се предотврати следваща подобна трагедия?

- Израелците вероятно ще искат палестинската автономия с президент Махмуд Абас да поеме контрола и върху Газа след съответни преговори с по-балансираните политици в Ивицата, склонни към съглашение и мир. Това е шанс Газа да има правителство, да се проведат избори. В момента там се изпращат средства, но те не се използват за подобряване на живота на хората, а за нуждите на Хамас, които са в ролята на управляващи в анклава и провеждат политика на терор. Абас и ръководството на автономията са различни - умерени и разумни.

Новият посланик на България в Израел Славена Гергова е отличен арабист и би била чудесен посредник в уреждане на някои аспекти от кризата.

- Владимир Путин предложи като решение на конфликта създаването на независима палестинска държава. Възможен вариант ли е това?

- Преди 20 години Ариел Шарон, израелски премиер и военен лидер хардлайнер, обяви, че няма друг начин, трябва да се постигне споразумение с палестинците. Сега раните са много дълбоки, но разумните хора в израелското правителство ще трябва да намерят начин за договорка. Ако Израел иска да съществува дълго време, трябва да се постигне компромис, ще трябва да се направи стъпка. Но сега това няма как да стане, но е идея, която може да се реализира в бъдеще. В правителството има фигури, които освен воини, са и модератори, с по-широко виждане, с чувство за ценността на човешкия живот. Наясно са, че в Газа живеят над 2 млн. души и не всички са членове на Хамас. Доста хора от Газа работят в Израел. Ако неутрализират Хамас, ситуацията ще се нормализира, ще се създаде ново, разумно ръководство на тази територия.

- Войната спъна споразумението за установяване на дипломатически отношения между Израел и Саудитска Арабия. Има ли шанс то да бъде сключено все пак?

- Споразумението беше почти готово, то стана под американски натиск. Но сега ще се наложи да се изчака. Добре, че в Белия дом е Джо Байдън, а не крайният Тръмп. Зависи и колко силна ще е реакцията към случващото се в Газа.

- Дали ще се получи голяма емигрантска вълна към Европа заради войната?

- Не вярвам да има голяма бежанска вълна от Газа към Европа. Връщам се от Загреб, където имаше форум на всички еврейски организации в Европа, присъстваха депутати и политици от всичките 27 страни - членки на ЕС. Вълната на антисемитизъм притеснява моите сънародници. България беше представена от д-р Александър Симидчиев, депутат от ДБ. Бях горд от изказването му на перфектен английски. Той цитира Талмуда, в който пише, че спасяването на един човешки живот е равно на спасяването на целия свят.

- Има ли основателна причина за тревога за България?

- Не бива да забравяме, че до 1989 г. бяхме най-важният район, в който тренираха терористични организации. Затова Русия се чувства много удобно с тези организации - те са продукт, създаден от тях преди десетилетия. Не мисля, че в България има сериозен риск, но все пак в определен период не е изключено крайни ислямистки елементи да нападнат израелци у нас. Искам да вярвам, че няма да се случи, но при ислямистите  човек никога не знае.

 

Яков Джераси е роден в София през 1946 г. Тригодишен емигрира в Израел със семейството си. В САЩ завършва международни отношения в University of the Pacific в Стоктън, Калифорния. През 1973 г. служи в израелската войска във войната от Йом Кипур и става говорител на въоръжените сили. Заместник-председател на Израелско-българския институт. Учредител и председател на Български център на толерантността, инициатор за създаване на музей на толерантността в Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Гамен

Гамен

17.10.2023 | 12:01

Тъпачо, Хамас е създаден от службите на Израел. Стига се прави на ударен с мокър пар.цал. Нападението на Хамаз е с цел да се предотврати подобряването на отношенията със Саудитска Арабия и взривяването на този райан. Интерес има преди всичко ФАЩ. Затова сега ще помагат на евреите.

Отговори
4 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?