49

Психологът Лилия Стефанова: Напуснете го след първия шамар, няма шанс да се промени

Насилникът е неуспял в живота, сам жертва на терор в детството си

Жертвата рано разбира сигналите на агресия, но е сексуално привързана към мъжа 

 И силният пол е жертва, при най-тежките случаи половинката сипва отрова в яденето 

 

- Какво кара един човек да извършва издевателства, като Георги в Стара Загора, или да убива, като случаите в Цалапица или Лозен?  

- Това е патологична промяна в поведението. Това е болестно изменение. Говоря и за трите случая. Предполагам, с насилника и убийците ще работят специалисти, за да установят точния вид заболяване. Но един психически здрав човек не може да го извърши, каквото и да е преживял. Всеки от нас е ревнувал, изоставяни сме, вероятно са ни изневерявали, но не сме стигали до подобни крайности. Човек за да посегне, значи не е добре. 

-  Какъв процент от българските жени са ставали обект на домашно насилие? 

-  Някъде към 30 процента от жените в семейна среда. Но под домашно насилие  не се разбира само физическо, а също така и вербално, и психическо. Те не бива да бъдат подценявани.  

- Какъв е най-често профилът на насилника и на насилваната жена?

- Насилникът най-често сам е преживял тормоз по време на детството си. Най-често това е допълнено с употреба на алкохол и наркотици. Като цяло това са мъже, които не са достатъчно успешни в кариерите си. Поне по личните ми наблюдения. Не че няма и успешно реализирани в живота насилници, но са категорично по-малко. Насилникът често не е осигурен добре финансово, което допълнително го провокира към крайности. 

Колкото до профила на жената, която най-често страд​а от домашно насилие ​- тя има ниска самооценка, не е уверена в себе си. Най-често са избягали рано от семействата си заради насилник баща, рано са се омъжили. За съжаление, преходът никак не е труден - да намерят съпруг, който е олицетворение на бащата насилник. И да попаднат отново в същата обстановка. 

- Ужасно! Защо така се получава?  

- Защото припознаваме поведенческите модели и дори когато са негативни, те са ни познати и носят някакъв вид комфорт. Жената още в началото вижда сигнали, че най-вероятно мъжът до нея, рано или късно, ще прояви агресия, но въпреки това тя я силно привлечена сексуално към насилника си. И тук е „бъгът“. Най-вероятно са наясно, че може да ескалира насилие, но въпреки това остават до мъжа. Не си тръгват! По-страшното е, че когато домашното насилие вече стане факт, те пак не си тръгват. Много рядко го правят след първия шамар. Самозалъгват се - това няма да се повтори, той ме обича, не го е искал. 

- Какъв е вашият съвет - да потърсят помощ веднага след първия шамар?

- Няма какво да търсят помощ, а направо да си тръгват. Тези хора много трудно се променят, особено с напредването на годините. Поведението на едно дете вероятно може да бъде моделирано. Но един мъж на 40 години какво да му променяш! Това са напълно формирани конструкции. 

- Как една жена, търсеща връзка, да улови първите признаци, че излиза на кафе с насилник, преди да са скочили в нещо по-сериозно?

- Аз лично съветвам да заявяваш, че имаш приятели, приятелки, семейство. Че често пътуваш по женски. И да видиш реакцията. Също така да следиш дали човекът отсреща от самото начало проявява интерес към телефона ти ​- кой ти пише, защо ти пише…Това са ранните сигнали. Човек трябва да бъде изключително нащрек, когато го види без предупреждение пре​д входа, в който живее. Той ще се опита да ​те убеди как е искал  да те изненада, но всъщност следи с кого и кога се прибираш. Това го правят и мъже, и жени. Седят и те чакат, но лъжат: „О, исках да те изненадам и зарадвам“. После отърваване няма. 

- А има ли вече по-често случаи на насилие над мъже?

- Има. То по-скоро е психическо - задават се реки от въпроси, има тръшкане и реване, когато поискаш да излезеш с приятели. Един вид обсебване да бъде навсякъде с мъжа. Виждала съм и по-тежки случаи, на отравяне, като жената сипва разни вещества в храната. 

- В случая с Дебора насилникът Георги е едва на 24 години, но пък за тази млада възраст има вече дете и развод.

- Плюс предишни случаи на насилие. За съжаление, когато отсъстват здравите родителски модели, човек няма тази опора, няма с кого да си поговори. Това е валидно и при жените, които раждат на по 16-17 години. Нямат доверителна връзка с родителите. По-младият човек има по-нездрава психика и е склонен да изпада в крайности. 

- В този смисъл семейството трябва ли да позволява на едно 18-годишно момиче да работи като сервитьорка в нощен клуб, защото знаем какво опасности дебнат там, а то е още дете? 

- Разбира се, че е дете, психиката се развива до 25-годишна възраст. За съжаление, хората в България не са в най-добро финансово състояние и търсят доходи дори в не най-приятните места за работа. От друга страна, по-малкият град не предлага кой знае колко възможности, особено когато нямаш образование и квалификация. Какво да работи човек на 18 години! Дай боже, всяко семейство да има възможност да издържа децата си, докато сами стартират кариерите си. Но невинаги е така.

- Добре, а какъв модел на поведение копират две деца на 19 години, които помагат да бъде заровен убитият Димитър? Да не се окаже и друго, но нека изчакаме следствието.

- Ако те са само помагачи, предполагам, че са го направили за финансова облага. Не че това е поведение в норма. Не, не е! Пак стигаме до фундаментални потребности. Когато човек е гладен, няма нормален достъп до пари, поведението му може да стигне всякакви граници. Има един фундаментален труд „Корени на злото“. Там е описано точно как човек може да носи злото в себе си, но да не го развие. Попадне ли обаче в много лоша среда, бъде ли докаран до границата на психическите си сили, може да прояви изключителна жестокост. Описани са подобни случаи от Втората световна война - много доктори са излизали на фронта и са убивали. Въпреки че преди това са спасявали животи. Всеки може да бъде много лош, въпрос на среда и на стимули от тази среда. Вероятно въпросните момчета са били изложени на подобни стимули. Говорим и за заплахи, и за обещания за пари, и за семейна среда. Не може да си представим колко деца израстват, без да познават любовта на семейството. И това е валидно за всеки един от трагичните случаи през последните дни.

-  Това е обяснението и за двамата убийци - от Лозен и от Цалапица?

-  Със сигурност човешкото поведение в световен мащаб надскача нормалността по отношение на насилие. Убиецът вероятно очаква, че това нещо трябва да се случи, и очакваното надхвърля реалността. Едва ли не  - ако не се случи, пак трябва да го убиеш този човек. Най-вероятно и за други неща той има неточна оценка. Може някой да те настъпи в трамвая и ти да решиш, че е злонамерено и трябва да го пребиеш. Това са психопатни наклонности. Понякога не са нужни сложни финансови или любовни отношения. Помните защо застреляха колегата психолог - заради една забележка. Психопатното поведение може да се активира от невинен повод.

- Много ли са тези психопати сред нас?

- Не са малко. Свободният пазар на различните вещества, ако щете и алкохол, засилва опасността от тях. Дори здрав човек, ако няколко години поред употребява от тях, може да стигне до крайно състояние. И то на всякаква възраст.

- Големият град ли ражда повече психопати, или ги има и в дълбоката провинция?

- Няма връзка. Психопатите се раждат навсякъде и всичко може да ги активира. Какво толкова прави един човек в малък град! Скуката също е описана като психическо разстройство. Има описани случаи в малки населени места в Америка - хора убиват от скука. 

- Поне малко променя ли се в положителна посока мъжкото мислене на българина, че жената трябва да е „бременна и до печката“?

- Искрено се надявам, но отговорът няма как да е еднозначен и ще заложа на 50 на 50. Ето, мъжът до мен е против тези неща, познавайки ме. Опитвам се да се обграждам с напредничави хора като мислене. Но в работата срещам и от другите. За тях жената няма право на мнение, на кариера, да е самостоятелна, въобще, да живее  живота си.

ВИЗИТКА  

Лилия Стефанова e дипломиран психолог, има опит с над 400 частни клиента, както в частната практика, така и на другите работни места. Работи по разнородни проблеми, като например психически разстройства, спортна мотивация, семейни конфликти, повишаване на самочувствието (лайф коучинг), както и много други състояния.

Завършила психология към департамент  “Когнитивна наука и психология” в Нов български университет, специализирала е клинична психология. Изучава спортна психология в НСА.  Доби популярност като психолог на футболния Локо (Пловдив), националния тим, ЦСКА 1948.  Член е на Дружеството на психолозите в България, както и на Българската асоциация по хипноза. 

Оцени новината

Оцени новината
4.9/5 от 7 оценки
4.9/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Тая па

Тая па

07.08.2023 | 20:04

На тая психоложка трябва да й лепнат някой шамар

Отговори
10 9
Жените взимат решения Мъжете гинат на фронта

Жените взимат решения Мъжете гинат на фронта

07.08.2023 | 13:02

Дядо ми казваше Една жена иска бой еван много деца и мокри дърва да не може да си запали печката Да духа Да духа И акъла да и е зает само и вътре за семейството Куманистите ( който разбира се са ученици на чииифутите ) първом измислиха еманципацията и им дадоха права включая и изборни Помним ги какви шафрантии комунистически са възкачиха на високи политически постове Баба Цола Дража Вълчева Станка Шопова Людмила на тате мила и други и други Днес пък сме свидетели вече на други чииииифутски и комунистически шафрантии който се докопа до върховете на политическата власт не само във България но и по Света Разни Ленки Десита Оня чииифутски слон Искра Фидосова Онова плевенско плашило Цицка Цачева Данито Пилона Във Съд Прокуратура Милиция мисирка до мисирка Политически аналлизатори и разни психарки като тая която хал хабер си няма от истинският реален живот но плещи ли глупости плещи защото и се дава медиийно пространство Започнах и ще завърша със думите на дядо ми ЗАБЕЛЕЖЕТЕ не на бащата ми Той бе увреден вече в главата от комунистическата болест за равенството между половете и че жените са общи и общия казан Правилно ли е от тази криворазбрана еманципация и равенство между половете жени като Нанси Пелоси Хилари Клинтън Урсулата Бербюк Меркел Списъка е дълъг със техните извратени решения да се пролива мъжка кръв по света Мъжете в края на краищата сме на фронта Но не техните мъже и синове

Отговори
8 6
Котка

Котка

10.08.2023 | 21:39

Прав си, човече, но има едно "но", което дядо ти просто не е допускал. Всичко работи добре, докато на мъжа му става. За съжаление повечето днес са импотенти или го вдигат със зор. Нищо не изнервя мъжа повече от този проблем. Само дето никой няма да си признае.

Отговори
0 0
Един шофьор

Един шофьор

07.08.2023 | 09:14

В Перник като се подпишат младоженците вместо - сега може да целунете булката казват - сега може да ударите булката!!

Отговори
27 2
ФРОЙД ШАМАРОВ

ФРОЙД ШАМАРОВ

07.08.2023 | 09:03

Кой е виновен затова , че през годините ярко се рекламира и се наложи муризацията. То не беше в чалка клиповете и всякакви други реклами, които младите възприемаха охотно. Кой издигна в култ професията "бръмчалка", която стана мечта за всяка петокласничка мислеща за селиконов тунинг и работа, чрез гъделичкане на айфона. Същото се отнася и за онези нацепени "братота", които се опитват да подръжават на бандити от Бронкс. Добър е съветът за след първият шамар, но кифличката отдавна се е примерила с това, че тя изкарва финансовите си средства без никакъв труд. Къде отиде възпитанието в онези общочовешки цености, като труд, наука и морал. Колко се информира, чрез медийте за международните успехи на български младежи в олимпиадите по математика , физика, сега и по ленгвистика.

Отговори
22 2
Ернст Кречмер

Ернст Кречмер

07.08.2023 | 09:13

Вижте кои са собствениците на медиите, възвеличаващи, пропагандиращи, натрапващи и издигащи в култ чалга субкултурата, и ще ви стане ясно! Проверете им и връзките с ДС и БКП, между другото!

Отговори
20 2
Например

Например

08.08.2023 | 03:26

Марица

Отговори
4 0
адв. Балтиев

адв. Балтиев

07.08.2023 | 08:29

Пловдивски кокони, психоложката не я слушайте. Тя иска да няма нито едно семейство, ако всяка жена си тръгва след първия шамар. От мен да знайте, един шамар може да изядете от мъжът си. Това е знак че, Ви обича! Но, ако изядете повече от един шамар, това вече е прекалено и не го одобрявам. Аз, и кюфтетата без лук и без леденостудена халба с „Каменичка“ не одобрявам в тези горещи дни но, се отплеснах от темата. Затова Ви пожелавам, успешна нова, работна или отпускарска седмица!

Отговори
10 25
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

07.08.2023 | 08:59

ИZZрудът, адвокат Балтиев, си личи още и преди първия шамар! Само трябва да имаш развити сетива за да усетиш!

Отговори
18 5
адв. Балтиев

адв. Балтиев

07.08.2023 | 09:38

Първо! Смотана бабке, много си непроницателна! Второ! Трябва да имаш съвест, за да ти функционират сетивата. Но, тъй като ти нямаш, затова сетивата са ти закърняли и нищо не усещааш. Трето! „Истина“ била. Каква „истина“ си ти бе аланкоолу? Не, ти не си „истина“. Ти знаеш ли каква си? Ти си най-елементарна ЛЪЖА! Четвърто! Що, не вървиш на майната си... Пето! Казвам ти , когато говоpиш c мен, ще мълчиш…

Отговори
5 20
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

07.08.2023 | 09:54

Радвам се, че показахте уродливото си лице! А сега, бай *уй изрожденски, с удоволствие мога да ти кажа да вървиш на пичката си материна!

Отговори
21 6
адв. Балтиев

адв. Балтиев

07.08.2023 | 10:18

„Истина“, червивата ти уста няма с какво друго да се затвори, освен с ...(сещаш се нали!) Такава като теб, трябва да яде не шамари а, бой!!! Сутрин, обед и вечер, а през ноща през два часа профилактично! Това е моят безценен съвет към твоя съпруг, ако имаш такъв...

Отговори
4 19

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?