Следвайте ни

Психиатърът д-р Веселин Герев: Силната жега, която идва, може да ни докара до лудост

viber icon

Най-критичните моменти са, когато от мрачно време изведнъж преминем на много силно слънцегреене

Всеки ден ни водят поне по един прегрял от слънцето човек - независимо дали от плажовете, или от градски разходки

Очите са входната врата на слънчевите лъчи и през тях се задействат тези механизми на рязка възбуда на психиката

Ако ви прилошее в колата, сложете главата ​пред духалките на климатика, за една минута ще ви просветне

 

- Д-р Герев, предстоят ни няколко много горещи дни. Каква е опасността от жегите за човешката психика? 

- По принцип голямата жега, и по-специално силното слънце влияят възбуждащо на психиката. Причината е, че по един биохимичен механизъм слънцегреенето увеличава нивата на серотонина. Докато човек в началото се чувства по-спокоен, по-отпуснат, по-тонизиран и по-жизнен, след като се презареди един вид от силната слънчева светлина, се получава точно обратният ефект - човек става по-напрегнат, по-превъзбуден, губи си съня. И най-важното, получава симптоми от сорта на сърцебиене, аритмия, главоболие, световъртеж и гадене, изпотяване, мускулни крампи, сухота  в устата, които са свързани с така нареченото "слънчасване". Погледът е замрежен, появяват се “звездички” или цветни кръгове. Тоест, това е т. нар. централен механизъм за разстройство на сърдечния ритъм и честота, което е спешно състояние и може дори да застраши живота на човек.

- Много се коментира, че горещините обострят шизофренните разстройства. Така ли е всъщност?

- Нямам пряко наблюдение върху тях, тъй като лично аз не се занимавам с такива състояния. Мисля, че те трябва да бъдат обект на клиниките, защото те приемат пациентите за лечение периодически, назначават им медикаменти, след това ги проследяват. Това е по-скоро по периферията на амбулаторната психиатрия. Другият момент е, че на всички, както и на тези хора, слънцето действа прекалено възбуждащо. Затова е много хубаво през предстоящите слънчеви дни тази седмица, през които няма да има и един облак на небето, всички хора със сърдечносъдови проблеми и психични проблеми, а и здравите, разбира се, да не се излагат на слънце.

- За кои хора е най-опасно слънцето? Кои трябва да внимават най-много?

- По принцип е опасно за всички. Сега има един такъв проблем, че докато в България имахме индустрия, въздухът беше доста замърсен и тези прахови частици някак си намаляваха ефекта на ултравиолета.  Сега обаче се получава така, че въздухът е кристално чист и слънчевите лъчи са особено силни. Най-критичните моменти са, когато от мрачно време изведнъж преминем на много силно слънцегреене. Тогава и тялото, и психиката нямат възможност да се адаптират толкова бързо на тази рязка промяна и се получава много мощна фотостимулация. От няколко години казвам, че всеки ден ни водят поне по един прегрял от слънцето човек - независимо дали от плажовете, или от градски разходки, има някои хора, които достигат до състояние на лудост. Разбира се, това нещо се овладява, но просто искам да подчертая колко силно е слънцегреенето и колко е вредно за човешката психика.

- Тоест, жегата може да ни изкара извън нормалното ни състояние? 

- Не може, а направо ни изкарва. Затова, ако на някого му се налага да излиза в обедните часове - между 13 и 15 часа, когато слънцето е най-силно, тогава е най-добре човек да носи шапка и слънчеви очила задължително. Причината е, че именно очите са входната врата на слънчевите лъчи и през тях се задействат тези механизми на рязка възбуда на психиката и оттам вече въпросните телесните промени, за които ви обясних преди малко. Все по-малко се счита от гледище на сърдечносъдовата система, че топлината действа съдоразширяващо, а студът - съдосвиващо. Това някак си може да се изтърпи като компенсаторен механизъм от сърдечносъдовата система и да се преодолее, но мощният взрив, който се получава централно, тези резки колебания на центровете, управляващи съдовия тонус и съдовия ритъм, могат да бъдат фатални. Там реакцията е гръмотевична. Докато в периферията реакцията е плавна и последователна и организмът включва компенсаторни механизми. Затова е много важно главата да бъде пазена от слънцето и при прегряване мощно да се охлажда.

- В тази връзка има един метод за експресно охлаждане, който много лекари смятат за опасен - когато човек прегрее, да си сложи главата под струята на чешмата. Опасно ли е това всъщност, или е начин да се спасим от усложнения?  

 - Точно това е начинът да може главата да се охлади максимално бързо. Най-малкото човек трябва да се наплиска със студена вода или да застане под климатик. Ако пък пътува и усеща такива симптоми на прегряване, да включи климатика на колата и да си сложи главата ​пред духалките, да поседи така една минута и веднага ще му просветне. Но този резултат е доста нестабилен. Най-добрият вариант, разбира се, е да се носят слънчеви очила и шапка.  

- Какво ще кажете за комбинацията между алкохол и жега? Как се отразява на психиката ни? Знаем, че лятото обичаме да прекаляваме с алкохола, особено докато сме на почивка. 

- Комбинацията слънчева светлина и алкохол е просто атомна бомба за главата. Всички тези симптоми, за които говорихме, се усилват десетократно и се стига до така наречения серотонинов синдром, който дори може да застраши живота на човек, ако не бъдат взети съответните спешни мерки. Препоръчително в случая е да не се пият концентрати, защото те са много мощни пресори на серотонина. Препоръчва се да се пи​йва по малко бира, по малко охладено бяло вино или пък силно разредени коктейли, ако въобще човек иска да пие алкохол и е в компания. Винаги съм се шегувал, понеже казват, че на нашето море идват хора на алкохолен туризъм, хубаво е, че алкохолът е разреден, защото към всеки хотел трябваше да има гробищен парк. Колкото е по-разреден алкохолът с разни добавки, толкова по-щадящ е за здравето и психиката на човек, особено когато е на плаж. През последните няколко дни в практиката ми идват хора с тежки психични проблеми след употреба на алкохол. Става дума за нередовни пиячи, които по време на горещините са употребявали алкохол на запоен тип. Механизмът на отравяне всъщност е този серотонинов синдром, за който говоря. Ето защо съветвам да не се консумира алкохол по време на горещините. В противен случай дългоочакваната почивка може да се превърне в терапия. 

визитка

Д-р Веселин Герев е специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние. Завършил е медицина във ВМИ - Пловдив, през 1991 г. Защитава специалност по психиатрия  през 1997-а. Консултант е на ВМА в периода 1999-2001 г. От 2002-ра е психиатър на свободна практика. Провел е специализация в Университетска клиника  - Франкфурт/Майн.

Д-р Герев въвежда първи в Европа услугата "консултация по скайп", която набира все по-голяма популярност. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Интелигентен

Интелигентен

27.07.2021 | 16:24

Не високите температури ще ни полудеят, защото има начини да се предпазим, а ще ни полудеят тъпите невзрачни политици !!!????- ВЕЛИЧАЕЩИ се НИЩОЖЕСТВА, с каквито е пълен Парламентът.

Отговори
13 3
Пловдивчанин

Пловдивчанин

27.07.2021 | 15:16

Та кой лекува шизофренията в амбулаторни условия?! Не е ли пак амбулаторен психиатър, че нещо не разбрах?! Кой се грижи за тези хора, когато ги изпишат от болниците?!

Отговори
6 2
споко

споко

27.07.2021 | 11:50

Споко имам климатик.

Отговори
8 0
Ковидар, овчар и падар

Ковидар, овчар и падар

27.07.2021 | 13:40

Споко, Ковид-а ще я неутрализира, пак ще сте луди ама от Ковид!

Отговори
9 2
психиатър

психиатър

27.07.2021 | 11:35

Буци пак ще лудее.

Отговори
12 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?