Следвайте ни

Първан Симеонов: Слави Трифонов - клапан за изпускане на парата

Хората винаги предпочитат някой висок и силен да води дружината и да носи отговорността

viber icon

Проблемите на България съвсем не са в броя на депутатите,  а в производителността на труда, в демографската криза, в управлението, което отказва да прави реформи, а действа ден за ден, доста разточително.

 


Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. Участник в научни изследвания в различни области.

 

Защо напрежението в края на политическия сезон продължава да вибрира? Дойде ли моментът за поява на несистемни играчи?   

 


- Напрежението в момента е нещо нормално - предстоят кметски избори наесен, избор на главен прокурор. А гафовете и скандалите във властта продължават. 

 


В България моментът за поява на несистемни играчи винаги е подходящ, защото винаги се трупа напрежение срещу елита. Така преди време се появиха Жорж Ганчев, Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов, Яне Янев, Веселин Марешки, Николай Бареков, кой ли не.

 


Явно се отваря ниша и ще има кандидати да я запълнят.

 


- Как ви се струва учредителната декларация на бъдещата партия на Слави Трифонов?

 


- Личното ми мнение е, че голяма част от предлаганите мерки не са приемливи. Популизмът не е задължително нещо лошо, има го на много места в Западния свят. В България сме го виждали много пъти. Борисов и Сакскобургготски влязоха в политиката на гребена на грамадни вълни, Бареков, Янев, Марешки - с по-малки вълни.  Въпросът е къде Трифонов ще успее да се позиционира - сред големите или сред малките популисти. Тепърва ще видим дали наистина си е взел поуки от допускани грешки в подобни проекти. Безспорно телевизионната популярност е съвсем различна от политическата. Едно е да имаш рейтинг като тв водещ, съвсем друго е да си политик, когато рейтингът обикновено се харчи.

 


Трифонов ще се опита да спечели влияние, което да му позволи да бъде нещо като балансьор. Проект, който се позиционира отвъд лявото и дясното, е идеален после да накланя везните  ту вляво, ту вдясно. А  в България обикновено се управлява   с коалиции и трябват партньори. Това имах предвид, когато казах, че Трифонов ще се опита да се превърне в диспечер на политическия процес в България, от когото може да зависи  кое да е управляващо мнозинство.

 


Нещо, което сега направиха Патриотите. Те дълго време се позиционираха в средата, даже имаха отворени врати наляво, но в момента осигуряват мнозинството в едната посока.

 

Това беше мечтата на Патриотите - да изместят ДПС като балансьор

 

Разбира се, ДПС продължават да бъдат балансьор на балансьорите, но това е отделна тема.      

 


- Как ви се струват предварителните прогнози, че партия на Трифонов може да спечели около 500 000 гласа, да вкара трийсетина депутати в парламента?

 


- Такива горе-долу са и моите калкулации, както и на повечето експерти. Разбира се, никой днес не може да посочи точна цифра. Но още през 2017 г., когато тая тема пак беше на мода, си позволих да кажа, че Слави Трифонов ще се цели в стотици хиляди гласове. Да видим сега дали така ще стане, защото Трифонов допусна немалко грешки. Но това, че успя да мобилизира милиони за въпросния референдум, е доста сериозен политически успех. 

 


Тук големият проблем по-скоро е друг ​- на два пъти се видя, че г-н Трифонов като че ли си подава удобно топката с ГЕРБ, да не кажа и с ДПС - за партийните субсидии и преди това за мажоритарния вот.

 


Обоснована е хипотезата, че в ГЕРБ имат много голям интерес, когато се появи  недоволство, да го пускат контролирано през някой клапан и да го приютят под мишница. Така да се каже, да оглавят бунта срещу себе си. Когато за Борисов беше нужна прозападна легитимация, той имаше при себе си Реформаторския блок. Когато светът влезе в т.нар. националистическа  вълна, той взе Патриотите. Сега, когато светът се увлича по по-скоро радикални, понякога гротескни, хумористични опции - като Пет звезди в Италия, като Тръмп в САЩ, като Зеленски в Украйна, Борисов може да има при себе си подобен партньор в лицето на Трифонов. Т.е. валидна е спекулацията, че ГЕРБ може да гледа на Слави Трифонов като на удобен клапан за изпускане на общественото напрежение.

 

Г-н Трифонов обаче ще се мъчи всячески да бяга от този образ, да е равноотдалечен. Със сигурност

 

Слави няма да е най-удобният човек за патерица, което не значи, че няма  да го използват като такъв в един момент.

 


- Откъде ще дойдат гласовете за Трифонов? 

 


- Появата на г-н Трифонов в този момент ми изглежда по-малко заплашителна за ГЕРБ, отколкото за БСП. Подкрепящите го са млади хора, които обаче обикновено не отиват да гласуват. Подкрепят го протестно настроени хора, дистанцирани от политиката, потенциални привърженици на  харизматично-популистки  националистически формации.

 


Тук идва и заплаха за г-н Бойко Борисов, защото този тип хора навремето гласуваха и за него, и голяма част продължават да гласуват. А Трифонов се държи малко като ранния Борисов, което е нормално.

 


По-голяма обаче ми изглежда заплахата за БСП ​- Трифонов ще <210> пречи да монополизира наказателния вот, ще цепне протестното гласуване.

 


И Патриотите също могат да започнат да се страхуват, както се казваше в един добър стар виц.

 


- Какви ще са ползите от поява на партия като тази на Трифонов?

 


- Личното ми мнение е, че няма голяма обществена полза от идеи като мажоритарно гласуване,намаляване на субсидиите на партиите, всеобща изборност на шефове на полицията и правосъдието. Не съм убеден и че 120 депутати е по-добър вариант от 240. Напротив, при 120 души в НС дори даваме повечко тежест на един депутат, което ще му развърже ръцете за повече неща.

 


Проблемите на България съвсем не са в броя на депутатите,  а в производителността на труда, в демографската криза, в управлението, което отказва да прави реформи, а действа ден за ден,  доста разточително.

 


Т.е. Трифонов ще  е поредният кандидат за спасител. Досега поне се опитва да излиза от калъпите, наясно е с подводните камъни. Друг е въпросът дали ще си изиграе добре картите. Пък и реалните диспечери на политическия процес са малко по зад кулисите. Той може да е диспечер като маса гласове, да е балансьор,  от него да зависи накъде  ще се наклони везната,  но реалните режисьори май са другаде, поне в България. 

 


-  Какво представяне очаквате на местните избори на основните играчи?

 


- Естествено, че по-големите шансове са на страната на ГЕРБ, които имат по-голяма подкрепа в момента. Голям проблем за ГЕРБ ще са потенциалните балотажи, където може да се получи събиране на всички срещу тях, както стана на президентските избори. Впрочем така действа прословутата мажоритарна система, която предлага Слави Трифонов.

 


Проблем за ГЕРБ е и известното износване - те са  от доста години във властта.

 


Очертава се и интрига в двата най-големи града София и в Пловдив, което не е бивало отдавна. Ще им е по-трудно този път. Но на ниво общински съвети напълно вероятно е ГЕРБ да бият. А и има градове като Стара Загора и Бургас, където ГЕРБ се представят много добре. 

 

Не бива да подценяваме ГЕРБ и най-вече мрежите, които те изградиха. Но през 2015 г. ГЕРБ победиха с толкова много, че сега е малко трудно да повторят такъв резултат.

 

В този смисъл задачата на БСП е по-лесна на фона на лошия им резултат преди 4 години. А и БСП, строго погледнато, растат в последните години, въпреки че грамадната победа на ГЕРБ на евроизборите малко замъглява това.

 


- Притеснително ли е да има само един кандидат за главен прокурор? В програмата на партията на Трифонов се предвижда пряк избор на шефове в полицията и в правосъдието.

 

Не е добра идеята за пряк избор на основни фигури в държавата.

 

Работата на хората в съдебната власт е да се придържат към закона, а не към общественото мнение. Съдебната власт трябва да е безпристрастна, хладнокръвна. Ако <210> вменим необходимостта да печели сърцата на хората, популизмът ще стане твърде сериозен.

 


Страх ме е от популизъм. Това не е недоверие към възможностите на народа - той затова е излъчил представители във властта, които да носят отговорността. Нашата отговорност е да живеем все по-добре, тяхната - да осигурят условия за това.

 


Дано не прозвучи кощунствено - имам чувството, че  хората предпочитат да бъдат ефективно водени, отколкото да участват. Хората обичат тези, които казват: Аз поемам отговорност! Бойко Борисов е един от успешните политици в България именно защото конструира всичките си кампании върху тезата: Аз отговарям!  Дано обаче това да не се превърне в авторитаризъм.

 


В последните десетилетия се превърнахме в консуматори, които не искат някой да им разваля удоволствието, предпочитаме да делегираме трудните задачи на някой друг. Минало е времето на всеобщия ентусиазъм. Днес формулата за успешно общество е всеки да си върши добре работата. А не лозунги "Народът да решава!".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Поръчкова статия на статуквото

Поръчкова статия на статуквото

13.08.2019 | 18:27

Тоя...п...рас с брадичката...няма ли да се разкара от общественото внимание......

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?