Следвайте ни

Първан Симеонов: Кабинет "Борисов 4" или парламент с кратък живот след вота

viber icon

Синьо-червеният анти ГЕРБ фронт още търси своя лидер  

Големият проблем на БСП е, че не бележи ръст в момент, в който ГЕРБ изглеждат в упадък

Основният предизборен ребус е какво ще прави Румен Радев напролет и дали изобщо ще прави нещо

 

- Г-н Симеонов, каква политическа 2020 г. изпращаме? 

- Годината беше трудна. Предложи новости, но те не доведоха до нещо качествено ново - имаше голям протест, но Борисов не падна. Не се очерта нова голяма формация, а просто порасна кандидатът за нов и голям - Слави Трифонов. Новост е коронавирусът, но се надявам бързо да я забравим догодина.

.................

 

- Кои събития и процеси според вас са най-ключови за изминалата 2020-а?

- Отвъд коронавируса беше много любопитно, че Борисов успя да  завърши Балкански поток. Това е много важно, защото  е резултат от политика, водена от премиера - да убеди западните партньори и най-вече американския президент Доналд Тръмп, че този проект може да се направи. И ето, без много шум, тая тръба май е завършена. 

Другото важно бяха протестите. Понякога в природата се получава удар без непосредствени резултати, но с отложени ефекти. Засега единственото, което виждаме, е, че ГЕРБ в общи линии удържа на натиска и дори надигна глава. Борисов влиза в реализацията на старата си идея - да удържи на натиска и да направи силен финален спринт. 

Друг дълбинен процес е обединяването на антиборисовските сили. Образно казано - старата десница, старата левица и новият проект на Слави Трифонов застанаха от едната страна благодарение на свързващи механизми, мрежови играчи като Мая Манолова и Отровното трио, които могат да отварят врати и наляво, и надясно. 

Видяхме генералната репетиция за това на местните избори през 2019 г., когато в София имаше

синьо-червена синхронизация

срещу Йорданка Фандъкова, групирана зад Манолова.

Сега неслучайно протестът получи патрон в лицето на Румен Радев, който също се опитва да поддържа нормални отношения с трите опозиционни течения в България - и със сините, и с червените, и с онези, които винаги искат нещо ново.

Премиерът Борисов също вероятно преосмисля нещата. Беше решил това да е последният му  мандат, а  2020-а да е негова бенефисна година, с която да ознаменува Десетилетието Борисов. Вместо това получи водна криза, криза с боклука, коронавирус и протести. 

Звучи парадоксално, но като че ли протестите и коронавирусът настървиха Борисов за още власт. Представяше си съвсем друга 2020-а,  искаше десетилетието му да свърши славно, а не стана така.

Вероятно Борисов ще поиска да спечели следващите избори, след което да остави антиборисовска коалиция да действа в трудните времена и после евентуално народът пак да го поиска, както стана при Орешарски. Или пък за месеците преди изборите Борисов даже може да получи шансове за ново мнозинство.

Така че трябва да наблюдаваме два дълбинно течащи процеса от двете страни на булевард  „Дондуков” - и Румен Радев, и Бойко Борисов премислят ходовете си.

- Кой има по-сериозни шансове да спечели?

<197> Румен Радев има друга игра, по-дългосрочна, мисли и за президентски вариант.  Радев е основната харесвана фигура в страната в момента и има много възможности. Президентът по-скоро обмисля как да направи максимално полезния ход, докато Борисов, както обикновено, мисли какво да направи днес. Той е оцеляващ играч - това е и силата му. Така че

Борисов и Радев имат съвсем различни писти.

 

- Има ли обаче ГЕРБ потенциал да спечели изборите?

- Има и това е най-реалният вариант. Нека не забравяме, че ГЕРБ има няколко решителни предимства - държи администрацията, парите, доста местни структури.

Големият проблем на БСП е, че не бележи ръст в момент, в който ГЕРБ изглеждат в упадък. Дори след победата на Корнелия Нинова като че ли в БСП текат процеси, които не <210> позволяват да представи себе си като алтернатива.

-Защо БСП не успя да яхне недоволството, протестите?

- Те не просто не успяха да яхнат недоволството, а бяха едни от губещите,  заедно с ГЕРБ. В такива моменти българинът не иска другия, опозицията, а иска някой съвсем нов, иска  да смени начина, по който живее.

Крайно време е да се простим с илюзиите от 1990-те и да осъзнаем, че са възможни не бързи, а плавни  промени - ако много работим, ако сме граждански активни, полека-лека ще заживеем по-добре.

- Какъв тогава е резултатът от протестите? 

- Идеален, не реален. Доста поуплашиха статуквото - Борисов на няколко пъти беше на крачка да си ходи. Но такъв тип управление няма да е възможен занапред. Дори народът пак да припознае ГЕРБ, вероятно ще има много силен натиск това да не е Борисов с присъщия му стил, а да е някакъв по-инструментален, по-мениджърски ГЕРБ. Но не е невъзможен и вариантът кабинет "Борисов 4".

През последното десетилетие икономиката в България, която е основният фактор за всичко в политиката, плавно расте. Това прави хората малко по-консервативни, нежелаещи резки промени.

- Има доста нови играчи на терена - ще успеят ли обаче те да станат значими?

- Мая Манолова и Отровното трио могат да имат значима роля, ако влязат в следващия парламент. Манолова е на ръба, а Триото може да й помогне да прескочи 4-процентната бариера. Успехът им вероятно няма да е грамаден, а по средата, и ако ще се прави общ анти ГЕРБ фронт, който да е ляво-десен, славитрифоновистки, ще е нужно свързващо звено. И точно такива като Манолова и Триото могат да са добро свързващо звено - доказали са, че действат мрежово, държат и лявата, и дясната врата отворена. Така че те могат да са малки, но значими.

По всичко личи, че по-големи ще бъдат Демократична България, които се върнаха в мача.

Слави Трифонов е големият печеливш,

но зависи колко ще е голям. От днешна гледна точка не изглежда да е новият Борисов или новият Сакскобургготски, но по всичко личи, че няма да е Марешки и Яне Янев. Но пък знае ли човек - може накрая народът да си го поиска, да поиска нов Голям.

Големият проблем е каква ще е кампанията - дали ще имат време да разработят истинска кампания новосформиращите се играчи. Големият им шанс е в това, че споменът от протеста е още топъл и могат да ползват тази засилка.

А най-голямата енигма, големият ребус е какво и дали ще прави Румен Радев. Там има сериозен потенциал.

- Ще промени ли президентът обявената дата за избори  28 март за дата през май?

- Тук не ми се гадае. Струва ми се, че президентът направи правилното нещо. Могат да се направят много сметки  за печеливши, но по-важно за определяне на датата на изборите е какво ще каже медицинската власт.

Имам чувството, че

ако ГЕРБ спечели изборите, опозицията ще ги оспорва.

Най-неприятното в тази ситуация е, че изборите могат да направят неизвестните още повече - ако се стигне до парламент, в който е трудно да се състави мнозинство. Този парламент няма да просъществува дълго.

С които и представители на партии да си говоря, всички са стигнали до идеята, че е по-добре да оставят другите да се пържат в следващия мандат, който очакват да е кратък, и след това народът пак да раздаде картите наново в бързи нови избори.

Май ни очаква любопитен парламент, в който на никого няма да му се управлява в истинския смисъл на думата.

- Възможно ли е догодина да ходим на избори не два, а три пъти?

- Може! Все пак грешките от миналото - от времето на Орешарски, би трябвало да са научени.

- Има ли изобщо добър политически вариант за 2021 г.? 

- Има, разбира се. Добър е всеки вариант, при който няма големи обществени и икономически трусове и държавата върви напред. Добър е всеки вариант, в който оставим коронавируса зад себе си, независимо кой управлява.

Хубаво е и самият Борисов да си даде сметка, че е добре да си даде малка почивка, ако не и да отстъпи крачка назад.  Истината е, че е опасно да свикнем с един човек начело.

- Кой е урокът, който политиците трябва да научат от 2020 г.?

- Най-големите грешки на това управление дойдоха от подценяване, от самозабравяне. Като решиш, че нямаш ефективна опозиция, че си се сраснал окончателно с управлението, идват грешките.  

 

ВИЗИТКА

Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Гласуване

Гласуване

04.01.2021 | 17:47

Ще гласуват за мутрата само придворните,които той храни с народна пара. Омразата към този тип е толкова голяма,че на кукуво лято ще гласуват другите хора, които не са под неговото крило на хранилка.

Отговори
7 2
Алахулю

Алахулю

31.12.2020 | 17:39

Ще ви се, ? Да спечелите още 4 години, въпреки че еб@хте мамата на всички в тая държава

Отговори
7 9
Инцебила Нали пак се изходи върху въпроса

Инцебила Нали пак се изходи върху въпроса

31.12.2020 | 17:03

Инцебиле Инцебиле Инцебиле Нали Колкото и да крещиш еврейска мутро Еврейската комунистическа партия ГЕПИ си отива беславно в историята и Курнелия барабар със вас Стягай куфарите инцебилче че по тези земи за инцебили и де.........бели де .........били става страшно Вервай ми С крясъците си лакомията ви и безпардоното си поведение събудихте Бългаски лъв и гнева му

Отговори
6 5
Нали

Нали

31.12.2020 | 16:41

Първанеееее, мекере червено, ГЕРБ не е в упадък! ГЕРБ продължава да бъде първата политическа сила в България! Гледали сме ви сеира вече, то бива да дадеш лека грешка в прогнозите, но да дадеш повече от 10 процента е срамота дори за измислената ви агенция, платена с парите на мафията! От години всичките ви прогнози са фалшиви като 7левова банкнота!

Отговори
11 12
Инфекционист

Инфекционист

31.12.2020 | 07:49

Значи, предлагате ни избор между чумата и холерата? Добре.

Отговори
11 6
Тошко

Тошко

31.12.2020 | 14:50

Не, нищо не Ви предлагаме, защото мнозинството ще гласува за Борисов Vl !

Отговори
16 9
Ели

Ели

04.01.2021 | 17:38

ТОЧНО!!!

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?