Следвайте ни

Първан Симеонов: Патриотите стоят като надежден партньор на ГЕРБ, проблемът е да не загубят самоличност

viber icon

- Кой има повече шансове да вземе сериозна ниша от Слави Трифонов и Мая Манолова?

- Трифонов вече взе мангъровската ниша, на критиката. Наскоро мерихме ситуативни рейтинги на Мутафчийски и Мангъров - българите харесват и двамата, но повече харесват генерала. Та нишата на Трифонов не е много популярна, но той си я монополизира. Манолова се опитва да посегне към друга ниша - говори много ляво. Това е много перспективно предвид очакваното обедняване.

Големият проблем и при двамата е липсата на структури и на ясна електорална база. Трифонов разчита на младите, Манолова - на революционни ядки по места, но все повече изборите се прагматизират и се печелят от ясни партийни структури.

 

Г-н Симеонов, приблизително година преди редовните парламентарни избори, след 2-3 месеца пандемия, как изглежда политическият ни пейзаж?

- Не виждам някой от основните играчи по терена да има ясен план в момента. Премиерът Бойко Борисов не е много наясно каква точно конфигурация би желал да получи в следващия парламент. И президентът Румен Радев държи останалите в шах с въпроса дали ще скочи за втори мандат, или ще търси друга реализация. Не знам на какъв етап от създаването на партията си е Слави Трифонов, нито в каква посока ще потегли Мая Манолова. Не е ясно бъдещето на сините, както и къде ще се позиционира Цветан Цветанов.

При ДПС продължава натискът за някакво долепяне до ГЕРБ, но не ми се вярва Борисов да е много навит на това. БСП пък се занимава със себе си в момента, не е ясно кой ще е лидерът.

- След 14 победи на избори има ли ресурс ГЕРБ с Бойко Борисов начело да удържи фронта и да спечели още един вот догодина?

- Зависи колко дълбока криза ще се очертае наесен. Ако е дълбока, могат да се появяват и много радикални тежнения - тип Слави Трифонов, тип Костадин Костадинов от „Възраждане”. Ако кризата не е толкова дълбока, ще е по-леко на Борисов и той ще може да ползва и аванса, който взе покрай коронавируса.

Премиерът долу-горе успя да се справи с тази криза и ми се струва, че дори да стане тежко от социална гледна точка, Борисов може да излезе сух, защото не той е създал проблема, с който при това се справи прилично.

Социално-психологически обаче приключва прозорецът, в който обществото мислеше и за коронавируса, и за политика.

Сега хората пак ще прозрат, че политиците не си вършат работата кой знае колко добре по отношение на нещата извън вируса. 

Нормализацията ще е свързана с негативни ефекти за ГЕРБ, но те събраха известна инерция, да видим дали ще успеят да я запазят.

Ако Цветанов ще е БГ републиканец, нашите демократи вече го събориха

- Ще успее ли бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов с формацията си „Републиканци за България” да разклати или да разцепи партията?

- А ще има ли изобщо подобна формация? Потенциалът за собствен грамаден успех не е голям, но не е толкова малък потенциалът да се навреди на ГЕРБ, защото Цветанов е удивително енергичен човек. Много е любопитно, ако такава формация се създаде, дали ще отиде в пространството на някакви други по-атлантически формации.  

Но Цветанов не е голям харизматик, а и това не е най-популярната ниша в България - критичността спрямо Русия доказано не събира кой знае колко гласове. Друг е въпросът, ако Цветанов започне да излъчва модната напоследък консервативна линия.

Той имаше добри отношения в политически план с Валери Симеонов навремето, явява се понякога на общи събития с традиционната десница. Цветанов има варианти, но те са в сектори, където няма навалица от гласоподаватели, но не е за подценяване.

 

- Доколко е надежден малкият коалиционен партньор на управляващите - Патриотите, предвид новата акция на спецпрокуратурата в Екоминистерството, което е зона на влияние на ВМРО?   

- Не, този зам.-министър Красимир Живков е от друга квота. Като цяло Патриотите стоят надеждно като партньор. Големият въпрос е дали така не губят самоличност в известна степен. Огромна част от нещата, които Борисов каза - намаляването на ДДС, мерките в туризма, седмица-две по-рано ги бяха казали Патриотите. Т.е. те станаха много конструктивни, но хранителната среда на такива партии е в това доколко са радикални. Тук идва големият проблем - започвайки да звучат разумно, те губят ли част от обаянието си за избирателите. 

А иначе те са хора, на които ГЕРБ може да разчита

Но идват избори, на които трябва да имаш ясна физиономия и това ще е предизвикателство - и за ВМРО, и за НФСБ.

Любопитно е дали "Атака", която вече не е част от малката коалиция, ще успее да се прегрупира с някой друг по терена. Но няма да е изненадващо Патриотите да са част от коалиционна структура в следващ кабинет с ГЕРБ, ако избирателите им отредят място в парламента.

Слави взе мангъровската ниша на критиката, а Мая говори много ляво

- Доколко е сериозен сривът в подкрепата на основната опозиционна сила БСП по време на епидемията?

- Не съм сигурен в това. Казват го телефонни изследвания на предишен етап, но вече настъпи разомагьосване, хората не мислят вече толкова за коронавируса, а за нормалните неща. Едно е сигурно - срещу Корнелия Нинова има брутална кампания.

Очевидно тя много пречи на вечния план на ГЕРБ да сподели отговорността с други. ГЕРБ според мен нерядко са си представяли, че могат да се разберат и с БСП, но не и с БСП на Нинова. А в следващите месеци левицата  ще се занимава предимно със себе си. БСП има шансове за по-добро представяне, ако се яви на избори мобилизирана, единна, по-привлекателна за избирателя, което ми изглежда много трудно.

Нинова надцени радикализма на българското общество

Нинова наистина направи БСП жизнен политически играч, но като че ли партията удря един таван

Българите искат да чуват по-малко критики, ще им се да чуват повече позитивни новини. А БСП понякога пресолява с радикализма.

Левицата трябва да се научи да си създава или поне да изтърпява потенциални партньори, тъй като БСП много монополизира лявото.

Сигурен съм, че някои прослойки в соцпартията гледат на Мая Манолова  като на конкуренция. А може да се окаже шанс за БСП, партньор за отваряне към центъра.

БСП трябва да се научи, че вече живеем във времена, в които се създават мрежи от личности, партии. Ако го направи, ще се държи по-добре, без значение кой е лидерът.

Нинова дълго водеше политика, която изолира БСП, но показа,  че е осъзнала тази грешка - призна, че е надценила радикализма на българското общество, което вече не иска някой да го плаши, а да му дава добра перспектива.

- Възможно ли е  високият експертен рейтинг на ген. Мутафчийски да се трансформира в политически?

- Това е нероден Петко, а и не съм убеден, че подобна трансформация е възможна току-така. Едно е да си експерт на медицинска власт, при това с пагони, съвсем друго е да се окажеш нечий партиен кандидат.

Ген. Мутафчийски и щабът свършиха своята работа, но трудно ще нагази в трудния терен на политиката

Всъщност и доц. Атанас Мангъров може да поиска нещо подобно, знае ли човек. И Мутафчийски, и други фигури могат да имат реализация в политиката, но скокът е прекалено голям, гълта  се вода и не се знае дали можеш да изплуваш.

- Къде се стопиха  десните?

- В ГЕРБ се наблюдава интересен процес - падат акциите на финансовия министър Горанов, който е единият силов център в кабинета, което неминуемо качва акциите на другия силов център - Томислав Дончев, много по-прозападно и либерално настроен. Струва ми се, че Дончев е една отворена врата за десницата за някакви форми на съучастие в бъдещи управленски формати.

Жива е идеята, че ГЕРБ и десните имат път един към друг, макар да е трудно

А е и спорно дали десните ще влязат в бъдещия парламент. Но имат шанс, защото нишата, която обитават, не е голяма, но си е само тяхна.

Ако нещо сработи с Цветанов, ще е интересно. Той ги ухажва, но те донякъде го и събориха, вдигнаха алармата за "Апартаментгейт".

Ако Цветанов ще е българският републиканец, то българските демократи го събориха. Не вярвам да са останали с добри чувства, но ако Цветанов е решил да го играе така, ще го играе.

 

 

Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. Участник в научни изследвания в различни области. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Потърпевши от слуги на герб

Потърпевши от слуги на герб

02.06.2020 | 07:11

Никога не вярвайте на социологически агенции.Дори и да сключиш договор с тях ,хем ти взимат парите ,хем те лъжат ,хем всички са под контрол на герб.Само измамите, които на няколко пъти направиха в Пловдив в полза на герб са за закриване и обект на съд и прокуратура.А освен,че грубо манипулират политическия процеа Това, което вършат е крайно непрофесионално,престъпно и подло.Азатова един съвет - никога не им давайте пари за политически изследвания ,освен, ако сте от герб.Там ще ви ги изработят както вие си искате.

Отговори
2 0
Социолог,но от почтените

Социолог,но от почтените

29.05.2020 | 15:59

За такава грандиозна измама по- време на кметските избори в Пловдив,всяка една от тия 4 агенции е получила поне по милион от гербаджиите. Иначе няма да се навият сериозни агенции напълно да си сринат авторитета.Защото много добре знаеха,че вършат най-голямата измама в историята на изборите.А каназирева бе просто машата.Маша,маша,ама вместо да е в затвора,за благодарност е областен управите.Толкова за изборите по гербаджийски

Отговори
19 0
бай Георги

бай Георги

29.05.2020 | 15:38

Браво Славе, браво мойто момче.Отмъстен си.Герберугите долни неизбежно се разцепват.Толкова пъти дето те преебават на избори, сега ще си гледам кефа, как се бият помежду си.И като знам какви са мръсници,кютека ще е убав.Да водя как ще се изтепат помежду си,да освободат от лошотията си и грабежа на България, та Бог да си ме пребере от тоя свят доволен

Отговори
15 0
Батко

Батко

29.05.2020 | 15:30

Прав си, майна. Няма. Остава ни само да сме живи и здрави.

Отговори
0 0
д-р Шенчев

д-р Шенчев

29.05.2020 | 11:03

Тоя след последните избори и най-вече заради измамата с екзитпола в Пловдив, сигурно и той вече си е купил яхта и голф игрище. И бяло Ауди, като Данкиното.

Отговори
8 0
Хитър Петър

Хитър Петър

29.05.2020 | 10:53

Настрадин Ходжа и чувала с лъжите. Добър ден като ти каже тоя, огледай се да видиш ден ли е или нощ.

Отговори
7 0
Кънчев

Кънчев

29.05.2020 | 09:40

След грозната измама с Данка в Пловдив, аз, ако бях на Първан, щях да емигрирам от България от срам, а не да давам прогнози, които са неадекватни.

Отговори
9 1
Милю Милев

Милю Милев

29.05.2020 | 09:33

Кви социолози, ве, ма йна. И че п за зеле не става от тях. На по-предните избори в Пловдив Алфа рисърч показваше, че Тотев води с 12 процента, а то се оказа, че разликата няма и процент. Чисти мош еници. Да ходят да прогнозират цената на мръвката в Била и на зарзавата на Четвъртък пазара.

Отговори
11 1
мхм

мхм

29.05.2020 | 09:23

Тоя пичеустия е отвратително антипатичен мазняр, а се оказа и некадърник в прогнозите... Нищо ново!!

Отговори
11 1
полк. Ставрев

полк. Ставрев

29.05.2020 | 08:51

А, Първан Симеонов, социолози, ала-бала. Тия да вървят на пазара да прогнозират цената на чесъна и на праза. Може и на доматите и краставиците. Нищо не става от тях. Взимат огромни пари, за да манипулират хората, както беше в Пловдив в деня на изборите. Излъгаха пловдивчани, че Каназирева отива на балотаж и така направиха Зико кмет. Без тази машинация, Славчо ги беше победил. Редно е най-после да има закон срещу социологическите измами, да си носят отговорността за схемите, в които участват.

Отговори
13 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?