Следвайте ни

Първан Симеонов: Човек отвън, Ревизор(о), може да реформира затлачената система

viber icon

Очакват ли ни нови политически скандали?

Твърде вероятно. От 2016 г., когато Корнелия Нинова оглави БСП, сме така. При Михаил Миков социалистите бяха слаби, но сега вдигат глави, и е нормално да прехвърчат искри. Като имаш силен опонент като ГЕРБ и искаш да го победиш, ще се сражаваш с него открито. Така че - няма да има спокойствие до края на годината. Всъщност предизборната кампания вече започна. Играчите загряват за вота догодина.

 

Ще тушира ли рокадата в кабинета и назначението на нов министър напрежението около водната криза?

Властта е разклатена, видимо има проблем между партньорите. Все пак обаче е по-вероятно управлението да не падне преждевременно. Това казва логиката. Но, разбира се, всичко друго може да се случи, защото напоследък издънките на властта са на възлови места.

За туширане на напрежението е рано да се говори - ще стане, когато в Перник има вода. А това не зависи от рокади в кабинета. На този етап поне не виждам как ще реши толкова тежък проблем за броени дни, при положение че вода няма. Решение до дни едва ли, до месеци - може би. Така си мисля, без да съм специалист хидролог. Предполагам, че

управляващите през цялото това време ще демонстрират активност.

Емил Димитров - Ревизоро на поста екоминистър - това ли беше правилната кандидатура? Появиха се упреци за липса на експертиза в тежкия ресор, с който се нагърбва новият министър. 

Това беше възможната кандидатура. Не знам дали е най-правилната. А какво значи липса на експертиза? Понякога външен за системата човек е по-полезен. Така е в отбраната, в здравеопазването, така може да бъде и в сферата на околната среда и водите. Друг е въпросът, че навсякъде може да има успехи и провали. Не е толкова важно дали човекът е експерт конкретно в тази област. Понякога външна експертиза или политическа фигура е може би по-добрият вариант за реформиране на дадени системи. Както е известно, системите не искат сами да се реформират, налага се някой отвън да действа. Шегата настрана, трябва си ревизор. Друг е въпросът дали Ревизоро наистина ще влезе в тая роля, или просто ще доиграват мача с него.

Оказва ли се, че Патриотите спасяват мандата?

Най-вероятно. Мандатът щеше да бъде спасен и с други средства, но нямаше да е много приятно ГЕРБ да зависи от присъствието или отсъствието на депутатите на ДПС от пленарната зала. А в ГЕРБ не мислят за предсрочно прекратяване на мандата, защото това значи предсрочен кабинет на президента Румен Радев. Нито пък премиерът Бойко Борисов има голям интерес да се кара с ВМРО в този момент, защото те са едни от лоялните партньори. А и не съм много сигурен, че Борисов е готов с алтернатива на ОП за следващия мандат. Вероятно ще има кандидати да заменят патриотите като младши партньор, но поне засега нито ГЕРБ е готов с вариант за смяна, нито младшите партньори са на линия. Т.е. в общи линии никой от тях няма интерес от бързи избори. Впрочем и БСП няма голям интерес от предсрочни избори. 

 Т.е. въпреки острата риторика на опозицията вотът на недоверие на 20 януари няма да мине?

Вотът трудно би минал. Но риторика ще има - смисълът на един вот на недоверие в надприказването. От тая гледна точка вотовете са хубаво нещо, защото дават шанс да се чуят всички аргументи за и против по ключови за обществото теми.   

Ще успее ли БСП да извлече дивиденти от вота и кризите с водата и боклука?

<197> БСП прави това, които една опозиция трябва да прави. Е, малко прекалява, има и доста популизъм в думите им. Но

 популистките времена в новото българското общество не дойдоха с БСП, а с Бойко Борисов.

Така че сега премиерът няма на кого да се сърди. У нас отдавна е по-важно кое как  звучи, а не как точно стоят нещата. Те могат да стоят и малко по-иначе, но като кажеш на хората "горят се много боклуци, нямаме чист въздух и вода", се завихря перфектна политическа буря. Опозицията е за това - да дебне за такива моменти.

Доколко е разклатена малката коалиция на Обединени патриоти? ВМРО ли остава стожерът им?

Ами да, така е. Не знам дали конструкцията ще остане и за едни бъдещи избори, въпросът е дали ще останат заедно с НФСБ. Иначе с „Атака” ми се вижда трудно. А и трябва да видим какво правят другите в сектора - „Воля”, „Атака”, „Възраждане”.  Ще има прегрупирания в тоя сектор, но всички ще загубят, ако Слави Трифонов се появи на терена. Той се явява естествен конкурент на такъв тип формации.

Имат ли шанс за добро представяне нови играчи като Мая Манолова, Слави Трифонов?

Сега веднага не, и те биха предпочели представяне на избори догодина. Ако Манолова изобщо готви нещо. Иначе Слави е тръгнал да прави, то се вижда. Има нелоши изгледи. Но за всички тях ще е по-удобно изборите да са догодина, защото ще имат време да се подготвят.

Защо все пак вече бившият екоминистър Нено Димов излезе главният грешник и виновник на републиката?  Ясно е, че проблемите в сектора са трупани от години, а отговорни за тях са 7-8 институции.

Първо и най-важно - очевидна е неговата отговорност, излязоха публикации в различни медии. Това, което прокуратурата прави, е логично. Може би не чак с такъв замах, но това е работата на прокуратурата. Нека да не я коментираме, защото това не е политика, както и ВиК не е политика. Впрочем обществото ще хареса тия действия на прокуратурата и това ще бъде позитив за новия главен прокурор Иван Гешев.

Ако разсъждавам от позицията на политолог -

Нено Димов не е единственият и даже не е основният виновник.

И ще кажа защо. Предполагам, че властта е знаела генерално за тия проблеми, няколко министри са знаели, според мен и Борисов е знаел. Когато е възникнал въпросът дали да спрем водата на едно предприятие и съответно някакви хора да скочат на протест, че си губят работата, или да въведем воден режим в града, нали не мислите, че Нено Димов сам е взел тези решения?! Според мен цялата власт тук си е мислела едно-единствено нещо: Хайде да отложим за след изборите! С две думи според политическия анализ Нено Димов е спасил малко от имиджа на властта предизборно. Това обаче не значи, че тази власт ползва Нено Димов като бушон, защото няма да е коректно. Ако въобще в политиката е останала някаква коректност.

Да очакваме ли още оставки и арести?

Би трябвало да има - на фона на това, което казвам. Още повече че ако има нещо вярно в мълвата, че цялата работа е не просто заради потресаващите загуби на вода по една неремонтирана мрежа, а и заради някакъв интересен ремонт на една язовирна стена, ще се окаже, че не толкова ресорът „Околна среда и води”, колкото любимите на тази власт строителни ресори носят отговорност. По пак казвам - това са догадки на политолог.

Какво според Вас е решението на тази криза? 

Дано не се случи криза и в други градове. Дано не е вярно това, което се чува, че има проблеми повсеместно с ВЕЦ-ове и с корита на реки. Ако това е вярно, ситуацията е наистина тежка на фона на засушаването. А като гледам, то продължава. Няма сняг. Така че изходът от кризата е да завали.

Затова казвам, че

ГЕРБ прави непредизвикани грешки.

В последната година Борисов отбелязва точки във всички полета - победи на два избора, елиминира Цветан Цветанов, стопли отношенията с американците. И накрая се дъниш на най-лесното - просто е трябвало да наблюдаваш нивото на един язовир. Трябва да кажем, че това управление малко се износва. Като не реформираш нещо, като отлагаш - ето резултата. Управляващите малко доиграват мача и не съм много сигурен, че са наясно какво следва.

В крайна сметка промени май няма да има, поне до парламентарни избори 2021?

Да, така казва логиката. А дотогава управляващите ще се пробват малко глуха защита. Според мен Бойко Борисов си представяше 2020 г. по съвсем друг начин - като поредица от „Балкански поток”, опити за рестарт на АЕЦ „Белене”. Едва ли си е представял като пернишкото поточе на мястото на язовир „Студена”. Премиерът си представяше, че през 2020 г., след като е победил навсякъде, където може да победи, ще прави нещо, свързано с мястото си в учебниците по история, ще се мъчи да оставя нещо значимо след себе си. А сега ще трябва да пълнят спешно язовирите.

 

Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?