Следвайте ни

Професор Славчо Томов: Ваксиниране при бременни? По-добре, ако има рискови фактори

viber icon

Проф. д-р Славчо Томов, д.м.н. е едно от светилата на гинекологията в България. Дипломирал се във Висш ​медицински институт​Плевен с отличие; с две специалности - акушерство и гинекология и онкология. Ректор на същия от февруари 2013 г.  Учредител и член на Управителния съвет на Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия (БАМИГХ). 

Проф. Томов е член на редица международни асоциации, носител на множество престижни награди, сред които грамота и почетен знак по случай Деня на българския лекар за принос в областта на медицината; грамота и почетен знак за принос в развитието на УМБАЛ „Георги Странски”-Плевен и званието „Почетен гражданин на Плевен.

 

Опасности от COVID-19 идват през третия триместър на бременността, тогава имунитетът се променя

Случаите на предаване към плода клонят към нула

Кривите на заболяемост и смъртност от вируса повтарят удивително точно тези на испанския грип

 

- Професор Томов, бяхте избран в Експертния съвет по COVID-19 и бременностите, който беше създаден от Министерски съвет. Какво установихте досега, какви са рисковете при бременни, при раждания?

- Функциите на създадения Eкспертно-консултативен съвет към МЗ са свързани пряко с това да се отдели специално внимание на особена група потенциални пациенти с COVID-19 - бременни, родилки и новородени. Последните данни в България сочат, че честотата на инфекция с коронавирус сред бременните не е по-висока от средната за страната. Но! При част от бременните, особено в трети триместър, рискът от усложнено протичане на коронавируса е малко по-голям. Дължи се на факта, че

в този период има промени в имунния статус на тези жени, които предразполагат към това.

От друга страна, жените в третия триместър имат някои специфични, придружаващи бременността заболявания, като високо кръвно налягане, гестационен диабет, затлъстяване и наднормено тегло. Те са предпоставка за усложнения, а понякога и за фатален изход при бременност и раждане.

- Какво е становището Ви за ваксините при бременни или току-що родили жени?

- Задавате ми много сложен въпрос, тъй като не са правени клинични изследвания за съществуващите ваксини при бременни жени и родилки. Тази таргетна група е изключена от клинични проучвания за сигурност ясно защо. Има обаче експерименти върху животни от страната на „Пфайзер“ и „Модерна“ -по-точно върху бременни плъхове. Те са показали, че ваксините нямат странични ефекти върху бременни плъхове, които са по-различни от тези върху останалите. Същото важи и за новородените им.

Да пренесем тези данни директно върху хората, не е чак толкова добре

Но всички проучвания минават през този етап. В развитите страни към момента регулаторните органи имат следното становище: тъй като в трети триместър при една бременност има риск от тежки усложнения при COVID-19, не се забранява приложението на ваксини по време на бременност и в ранния следродилен период. Но всеки пациент трябва да вземе индивидуално решение. И то да бъде базирано върху рисковете, които този пациент би поел, ако се зарази с COVID-19 и има придружаващи рискови фактори. Или пък, ако жената живее в среда, която предразполага към по-лесно заразяване.

Така че е забранено ваксинирането, но е по виждане на пациентката.

- Вашето лично мнение?

- Всеки случай преценявам индивидуално. Ние трябва да сложим на кантара съотношението полза-риск. При бременни рискът от приложение на ваксина не се различава от този при останалите. Ако рискът от усложнения е многократно по-голям - да, трябва да се ваксинира.

В началото на април излезе голямо проучване, което обхваща над 360 бременни жени и над 300 новородени от тези бременни.

- Какво показа то?

- Показва, че рискът за т.нар. вертикално предаване към плода клони към нула. При по-малката част от бременните може да се стигне до неблагополучия в ранните срокове. Голямата част от усложненията обаче са в трети триместър. И едва 6 процента от тези жени са имали тежко протичане на болестта, включително пневмония. При много малък дял се е стигало до фатален край.

- Това ли са причините за смъртта на две или три родилки у нас, сещам се за случаи в Бургас, Сливен?

- Да, това са тежки форми на дихателна недостатъчност.

- Как се лекуват от COVID-10  заразените родилки и бременни, има ли лекарства, които не се предписват по обясними причини?

- Липсва значима разлика в терапевтичния подход. Особено при тежките форми нямаме голям избор. Трябва да приложим всички доказани до момента методи и лекарства, които да запазят здравето и живота на пациентката. Експертната група одобри протокол, който беше изпратен до всички РЗИ-та и съответно болници.

- Тоест да успокоим бременните с COVID - нищо по-различно от другите?

- Да, но все пак в последния триместър при заразяване и съпътстващи фактори тежестта на заболяването може и да е по-сериозна.

- Уплаши ли се българката да забременява в пандемията?

- Срещам се с две категории. Едната група са жени, които наистина са малко стресирани и предпочитат да изчакат опитите за забременяване. Но има и такива, които казват - мен не ме интересува има ли коронавирус, искам сега да забременея и работя по въпроса. Няма как да им кажем: недейте. Ситуацията е извънредна, но животът продължава.

- Много се изписа за противозачатъчните, особено в Германия, които повишават риска от тромбози след ваксиниране с „АстраЗенека“, има ли подобни тенденции и у нас?

- Като цяло трябва да се каже за противозачатъчните, че още преди пандемията те са основното средство за контрацепция в цял свят. Да, нискодозираните са с изключително намалени рискове от странични ефекти, включително и за тромбогенен риск. Но трябва да се знае, че контрацептивите повишават риска от тромбози.

Ако се съчетаят с други предразполагащи фактори за това, трябва да ни светне лампичка

Да разпитваме нашите пациенти, когато приемат противозачатъчни, и да бъдем по-прецизни при предписването на допълнителни медикаменти, включително и дискутираните към момента ваксини срещу COVID. Няма да коментирам производители.

- Като ректор на МУ и лекар какво научихте за този вирус след над година и месец от появата му у нас?

- Ако се върнете назад във времето, първите случаи в България бяха точно в Плевен и Габрово.

- Няма как да се забрави при тази дата - 8 март?

- Точно. Няма да забравя този ден, спешно направихме събиране в кабинета на ректора. Организирахме импровизиран регионален щаб, който подпомогна и Областния. Трябваше да се вземат бързи решения.

Тогава не знаехме почти нищо и страховете бяха много повече. С времето постепенно опознахме различните изяви на болестта, стигнахме до по-адекватните терапевтични подходи. Понякога променяхме всичко в движение. Година по-късно сме подготвени, не сме уплашени, въпреки нелеката ситуация с третата вълна. Здравните специалисти на България, които лекуват COVID-19, са изключително адекватни. Смело го твърдя,  пък кой каквото иска да говори.

Гледам нещата отвътре. Не съм на най-предния фронт, защото там са онези, които се обличат със специалните екипи и дават денонощно всичко от себе си да спасяват нашите приятели и роднини.

- На какво отдавате факта, че заразата видимо намалява, но не и смъртността? Нужни са 3-4 седмици или се дължи на мутациите?

- Основната причина е, че пикът на тежките случаи е отсрочен, върви с известно закъснение. Болестта има своя ход. След пика на заболяемост сега може би е платото на тежките случаи и съответно на смъртността. Но тенденцията за намаляване ще се запази, дай боже!

- Последно, кога ще свърши всичко това?

- Този, който ви отговори на въпроса, заслужава поне номинация за Нобелова награда. Но аз си направих труда да анализирам и намерих данни за испанския грип преди 100 години.

Кривите на заболяемост и смъртност учудващо съвпадат 

с кривите на първата, втората и третата вълна при COVID-19. Това страшно ме изненада. Открих тази зависимост точно преди третата вълна и тя се случи.

Дали ще има четвърта - не мога да кажа. Но при испанския грип има едно затихване и възстановяване на обществото през следващите 10 години.

- Дали ще стане същото и с COVID-19... Някои анализатори твърдят, че до края на 2021 година вирусът ще бъде поставен под контрол. Други предвиждат по-малки вълни през 2022 г., особено през есенно-зимния период.

- До голяма степен ще зависи от два фактора. Първият е ваксинационната програма, и то в целия свят. На второ място са възможностите на вируса да мутира. Тези фактори ще предопределят края на пандемията от COVID-19. 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?