Следвайте ни

Професор Генчо Начев пред "Марица": Пандемията ще свърши до октомври

viber icon

Българинът първо коли прасето, после се грижи за сърцето

Може да не сме болни от COVID-19, но да заразим другите. Затова мерките трябва да се спазват

 

Добър ден, господин професоре, първо, надявам се, ви заварвам в добро здраве?

- Благодаря, добре съм. 

- Вие се сблъскахте челно с COVID-19, изкарахте го тежко, разказът ви от първо лице?

- Наистина беше доста тежко. Изкарах го за около 10 дни. Започна само с една кашлица. Нито температура, нито друг симптом. Накрая бях 13 килограма отдолу само от мускулна маса.

- Нямате поражения, за каквито се говори често?

- Не, добре съм. И тогава казвах, че съм добре, нищо че изкарах тежък коронавирус. Иначе враговете ми се радват, а аз искам да завиждат (смее се).

- Имате ли увеличен брой пациенти със сърдечни проблеми след изкаран ​ковид? 

- Има, но не мога да кажа точни числа, тъй като никой не води подобна статистика. На третия месец след болестта идват с нарушения на ритъма или промени в кардиограмата, които могат да имитират исхемична болест на сърцето. Но в по-голямата част тези проблеми отшумяват на шестия месец. Това е моето наблюдение, без да правя официално проучване със статистически достоверни резултати.

- Имитират исхемична болест, казвате, това е опасно, да не се объркат хората?

- Затова трябва да се направи изследване, тази имитация да бъде отхвърлена. Иначе може да се окаже лошият вариант - тази имитация хич не е била имитация.

- Поуплашени ли идват в кабинета ви?

- Това е индивидуално. Има уплашени, има и такива, на които не им пука въобще. Но тези, които са го изкарали, знаят, че не е шега работа. Пак казвам, има хора, които го карат накрак, разбират само от ПСР-а, че са заразени. Зависи и от интелектуалното ниво на човека. Гледате ги тези сбирки в момента, направо пир по време на чума. Има много хора, които не приемат реално нещата, а с това вредят, един път, на себе си, втори път - на околните.

- Като че ли това не успяваме да разберем една година ​- дори да сме здрави и прави, може да заразим майката, бабата, лелята...

- Разбира се, може да не сме болни, но да заразим другите. Затова трябва да спазваме всичките тези мерки - маски, дезинфектанти, лична хигиена.

- Вие сте опитен професионалист не само като кардиолог, но и като ръководител. Като че ли е в патова ситуацията държавата - от една страна, болничните легла се изчерпват, а от друга, се изчерпва търпението на хората и силите на доста бизнеси?

- Непрекъснато се търси този баланс, но не трябва да се люшкаме от една посока в друга. Аз не мисля, че е точно така. Здравната система издържа на всичко това. Както виждате, при нужда се увеличават леглата и ковид отделенията. При спад те минават отново за лечение по специалности, както са били преди това. Не вярвам, че могат да се изчерпат леглата, защото има доста незает ресурс. Притеснително е обаче увеличената заболеваемост на 100 000 население. Това е сериозно. Просто трябва да се спазват мерките.

За мен е правилно решението да се действа по места в зависимост от бройките заболели. Не трябва да се налагат мерки за цялата държава, защото със сигурност ще страдат и хора, и бизнеси, без да има нужда. Но на първо място трябва хората да разберат своята лична отговорност. Здравето е най-важно.

Ние не можем да оставим и икономиката, после да се чудим как да не умрем от глад. Хиперболично казано. Нашата икономика се държи стабилно, показва макар и минимален ръст, не трябва да я оставим да рухне. Това е валидно за цял свят. Чета икономисти, очакват една криза, която да продължи 10 години.

- Значи одобрявате мерките?

- Одобрявам ги, даже ако аз трябваше да ги определям, щяха да са една идея по-строги.

- Какво трябваше още да се направи?

- Вижте другите държави, имат вечерен част, но хората не протестират. Разбират, че така трябва да бъде.

- Но пък доцент Кунчев каза точно на брифинга, че и това не води до успехи, като цитира Сърбия и Гърция.

- Сърбия да не я гледаме, а държави като Германия и Франция. Не забравяйте, че и Франция караше пациенти в Германия, Белгия също. Това са държавите със стабилен стандарт, с харесвана здравна система и медицински услуги. И видяха зор. При нас нямаше чак такъв! Като изключим логистиката на малоумници, които разкарваха пациенти от една болница в друга. Тези неща изчезнаха. Всички разбраха, че няма шега с тази работа. Преодоляно е, поне за мен.

- Как върви ваксинацията според вас, за мнозина не са добри темповете?

- Всичко, което идва като ваксини, се прилага. Няма прахосано. Гледам в нашата болница, но не само. Новият регистър също ще помогне много. Ето, днес имахме ваксини, които да приложим. Влизаме в регистъра с електронен подпис - на директора, разбира се. Виждаме записаните и звъним по телефона. Това е доста добро начинание. Лошо е, че няма достатъчно ваксини. Но това не е проблем само на България, а идва от фирмите производители. Чета, че вече има одобрение за Европа и за ваксината на „Джонсън и Джонсън“. Тя е еднократна, отзивите от Америка за нея са добри. Не зная как ще протекат нещата със „Спутник“ и китайската ваксина.

- Мнозина поискаха веднага внос на руската ваксина...

- То не зависи от нас, много сме малки да го решаваме. Има европейски власти. Вярно, всяка държава е в право да използва лекарства, които прецени. Но след като няма одобрение, съществува риск. Трябва управляващите да преценят дали този риск е по-голям от риска да не се ваксинират хора. Или обратното. Аз не мога да направя преценката.

- Унгария, Словакия поръчаха.

- Националната комисия има право да одобри ваксина, но на нейна отговорност. Не е прецедент. А и Орбан си е чепат човек.

- Имате наблюдение, наистина ли се повишава желанието на българина да се ваксинира?

- Определено! В началото имаше негативизъм, недоверие. Сега не е така. Увеличава се броят на записалите се. Факт е, бройката ваксини не стига за желаещите. Но дано наистина започне ритмичност на доставките, както се обещава. Има и търговска война според мнозина, ето, успяха да очернят ваксината на „АстраЗенека“, без да претендирам дали е повече или по-малко добра от другите. Естествено, че ще има търговска война, тук играят много пари. Който си мисли обратното, той е наивник. В момента работим при нас с „АстраЗенека“, защото това ни дават от РЗИ. Не мога да кажа „тя е с 30 или 50 процента по-лоша или по-добра“. Тези оценки се правят на базата на резултати, които обхващат изследването на 100 000 души в продължение на цяла година. И тогава се сравняват. Никой още няма такава информация. Специално при нас не е имало усложнения при „АстраЗенека“, а и при другите.

- Доколко пречи ковид на вашата работа като кардиолог?

- Доста. При нас има намаление от 30 процента на пациентите. Това е много. От друга страна, спряхме хубавата практика веднъж в месеца да изпращаме мобилни екипи за безплатни профилактични прегледи в страната. На всякакви места, където липсва достатъчно специализирана помощ. Хората бяха много щастливи, кметовете също, защото осигуряваха само помещение. Ние носехме апаратура, идваха не само кардиолози, но и съдови хирурзи, лабораторни лекари, всички необходими. Така отсявахме пациенти, които вече се нуждаят от високопрофилирано изследване. Да не говорим, че сме пращали кола, като се съберат 4-5 души, защото наистина са бедни хората, да не плащат билети и хотели по София. Ала го спряхме още като се чу за ковида миналия февруари.

- Банален въпрос, но кога мислите, че ще свърши тази пандемия?

- Септември-октомври. Ваксинацията, преболедуването на голяма част от населението ще дадат щит.

- Макар че има повторни заразявания, втора и трета мутация...

- Има ги, но не се кара толкова тежко.

- Да минем към „вашата“ тема - има ли вече култура българинът как да пази сърцето си?

- Все още не. Докато му казваш, че е за операция, а той отвръща - „нека заколя прасето и след това“. Или да омъжи дъщерята. Но пак е индивидуално. Има хора със здравна култура, следят хранене, движение, евентуални придружаващи заболявания. Други си казват „точно мен няма да ме хване“ или „колкото Господ е дал, толкова“.

- Препоръките ви за здраво сърце?  

- Поддържане на тегло, двигателна активност, хранене. Това са свързани неща. И контрол на заболявания, ако има такива ​- високо кръвно, диабет, висок холестерин. При нужда да се пазят диети. И най-важното - при симптом да се отиде на лекар. По-добре да се окаже, че му няма нищо на човека, отколкото да се неглижира. После става и по-трудно за лечение, и по-скъпо, и мъките за човека са по-големи.

- В момента оперирате ли от сърце болни от коронавирус?

- Естествено. Имаме си защитни облекла, след това изолираме тези пациенти в интензивното на ковид отделението. Отделена е операционна специално за заразени пациенти, естествено.

- При тях е по-рисково вероятно всяко хирургическо действие на сърдечносъдовата система?

- Няма как да го оставиш, докато оздравее от ковид. Ако има дисекация, какъвто пациент с ковид приехме наскоро. 50 процента от случаите с дисекация умират през първите 48 часа, ако не бъдат оперирани. Прилагат се всички лекарства и за ковид, това е. Дори и да е малко по-рисково, другият риск е несравним.

 

ВИЗИТКА

Професор Генчо Начев е синоним на кардиохирургията и не се нуждае от допълнително представяне. Все пак! Роден през 1951 година в Казанлък, завършва медицина с отличие. Притежава специалностите "Обща хирургия" и "Кардиохирургия". Специализирал е в Кралски колеж по хирургия - Лондон, Англия, Немски сърдечен център (DHZ) - Берлин, Германия, Медицински колеж Baylor ​- Хюстън, САЩ, Сърдечен институт - Минеаполис, САЩ.

Сега е изпълнителен директор на СБАЛССЗ “Св. Екатерина” ЕАД, национален консултант по кардиохирургия, ръководител Катедра по сърдечносъдова хирургия към Медицински университет ​- София, председател на Общото събрание на Медицински ​университет - София, председател на „Българско дружество по кардиохирургия“.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

^^^

^^^

13.03.2021 | 16:23

Изкараха всички политкомисари да ни рекламират пЛандемията.

Отговори
7 1
С  .............В

С .............В

13.03.2021 | 12:31

С точка В Това съкратено на чифутска свиня ли е Аз не оспорвам професионалните качества на лекаря Начев Даже от кръга ми познати медици в това число и от семейството ми съм слушал прекрасни отзиви за работата му като Кардиохирург Тук говорим за Морал Тук говорим за Хигиена Едно е да бараш Човешко сърце което е видимо Съвсем друго е да плещиш небивалици за нещо витаещо във въздуха Затуй и задавам въпроса кой от мерките който той ни препоръчва да спазваме той самия не е спазил та се е разболял ТОЧНО от КОРОНА

Отговори
4 2
Едно  време

Едно време

13.03.2021 | 11:55

Се възмущавахме че Владко на бай Тошо е станал професор. Ами сега всички гледаме като коза в афиш и чакаме подобни професори на Владко да ни пълнят ушите ама не с ушна кал. Тцтц какво време дойде заец вълк да оправя и он да си трае.

Отговори
4 1
ооо за пари е и власт...

ооо за пари е и власт...

13.03.2021 | 11:36

колко лесно мажеш да видиш зависими хора.... ето ти мнението на този..... как и на кого да вярваш той бойко мисли че като влиза в джамии и храмове всичко му е простено ....не не е така той е горе той гледа той ще накаже и тези продажници които ти блъскаха раболепно камбани в село шипка.... а този смятах че когато си положил хипократова клетва тя е по силна и от клетва към родители и родина ..... продаден народ....срамен....лаком...без достойнство... оказа се че за пари и власт мяра няма може и да ти го бодне боцко важното е да излезеш да се излагаш и какво от това нали нямаш сестра... колко гнусни неща сътвориха една кошница професори които не са обаче достойни хора... станахте платени клакьори ...станахте магистрални па.чаври... предлагам задължително за всички борещи се и доказващи професорски титли да има ....познание на магистралното строителство и следване тъпо на простак....стъпка по стъпка..... честито медици професори нова специалност....

Отговори
6 1
Колко лесно се пада от високо

Колко лесно се пада от високо

13.03.2021 | 10:32

Докторе Малко по високо мнение имах за вас И онази приказка българска Никога не късно да станеш за резил сега с пълна сила важи за вас Публично известно е че сте един от най богатите медици в България Халал да ви са парите ако и един човешки живот сте спасили Но темата е друга Парите който имате би трябвало да ви направят духом поне свободен а не да се подлагате за тридесет сребърника пред чифутска медия и да бръщолевите глупости Вие Лекаря да призовавате хората да носели маски дистанция хигиена Кое от трите призива ваши вие като лекар ерудит Национален косултант не сте спазили та сте се разболели ама точно от Ковид В този случай аз се съмнявам във вашата хигиена Явно не си миете ръцете Явно вие ходите без маска А от този буламач който сте изтърсили угодно на чифутската медия говори и за душевната ви нечистоплътност Хигиена Тя хигиената не е само да си измиеш ръцете със сапун Тя има и едни други Космически измерения Даже не Космически Направо Божий А аз като Българин и православен християнин пак ще си заколя прасето за да ми е добре на сърцето И да се пука от яд чифута мръсен че аз продължавам и предавам на младите оставените от дедиде ни традиций Който не включват ваксинаций дистанций и прочие дивотий

Отговори
5 8
С.В.

С.В.

13.03.2021 | 11:09

Вие сте пълен нещастник и неграмотен селендур. Такива плюят всичко свястно което се постига но като се разболеят първи търчат при ",лошите доктори". И кой си ти нещастник за да плюеш хора на които и обувките не заслужава да лъскаш.Работила съм с професора и мога да ти кажа че не е от хората които премълчават за да угодят на някой. Дали си помогнал в живота ни поне на 1човек или смисъл на живота ти е да се тъпчеш със свинско и да унищожаваш животни. Нещастник и измет,това си.

Отговори
2 6
В.С.

В.С.

13.03.2021 | 12:23

Моме, когато наричаш някого неграмотен не е лошо първо да погледнеш себе си и това, което си написала, защото то никак, ама АБСОЛЮТНО НИКАК не е грамотно! Това, че знаеш азбуката, изобщо не те прави грамотна.

Отговори
3 1
Всичко  хубаво

Всичко хубаво

13.03.2021 | 09:40

Ама вие проф. Начев българин ли сте? Ако да значи и вие първо сте заклали прасето и тогава се погрижихте за сърцето.

Отговори
6 7
полза

полза

13.03.2021 | 09:02

"Новият регистър също ще помогне много." - Едва ли, г-н професор. Записах се в самото начало. Избрах ваксина. Получих потвърждение. Получих и СМС-напомняне. Дойде датата. Отидох в избрания ваксинационен кабинет. И.... о, изненада! Не само че, нямаше от избраната ваксина - нямаше никакви ваксини! А лекарката нямаше никаква информация от Електронния регистър - нито брой хора, нито вид ваксини! Типично, за нашия модел за управление на пандемията....

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?