4020

Проф. Владимир Чуков: Ракетите на Иран могат да стигнат и до България

Байдън спря отмъщението на Израел, за да не губи гласове, казва анализаторът арабист 

 

- Може ли конфликтът между Иран и Израел да прерасне в  нова регионална война?        

- Понe  в обозримо бъдеще Близкият изток няма да намери онази формула на стабилност, на политическа хармония. По-скоро ще имаме ситуация на примирие, уталожване на страстите. А да не се стреля, да не се леят реки от кръв, да няма постоянна ескалация на напрежението между сериозни групи от държави  - това  за регион като Близкия изток е постижение.   В момента се вижда, че Саудитска Арабия също е смекчила позициите по отношение на установяването на дипломатически отношения с Израел и вече не поставя категорично въпроса преди това да бъде  създадена  палестинска държава.  Рияд е склонен  за политическо съгласие за хоризонт за създаване на държава Палестина. Т.е. има леко дръпване назад след иранската атака по Израел. Това не е  в полза на Иран, води към изолацията на Техеран и в някаква степен предопределя как оттук насетне ще се развият нещата.  

 

- Проф. Чуков, демонстрация на сила, тест, провокация - как може да бъде определен ударът на Иран по Израел, който не нанесе почти никакви щети?  

- Да, така се получи. Имаше официален постинг на иранското представителство в ООН, че съгласно член 45 от устава на международната организация Техеран има право на самоотбрана след израелското нападение на иранското консулство в Дамаск. Всъщност две седмици делят нападението на Израел над консулството и иранския отговор. Според аргументите на Израел мишената на тяхната атака не е било консулството, а  щаб на Революционната гвардия, тъй като убитите не са дипломати, а генерали, които нямат имунитет съгласно Виенската конвенция.  

Много важни в случая са техническите параметри на иранската атака, които станаха известни. Тези данни са база за сериозен анализ от страна на Израел, която обяви 99 процента успеваемост в унищожаване на иранските ракети. В свалянето им обаче се включи сериозна международна коалиция -  САЩ, Великобритания, Франция, дори Йордания.

Според анализатори успеваемостта на свалените апарати е 90% и 9 ракети са стигнали до целта си. Иран са показали, че имат балистични ракети, които са неотразими за израелските радарите, твърдят в Египет. Тези ракети всъщност са ударили две бази - тази, от която са излетели самолетите Ф-35, нанесли удара по консулството в Дамаск на 1 април, както и авиобазата "Рамон" в пустинята Негев. Идеята на атаката е Иран да покаже с какво оръжие разполага - на Израел, на собствените си граждани, както и на прокситата си Хизбула, иракските групировки, хутите в Йемен.  

-  Сега целият свят се пита какъв ще е отговорът на  Тел Авив? 

-  В момента по-скоро Тел Авив се опитва да намери най-убедителната реакция по отношение на вътрешното обществено мнение, както и това на съюзниците на страната. Коалицията, която застана зад Израел, беше наистина достатъчно внушителна. И това всъщност е големият плюс за премиера Бенямин Нетаняху, който беше изпаднал в изолация. Сега е точно обратното. Моето вътрешно усещане е, че Тел Авив ще търси отговор по логика, подобна на тая, по която иранците конструираха нападението си. Целта ще е да се внуши, че Израел има превъзходство във военновъздушната сфера.  Най-вероятни мишени на израелски удар ще са фабрики, където се произвеждат дроновете, балистичните и крилатите ракети. Всичко в момента обаче е в сферата на предположенията.   

Има и втора теза - че най-вероятно ще се търсят икономически санкции срещу Иран, както и разширяване на политическите санкции. При дебата в Съвета за сигурност на ООН бяха обсъдени подобни предложения. Едно от тях е ЕС да обяви корпуса на иранската Революционна гвардия за терористична организация, както и да бъдат разширени икономическите санкции по отношение на трети страни, търгуващи с Иран.

Става въпрос и за Китай, който е основният купувач на ирански нефт. До този момент имаше по-скоро толерантно отношение от страна на САЩ към тези стопански субекти заради кризата между Щатите и Саудитска Арабия, която се стремеше да намали производството и да поддържа по-високи цени на нефта. По тази причина във Вашингтон си затваряха очите за сделките между Техеран и Пекин, с оглед на това на борсата да има повече нефт, включително ирански. Сега се предполага, че може би това ще се промени. 

В момента дори в американския Конгрес се дебатират точно какви да бъдат и как да бъдат насочени санкциите срещу Иран. Това ще е втората писта, по която ще бъде атакуван Иран, много по-ефективна, отколкото директният удар, който вероятно ще бъде извършен, но в по-далечно време. Според Бени Ганц, представител на опозицията в израелския кабинет, ще има удар, когато обстоятелствата са най-подходящи. Докато твърдолинейните министри на Нетаняху настояват за незабавен и директен удар по Иран. Не вярвам това да стане,  тъй като видяхме международна коалиция, която помогна на Израел, в това число САЩ.

Байдън спря отмъщението на Израел, за да не губи гласове 

Позицията на президента Джо Байдън  беше много ясна - той посъветва Нетаняху да помисли много внимателно, преди да отговори. Байдън е против всякаква ескалация на напрежението, против всякаква война. Т.е. идеята е да бъде минимизирано напрежението в региона, което и без това съществува  вследствие на войната в Газа. 

Впрочем един от ефектите след атаката на Иран е това, че Нетаняху е отложил операцията в Рафа, което беше сърцевина на събитията до този момент. Ако досега Хамас беше основният  обект на нападение за Израел, сега вече е Иран.

- Колко силни карти всъщност държи Иран? 

- След като девет ирански ракети са успели да преминат през прочутата  израелска ПВО система, това показва, че  т.нар. "Железен купол" не е непробиваем.

Анализ на падналите ирански ракети показва, че те имат по-голям капацитет от досегашните предположения. Някои от тях дори могат да носят ядрени бойни глави, а други остават невидими за радарите. Това е намек от страна на Иран, че разполага с много сериозни военни възможности. Счита се, че балистичните ракети земя-земя  могат да имат обсег не  2500, а 5000 километра. Т.е. с подобни ракети Иран може да порази не само цели в Близкия изток, а и в Европа, в това число и в България. 

Идеята на атаката е Иран да покаже с какво оръжие разполага

 

Не мисля, че Иран ще прибегне към затваряне на ключовия Ормузки проток и да блокира големи петролни доставки, тъй като подобни действия биха предизвикали  силна международна реакция. 

А и оттам минават кораби, които нямат нищо общо с Израел, и това може да доведе до силна реакция на САЩ и западните съюзници. 

- Има ли печеливш в този сложен пъзел? 

- Преди атаката бях казал, че големият печеливш в ситуацията е Бенямин Нетаняху, който  излезе от изолацията. Всички последващи данни потвърждават тази моя теза. Нещо повече. Уталожването идва и от приближаващите американски президентски избори. Джо Байдън вече започна да излиза пред Доналд Тръмп в социологическите изследвания. Президентът на САЩ е наясно, че  колкото е по-голяма войната, толкова повече ще ерозира електоратът му.

В САЩ има 3-4 процента араби, мюсюлмани, които са колебаещи се. На първичните избори в щата Мичиган Байдън загуби 100 000 гласа на араби, които не гласуваха за него. В Уисконсин се получи същото. В сегашната ситуация САЩ подкрепи Израел, който този път е жертва. И хората имат симпатия към Белия дом и поведението му - за разлика от случващото се в Газа, при което Израел е по-скоро нападател. Сега Байдън има шанс да си върне подкрепата на тези толкова важни 3 процента избиратели мюсюлмани. Както и на младежите, които традиционно би следвало да са част от електората на демократите, но напоследък по-скоро подкрепят републиканеца Тръмп. 

 

Най-вероятно ще се търсят икономически санкции срещу Иран  

Важни електорално са и левичарските формации, традиционно подкрепящи демократите, както и жените. Всички тези избиратели в случай на война стават силно критични, особено по отношение на централната власт. Но когато няма ескалация на напрежение, всички те отиват под крилото на своята традиционна партия - демократите. 

Точно затова Байдън е силно заинтересован да има деескалация на напрежението, както и установяване на дипломатически отношения между Рияд и Тел Авив. Това ще е много сериозен бонус в предизборната му кампания. 


- Т.е. геополитиката не предполага нов военен конфликт в региона? 

- Не. А и самите иранци нямат интерес от това да подклаждат напрежението, защото изпадат в по-голяма изолация, дори от мюсюлмански страни. Йордания също се включи в свалянето на иранските дронове. Твърди се, че Саудитска Арабия също е по-скоро на страната на Израел. През 2019 г. иранците пратиха няколко дрона, атакувайки инсталации на държавно предприятие за добив на петрол Арамко в Саудитска Арабия. Саудитците бяха и  най-голямата жертва от дроновете на хутите и няма как да симпатизират на Иран, макар че възстановиха дипломатическите си отношения с Техеран. Но в тая ситуация симпатиите на Рияд са на страната на Израел. Дори се говори, че след иранската атака Израел смята да положи усилия за създаване на много силна регионална антииранска коалиция.    


- Появиха се информации, че британски военни самолети, базирани в Румъния, са участвали в защитата на Израел при иранската атака. Колко голям е рискът за България, при положение че не сме толкова далече от района на конфликта?

- Така е. Основната част от британските самолети, участвали в свалянето на иранските дронове, са излитали от базата в Кипър. Имало е такива, дошли от базата в Румъния, както и директно от Великобритания.

 В България ситуацията трябва да бъде много внимателно преценена. Иран има балистични ракети, които могат да достигнат и нашите граници. Добре е, че за разлика от Западна Европа, страната ни няма огромните маси хора от Близкия изток - законно или незаконно пребиваващи, както и бежанци, които виждаме в Германия, Франция, Великобритания. Това  в момента ни изключва до голяма степен от рисковете, които са налице в Западна Европа. 

Но ние сме част от системата на НАТО и се включваме в изпълнението на всички решения на Алианса. Така че няма стопроцентови гаранции за нашата сигурност - като част от един блок ние трябва  да поемем задължения си.   

ВИЗИТКА

Проф. Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма. Завършил е Дамаския университет, Сирия. Създава информационно-аналитичния сайт по проблемите на Близкия и Средния изток Orient.bg. Член на European Association for Middle East Studies. Автор на книги, сред които “Ислямският фундаментализъм”, “Ал Кайда с перо и сабя”, “ДАЕШ - (Не)ислямска държава”.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 10 оценки
3.7/5 от 10 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
Как

Как

17.04.2024 | 00:44

Иран след 5 години може да стреля по цяла Европа. Сега е момента да бъде унищожен.

Отговори
8 4
Сергей Бесскурин

Сергей Бесскурин

16.04.2024 | 17:01

Болен човек е иZрожденецът... Хем е голям "християнин" хем симпатизира на талибани и джихадисти

Отговори
10 4
Персиец

Персиец

16.04.2024 | 09:57

Ако Иран иска да унищожи Израел,то ще го направи. При пълномащабна война персите са с предимство,повече дронове,ракети ,танкове,артилерия и жива сила. Когато ресурсите на Моше се изчерпят,при атака с дронове ,тогава ще си търсят друга Обетована земя......

Отговори
11 11
Серсем си ти Персиецо

Серсем си ти Персиецо

16.04.2024 | 23:08

май забравяш как иракчаните ги размаха през 80 те и 90 те.Садам дето беше 15 пъти по-малък от тях...Тия обичат да убиват къдъни с камъни по площадите и да дъвчат тютюн.

Отговори
7 4
аноним

аноним

16.04.2024 | 09:14

Вчера руският представител-Небензя-какво име само- в ООН-не уточни,че в Иранската сграда в Сирия,която беше атакувана, е имало 7 военни и нито един гражданин.Или всички представители в дипломатическите мисии имат офицерски звания-и то все генерали?Какво се получава-армейски клуб,а не дипломатическо консулство!

Отговори
12 5
1-3

1-3

16.04.2024 | 09:07

На 1 април нападението на Израел беше не върху консулство-което въобще не е било такова-както се изясни,а по конкретни хора,организирали и координирали нападението в Израел на 7.10,и това беше нагледен пример,че за подобни хора няма място,където могат да се крият.Не е важно къде ще се спотайват-дали зад деца и жени в Газа,под крилото на консулства-наградата ще намери тези ,,герои''.

Отговори
13 9
Минаващ

Минаващ

16.04.2024 | 08:19

Иран ще бъде приключен преди да си помисли дори.

Отговори
11 12

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?