Следвайте ни

Проф. Витанов: Опазим ли се по Великден, до юни ще победим коронавируса

viber icon

Професор Николай Витанов вече е доста популярна личност за българите. Той създаде група учени в БАН, които изработват модели за развитието на коронавируса, а това е от изключително значение в битката със заразата. Роденият в Търново професор завършва физика в Софийския университет, специализира математика в Германия, където работи и защитава докторантура. По-късно специализира в Япония и във Франция. Професорът коментира пред "Марица" какви са възможните сценарии за развитие на епидемията у нас.

-       Професор Витанов, да уточним за модела, който използвате за прогноза как ще се развие епидемията от коронавирус. Той почива ли на опита на други страни?

-       Първо, ние не разчитаме на един, а напоследък станаха 5! Най-често използваните, а и цитирани напоследък в САЩ и у нас, са класическите модели на епидемии, които се осланят на системи диференциални уравнения. Тяхното начало е преди 100 години в Британската империя, защото са имали проблеми с епидемии в колониите. Британските математици са започнали да правят модели и това се е развило с времето. Те са така наречените SI, SIR, SEIR или на български СЕИР (шегува се). Да вземем модела SEIR като най-интересен.

-       Поне най-атрактивен като звучене?

-       Да. При него хората са разделени на четири категории. Първата е на податливите на този вирус, в случая населението на цялата страна. Следва Е от EXPOSED, т.е. изложените на риск. Защото, представете си родопско село, в което веднъж седмично идва камион с хляб и доставки, те на практика не са изложени на риск. Следва подгрупа на инфектираните, доста ключова! Точно при нея е важно какви мерки ще се вземат, затова е цялата кампания в българското общество. Четвъртата група е на приключилите с вируса. Но това не означава излекували. R не идва от RECOVERED, а от REMOVED, т.е. излезли от действие. Това може да стане по два начина. Единият е излекуване, преболедуване. Вторият е...

-       Летален!

-       Да. Общо взето разделя се населението на 4 групи, пишат се диференциални уравнения как те ще еволюират с времето. Но да не си помисли някой – е, ще го взема от книгите и ще направя прогноза. Не става така! Тези модели имат коефициенти, които зависят от времето. Ако не ги знаете, ще получите хубави резултати, ама грешни.

-       За какви коефициенти става въпрос?

-       Примерно, колко човека ще зарази един вече заразен средно на ден. За този вирус е 2,5 души, което не е много, има къде по-опасни. Една част от мерките е да се намали точно този коефициент . Виждате какво стана в страните, които не го направиха – Италия, Испания, Великобритания. В Италия дори имаше кмет, който призоваваше в клип „Майната му на вируса, пийте вино..“. При нас мерките бяха насрочени да се намали стойността на този коефициент във времето и това даде резултат.

-       Колко е той в момента в България?

-       Нямам право да го кажа. Нисък е.

-       Да кажем колко по-нисък е от този в Италия?

-       Еее, за Италия е известен и лесно ще сметнете. Италия успя да го смъкне под 2, но пак не е нисък. Макар че те отиват към заразяване с максимум хора на ден и после ще тръгнат надолу, но пораженията ще са страхотни. До момента са над 12 000 починали, не е малко! Тоест, трябва да имате информация за коефициентите, а тя трябва да бъде внимателно проверена. В смисъл, ако някой в Америка следи България, може да вземе за база изнесените случаи от вечерта или сутринта, а това да не е точно. Т.е. важни са изходните данни, а това е специализирана информация.

-       Вие я имате като част от кризисния щаб на ген. Венцислав Мутафчийски, това е важно?

-       Да, но дотук.

-       Най-досадният въпрос – кога ще бъде пикът за България?

-       Държа си на думата. Казах, че около Великден ще кажа добри новини, но не казах какви. Имам си причини. Все пак съм официално обвързан. Нещо като разузнавач. Гледам в тила на врага и правя прогнози, но Щабът на армията решава и разпределя ресурсите, защото те не стигат никъде по света. Това улеснява героите, хората на първа линия, които поемат удара.

-       Последно, Великден, ще има новини, не казвате какви?

-       Аз съм математик, като кажа Великден, значи Великден! И то ако се държи картината! Аз казах и друго. Ако се държи карантината от 2 до 3 месеца , нещата с кризата ще бъдат решени от медицинска гледна точка.

-       Броено от кога?

-       До 5-20 юни, някъде там!

-       Разбирам ви и ще уточня за пореден път, че това е при положение, че държим на карантината. Не дай  Боже, някъде нещо да избухне...

-       Неслучайно размахвам графиката за Дания, държава със сходен брой жители и старт на пандемията. Там нещата бяха изпуснати за 5 дни – между 10-и и 15-и ден! После наложиха рестриктивни мерки и се върнаха частично в контролирания път, но много трудно го правят! Да не давам примери с държави като Англия.

-       Гледам по 10 пъти на ден worldometers.info, трагично е положението?

-       Моето голямо притеснение е Великден! Ако тогава се допусне събирането на много хора на едно място.. Нали знаете за 31-ия пациент в Южна Корея.

-       Като понятие, но дайте историята?

-       В началото на епидемията в Южна Корея има 30 случая. Изключително мощна държава, която бързо ги изолира, намира контактните лица, изолира и тях. Но случайно се натъква на пациент номер 31. Жена. Претърпява някаква катастрофа, отива в болница и така откриват коронавируса. Но след два дни. Пускат я, жената отива на ресторант , на църква.

– Сега се сещам, че Южна Корея пламва от служба в църква на многобройна християнска секта, тогава се впечатлих, защото все пак не е християнска държава ?

-       Да. Били нагъсто на службата. Така се случва, че от тази жена тръгва заразата по половината хора в Южна Корея. И добива популярност като пациент 31. Това ме притеснява! Може да стане и в нас, ако хората не спазват дистанция, не носят маски. Имаме наистина добър шанс да излезем от изпитанието с малки поражения. Но ако изтървем, отиваме на вариант....Дания.

-       Потресаващо! Значи, голям апел към българите. Обичаме да сме цялата рода на Великден, всички се юрват към църквите, дори ако не стъпват там 364 дни! Нека останем у дома, вярата е съвсем друго нещо..

-       Вземете Гърция и Русия, доста по-набожни са от нас като цяло.

-       В Гърция държавата директно забрани службите, ако не се лъжа, а всеки е ходил там, знае колко набожни са?

-       Затова не смея нищо да кажа, приготвил съм два сценария. Хайде, за вас ще го кажа. При лош сценарий пикът ще се отложи с 3 седмици. Ще се увеличи 3,5 до 4 пъти максимално количество заболели. И краят на кризата вече я слагайте от 5 до 15 август! Квитанцията, която ще получи народа, ще е половин милиард лева! Вярвам в българския народ и го моля да спазва мерки!

-       Най-добре да не се събира! Кога теоретично идва медицинският край на пандемията? В Китай го обвиха, в Австрия, четох изявление на канцлера Курц, ще дойде, когато покачването на заразените дневно, падне под 1 процент?

-       Това е голям проблем, защото като мине пикът, хората ще кажат – давайте да махаме мерките. Да, но..първите дни след пика цифрите ще са подобни. Значи не бива да махаме мерките. Броят на заразените пада по-бавно, отколкото се покачва. Кривата не е симетрична. Първо трябва да се махнат тези мерки, които не са свързани със събиране на много хора на едно място. Не може да пуснем хората веднага на кино, театър или мач. С течение на времето и това ще стане. Кога ще? Когато случаите на заразени паднат под 5 на ден, образно казано! Ако всичко върви наред! Станат ли 5, до броени дни ще са 4. 

-       Тогава ще започнат да падат мерките?

-       Правителството може да започне с по-леките мерки и по-рано, защото ние понасяме и страхотен икономически удар. Просто трябва да го прави внимателно. Когато случаите паднат по 5, може да се реагира само с локални мерки. Тоест, където няма случаи, да бъде разхлабвана карантината.

-       Има ли връзка между заразените и брой на тестувани, макар че като лаик гледах: ние имаме 1200 изследвани на милион, а Италия – 5000 на милиона?

-       Истината е,, че в Италия въведоха тестове с надеждата, че нещо ще променят. Но тестовете се оказаха ненадеждни. Ние имаме представа по други модели колко са заразените, но не са още установени. Контактуваме с колеги, които поддържат такива модели чрез мощни компютри, за които не сме и сънували. Имаме представа и това с маските не беше случайно. Доста заразени са сред нас, не го знаят, но дишат и кашлят във врата ни. Затова маските за мен са задължителни! И в двете посоки! За доброто на хората е и по-бързо ще се преборим. И по-малко ще платим.

-       Има ли доказан модел за връзка между коронавируса и ваксинирането срещу туберкулоза, за което се чу?

-       Не, засега.. Но аз съм изумен от друго! Как може с такава лекота правителства да кажат – ами нека се развие колективен имунитет. Хора, ами то не се знае какви последствия ще има, дори като го преболедуваме!

-       Не е доказано създава ли се такъв имунитет?

-       Не само! Вирусът може да създава и други поражения! Да речем, да удари белите ви дробове. Може да удря и половата система, например! Е как тогава – нека създадат имунитет. Вие знаете ли какво означава да удари половата система!

-       Колко по-опасен е от сезонния грип, защото мнозина казват – той убил 20 000 в Италия, видите ли сега са..

-       Сезонният грип не е толкова опасен, защото последствията от него са ясни. Чета в научните списания, че ДНК-то на коронавируса е сходно с това на СПИН. Той затова отслабва имунната система. Ами ако е дълготрайно, като при СПИН! После всяко невинно заболяване ще ви отнесе! По-добрата стратегия е нашата.

-       Колко е процентът като смъртност сравнение със сезонния грип?

-       Зависи как броите. Обикновено броят починали върху разболели се. Чакайте! Нека видим окончателния брой на починалите. Затова аз го смятам така – брой починали върху брой починали плюс оздравели. На сайта на „Джон Хопкинс“ това число е 10 процента в световен мащаб. Хайде, с течение на времето числото ще намалее, но колко? До 4-5 процента!

 Представете си ужасяващият сценарий цяла България да се разболее колективно. 4 процента летален край означава 280 000 души! Ние имаме ли толкова жертви в Първата световна война! Това показва, че трябва да се борим, колкото можем! Хора, спазвайте мерките!

-       Бихте ли споделил модел, прочетох го във ваше интервю, за връзката между бързината на развитие на коронавируса и смъртността?

-      Когато имаме данни, математиците вадим много интересни изводи. В другите страни има достатъчно на брой данни за заразени, лекувани, интубирани, починали. Изводите са следните – вирусът ви удря и стават две неща. Лошото е да ви свали на легло за 2-3 дни и да ви интубират или приложат друг от методите. Това означава, че вирусът е надвил имунната ви система и вероятността за добър изход не е много ...Животът ви вече е в ръцете на докторите, техните знания и опит. Но хване ли ви вирусът и след първите симптоми не успее да ви гътне...Пичове, ще се справите. Имунната ви система е силна. Тя е важната.  Просто бъдете хладнокръвни! При допълнителни заболявания имунната система получава нов враг и трудно се бори. Няма значение на колко години е човек, ако имунната система е добре, ще преболедува. Укрепвайте я !

-       Това означава плодове, зеленчуци, допълнително витамини, спорт, колкото и невъзможно да звучи тези дни!

-       Има упражнения в youtube, гледайте там как хубави девойки правят лицеви опори. Тичайте у дома на място. В тестовете на Купър има и такъв! Аз съм възрастен човек, има и за хора като мен.

Ивайло Недков

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

04.04.2020 | 16:29

ИСТИНСКИТЕ ЦИГАНИ СА ОТ ЙЕМЕН - ЕВРЕИТЕ. ТЕ ЗАТОВА СА И "ВЕЧНИЯ ЕВРЕИН", ДЕТО ОБИКАЛА С КУФАРА, РАЗБИРАЙ КАТУНА. А В ИНДИЯ, ТАКИВА КАТУНИ С КАРУЦИ НЕМА :) МОЖЕ ДА ПИТАТЕ НАРЕНДРА МОДИ :) ЗАТОВА, КАТО ЗАПОВЯДАХ ЦИГАНИТЕ ДА БЪДАТ РЕПАТРИРАНИ В РОДИНАТА СИ ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ СИ СЕДНА НА ОПАШКАТА :) https://www.youtube.com/watch?v=kh6beETHo7w ВЛАКА ОТ ЕВРОПА ЗА ЙЕМЕН, ТРЪГВА ОТ 1 КОЛОВОЗ!

Отговори
1 3
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

04.04.2020 | 16:23

ВЕЛИКДЕН БЕШЕ НА 22.11.1967 КОГАТО ВЪЗКРЪСНАХ АЗ, А ВЪЗКРЪСВАНЕТО НА ВАШИЯ "БОГ", КАЗАХ ДА ГО ПРАЗНУВАТЕ НА 8 АПРИЛ - МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЙЕМЕНСКИТЕ ЦИГАНИ - ЕВРЕИТЕ. А ВИЕ - БУЛГАНИТЕ, ЗАКЪСНЯХТЕ С БОРБАТА СРЕЩУ КОРОНА ВИРУСА.

Отговори
1 2
до ХАСЕН ЦИГАНЛИЕВ

до ХАСЕН ЦИГАНЛИЕВ

04.04.2020 | 16:30

Хори си в катуна!

Отговори
1 1
Мат

Мат

04.04.2020 | 09:25

Драга Марица, моля проверете пак записа на интервюто. Не ми се вярва, че световен математик да е казал "Да, но..първите дни след пика цифрите ще са подобни". Цифрите (както учим в училище) са само 10, от нула до девет и обикновено не са подобни.... Виж, с числата работата е по-различна...Драга Марица, моля проверете пак записа на интервюто. Не ми се вярва, че световен математик да е казал "Да, но..първите дни след пика цифрите ще са подобни". Цифрите (както учим в училище) са само 10, от нула до девет и обикновено не са подобни.... Виж, с числата работата е по-различна...

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?