Следвайте ни

Проф. Ваньо Консулов: Фирмите с кредити да се разберат с банките за разсрочване

viber icon

- Майкрософт обяви инвестиция за един милиард евро в Гърция, Lenovo вдига мегазавод в Унгария. Инвестициите заобикалят България, все едно сме камък на пътя. Защо?

- Инвеститорите търсят не само по-ниски данъци и по-евтина работна сила. Те търсят и стабилна икономическа среда и работеща съдебна система. Когато инвеститор разбере, че ако има някакво неиздължено вземане и не може да си го вземе по никакъв начин по съдебен път, няма да дойде в България. Тук няма справедлив съдебен процес! Инвеститорите искат да си върнат инвестицията, а не да се влачат с години по съдилища и накрая да не си вземат парите.

 

Няма банка, която да иска да стане собственик на хотел - това не е нейното занимание

Няма нужда заради коронавируса да налагат на бизнеса ограниченията, които бяха въведени през пролетта 

Третият свят не може да компенсира поръчките от големите западноевропейски предприятия

 

- Проф. Консулов, Нидерландия току-що отново затвори заведения и ресторанти заради 40 хиляди заболели за ден. Същото направи и Чехия. Вървим ли към стария режим на затваряне на икономиката?

- За България нова вълна няма, защото сега вече се взимат проби от действително заразени хора, докато през лятото се взимаха от желаещите да отидат в чужбина. А и данните за вирусоносителите не показват, че всички те имат нужда от лечение. От тях болни са 20% - това е медицинска статистика. Много малко от тях влизат в болница. В интензивните отделения стоят между 50 и 64 души. С други думи - има такъв вирус, той е сред нас, но според мен нова вълна няма. Нидерландия е космополитна държава. Там движението на много хора - влизащи и излизащи от страната, е огромно. Заболяване има, но според мен не се изискват такива строги мерки като тези, които бяха въведени през пролетта.

Тогава начело на здравното министерство стоеше финансист, който се беше изплашил

 Хората около него го паникьосаха допълнително и се взеха много безсмислени мерки. Със затварянето на градовете какво се получи? Резултат има ли? Не! Със затварянето на фризьорски салони, баничарници и т.н. какво стана? Икономиката индексира един спад от 7-8%, което ще се отрази на хората с ниски доходи. Те ще страдат повече от заболелите от COVID-19, които са в болница.

- Значи не бива да се посяга на малкия квартален бизнес, каквото и да стане?

- Търговията, складовете, ресторантьорите и хотелиерите - доходите на тази група се виждат от Националния статистически институт, дават за 2019 година около 22 милиарда лева в БВП, което е малко над 19%. Това е най-уязвимият бизнес. Без него тези хора няма какво да правят. Той бе ударен най-жестоко.

- Има ли достатъчно работещи програми, които да компенсират загубите му?

- Работеща е само програмата 60/40, която бе удължена до края на годината. В момента има една нова програма за адаптация на икономиката в условията на COVID-19, но в интерес на истината

големи помощи от страна на държавата не се получиха.

Нямам преки наблюдения доколко помага програмата 60/40 на заетостта. Тя по-скоро се задържа заради летния сезон и изпадането на пандемията в цяла Европа. В Съединените щати целево се преведоха пари на най-слабите, за да се индексира някакво потребление и да се смекчат резултатите от удара. Това тук не се случи. Нямам идея как получените 50 лева от бюджета ще спасят един пенсионер от кризата.

- Казват, че родният туризъм бе спасен през летния сезон от българските туристи. Как ще стане това през зимата?

- Морският туризъм не бе спасен. Южното Черноморие, където българи, чехи и поляци ходят, бе спасено. Северното обаче бе безлюдно. Българинът не може да компенсира чужденците, защото не сме толкова много и защото част от нашите си правиха COVID тестове за по 600 - 800 лева и отидоха на гръцкото море. Туризмът се спаси от това, че много хотели не отвориха и така се отърваха от разходи. Отвориха само тези, които имаха уверения от туроператорите, че нещо ще дойде като туристи.

- Много хотели са обременени с кредити. Те какво правят, ако не отворят за зимния сезон?

- Трябва да намерят начин да се договорят с банките за някакви отсрочки. Няма банка, която да иска да стане собственик на хотел - това не е нейното занимание. В интерес на банките е бизнесите, на които са дали кредити, да бъдат спасени и да заработят отново. Според мен банките ще направят компромиси и ще разсрочат кредитите.

Това е решение на хотелиерите, а не на правителството

Българската банка за развитие трябваше да даде държавни гаранции на предприятия, което не се случи в реални размери. Аз не съм чул някой да е получил гаранция от тази банка, за да спаси бизнеса си. Мерките от страна на правителството са крайно недостатъчни, за да компенсират щетите, които решенията му нанесоха на малкия и средния бизнес. Когато има криза, има нужда от управление, когато няма - кой знае какво управление не е необходимо. При криза трябва да се намеси правителството, което да облекчи последствията и да смекчи щетите. В правителство ни не видях експерти, които да дадат и обосноват такива мерки. След първите протести, които се появиха по площадите, веднага бяха уволнени финансовият министър и министърът на икономиката!

- Постоянно се повтаря, че през последните 12 години имало невиждано увеличение на БВП. А данните изобщо не показват това.

- Увеличението не е много голямо, защото средните темпове на растеж са между 3 и 3,5%. Ние до 4% ръст не сме стигали изобщо последните 12 години. Докато в началото на века, през 2006-а и 2007-а, бяхме достигнали до ръст от 6,5%! Това са статистически данни - всеки може да ги види. Ако има дори малък растеж, той не е заради предприетите от правителството мерки, а от това, че сме интегрирани към Европейския съюз. И европейските икономики възлагат на българските предприятия поръчки - защото са добри и могат да работят добре. Ако кажем, че тези еврофондове са заслуга на правителството, значи много силно да изкривим нещата. Всяка държава получава от тях - тоест те не са заслуга на нито едно правителство.

- Влаченето по съдилища с години за изискуеми задължения е проблем и между нашите фирми. Пак ли опираме до липса на справедлив съдебен процес?

- Разбира се! Това е огромен проблем и едно поощрение на некоректните, които не искат да плащат. Едно съдебно дело срещу длъжник се решава в рамките на 4-5 години. Ако той има добри адвокати, може да продължи и още повече. И това се знае от чуждите инвеститори. Вижте какво стана с "Фолксваген"! Решаваха да отидат в България или Турция. В крайна сметка избраха Турция. Там започнаха споровете с Гърция и Кипър и те се отказаха и от Турция. Сега наникъде не са се насочили, но не се канят да идват тук. А преди европейските избори Борисов каза уверено: "Фолксваген" идва тук!

- Каква прогноза може да се направи за 2021-ва?

- Рестрикциите от началото на годината направиха пакостите, а след това бяха отменени. Икономиката ни е отворена и тя зависи от Европа. Ако Германия, Франция и Италия тръгнат нагоре - натам ще сме и ние.

Още последствията от кризата не се усещат така силно - те ще се ​почувстват през декември, януари и февруари

Когато започна кризата, нашите предприятия изпълняваха стари договори с европейските контрагенти. Сега, за да се подпише нов договор, трябва да се види, че икономиките там вървят нагоре. Ако следите данните за износа ни ​-намалява износа ни за Сирия - увеличава се за Иран! Това е военен износ и обемът му не е голям. Поръчките от Третия свят не може да компенсират поръчките от големите западноевропейски предприятия. 

 

Проф. д-р Ваньо Консулов е ръководител на катедра по финанси и счетоводство към Факултета по социални и икономически науки в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Той коментира трябва ли да се върне режимът на пълно спиране на икономиката, ако вълната от COVID-19 ни удари с пълна сила. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?