71

Проф. Тодор Тагарев: Армията ни закъса, защото за политиците пенсиите винаги са по-важни

Наши политици са готови да се разоръжим и да месим пити за братушките 

Зимата вече не е съюзник, а враг на Русия във войната с Украйна  

Великоруският шовинизъм си е на власт и владее масово съзнанието на огромната част от населението

 

- Проф. Тагарев, има ли яснота какво оръжие изпращаме за Украйна?

- Нямаме пълна информация. Министерският съвет е дал предложение какво да даваме и то се разглежда. Публично се разпространяват тези, че това трябва да е само първи транш, но това не е официално и не знам как ще се работи.

- Обичайно ли е да има такава тайнственост около помощта, при условие че навремето на Афганистан давахме няколко пъти и нямаше никакви обяснения пред обществеността?

- Това са два различни въпроса. Единият е кой взима решение за даване на помощ и каква е процедурата. В сайта на Министерството на отбраната са публикувани четири споразумения за даване на военна помощ на Афганистан. Нямам никакъв спомен при тях да е имало някакъв парламентарен натиск.

Вероятно и тогава споразуменията са минали през парламента, тъй като са между държавни институции, но никога инициативата досега не е била на Народното събрание.

Винаги при заявка наши структури от изпълнителната власт, разбиращи, че това е важно и за нашата сигурност, са взимали такива решения и те са били одобрявани. Със сигурност има няколко такива случая през този век.

И те не са станали предмет на някаква дискусия, а също така и публично не е било обявяването какво точно се дава и в какви обеми. Различните страни си имат различни практики.

Някои казват какво са дали с бройки, видове и модификации. Има други, които казват, че сме дали боеприпаси, и не конкретизират. Това не е толкова необичайно, но повечето страни са от първия вид. Практиката е различна - в нашия случай това е избрала изпълнителната власт.

- Гърция обяви, че ще даде свои комплекси С-300 на Украйна срещу разполагането на „Пейтриът” на остров Крит. Ние можем ли да поставим подобно условие?

- Условието на гърците е много специфично - искат разполагане на американски системи на определена територия и това прави това предложение доста особено и не толкова стандартно.

Не е невъзможно при нас, но не мисля, че в този управленски екип нещо такова може да мине. За Гърция идеята не е да им бъдат дадени „Пейтриът”, а американците да разположат свои войски с тази система.

- Защо тогава се наслагваше с години тезата, че Гърция иска да премахне американските бази от своя територия?

- Въобще не се заблуждавайте! В Александруполис има голямо американско военно присъствие. Това е основно пристанище и там идват американски войски за източния фланг на НАТО. Там са базирани, там водят подготовка, чакат по два месеца на гръцка територия.

Ако е имало такива отношения към американските бази, те са в миналото. Гърция води своя много сериозна политика, която е ясно осъзната и без много шум. Ако си спомняте, когато гръцките власти направиха референдум против мерките за затягане на коланите в най-тежката финансова криза, не пипнаха бюджета си за отбраната, продължиха да купуват подводници и какво ли не друго.

Те имат много добре осъзнато и сериозно отношение към отбраната, за разлика от почти всички наши правителства от последните 30 години.

- При нас май винаги се оказва, че сега не му е времето.

- Винаги ще трябва да се увеличават пенсии. И сега е така. Ако може да се разоръжим и някой да отиде да меси питите за посрещането на „братушките”. Това сигурно ще е най-добрата политика за някои наши политици.

- Зимата ще забави ли войната в Украйна? И за кого снегът и студът са по-голям проблем?

- Може да има някакво забавяне заради метеорологични условия. Авиацията всеки ден не може да лети и намалява силата на бойните действия. Украинците са доста подготвени с помощта на съюзниците - с индивидуално оборудване за зимните условия.

И нямат никакво намерение да спират. За руснаците знаем, че не са подготвени. Ще имат много небоеспособни хора и жертви от болести. Това са разсъждения по публична информация. Не забелязвам някакво забавяне, което да се отразява на темпа на бойните действия.

Като се следи информацията на украинското военно министерство за загубите на руснаците, се вижда това. Свалят се по-малко самолети, но интензитетът на унищожаване на танкове, техника и личен състав въобще не е спаднал. Това е свързано с непрекъснатите руски атаки в района на Бахмут. Руските войски там държат да подарят на Путин някаква победа за Нова година.

На практика от юни месец насам руските войски нямат никакви сериозни постижения. Сумарно те вече са отстъпили 50% от териториите, окупирани след 24 февруари. Това са земите около Харков, по-надолу - Лиман, Купянск, а на юг - Херсон.

- Руснаците през ден удрят украинската енергийна инфраструктура с между 70 и 100 ракети. Кога ще им се изчерпят?

- Основното им средство - ракетите „Искандер”, са попривършили доста отдавна. Отдавна не ги ползват и се считаше, че 85% от тях са използвани. Другите, които са сравнително адекватни, са „Калибър” с морско базиране.

Това, с което руснаците атакуват напоследък, са С-300, които са ракети „Земя-въздух” и не са предназначени за действия по наземни цели. Ползват доста стари ракети - включително такива, които са можели да носят ядрено оръжие - сега са им извадили ядрените глави.

По-миналата нощ са използвали няколко десетки ирански дрона „Шахид”, явно са успели да закупят няколкостотин от тях. Излезе информация, че украинците се питат защо навремето президентът Леонид Кучма и неговият военен министър са се отказали не само от ядреното си оръжие, но са предали на руснаците стратегически бомбардировачи и ракети, които са стари, но сега се ползват срещу Украйна. 

- Защо САЩ не дават изтребители и тежки танкове на Украйна? 

- Не мога да кажа. В Съединените щати решенията не се взимат от един човек - там има най-различни структури. В Конгреса, където се взимат част от тези решения, мненията се менят във времето. Виждаме, че за ракетите „Пейтриът” сега се очаква да се вземе решение за предоставянето им на Украйна.

Те са доста модерни, имат голяма далечина на действие. За танкове не съм чувал да става въпрос, но украинците получиха достатъчно от Чехия, Словакия и може би Полша. Това е техника, която може да използват практически веднага.

За по-сложните системи се изисква сериозна подготовка. Трябва да се отбележи, че украинците показаха изключителна убедителност, че умеят да използват тези въоръжения по най-добрия начин. Дават все повече доказателства, че са надежден партньор и съюзник, на който може да се помага.

- Украински и руски влогъри твърдят, че през януари се очаква втора вълна на частична мобилизация в Русия. Може ли да се очаква това, при условие че първата бе толкова непопулярна?

- Колко е непопулярна? Протестираха два-три дни, арестуваха към 1000 души, прибраха ги за известно време и приключиха процесите. Оказва се, че промиването на мозъците в Русия и силовият апарат за налагане на волята на Кремъл са доста по-ефективни от тази на талибаните и на аятоласите в Иран.

Излязоха хората на огромни протести в Иран, въпреки бруталния и авторитарен режим. А в Русия не виждаме такава реакция, което за мен е индикатор, че промиването на мозъците в руското общество е много ефективно.

А за тези с непромити мозъци апаратът действа сериозно - или падат от високи етажи, или някой ги убива по мостове и т. н. На практика там няма опозиция и хората не могат да се организират, дори да има инакомислещи. Четох някъде данни, че 40% от руснаците не подкрепят войната.

- Според последните изследвания на социологическия център „Левада" броят на руснаците, които искат да се сключи примирие по най-бързия начин, е скочил двойно след първата вълна на мобилизация.

- Да, но това пак е въпрос на руската пропаганда. Да се сключи примирие, но да запазят контрола над окупираните територии, което Украйна няма да допусне. Тези влогъри, за които споменавате, протестират не защото Русия избива украинци, а защото армията им не е подготвена достатъчно добре.

И кой е виновен за това? Този великоруски шовинизъм си е на власт и владее масово съзнанието на огромната част от руското население. И уж опозиционният тв канал „Дождь” и други опозиционни фигури не поставят под въпрос имперското величие, а начина и липсата на капацитет от сегашна Русия да постигне имперските си цели. Но те не поставят под въпрос самите цели.

 

Проф. д-р Тодор Тагарев е роден в Стамболийски. Завършва Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия като инженер. Ръководил е четири години Катедрата „Мениджмънт на отбраната” във Военна академия „Г. С. Раковски”. Работил е в Института по паралелна обработка на информацията на БАН като ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността”. През 2013 г. е назначен за министър на отбраната в служебното правителство на Марин Райков.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Срам

Срам

22.12.2022 | 04:01

ме е от такива професори. Подлоги хаджи Пенчовци

Отговори
1 1
само питам

само питам

21.12.2022 | 14:50

защо са спрени коментариите под глупостите на чукофъ?

Отговори
0 1
КУБРАТ

КУБРАТ

21.12.2022 | 12:02

ДО КОГА ТОЗИ БЗНРАВСВЕН И НЕДОКАЗАЛ СЕ НИКЪДЕ, ВЕРБОВАН ОТ ЦРУ НЕШАСТНИК ЩЕ СЕ ИЗКАЗВА ОТ КОНЕВРЪЗА?????? ....ДОКАТА КУРАТОРИТЕ МУ НЕ СЕ СРИНАТ В НЕБИТИЕТО, ИЛИ ПРЕСАТА СТАНЕ ТЪРСЕЩА МИСЛЕЩИ , МОЖЕЩИ И ДОКАЗАНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ , А ДА НО АМА НАДА ЛИ????? ИСТИНСКА ЖУРНАЛИСТИКА ОТДАВНА НЯМА НИЩО НЕ Е НАУЧЕНО И НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО. ЗА ТОВА РЕЖЕТЕ ДРУГОЯЧЕ МИСЛЕЩИТЕ ???????

Отговори
1 2
правете си изводите!

правете си изводите!

20.12.2022 | 15:02

Тоя е: демократ, седесар, американофил, русофоб ... После пенсионери, кога гласувате повече никога за шорошоядите: ГЕРБ, ДБ и ПП!

Отговори
3 2
Спасова

Спасова

20.12.2022 | 09:33

Господинът трябва да го е срам за отношението му към пенсионерите.Моля, да каже с минималната пенсия, с която преживяват 1 милион пенсионери, за какво ще стигнат за 1 човек.А това са хората, градили България поне 35 години и са били войници в тази армия .Защо откраднатите милиарди от управляващите ни вече 33 години не са причина за лошото състояние на отбраната ни, а пенсионерите, които масово са под минимума за живот.Всички работещи бедни и пенсионери са виновни за тежкото състояние на държавата ни, а не политици и държавници. Много "смело"!

Отговори
16 7
настрадин

настрадин

20.12.2022 | 09:01

да противопоставиш сигурността и отбранителните способности на страната срещу живота на пенсионерите ,които изнемогват е върховен цинизъм.

Отговори
24 7
Невъзпитан

Невъзпитан

20.12.2022 | 09:00

Ами , по - важни са !!! Защото докато някои като теб - съветски възпитаници , са си играли на войници , тези , другите , са работили ! И сега ти вадят пенсията... Аман от многознайковци !

Отговори
14 15
сем

сем

20.12.2022 | 08:36

С право генерал Стефан Янев те беше отстранил заради злепоставяща информация!Изглежда то си ти е навик!!!!!!

Отговори
22 7
JJJ

JJJ

20.12.2022 | 08:28

Тагарев, пенсионерите са 2 030000, или една трета от нацията, армията нямат и 30 000 Къде са парите от танковете и самолетите, които нарязахте за скраб, къде са парите от продадените имоти но МО, къде са парите от оръжието и боеприпасите, които продаваме навън? Окрадаха ги, а с тях можеше да се модернизира армията!

Отговори
34 5
ДС агент Иван

ДС агент Иван

20.12.2022 | 08:31

Питай Каракачанов къде са!

Отговори
21 2
jjj

jjj

20.12.2022 | 09:09

То да е само Каракачанов, но всички след 1989г. са си облизвали пръстите от кацата с мед!

Отговори
20 3
Явно Тагарев е прав

Явно Тагарев е прав

20.12.2022 | 08:26

Два от трите дежурни кагебистки трола цъфнаха веднага под темата.

Отговори
8 27

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?