1553

Проф. Тодор Кантарджиев: Маймунската шарка може да се прихване и от обща хавлия в СПА

Професор Тодор Кантарджиев е достатъчно добре познат на обществото ни покрай пандемията от коронавирус, за да бъде представян. „Марица“ го потърси във връзка с две болести, за които много се шуми напоследък - маймунската шарка и острия хепатит при децата.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

АКЦЕНТИ

Заразата се отличава от другите видове шарка по подутите лимфни възли 

Маймунската шарка е неизвестно заболяване за депутатите, а имаме протоколи от години

Очаквам спокойна ковид есен заради естествената еволюция на вируса

-------------------------------------------------------------------------

- Професор Кантарджиев, толкова ли е опасна маймунската шарка, та вече се създава едва ли не нова истерия в цял свят?

- Не бива са допускаме масова психоза заради това заболяване, а трезво да кажем истината. И да държим обществото в течение. Великобритания предупреди СЗО за поява на такъв случай, доказан от местните власти. Става въпрос за човек, идващ от Нигерия.

Бързото разпространение в други страни учуди здравните власти, като стряскащи бяха масовите случаи в Испания и Португалия - по около 20 заболели след масови събирания. После се разпространи в Канада, САЩ и Австралия. Затова СЗО пусна инструкция за ограничаване на заболяването. И най-важното - дефиниция на случаите.

- Каква е тя?

- Случаят се счита за „възможен“, ако при пациента се получи ход на клинична проява на заболяването, характерен за маймунска шарка. Той е следният: обикновено се появяват симптоми на системна вирусна инфекция - висока температура, отпадналост, болки по гърба, болка в мускулите и загуба на сили.

Един или два дни след това идва силно зачервеното гърло. На следващия ден се появява обривът по кожата. Най-важният от симптомите на маймунската шарка, който го различава от другите шарки, е появата на подути лимфни възли. Много важно - да знаят лекарите, при едрата шарка, която изчезна от човечеството, няма подути лимфни възли. Обривът започва с кожата на ръцете, после се засяга тялото. По-малко са пъпките по тялото, повече - по ръцете и краката. Включително длани и ходила.

- Това звучи ужасно!

- Важен е характерът на обрива. Първо е макулата - зачервяване на кожата от по няколко милиметра. До 24 часа тази макула се повдига и се образува папула, като големината вече е сантиметър. След това в рамките на 10-20 часа се получава мехур, пълен с бистра течност. В следващите 24 часа течността вътре става мътна, пълни се с гной. Следва пукане и след няколко дни се образува коричка. След седмица коричките падат и пациентът вече не предава заболяването. Това е характерна картина, която говори за възможна маймунска шарка.

„Вероятен“ случай е следващата категория, когато има този характерен ход, споменат горе, плюс доказан контакт с човек, имащ същото заболяване. Третото е „потвърден“ случай, когато плюс първите две има лабораторно доказване чрез PCR. На сайта на Националния център по заразни и паразитни болести вече са публикувани указания към лекарите какъв материал трябва да бъде изпращан.

10 години това ми беше работата - да осигуря възможност всички известни болести по света да бъдат познавани, включително и тази. Преди години осигурихме праймерите за PCR и протоколите на института „Роберт Кох“ относно маймунска шарка. Сега в Народното събрание се похвалиха горди, че при такова неизвестно заболяване ще направят за месец план.

- Тоест, всичко сме направили, няма да откриваме топлата вода?

- Точно така. Същото си спомням при куп болести, включително и коронавируса, когато всички се скриха за 2-3 седмици, а после десетки „знаещи“ наизлязоха и започнаха да обясняват.

- Колко е опасна тази шарка за фатален край?

- Болестта е проследявана, тъй като е открита в Африка още през 1959 г. и неправилно е наречена маймунска, защото вирусът е изолиран от маймуни. Всъщност, те много не боледуват. Естествен резервоар на въпросната шарка са дребни гризачи. Или ухапване от дребен гризач, или ядене на недобре опечен дребен гризач е довело до заразяването.

Описват се два подвида на маймунската шарка. Единият е централноафрикански, при който смъртността е до 10 процента. Това означава 4 пъти по-висока от смъртността на коронавируса в света, или 2,5 пъти повече от смъртността от COVID-19 у нас. Има и западноафрикански, където смъртността е под 1 процент. Господ беше милостив към човечеството, че всички над 60 секвенирани случая на сегашния взрив са от западния вариант. Той се и предава по-трудно от човек на човек.

- Как се предава маймунската шарка от човек на човек?

- Да го кажем - по-близък телесен контакт, ползване на общи дрехи, общо постелъчно бельо и общи хавлии в СПА центрове.

- Как се лекува болестта?

- Има моноклонално антитяло, което е регистрирано като лекарствен продукт срещу маймунска шарка, едра шарка, кравешка едра шарка. Освен това е доказано, че ваксината за едра шарка дава известна протекция. Тя обаче не се прави от 1980 г., тъй като болестта изчезна благодарение на ваксинацията.

По настояване на СЗО всички държави я унищожиха. Сега има само една регистрирана ваксина срещу едра шарка, регистрирана 2019 г. в САЩ, а 2013-а - в Европа. Тя съдържа модифициран вирус. Но не се обсъжда въобще въпросът за прилагане на тази ваксина. Темата е деликатна. Лекарите предупреждавахме още 80-те години, защото тогава ваксините бяха главно за безопасно приложение на новородени бебета.

При първа ваксинация на възрастен човек тогавашните ваксини даваха голям риск от нежелани ефекти. Също тогава се събираха антитела от кръвта на току-що ваксинирани млади мъже. В армията на повечето държави се правеше реваксинация. От войниците се вземаха кръв с антитела, които са много ефективни срещу едрата шарка. Но това не се прави от средата на 80-те години.

Така или иначе ваксинацията не е на дневен ред. Важен е контролът, особено сред хора, които са били в държави със случаи на маймунска шарка и са имали контакт. Контактните с доказано болен трябва да бъдат изолирани за 21 дни в карантина.

- Няма начин да не дойде в България, четох за поредните две страни от Европа с първи случаи. Какво трябва да правим, ако се усъмним?

- Човек да говори веднага с лекар и да ограничи контактите си.

- Да минем към острия хепатит при децата, ако е правилно да бъде наречен така?

- Остър, защото е хепатит с неизяснена причина. Случаите в последните седмици във Великобритания намаляват. Англичаните имат наблюдения за подобни от началото на годината. Оказа се, че в САЩ са имали случаи от октомври миналата година. Затова и се появи притеснение.

Острият хепатит атакува деца, предимно тези под 6 години, като най-често засяга 2-3-годишните. Симптомите са пожълтяване на кожата и лигавиците, урината става като тъмна бира, а изпражненията - светли като хума. Трябва да се търси медицинска помощ и да се докладва на РЗИ.

Болничното заведение, където се намира детето, трябва първо да изключи петте хепатитни вируса - А, B, C, D, E. Трябва да се изключат като вариант и хепатотропни вируси, които по принцип не причиняват хепатит, но в много редки случаи се наблюдават изключения. Трябва да се отхвърлят и възможностите за някои бактериални инфекции.

- Звучи твърде сложно, но явно медицината е в час?

- Все пак говорим за 250 потвърдени случая при проследено население от 1 милиард души. Вероятността за заразяване е много малко. При повече от 50 процента от тези деца са доказани аденовируси, затова важна е хигиената на ръцете.

Лятно време по курортите да не се ползват кърпички със спиртна основа. Те са за зимата. Лятно време се ползват жълто-зелените кърпички с хлорхексидин. И да се мият ръцете!

- Смъртоносен ли е този остър хепатит?

- 10 процента от децата са с тежко засягане, а на останалите им минава в рамките на няколко дни. В Англия имаше трансплантации при тежките случаи. В САЩ се стигна и до такива с фатален край.

- Прогнозата - ще има ли бум на ​ковид наесен в България?

- Ако хората, Здравната каса и министерството спрат да обиждат личните лекари и последните се наемат да убедят възрастните хора, които две години се криеха и не се ваксинираха, най-после да го сторят - ще имаме спокойна есен с отделни клъстери.

Основанията ми за оптимизъм идват от генетичната еволюция на коронавируса. Подвариантите на омикрон вече имат много по-слаба проява на заболяването. Няма нужда от кислород, от хоспитализация. Да, боледуват и ваксинирани. Но го карат много леко. Същото важи и за преболедувалите. Съветите остават същите - да се събираме на открито, отваряне на прозорец в градския транспорт, ако някой не е сигурен, да си носи маска.

- Съвет - да слагаме ли втори бустер наесен, ако вече имаме един?

- Да, съветът ми е да се направи наесен. Омикрон се гони с бустер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

30.05.2022 | 22:56

Още колко изненади са ни подготвили в общо 330-те американски военни биолаборатории, шапката ще ви падне. Само в Укрия са 33 и руснаците ги изловиха по бели гащи. Хванаха документи и образци на патогени. Китай е бясен и иска международен съд. А пиздостанците се правят на утрепани и отричат за всичко. Отричат дори и признанието на КУРабийката Нюланд, която под клетва даде показания пред Сената за наличните военни биолаборатории в Украйна. Та на пиздостанец вяра не може да се има.

Отговори
0 0
"Разбирачите"

"Разбирачите"

29.05.2022 | 16:53

Долу платените конспираъивни трплове да мълчат защото този ковид може и тях да достигне и да погребат някой близък както и аз погребах трима

Отговори
2 2
ТЪПЧО

ТЪПЧО

30.05.2022 | 22:49

Що не погреба и себе си? Откачалка втъпясана.

Отговори
1 2
Споко

Споко

29.05.2022 | 14:57

Мустака и другите КовидМаниаци са защитени. Дебилизма ги пази.

Отговори
1 1
Къде е заровена котката

Къде е заровена котката

28.05.2022 | 08:26

"По настояване на СЗО всички държави я унищожиха. Сега има само една регистрирана ваксина срещу едра шарка, регистрирана 2019 г. в САЩ, а 2013-а - в Европа. " Който може да мисли да се сеща както се казва.

Отговори
2 1
Георги

Георги

27.05.2022 | 17:57

Аууууууу страшен вирус другаря Гейтс сигурно е разработил ваксина да ни дупчат яко пак по дупарата много пара много нещо еййй

Отговори
2 1
Зули

Зули

27.05.2022 | 11:35

150 заразени в цял свят и олелия до небесата, стотици хиляди умират всеки ден от други болести никой не го е грижа, този смешник на снимката е специалист по глисти и п,чи въшки не го изтипосвайте всеки ден и да плашите гаргите

Отговори
4 0
СЗО-ЗЛО

СЗО-ЗЛО

27.05.2022 | 10:04

На маймуни ни направиха... Сега подготвят новите щамове за есента.

Отговори
6 0
Дали е вярно това от нета?

Дали е вярно това от нета?

27.05.2022 | 15:16

Не ми е конспиративна теорията! Иначе ще подпишат "Дон Кихот, Санчо и коалиция", май? "А Правил съм много прогнози и анализи и те са били верни. Но много ми се иска точно тази моя прогноза за развитие на света в близките 2г. да излезе също вярна. ❗️Запасете се с търпение и изчетете докрай, доста ще мислите после. Маймунската шарка беше „предсказана“ още през март 2021 г. на съвместните учения на американската неправителствена организация Nuclear Threat Initiative (NTI) и Мюнхенската конференция за сигурност. Точността на прогнозата е феноменална. Или не е прогноза, а планиране? Според ученията на NTI първото огнище на маймунска шарка е настъпило през май-юни 2022 г., но е останало локализирано и почти незабелязано. Второто (януари 2023 г.), според сценария засяга 83 държави: 70 милиона души са се разболели в тях, от които 1,3 милиона са починали, включително защото изкуствено отгледаният вирус се оказва мутирал така, че ваксините срещу него да нямат ефект. Третата епидемия (май 2023 г.) обхваща 480 милиона заразени: ⚡️27 милиона души умират. И накрая, четвъртата вълна на пандемията (декември 2023 г.) е катастрофална - 3,2 милиарда случая: ⚡️271 милиона смъртни случая. И което е особено интересно: Според сценария първото огнище през май 2022 г. трябвало да се случи по време на условен национален празник, когато много жители на страната напускат градовете. ❗️С две думи: - Шарката е планирана и заразата е трябвало да стане на 9 май в Русия и Украйна. Защо заразата не се получи по сценарий? Не се получи, защото в Украйна още в началото на войната бяха унищожени над 30 биолаборатории. В тези биолаборатории се правеха експерименти с шарка, холера, коремен тиф, треска Крим Конго и др. Материали има предостатъчно. Екстремно част от персонала и пробите, които оцеляха бяха евакуирани в САЩ, Германия, Канада, Австралия и други страни. Същите тези страни са участвали и в биолаба. А сега погледнете картата и ще видите че шарката над 90% има зарази и тръгна от точно тези страни. За какво са нужни обаче 4 вълни? Защото тези дни и месеци се подписва пандемичният договор със СЗО. Цялата власт в случаи на пандемии отива в СЗО. Първата безболезнена вълна е нужна да стимулира държавите да подпишат. Естествено много няма да го напрвят, защото не искат да си дават властта на СЗО. Тогава идва втората вълна, която ще доубеди и най "твърдоглавите" да подпишат. През цялото това време информационната пропаганда ще истеризира и ще облъчва населението на 100%, по всички медии. Много добре видяхме как работи медийната машина. Виждаме го и сега, по време на войната. 95% до 100% лъжи и зомбиране от сутрин до вечер. Видяхме как принудиха държавите да наложат санкции срещу Русия, как успяха да зомбират цял континент. Технологията е отработена и ще заработи отново. Между другото, този информационен балон и тази огромна медийна машина за това и бяха планирани, та сега ги ползват и за войната. През третата вълна вероятно е планирано окончателно, на 100% да бъде сломена всяка държавна и частна съпротива и да се въведат мерките на СЗО за личен контрол, паспортизация и т.н и т.д. Четвъртата вълна е с цел да се колонизира всички и напълно, 100% въвеждане на чипиране, дигитализация, пълен контрол на личността и внимание: ⚡ Емисионните лични матрици! ❗️Тук се намесва Зелената сделка. С програмата за "протеиново базирано земеделие", т.е буболечки, метанова стратегия и въвеждане на персонални матрици за емисии и на хората. Ядеш, спиш, къпеш се и сереш според матрицата. Към този момент държавите няма да имат власт, а хората ще са напълно подчинени на един център на контрол и власт. Ако все още не вярвате, прочетете в ЕС за Зелена сделка, метановата стратегия, farm to fork... Документите са публични. ⚡️И какво съвпадение: -Фазата на изпълнение започва от 2025г., точно по време на четвъртата вълна. Много идеално съвпадат и се припокриват нали? ❗️И някак си тези мили хора са писали така, че едното да води до другото. Защото без такива форсмажори, няма нормална държава, която да си ликвидира земеделието, да дигитализира хората, да принуди всички да живеят под строй и т.н.. Няма шанс. Обаче с една централизирана власт в лицето на СЗО, това може да стане. Тогава конституционните права падат: - да, има го в пандемичния договор. А и 50% от работата ще е свършена: хората вече ще са дигитализирани с ваксо паспорти и с промити мозъци Та нещата са ясни, планчето дотук е разработено за "много добър 5". Но! Русия обърка схемата. Нападна точно, когато не трябваше и планчето се обърка. А защо Русия нападна и какъв всъщност беше пълният план? 1. Украйна се въоръжава, обучава и национализмът се издига в държавна политика. В ход от 2014г., документи много по темата. 2. Украйна трябваше да нападне Донбас през март, впоследствие и Крим и паралелно да се вкарат войски на НАТО под формата на миротворци. Неминуемо щеше да ескалира въоръжен конфликт с Русия. И за това има документи. 3. Имаше вариант за употреба на мръсна бомба. Ядрени разработки се оказа, че са водени от 2019г., но не това е най-важното. Важно е, че точно в този момент, именно тогава, на 9 май щеше да бъде пусната шарката - точно според сценария. 4. През всичкото това време се случва пандемичният договор, а светът е отсечен от енергоресурси, минерални торове и зърно, защото Русия и Украйна воюват. Факт, че пак успяха да го постигнат, макар и чрез санкции. Но, не напълно. 5. Тук идват 3та и 4та вълна: войната практически е разбила и Украйна, и Русия. И тези вълни, обърнете внимание на броя на жертвите: около 300 милиона. Огнището ще е Русия/Украйна, над 80% от жертвите ще са там. На практика почти цялото население на двете държави ще си замине. А останалата част от удара ще я поеме Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Китай. Просто защото това е географията: огнището тръгва от Русия/Украйна и се разпространява концентрично. Тоест Източна Европа. И ние сме били предвидени да идем курбан. 6. Обърнете внимание на броя заразени : над 3.2 млрд души. Тоест Индия и Китай задължително влизат в удара. Планирано е да бъдат ударени и омаломощени, особено Китай. 7. Това ще донесе на запада: - физически унищожена Русия; - унищожен икономически Китай; - унищожена икономически Индия; - същото за Изтока (Турция, СА, Иран) Резюме на плана: ❗️Ако Русия не я убият с войната, болестта ще я довърши, Останалите държави и най-вече Китай, Индия, Турция, Иран ще бъдат опустошени и взети под контрол. СЗО ще контролира всичко към този момент, а ЕС ще е напълно подчинен. Впоследствие модела на ЕС ще бъде прехвърлен и на изток и ще настане пълен световен контрол. ‍☠Ето това планче е за "отличен 6" . И всичко съвпада по тайминг. ❗️Но! Има няколко фактора, които ще попречат да се случи всичко това: 1. Първата вълна не беше пусната както трябва и се пусна с огнище техните си държави, което е опасно и не влиза в плана. 2. Втората вълна може изобщо да не бъде пусната, защото няма вече биолаборатории в Украйна и ще се наложи пак от техни държави да се пуска. А това коренно изменя географията на болест"

Отговори
3 1
евала

евала

29.05.2022 | 01:25

всичко е така.....Но няма да стане Защо.....ЗАЩОТО ,,,,много скоро света започва трета ама наистина война...няма да е нужно ...вируси .......!!!!!!!!

Отговори
3 0
Пловдив

Пловдив

27.05.2022 | 09:28

Аман от експерти!!!

Отговори
4 1
Аре ве

Аре ве

27.05.2022 | 09:34

Ми ходи на баячка като се разболееш

Отговори
2 2
Срам

Срам

27.05.2022 | 08:24

за медицината в България

Отговори
4 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?