71

Проф. Тодор Кантарджиев: Глупаво е да се затварят училища, ако децата ще хванат грипа в мола

Грипът сваля за два часа, но минава бързо при правилните лекарства

Има леко покачване на случаите на скарлатина заради неподходящи, но скъпи антибиотици 

При първи болки в гърлото пийте изцеден лимон със сода 

 

 

 

-  Проф. Кантарджиев, каква е общата картина на заболяванията у нас, предвид сезона и обявяването на епидемична обстановка в Пловдив и още няколко области? 

-  Общата картинка е увеличаване на случаите на грип у нас, което обаче е напълно предвидимо. Доминантен е грип А, като в 70 процента от случаите е АН1, около 25 процента е АН3 и 5 процента се пада на грип Б. Както споменах, това се очакваше още през есента, като вече наближаваме пика, в който за най-кратък период ще има най-много заразени. Но няма нищо извънредно. Много прилича на разпространението на грипа и други респираторни заболявания отпреди 4-5 години, когато обществото ни още не предполагаше за съществуването на ковид. Разбира се, имаме и разпространение на коронавирус, което е около два пъти под това на грипа. Отдавна известен факт в науката е, че РНК вирусите се изместват един друг, когато предизвикват епидемичен взрив. 

- Тоест, ако единият доминира, то другият „умира”, грубо казано?

- Точно така. Доминацията на АН1 ще намали и измести заболяемостта от другите грипни вируси. 

- Има ли значение видът грип за тежестта на протичане на заболяването?

- Не, няма! Има значение за възрастовата структура. Когато е H1, са заплашени най-вече децата от предучилищна и ранна училищна възраст. Обикновено те се заразяват в детските колективи и го пренасят в семейството. Затова е важно при първи случай във фамилията да се вземат мерки по изолация и дезинфекция. Когато болният е възрастен  - да носи маска, за да не зарази роднините. Иначе, положително е, че доминира грипът А, защото той може да се лекува с известните на всеки антивирусни средства. Подчертавам - не хранителни добавки, а лекарства, предписвани от личния лекар. Културният и образован човек трябва да е провел разговор с джипито си още през есента и основните лекарства да ги има у дома. И когато настъпи бурното начало на грипа, да се обади на личния лекар и да се консултира за приема им. Защото с няколко взимания на точното лекарство грипът изчезва. 

- Какви лекарства да имаме в домашната аптечка? 

-  Най-конкретно казано - „Тамифлу“. Също така и добрият стар „Ремантадин“ -преди години масово се използваше  за профилактика. За съжаление, към края на епидемията се добива резистентност към него. Но в началото е подходящ. Човек трябва да се консултира със своя лекар за средствата и да ги има предварително, защото те се изписват с рецепта.  

- Има ли нещо необичайно този сезон като симптоми - кое е грип, кое е ковид?

- Ковидът  настъпва бавно, за 2-3 дни. Започва с дращене в гърлото, след 48 до 72 часа се развива и огнището. Ако не се вземат мерки, може да бъде засегнат вече белият дроб. Тогава заболяването затяга своя ход. Грипът започва много бързо, дори напълно здрав човек може да е след два часа на легло, с болки в главата, в мускулите, с висока температура. Не трябва да се учудвате или плашите, ако детето ви е игриво, палаво. И буквално след 2 часа става вяло и се отпуска на постелята. Ако вдигне температура, давате половин таблетка от дозата за възрастни. Затова съветвам - още от есента да имате приготвени таблетки, ако мислите за здравето.  

- Има  дискусия в момента да пускат ли децата във ваканция в областите с високи нива на заболяемост? Според мнозина това не работи, ако учениците хукнат по моловете? 

- Не е правилно, ако майките вземат най-малките деца със себе си, за да осъществяват социални контакти по моловете. Или пък по-големите се събират на домашни забави. В интерес на истина, в средата на 60-те години, когато бях в първи-втори клас, ни пускаха във ваканции заради студа. Нищо че в училищата беше по-топло заради парното, докато центърът на София се грееше на печки предимно с кюмюр. Ние обаче не казвахме на родителите, излизахме с чантите, играехме до 12,30 навън и се прибирахме. Но пък центърът беше идеален за тази цел, тъй като разрушените от бомбардировките сгради стават прекрасни зимни крепости.  Та да се върнем, няма смисъл от такива разпускания на училищата. По-добре да се проветрява за кратко и интензивно в междучасията, за да не изстиват стените, но пък да се сменя въздухът.

- И който кашля или кихне - веднага към дома?!

- Точно така. Този филтър е от десетки години във всички детски градини и начални класове - проверка за ангини, хрема, температура, обриви по кожата.

- Имаше не само в София спешна акция в училищата по ваксинирането срещу морбили (б.а. - дребна шарка). Съществува ли някаква опасност, надвиснала над България?

- Не мисля. Беше преодоляна липсата на ваксини при около 10 процента от децата. Издирват се останалите неваксинирани, за да се доведе рискът до минимум.  Това е един от аргументите ми срещу грипни ваканции - нарушава се нормалният ваксинационен ритъм при децата. 

- Четох за огнища на морбили в Румъния.

- Имаше такива огнища, затова още есента предупредих шефовете на хотели, посещавани от румънци и въобще туристи от чужбина, да вземат мерки и проверят персонала си за ваксинация срещу морбили. Ще припомня, че преди 5 години по подобен начин избухна огнище на морбили в Банско заради деца на туристи от Северна Македония, дошли на ски.  

- Дебнат ли ни други опасности извън нормалните за сезона?

- Има данни за увеличаване на случаите на скарлатина през първите две седмици на януари. Тя е в нашата страна, защото стрептококовите инфекции масово се лекуват с неподходящи, но скъпи, нови антибиотици, внесени от чужбина. Всъщност то български не останаха, като много други неща. 

- Значи рискът е да не ни предпишат точния антибиотик?

- Да, подходящи са първата генерация и пеницилин. Трета, четвърта генерация вече не са така силни и активни към стрептококите. Те са за други, по-опасни бактерии. Затова и има леко увеличаване на скарлатината. Друго притеснително в момента няма като тенденция.

- Температурите паднаха отново, предразполага ли това към настиване?

- Да, температурите водят до охлаждане на организма и лигавицата на носоглътката става податлива към инфекции. Затова още в началото на миналия век е доказано, че заболяване „настинка“ няма. Всяко заболяване, свързано с температура, болно гърло, кашлица, е причинено от някаква инфекция. През зимата най-често вирусна, но при децата - бактериална.

- С какво да храним едно дете, за да го предпазим максимално?

- Липсата на слънце последните месеци води до дефицит на витамин D. Затова трябва да взимаме допълнително витамин D3, но в умерени дози и с прекъсвания. Другото е да купуват цитрусови и други плодове. Разбира се, ако имат възможност финансова, и отново да не се прекалява. Винаги съм казвал - лимон със сода за хляб при първата болка в гърлото!

- А за татковците и майките? Какво да употребяваме извън алибито при кварталните запои, че три ракии с кисело зеле пазят от грип? 

- Факт, киселото зеле е един от най-богатите на пробиотици продукти, също и ферментиралите туршии. Ние, българите, на маса прекаляваме. Иначе, до 50 грама концентрат свалят холестерола, регулират кръвното. Полезни са и 1-2 чаши хубаво вино. То стимулира имунитета и е един от най-силните антиоксиданти. Помага страшно срещу вирусите. Но да е направено по технология и да не прекаляваме.

-  Да завършим, нищо плашещо няма в момента, просто хората да спазват елементарни хигиенни навици?

- Абсолютно. Нека носят маски в градския транспорт и големите магазини в следващите три седмици. През есента предположих, че тогава ще е пикът на заболяванията от грип, и взех че познах. 

 

Проф. Тодор Кантарджиев е сред най-известните вирусолози у нас. Дългогодишен директор на Националния център за заразни и паразитни болести, а в последните години беше съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
И баба Рада

И баба Рада

25.01.2024 | 14:38

ви каза: Новите ваксини идват !

Отговори
0 1
Щом казва

Щом казва

25.01.2024 | 14:37

Щаба ,значи има ! И се ваксинирайте ,защото хладилните камиони ,чакат пред МОЛ-а !

Отговори
0 1
Глупости

Глупости

25.01.2024 | 04:17

Откога във всяко населено място има МОЛ?

Отговори
0 0
Тео

Тео

24.01.2024 | 06:36

Все едно чакат още деца да се разболеят. Не е ясно, че ако сега децата не се оставят вкъщи, заболеваемостта в училище ще е 100. Сега трябва да прекъсне веригата на разпространение на болестта. Децата ще заразят родителите си... Всяка година една и съща история, вземат решения когато всички болни!!!

Отговори
1 1
Бустера

Бустера

23.01.2024 | 11:00

Как ни плашеше този пергишин, да беше казал за ракията виното туршията тогава нямаше цяла България да го "уважи" на майка.Видя накъде духа вятъра и обърна палачинката, всъщност той е специалист по бълхи глисти и п.чи въшки нищо не разбира от вируси.

Отговори
2 2
Д-р Гатев

Д-р Гатев

23.01.2024 | 09:07

Ами те сега ходят и на училище, и в моловете, придвижват се масово и в градския транспорт... Трябва да се. ограничи поне едната среда - тази, която със сигурност ги събира за по- дълго. Шокиращо е, че кабинетни учени дават практически съвети. Има учебни заведения, които се отопляват не особено добре, за наличие на консумативи за хигиена на ръцете да не говорим... Коя мярка има смисъл всъщност се решава, като обмислиш детайлите! Другото са приказки запред тълпата!

Отговори
5 1
нгшнгш

нгшнгш

23.01.2024 | 08:35

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички----- https://da.gd/menbio

Отговори
0 5
акъла е дошъл

акъла е дошъл

23.01.2024 | 08:06

Брей , напредък виждам в тез! Имало някой в главата.

Отговори
3 5

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?